İPUCU

Genel Kültür Örf adetlerımız vede toplumumuzun vede bızlerın bılmesı gereken konular

Seçenekler

Genel Kültür Soruları

'AdrenaLiN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Tamamen Forumdan Uzaklaştırıldı
Üyelik tarihi:
02/2012
Mesajlar:
8.361
Konular:
1615
Teşekkür (Etti):
796
Teşekkür (Aldı):
3863
Ticaret:
(0) %
21-11-2013 18:13
#1
Genel Kültür Soruları
Soru 3 : Cumhurbaşkanı kim tarafından seçilir ?

Cevap : TBMM

Soru 4 : İlk Türkçe sözlük hangisidir?

Cevap : Divan-ı Lugat-it Türk



Soru 5 : Maddi ve manevi açılardan ulus ve ülke çıkarlarını herşeyin üstünde tutma alışkanlığına ne ad verilir?

Cevap : Milliyetçilik

Soru 6 : Bir akarsuyun belirli bir sürede taşıdığı su miktarına ne ad verilir ?

Cevap : Debi

Soru 7 :Ülkemiz Avrupa Birliğine tam üyelik müzakerelerine hangi yılda başlamıştır ?

Cevap : 2005



Soru 8 : Ticari yada sanayi bir kuruluşu tanıtmak veya herhangi bir malın satışını arttırmak amacıyla kullanılan çeşitli yolların genel adına ne denir ?

Cevap : Reklam



Soru 9 : Pusulada ( N ) harfi hangi yönü ifade eder ?

Cevap : Kuzey



Soru 10 : Maddenin ölçülemeyen özelliği hangisidir ?

Cevap : Koku



Soru 11 : Çocuk hakları günü hangi tarihte kutlanmaktadır ?

Cevap : 20 Kasim



Soru 12 : 2007 yılında Avrupa Birliğine giren ülkeler hangileridir ?

Cevap : Bulgaristan – Romanya



Soru 13 : Notada durak işareti hangisidir ?

Cevap : Es



Soru 14 : Türkçe hangi dil grubuna girmektedir ?

Cevap : Ural – Altay



Soru 15 : Müzik ezgileri yazılırken sesleri gösteren işaretlere ne ad verilir ?

Cevap : Nota



Soru 16 : Avrupa Birliğini iki kez halk oylamasiyla reddeden ülke hangisidir ?

Cevap : Norveç



Soru 17 : UNICEF nedir ?

Cevap : Birleşmiş Milletler Çocukları Koruma Vakfı



Soru 18 : Kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanıyan ilk ülke hangisidir ?

Cevap : Türkiye



Soru 19 : Daha önce aynı şartlar altında yapılmış olan aynı türden bir spor başarısının sonucunu aşan ve bununla ilgili resmi makamlar tarafından da kabul edilmiş spor derecesine ne ad verilir ?

Cevap : Rekor



Soru 20 : Avrupa Birliğinin başkenti neresidir?

Cevap : Brüksel



Soru 21: Hayvanlari koruma günü hangi gündür ?

Cevap : 4 Eylül



Soru 22 : İstiklal Marşımızın bestecisi kimdir?

Cevap : Osman Zeki Üngör



Soru 23 : Telefonu kim icat etmiştir ?

Cevap : Alexander Graham Bell



Soru 24 : İnternet üzerinde en fazla kullanılan arama motoru hangisidir ?

Cevap : Google



Soru 25 : Türkiye’nin en yüksek dağı hangisidir ?

Cevap : Ağrı dağı



Soru 26 : Eurovision ‘da Türkiyeye birincilik getiren sanatçımız kimdir ?

Cevap : Sertab Erener



Soru 27 : Türkiyenin en büyük gölünün adı nedir ?

Cevap : Van Gölü



Soru 28 : Türkiye erozyonla mücadele,ağaçlandirma ve doğal varlıkları koruma vakfının kısa adı nedir ?

Cevap : TEMA



Soru 29 : Pisagor teoremi hangi bilim dalıyla ilgilidir ?

Cevap : Matematik



Soru 30 : Nötron sayısı farklı proton sayısı aynı olan atomlara ne denir ?

Cevap : İzotop



Soru 31 : ‘İnce Memed’ adli eserin sahibi kimdir ?

Cevap : Yaşar Kemal



Soru 32 : Gayda nedir ?

Cevap : Müzik aleti



Soru 33 : Türkiye sınırları içindeki en uzun nehir hangisidir ?

