İPUCU

Donanım Bilgisayar Donanımı İle İlgili Yardımlaşma Bölümümüz ...

Seçenekler

Güvenle sıfırlayın!

'BozKurt - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üye
Üyelik tarihi:
07/2013
Nereden:
İstanbul
Mesajlar:
11.212
Konular:
3340
Teşekkür (Etti):
2231
Teşekkür (Aldı):
3015
Ticaret:
(0) %
04-06-2014 01:52
#1
Post
Güvenle sıfırlayın!


Tablet ve cep telefonlarındaki sistemi sıfırlama fonksiyonu, cihazınızı tamamen temizlemek için çok yüzeysel. Bellekte bulunan fotoğraflar, banka bilgileri, giriş bilgileri ve bağlantılar, üçüncü şahıslar tarafından görülebilir. Özellikle cihazınızı satmak istediğiniz durumlarda, verilerinizi güvenli bir şekilde silmek isteyebilirsiniz. Bu yazımızda tablet ve akıllı telefonlarınızı nasıl güvenli bir şekilde temizleyebileceğinizi anlatacağız.
Fabrika ayarlarına sıfırlamak güvenli değil
Örnek verecek olursak, Google’ın Android işletim sistemini kullanan bir cep telefonunu veya tableti sıfırladığınızda, sadece dahili depolamadaki veriler siliniyor. Geriye kalan veriler tamamen el değmemiş bir şekilde duruyor. Deneyimli bir kullanıcı, sıfırlanmış bir cihazdaki verileri rahatlıkla geri getirebilir.
Verileri nasıl koruyabiliriz?
Sonraki sayfalarımızda, ayrı ayrı Android, Apple cihazlarında ve Windows Phone’larda neler yapılması gerektiğini anlatacağız. Son olarak da microSD kartınızı nasıl iyi bir şekilde formatlayabileceğinizi açıklayacağız.Aslında Android işletim sistemini kullanan bir cihazda verilerinizi korumak hiç de zor değil. Cihazınızı sıfırlamadan önce, ayarlardan belleği şifreleyebilirsiniz. Zaten bulunan ayarlardan yaptığınız bu şifreleme yöntemi, veri şifrelemesini ekran kilit şifrenize dayanarak oluşturuyor. Yani ekran kilit şifreniz ne kadar uzunsa, verileriniz o kadar güvende oluyor.Telefonunuzun güvenlik ayarlarından bunu yapmak oldukça kolay. Şifrelemeyi başlatmanız için telefonunuzun şarjlı ve şarja takılı olması gerekiyor. Belleğinizin büyüklüğüne göre iki saate kadar sürebiliyor. Yalnız bu şifreleme işleminin microSD kart için geçerli olmadığını belirtmeliyiz. Yani cihazınızı satmadan önce, microSD kartı çıkarmalısınız.

Verileri şifrelemek
Aslında Android işletim sistemini kullanan bir cihazda verilerinizi korumak hiç de zor değil. Cihazınızı sıfırlamadan önce, ayarlardan belleği şifreleyebilirsiniz. Zaten bulunan ayarlardan yaptığınız bu şifreleme yöntemi, veri şifrelemesini ekran kilit şifrenize dayanarak oluşturuyor. Yani ekran kilit şifreniz ne kadar uzunsa, verileriniz o kadar güvende oluyor.
Telefonunuzun güvenlik ayarlarından bunu yapmak oldukça kolay. Şifrelemeyi başlatmanız için telefonunuzun şarjlı ve şarja takılı olması gerekiyor. Belleğinizin büyüklüğüne göre iki saate kadar sürebiliyor. Yalnız bu şifreleme işleminin microSD kart için geçerli olmadığını belirtmeliyiz. Yani cihazınızı satmadan önce, microSD kartı çıkarmalısınız.
Bundan sonra yapmanız gereken, telefonunuzu sıfırlamak. Zaten şifrelenmiş olan veriler silindiğinde geri getirilmesi mümkün olmayacak.Şimdi içi boş olan cep telefonunuzu yeniden açtığınızda, maksimum güvenlik için yapılması gereken son şey tüm belleğin üzerine yazarak verilerin geri getirilmesini tamamen imkansız hale getirmek. Bunun için yapabileceğiniz en kolay şey, telefonu video kaydeden ve kamerası masaya bakacak şekilde, belleği bitene kadar kayıtta bırakmak. Duruma göre kaydı birkaç defa tekrar başlatmanız gerekebilir, çünkü bazı cep telefonları belli bir süreden sonra kaydı kendi kendine durdurabiliyor.

Bundan sonra yapmanız gereken, telefonunuzu sıfırlamak. Zaten şifrelenmiş olan veriler silindiğinde geri getirilmesi mümkün olmayacak.
Tüm belleğin üzerine yazın
Şimdi içi boş olan cep telefonunuzu yeniden açtığınızda, maksimum güvenlik için yapılması gereken son şey tüm belleğin üzerine yazarak verilerin geri getirilmesini tamamen imkansız hale getirmek. Bunun için yapabileceğiniz en kolay şey, telefonu video kaydeden ve kamerası masaya bakacak şekilde, belleği bitene kadar kayıtta bırakmak. Duruma göre kaydı birkaç defa tekrar başlatmanız gerekebilir, çünkü bazı cep telefonları belli bir süreden sonra kaydı kendi kendine durdurabiliyor.
Apple kullanıcıları cihazlarını sıfırlama konusunda daha şanslı, çünkü iOS cihazların kendi sıfırlama fonksiyonları tüm verileri güvenli bir şekilde siliyor.Apple, iPhone 3GS ve iPad’den beri özel bir güvenlik çipi kullanıyor ve bu sayede cihazdaki tüm veriler otomatik olarak şifreleniyor. Bu şifrelemeden faydalanmak için bir kilit ekran şifresi kullanmanız yeterli.Daha eski iPhone’lar da sıfırlama ile güvenli bir şekilde temizlenebiliyor. Yalnız tüm bellek alanının üzerine yazıldığı için, işlem iki saate kadar sürebiliyor.

Apple kullanıcıları cihazlarını sıfırlama konusunda daha şanslı, çünkü iOS cihazların kendi sıfırlama fonksiyonları tüm verileri güvenli bir şekilde siliyor.
iOS’da veri şifreleme
Apple, iPhone 3GS ve iPad’den beri özel bir güvenlik çipi kullanıyor ve bu sayede cihazdaki tüm veriler otomatik olarak şifreleniyor. Bu şifrelemeden faydalanmak için bir kilit ekran şifresi kullanmanız yeterli.
Daha eski iPhone’larda sıfırlama
Daha eski iPhone’lar da sıfırlama ile güvenli bir şekilde temizlenebiliyor. Yalnız tüm bellek alanının üzerine yazıldığı için, işlem iki saate kadar sürebiliyor.
Windows Phone’lar da bir sıfırlama fonksiyonuna sahip ve tıpkı Android’deki gibi, tüm belleği güvenli olarak temizlemiyor. Kötü niyetli bir kullanıcı sıfırlamadan sonra da verilerinizi ele geçirebilir.Verilerinizin geri getirilmesini engellemek için, tüm belleğin üzerine rastgele veri yazabilirsiniz. Bunu yapmanın en kolay yolu ise yine video uygulamasını kullanmak.Önce Windows Phone’unuzu sıfırlayın, sonra tekrar kurulum aşamasına geldiğinizde, sadece en zorunlu bilgileri girin. Şimdi kamera uygulamasını video kaydeder şekilde masanın üstüne bırakıp, tüm alanın üzerine yazmasını bekleyebilirsiniz.Kamera uygulaması maalesef sadece medya kısmına yazıyor ve sistem kısmındaki veriye dokunmuyor. Bunları korumak için, şifrelemelisiniz. Ve ne yazık ki şifrelemeyi sadece business kullanıcıları yapabiliyor.

Windows Phone’lar da bir sıfırlama fonksiyonuna sahip ve tıpkı Android’deki gibi, tüm belleği güvenli olarak temizlemiyor. Kötü niyetli bir kullanıcı sıfırlamadan sonra da verilerinizi ele geçirebilir.
Verilerinizi güvenli şekilde silmenin yolu
Verilerinizin geri getirilmesini engellemek için, tüm belleğin üzerine rastgele veri yazabilirsiniz. Bunu yapmanın en kolay yolu ise yine video uygulamasını kullanmak.
Önce Windows Phone’unuzu sıfırlayın, sonra tekrar kurulum aşamasına geldiğinizde, sadece en zorunlu bilgileri girin. Şimdi kamera uygulamasını video kaydeder şekilde masanın üstüne bırakıp, tüm alanın üzerine yazmasını bekleyebilirsiniz.
Standart kullanıcılar için şifreleme yok
Kamera uygulaması maalesef sadece medya kısmına yazıyor ve sistem kısmındaki veriye dokunmuyor. Bunları korumak için, şifrelemelisiniz. Ve ne yazık ki şifrelemeyi sadece business kullanıcıları yapabiliyor.
--------------------- "En çok inandığımız şeyler, en az bildiklerimizdir."
- M.D. Montaigne.
ymz75 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üye
Üyelik tarihi:
10/2012
Nereden:
Catia La Mar
Yaş:
44
Mesajlar:
686
Konular:
59
Teşekkür (Etti):
37
Teşekkür (Aldı):
73
Ticaret:
(0) %
04-06-2014 01:54
#2
Bilmeyenler için Faydalı .. Teşekkür.
--------------------- ● Kendiniz için değil, bağlı bulunduğunuz ulus için elbirliği ile çalışınız. Çalışmaların en yükseği budur.


M.Kemal ATATÜRK ...

Bookmarks


« Önceki Konu | Sonraki Konu »
Seçenekler

Yetkileriniz
Sizin Yeni Konu Acma Yetkiniz var yok
You may not post replies
Sizin eklenti yükleme yetkiniz yok
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodları Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı