Işte pardus 17.1!

ksc10

Katılımcı Üye
29 Ocak 2016
414
2
Burdan
Işte pardus 17.1! \\\GNU/Linux Kulübü

Öncelikle Selamın Aleyküm,

Arkadaşlar beni çok heyecanlandıran bir konu oldu bu. Bildiğiniz üzere Pardus yerli Linux işletim sistemimiz. Pardus, Tübitak tarafından geliştiriliyorken geliştirilmesi durdurulmuştu. Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım'ın komutuyla yeniden geliştirilmeye devam edildi. Ama bu sefer farklılıklara gidildi. Önceki Pardus saf Linux üzerine geliştirilmiş bir dağıtımdı. Fakat şimdi Debian tabanına geçilmesiyle Pardus için gücüne güç kattığını söyleyebiliriz. Hiç duydunuz mu bilmiyorum ;ama Pardus hakkında donanım destek problemi duymadım. Bu yazıyı yazmaya başlamadan hemen önce Google'da küçük bir arama yaptım ve "Pardus donanım sorunu" yazdığımda sadece bir sonuç çıktı ve onunda çözümü bulumuştu. Yani demek istediğim Pardus'un donanım desteği oldukça geniş ve yazıcı tanıma bakımından oldukça başarılı.


+++++Peki yeni Pardus 17,1 bize neleri vaad ediyor?

Arkadaşlar yazının bundan sonrası Pardus'un sitesinden yaptığım derlemeler ile devam edecektir. İlgi çekici taraflarını paylaşmaya çalıştım.


LibreOffice Geliştirici Sertifikasını Türkiye’den ilk kez, Pardus Projesi’nden Muhammet Kara aldı – Pardus

Önyüklü olarak XFCE masaüstüyle geliyor. Ve en çok hoşuma giden tarafını söylüyorum. Deepin masaüstü ortamı desteğiyle de geliyor. Onun içinde bir ekran görüntüsü paylaşıyım hemen.

deepin-8-update.jpeg

deepin-1-system.jpeg

deepin-0-settings.jpeg

deepin-2-applications.jpeg

Gerçekten görüntüyü şık, başarılı ve basit buldum.
Bu masaüstü için Pardus'un yazısımı paylaşıyım.

Kod:
[B][COLOR=Lime]Deepin Masaüstü Ortamı Pardus’a entegre edilirken kaynak kodları debian  kararlı sürümü baz alınarak Qt 5.7.1 ve golang 1.7.4 gibi güncel kodlama  ortamları kullanılarak derlenmiştir. Bu sayede Pardus resmi paket  depolarında bulunan DDE artık debian kararlı sürüm tabanlı sistemlerde  sorunsuzca kullanılabilecek.[/COLOR][/B]


Bu yazı da pardus depolarını ekleyen Debian türevi dağıtımlar içinde kullanılabilir olduğu anlamına geliyor.

Pardus 17.1 Yenilikler

  • Downloads olarak gelen öntanımlı dizin artık İndirilenler olarak geliyor.
  • Sistem Ayarları Menüsü zenginleştirildi.
  • Öntanımlı yazıcı test sayfası Pardus için yeniden tasarlandı.
  • Canlı sistem açıldığında çıkış yapıldığında sorulan pardus ön tanımlı kullanıcısının şifresi kaldırıldı.
  • gdebi programının grafik arayüzle çalıştırıldığında oluşan çakılmalar giderildi.
  • gnome-disks programında belirli kısımlarda yer alan çökmeler giderildi.
  • Yeni masaüstü duvar kağıtları eklendi.
  • Gözle görülebilir birçok sistem teması yenilendi.
  • Simge teması yenilendi.
  • Deepin Masaüstü Ortamı desteği eklendi.
  • Bir çok güvenlik ve sistem performansı yaması eklendi.
Ve son olarak gerçekten de güzel birşeyden bahsedeceğim. Pardus sürümlerinin destek süresinin uzun olacağı sürüm takviminden anlaşıyor. İşte sürüm takvimi;
lts_pardus.png

Yazıyı yararlı bulduysanız teşekkür etmeyi unutmayın.
İYİ FORUMLAR!

 
Son düzenleme:
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.