Cevap : Kızılırmak



Soru 34 : Osmanlı imparatorluğunda ilk halife kimdir ?

Cevap : Yavuz Sultan Selim



Soru 35 : En geniş ormanlık alana sahip bölgemiz hangisidir ?

Cevap : Karadeniz Bölgesi



Soru 36 : Telgrafta hangi alfabe kullanılır ?

Cevap : Mors Alfabesi



Soru 37 : NBA ‘ de oynayan ve All Star’a seçilen türk basketbolcumuz kimdir ?

Cevap : Mehmet Okur



Soru 38 : Mimar Sinanın ‘ustalık eserim’ diye nitelendirdiği cami hangisidir ?

Cevap : Selimiye Cami



Soru 39 : Mimar Sinanın ‘kalfalık eserim ‘ diye nitelendirdiği cami hangisidir ?

Cevap : Süleymaniye Cami



Soru 40 : FIFA Dünya kupasını hangi ülke almıştır ?

Cevap : İtalya



Soru 41 : Birleşik Arap Emirliklerinin başkenti neresidir ?

Cevap : Abu Dabi



Soru 42 : En genç bilim adamı ünvanını elinde tutan türk bilim adamı kimdir ?

Cevap : Oktay Sinanoğlu



Soru 43 : Dünyanın en büyük adasının adı nedir ?

Cevap : Grönland



Soru 44 : Türkiyede bir tek Erzurumda çıkarılan madenin adı nedir ?

Cevap : Oltu Taşı



Soru 45 : Bugün bile adına tıp yemini edilen İspanyol tıp bilgini kimdir ?

Cevap : Hipokrat



Soru 46 : Türkiyenin sınırları dışında türk bayrağının dalgalandığı ve Türk askerlerinin nöbet tuttuğu yer neresidir ?

Cevap : Caber Kalesi



Soru 47 : Din kurallarına göre idare edilen yönetim biçimi hangisidir ?

Cevap : Teokrasi



Soru 48 : İlk Türk denizci kimdir ?

Cevap : Çaka Bey



Soru 49 : İlk kez hangi türk şair şiirlerinde sevgililerinin adını kullanmıştır ?

Cevap : Karacaoğlan



Soru 50 : Azerbeycan’ın başkenti neresidir?

Cevap : Bakü



Soru 51 : Peygamberler, din büyükleri ve devlet adamları gibi önemli şahsiyetlerin hayatlarını anlatan kitaplara verilen genel ad nedir?

Cevap : Siyer



Soru 52 : İlk yerli tiyatro eseri kime aittir?

Cevap : Şinasi



Soru 53 : Edebiyatımızda ilk çocuk şiirleri yazan ve bu şiirleri “ Şermin “ adlı şiir kitabında bir araya getiren şairimiz kimdir?

Cevap : Tevfik Fikret



Soru 54 : Türk sinemasında “sultan” lakabıyla anılan aktris kimdir?

Cevap : Türkan Şoray



Soru 55 : Elektrik akımı ölçü birimi?

Cevap : Amper



Soru 56 : Anayasanın ilk maddesi içeriği neyle ilgili

Cevap : Devletin şekli



Soru 57 : Fransa’da siyasal taşlama oyunu olarak bilinen oyunun adı nedir?

Cevap : Soti



Soru 58 : Sisler Bulvarı, Ben Sana Mecburum adlı şiirlerin şairi kimdir?

Cevap : Atilla İlhan



Soru 59 : Cennet-cehennem mağaraları hangi ilimizdedir?

Cevap : Mersin



Soru 60 : Manisa’nın Spil dağında bulunan “ağlayan kaya “anlamına gelen kayanın mitolojik adı nedir?

Cevap : Niobe



Soru 61 : Ege’nin incisi İzmir’imizin eski adı nedir?

Cevap : Smyrna ( Simirna)



Soru 62 : Tarihi Aspendos Tiyatrosu hangi ilimizdedir?

Cevap : Antalya



Soru 63 : Türk futbol tarihinin en çok gol atan futbolcusu kimdir?

Cevap : Hakan Şükür



Soru 64 : Hangi sporcumuz futbol dalında altın ayakkabı almıştır?

Cevap : Tanju Çolak



Soru 65 : 2011 Dünya Üniversitelerarası Kış Olimpiyatları hangi ilimizde yapılacaktır?

Cevap : Erzurum

Soru 66 : Fransa cumhurbaşkanı kimdir?

Cevap : Nikolas Sarkozy



Soru 67 : Avrupa Birliği üyesi olmasına rağmen ortak birimi olan Euro’yu kabul etmeyen ve kendi para birimini kullanan ülke hangisidir?

Cevap : İngiltere



Soru 68 : Yaprak Dökümü adlı romanın yazarı kimdir?

Cevap : Reşat Nuri Güntekin



Soru 69 : Nobel edebiyat ödülünü kazanan ilk Türk yazarımız kimdir?

Cevap : Orhan Pamuk



Soru 70 : Yakın zamanda filmi yapılan Karagöz-Hacivat adlı filmde “Karagöz” rolünü başarıyla oynayan dünyaca ünlü aktörümüz kimdir?

Cevap : Haluk Bilginer



Soru 71 : Türklerin bilinen ilk alfabesi nedir?

Cevap : Göktürk alfabesi

Soru 72 : Uygurlara ait Türk destanının adı nedir?

Cevap : Türeyiş destanı



Soru 73 : Onuncu cumhurbaşkanımızın adı nedir?

Cevap : Ahmet Necdet Sezer



Soru 74 : İnce Memed adlı eserin yazarı kimdir?

Cevap : Yaşar Kemal



Soru 75 : Kurtuluş Savaşımızı doğrudan işleyen ilk roman nedir?

Cevap : Ateşten Gömlek



Soru 76 : GAP Projesi'nin en önemli barajlarından olan Birecik Barajı, 2000 yılında su toplamaya basladi ve 2500 yıllık antik kentin beste biri sulara gömüldü. Bu antik kentin adı nedir?

Cevap : Zeugma ( Belkıs Köyü )



Soru 77 : Divan-ı Lügat’it Türk adlı eserin yazarı kimdir?

Cevap : Kaşgarlı Mahmud



Soru 78 : Cannes Film Festivali'nde "Yaşamın Kıyısında" filmiyle 27 Mayıs 2007'de en iyi senaryo ödülünü kazanan senarist-yönetmenimiz kimdir?

Cevap : Fatih AKIN



Soru 79 : Çok partili rejim hangi tarihten itibaren gerçekleşmiştir?

Cevap : 1945



Soru 80 : Kendi çocukları olmasına rağmen farklı ırklardan 3 ****** evlatlık edinen dünyaca ünlü sinema sanatçısı çift kimdir?

Cevap : Bradd Pitt-Angelina julie



Soru 81 : Çokeşli evliliğin sosyolojideki adı nedir?

Cevap : Poligami



Soru 82 : İstiklal Marşı’nın bestecisi kimdir?

Cevap : Osman Zeki Üngör



Soru 83 : Kitab-ı Bahriye adlı eseri ve yaptığı haritalarla ünlü denizci kimdir?

Cevap : Piri Reis



Soru 84 : Himalayarda bulunan ve dünyanın en yüksek noktasını oluşturan doruğun adı nedir?

Cevap : Everest



Soru 85 : Dünyanın en derin gölü hangi göldür?

Cevap : Baykal Gölü (Asya’da)



Soru 86 : Daha çok “Monalisa “ tablosuyla tanınan ressam fakat aynı zamanda mucit, mühendis, heykeltıraş olan ve resim alanındaki çalışmalarını “insan vücudunun oranları” hakkındaki sağlık çalışmalarına da ışık tutması için kullanan dünyaca ünlü sanatçı-bilim adamı kimdir?

Cevap : Leonardo da vinci



Soru 87 : Hacı Bektaş Şenlikleri hangi ilimizde yapılmaktadır?

Cevap : Nevşehir



Soru 88 : UNESCO 2007 yılını O’nun yılı ilan etti. Mesnevileriyle tanınan bu ünlü tasavvufçumuz kimdir?

Cevap : Mevlana



Soru 89 : Uzaydan bakıldığında görülebilen dünyadaki tek yapının adı nedir?

Cevap : Çin Seddi



Soru 90 : 2007 yılında 4 dalda birden “Oscar ödülü” kazanan filmin adı nedir*

Cevap : Köstebek( departed)



Soru 91 : Türkiye’de yaşanan her ekonomik krizin ardından olduğu gibi 21 Şubat 2001 ekonomik krizinde de belli koşullarla Türkiye’ye orta ve uzun vadede kredi sağlayan uluslar arası kuruluşun adı nedir?

Cevap : IMF



Soru 92 : Osmanlı mimarisi XV. ve XVI. Yüzyıllarda zirveye ulaşır. Bu dönemde Kanuni adına Süleymaniye Camii, Mostar Köprüsü ve Şehzade Camii gibi önemli eserler veren Osmanlı mimarı kimdir?

Cevap : Mimar Sinan

Soru 93 : Futbolda büyük başarı göstererek 2000 yılında UEFA ve Süper Kupayı alan futbol takımımızın adı nedir?

Cevap : Galatasaray



Soru 94 : Şair, roman ve öykü yazarıdır. Özellikle “Hababam Sınıfı” romanıyla tanınan bu yazarımız kimdir?

Cevap : Rıfat Ilgaz



Soru 95 : “ Dostlar Beni Hatırlasın, Kara Toprak, Uzun İnce Bir Yoldayım “ gibi daha birçok şiiriyle tanınan ünlü halk ozanımız kimdir?

Cevap : Âşık Veysel



Soru 96 : Atatürk’ü 1919 yılında İstanbul’dan Samsun’a ***üren geminin adı nedir?

Cevap : Bandırma Vapuru ( Bandırma Gemisi )



Soru 97 : 2007 yılında yapılan 11. Dünya Atletizm Şampiyonası'nda, bayanlar 10 bin metrede gümüş madalya kazanan milli atletimizin adı nedir?

Cevap : Elvan Abeylegesse



Soru 98 : Bu yıl 726'ncısı düzenlenen Ertuğrul Gazi'yi Anma ve Söğüt Şenlikleri hangi ilimizde yapılmaktadır?

Cevap : Bilecik



Soru 99 : Şu zamana kadar gelmiş geçmiş şüphesiz en önemli tenor olarak nitelendirilen 2007 yılında ölen, ünlü İtalyan tenorun adı nedir?

Cevap : Luciano Pavarotti



Soru 100 : 2003 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Türkiye'yi temsil etti ve Eurovision birincisi oldu. Bu sanatçımız kimdir?

Cevap : Sertab Erener



Soru 101)Dünyamızda iklimlerin değişmesiyle kendi gösteren sorunun genel adı nedir?

Cevap 101:Küresel ısınma

Soru 102)Dünyada özellikle felçli hastalar başta olmak üzere birçok rahatsızlığa umut ışığı olan, organların kendini yenileyebileceği yolunda önemli adımlar atılan, bilimsel çalışmaları halen devam eden bilimsel çalışma nedir?

Cevap 102: Kök hücre çalışmaları





Soru 103)2006 yılında gösterime girerek Oskar aday adayı olarak gösterilen Türk Filminin adı nedir?

Cevap 103: Dondurmam Gaymak



Soru 104)Her hangi bir spor karşılaşmasında spor ahlakına uygun davranan kişilere verilen ödülün adı nedir?

Cevap 104: Fair play

Soru 105)Türkiye Cumhuriyeti’nin şu ana kadar kaç cumhurbaşkanı olmuştur?

Cevap 105:11 (On bir)



Soru 106)Türkiye Birinci Futbol Ligi’nde en fazla gol atan oyuncu kimdir?

Cevap 106: Hakan Şükür



Soru 107)2007 Avrupa Basketbol Şampiyonası hangi ülkede yapılmıştır?

Cevap 107:İspanya



Soru 108)Piri Reis’in eserinin adı nedir?

Cevap:Kitab-ı Bahriye



Soru 109)Osmanlı Devleti’nde devlet memurlarının pantolon ve fes giyme zorunluluğunu hangi padişah getirmiştir?

Cevap: II.Mahmut



Soru 110)Ülkemizde kadınlara milletvekili olabilme hakkı hangi yılda verilmiştir?

Cevap:1934





Soru 111) Musul hangi antlaşmayla Irak’a bırakılmıştır?

Cevap: Ankara Antlaşması (1926)



Soru 112)Avrupa üyesi olduğu halde Avro yerine kendi para birimini kullanmaya devam eden ülke hangisidir?

Cevap: İngiltere



Soru 113)Selçuklularda toprakların gelirlerine göre ayrılmasına ne ad verilir?

Cevap:İkta



Soru 114)TBMM kararıyla 1 Ocak 2005 tarihinde Türk Lirasından kaç sıfır atılmıştır?

Cevap:6

Soru 115)Avusturalya Kıtası’nın en tanınmış hayvanı nedir?

Cevap: Kanguru



Soru 116)Ankara’da bulunan uluslar arası hava limanımızın adı nedir?

Cevap: Esenboğa



Soru 117)Hollanda’nın başkenti neresidir?

Cevap: Amsterdam



Soru 118)İspanya’da geçmişte kurulmuş İslam Devleti’nin adı nedir?

Cevap: Endülüs Emevi

Soru 119)Ay’a ilk defa kaç yılında ayak basılmıştır?

Cevap:1969

Soru 120)Türkiye ile Yunanistan’ı birbirine bağlayan sınır kapısının adı nedir?

Cevap:İpsala



Soru 121)Uluslar arası Adalet Divanı’nı bulunduğu şehrin adı nedir?

Cevap: Lahey (Den Haog)



Soru 122)Kırgızıstan’ın başkenti neresidir?

Cevap:Bişkek



Soru 123)Rumeli Hisarını hangi padişah yapmıştır?

Cevap:Fatih Sultan Mehmet



Soru 124)İpeği ve şeftalisi ile meşhur ilimiz hangisidir?

Cevap:Bursa



Soru 125)Türkiye’nin kuzeyden geçen en uç şehri hangisidir?

Cevap:Sinop



Soru 126)Vücuduna orantılı en küçük kafalı kuş hangisidir?

Cevapevekuşu



Soru 127)Güneşe en yakın gezegen hangisidir?

Cevap:Merkür



Soru 128)Amerika ve Asya kıtaları arasındaki okyanus’un adı nedir?

Cevap:Büyük Okyanus



Soru 129)Büyük Okyanus ile Atlas Okyanusu’nu birbirine bağlayan kanalın adı nedir?

Cevap:Panama



Soru 131)Dünyanın en büyük hayvanı nedir?

Cevap:Mavi balina



Soru 132)Türkiye’nin en uzun nehri hangisidir?

Cevap:Kızılırmak

Soru 133)Hangi kan grubu herkesten kan alabilir?

Cevap:AB





Soru 134)Hangi kan grubu herkese kan verir?

Cevap:0



135)Kazakistan’ın başkenti hangisidir?

Cevap:Alma ata



Soru 136)Kuzey Kıbrıs’ın bağımsızlığını tanıyan ikinci ülke hangisidir?

Cevap:Çeçen Cumhuriyeti



Soru 137)Dünya’nın en yüksek tepesi hangisidir?

Cevap:Everest



Soru 138)Türkiye NATO’ya kaç yılında girmiştir?

Cevap:1951



Soru 139)Battaniyeleri ile dünyaca meşhur ilimiz hangisidir?

Cevap:Siirt

Soru 140)Ülkemizde şeker pancarı üretiminin en fazla yapıldığı bölgemiz hangisidir?

Cevap:İç Anadolu bölgesi

Soru 141)Osmanlı Devleti’nin ünlü sanatçılarından Levni sanat dallarından hangisiyle yaptığı çalışmalarla tanınmıştır?

Cevap:Minyatür

Soru 142)Yurdumuzda en fazla elektrik enerjisi hangi barajdan elde edilir?

Cevap:Keban



Soru 143)’’Sanat Güneşi’’ olarak adlandırdığımız ünlü sanatçımız kimdir?

Cevap:Zeki Müren

Soru 144)Horozları ile meşhur olan ilimiz hangisidir?

Cevapenizli



Soru 145)Dünyada insanları cimri olarak adlandırılan ülke hangisidir?

Cevap:İskoçya

Soru 146)Sırbıstan, Karadağ, Hırvatıstan, Bosna Hersek gibi ülkelerin dağılmadan önce kurdukları devletin adı nedir?

Cevap:Yugoslavy

Soru 147)Cumhurbaşkanı görev yapmadığı durumlarda yerine kim vekalet eder?

Cevap:TBMM Başkanı

Soru 148)Kuduz aşısını kim bulmuştur?

Cevap:Luis Pastör

Soru 149)Ülkemizin yüzölçümü en büyük ikinci gölü hangisidir?

Cevap:Tuz Gölü

Soru 150)Atmosfer’in en alt tabakasına ne ad verilir?

Cevap:Troposfer
Hacker3338 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üye
Üyelik tarihi:
05/2013
Mesajlar:
27
Konular:
4
Teşekkür (Etti):
1
Teşekkür (Aldı):
1
Ticaret:
(0) %
14-12-2013 21:41
#2
Teşekkürler Üstad.

Bookmarks


« Önceki Konu | Sonraki Konu »
Seçenekler

Yetkileriniz
Sizin Yeni Konu Acma Yetkiniz var yok
You may not post replies
Sizin eklenti yükleme yetkiniz yok
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodları Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı