Sitenizi Arama Sonuçlarına Çıkarın!

bay404

Uzman üye
1 Mar 2020
1,672
42
Antalya



GyUig8.gif




Merhaba sevgili Türk Hack Team Ailesi, bu konumda sizlere SEO nedir, SEO ne işe yarar gibi başlıkları yanıtlamaya; SEO hakkında detaylı bilgi vermeye çalışacağım bir yazı hazırlamaktayım. Umarım sizler bu yazımı faydalı bulursunuz ve beğenirsiniz.

SEO kelimesini eminim pek çoğunuz duymuşsunuzdur. Bu yazımda sizlere SEO'yu hiç bilmeyenden az bilene kadar herkese açıklayacak şekilde anlatacağım. SEO'nun ne olduğu ile başlayalım.


tJoGV2.gif



SEO Nedir?


x2VTw6.jpg



SEO'nun açılımı; Search Engine Optimization, yani Arama Motoru Optimizasyonu demektir. İnternette yapılan, bilgi ve ürün aramaları için kullandığımız arama motorları bu özellikleri ile web sitelerinin en büyük ziyaretçi aynı zamanda müşteri kaynaklarıdır. Arama sonuçlarında genellikle hepimiz ilk siteyi tercih ederiz. Arama sonuçlarında ilk sitelerin seçilmesi ile SEO (Search Engine Optimization) kavramı ortaya çıkmıştır.

xcyCxK.png


Kullanıcılar tarafından arama motorlarında aranan bu kelimelere anahtar kelime diyoruz. SEO'nun amacı ilgili sitelerdeki anahtar kelimeleri dikkate alarak bir anahtar kelimenin maksimum ziyaretçiye ulaşmasını hedefler. SEO uzmanları için asıl hedef her ne kadar arama sonuçlarındaki yüksek sıralama olsa da, web sitesi sahipleri tarafından istenilen asıl amaç ilgili kelimelerden yüksek ziyaretçi trafiği elde edebilmektir. Her geçen gün artan internet kullanımı, artan site sayıları arama motoru kullanımlarını arttırmaktadır. dolayısıyla SEO ihtiyacı da artmaktadır.

xcyCxK.png


İnternet dünyasının en bilindik markaları arasında yer alan Facebook.com bile, bu bilinirliliğine rağmen ziyaretinin büyük bir kısmını Google üzerindeki “facebook” ismiyle ilgili aramalardan alıyorsa, arama motorunun, internet kullanıcıları tarafından nasıl bir öneme sahip olduğu daha iyi anlaşılmaktadır.

xcyCxK.png


Yıllardır güncellemelerle sürekli gelişen Google algoritması her zaman web masterların ilgi alanı olmuştur. Farklı bir yaklaşım yapmak gerekirse, bir web sitesinin arama motoru dostu yapmaktır diyebiliriz. Genel olarak sitenin ziyaretçiler tarafından daha kolay kullanılması, daha hızlı olması, arama motorları tarafından iyi şekilde indexlenmesi, web üzerindeki bilinirliğinin ve popülerliğinin artırılması, farklı internet sitelerinden reklamların yapılması ve bunun gibi birçok işlemin tamamına verilen isimdir.


tJoGV2.gif



Site İçi SEO Nedir?

seo-sem-hizmetleri-destegi-1-768x230.jpg


Google ekibinin yaptığı tüm açıklamalar site sahiplerinin ve yöneticilerinin, sitelerinin bu kısımlarıyla ilgilenmeleri ve dış SEO çalışmalarını tamamen doğal olarak gelişmesini beklemek yönündedir.

xcyCxK.png


Site içi SEO çalışmaları tamamen ziyaretçilere daha iyi hizmet vermeyi ve arama motorlarının sitenizi daha hızlı ve anlaşılır bir şekilde taraması gibi işlemleri içermektedir.



tJoGV2.gif



Site İçi SEO Nasıl Yapılır?

giphy.gif


=> Görsellerinizin arama sonuçlarında bulunabilir olması,

xcyCxK.png


=> sitenizdeki makalelerin okunabilir ve anlaşılır olması,

xcyCxK.png


=> yazılarınızın tamamen özgün ve kaliteli olması,

xcyCxK.png


=> sitenizin karmaşık ve düzensiz bir arayüze sahip olmaması,

xcyCxK.png


=> daha sade bir tasarım kullanıyor olması,

xcyCxK.png


=> insanların sitenizde kalma ve dolanma süreleri,

xcyCxK.png


=> sitemap ve robot.txt dosyalarının oluşturulması,

xcyCxK.png


=> sitenizde arama motoru uyumlu link yapısı olması,

xcyCxK.png


=> sitenizin mobil uyumlu ve responsive olması,

xcyCxK.png


=> sitenizin açılma hızının fazla olması,


gibi çalışmalara site içi SEO denmektedir. Yukarıda bahsettim noktalara dikkat ettiğiniz takdirde; sitenizin, site içi Seo durumu daha yüksek olacaktır. Bu da sitenizin arama sonuçlarında yükselmesine büyük oranda yardımcı olacaktır. Şimdi gelelim bahsettiğimiz bu noktaların nasıl yapılacağına.

R3v4SJ.png


1) Görsellerinizin arama sonuçlarında bulunabilir olması


connecting-teams-concept-landing-page_23-2148329988.jpg


Arama motorları üzerinde yapılan her üç aramadan bir tanesi görsel aramak ya da bir görseli bulmak için. Yani sitenizdeki bir görselin; arama sonuçlarında çıkıyor olması, SEO için çok önemli ve hafife alınamayacak bir unsurdur.

U0fASl.gif


Eskiden Google görsellerde bir görselin üzerine tıklandığı zaman direk görselin bulunduğu siteye gitmekteydi. Şu an ise önce görselin büyük bir kısmı gösterilerek kullanıcının asıl isteği olan görsel sunulmakta. Bu yüzden insanların akıllarında "bir görsele SEO uygulamak çok da mantıklı değil" gibi bir algı oluşmakta. O zaman hangi noktada ve neden görseller için SEO çalışması yapmak faydalıdır?

U0fASl.gif


Google Görseller İçin SEO Gerekli Mi?

Bazen kullanıcılar ürünler ve hizmetleri sitelerde tek tek bakmak yerine görseller kısmından topluca bakabilmektedir. Örneğin, ayakkabı alacak olan bir kullanıcı, siteleri tek tek gezmek yerine görseller aramasında "ayakkabı" diye aratabilir ve bu görsel aramalarındaki beğendiği bir ürüne görseller üzerinden gidebilir.

U0fASl.gif


Görsel Aramalarında Optimizasyon Nasıl Yapılır?

Tüm bunları okuduktan sonra eğer görsel optimizasyonu yapmaya karar verdiyseniz, artık asıl aşamaya geçebiliriz. SEO'nun bu kısmı, normalde yaptığımız web optimizasyonundan bir tık daha basittir. Bu alanada uygulayabileceğiniz birçok yöntem bulunuyor. Tavsiyemiz elinizden geldiğince bu yöntemlerin çoğunu hatta hepsini denemenizdir.

xcyCxK.png


Alternatif metin

Görselin daha erişilebilir olması için alternatif metin kısmına kullandığınız anahtar kelimeyi yazabilirsiniz.

xcyCxK.png


Altyazı

Sayfanızdaki görselin altında yazan bilgide anahtar kelime olması SEO açısından, alternatif metinden daha önemlidir.

xcyCxK.png


Etrafındaki içerikler

Tabii ki görsel, bulunduğu sayfanın içeriğine de bağlıdır. İçerik ve görsel uyumu ve aynı zamanda kaliteli içerik, görsel optimizasyonunda işinize yarayacaktır.

xcyCxK.png


Sayfa başlığı

Tıpkı web sitelerinde olduğu gibi burada da sayfanın başlığı önemlidir.

xcyCxK.png


Sayfa url'i

Bir url'de çok sayıda görsel bulunması sıralama açısından sizi kötü etkiler. Bu yüzden 1-4 adet arası görseli bir url içerisine koymanız daha iyi olacaktır.

xcyCxK.png


Görsel etkileşimi ve popülerliği

Google, görselleri web linklerine oranla çok daha hızlı bir şekilde yukarıya çıkarabilir. Diyelim ki kullanıcılar genellikle 12. sıradaki görsele tıklıyor, bu durumda Google'ın bu görseli kısa sürede üst sıraya çıkarma olasılığı çok yüksek. Bu sebeple yüksek kalitede ve ilginç görseller koyup kullanıcıların o görsele tıklamasını sağlamalısınız.

xcyCxK.png


Görsel ölçüleri

Fark etmişsinizdir ki Google garip ölçütlerde görsellere çok fazla yer vermiyor. Çok dikey ya da çok yatay görsellerin üst sıralara çıkma şansı pek yok.

xcyCxK.png


Görsel boyutu

Değişik ölçülerin yanı sıra Google, küçük boyutları da sevmez. Çoğunlukla devasa boyuttaki görselleri göstermeye çalışıp kullanıcının yararına hareket eder.

xcyCxK.png


Görselin doğruluğu

Sonunda Google, en önemli noktaya dikkat etmeye başladı. Bu da kelime ve görsel arasındaki uyumun olması gerektiği anlamına geliyor. Yani "mezuniyet elbisesi" kelimesinde bir koala resminin yükselmesi artık çok mümkün değil.

R3v4SJ.png


2) Sitenizdeki makalelerin okunabilir ve anlaşılır olması

Bu başlığı okurken, "Okunabilirlik ile seo arasında, daha doğrusu sıralamalar ile nasıl bir ilişki var?" şeklinde düşünebilirsiniz. Yazımın devamında bu sorunuza cevap bulacağız.

xcyCxK.png


Ele aldığınız konuyu ziyaretçinin anlaması şart dedik. Demek ki hedef kitlenizin düzeyine göre yazılar yazılmalı.

xcyCxK.png


Okunamayan metin anlaşılmaz, yorar ve ziyaretçiyi sayfadan çıkartır. Bundan da hemen çıkma oranı olumsuz etkilenir yani yükselir. Bu yükseliş sayfa otoriterliği ve dolayısıyla alan adı otoriterliğini düşürür. Her şey zincirleme birbirine bağlı.

U0fASl.gif


Okunabilirliği Neler Etkiliyor?

Makalenin okunaklılığı ve okunabilirliği şeklinde ikiye ayırabiliriz. Font, punto, satır aralığı, sütun genişliği, renk, hizalamalar gibi takibi ilgilendiren faktörler okunaklılığı ilgilendiriyor. Okunabilirlik formüllerinde başvurulan değişkenlerin bir kısmı ise şu şekilde;

=> Cümle uzunlukları.

=> Kelime uzunlukları.

=> İlgili dile ait en sık kullanılan kelimeler.

=> Durduran kelimelerin sıklığı.

=> Genel kelime sıklıkları.

=> Farklı kelimelerin toplam kelimelere oranı.

=> Zor kelime sayıları.

=> Yabancı kelime sıklığı.

=> Bir kere kullanılan kelimeler.

=> Alan terimleri.

=> Somut / Soyut kelime sayıları.

=> Bileşik / Basit kelime sıklığı.

=> Tamlamalar.

=> Temel ve Yan cümle sayıları.

Okunabilirliğe ilişkin en başarılı formülleri incelediğimde en az değişken kullanılanların, en etkilileri olduğunu söyleyebilirim. En çok odaklanılan değişkenlerse; Cümle ve kelime uzunlukları.

R3v4SJ.png


3) Yazılarınızın tamamen özgün ve kaliteli olması

Özgün içerik sizi her anlamda öne taşımaya yeterli olacaktır. İçeriklerinizi siz de hazırlıyor olabilirsiniz veya bir içerik ajansı ile de çalışıyor olabilirsiniz. Sizler sitenizdeki içeriklerin özgünlüğünü ve ne kadar kaliteli olacağını da başka şirketlere ya da anlaştığınız firmalara bakmadan kendiniz belirleyeceksiniz. Google sitelerinizdeki makalelerin kullanışlı ve olabildiğince özgün içerikler olması açısından da bas bas bağırıyor. Özgün içerik her zaman yazıya avantaj sağlar.

xcyCxK.png


Özgün içerikten kasıt, içeriğinizin kopya içerik olmaması, yani internette bu yazının ilk sizin tarafınızdan yayınlanması.Size verilen %30'luk bir barj var o barajı geçmeden sitenize kopya içerik sağlayabiliyorsunuz fakat ondan sonrasında google size uyarıyı yapıştırıyor.

R3v4SJ.png


4) Site Tasarımlarının Etkileri

Web site tasarımı, arama motoru optimizasyonuna direkt olarak etki etmektedir. Google kullanıcı dostu sitelere çok daha fazla değer vermektedir. Web tasarım optimizasyonu tamamıyla kullanıcı dostu şekilde ayarlanması gerekmektedir.

R3v4SJ.png


5) İnsanların sitenizde kalma ve dolanma süreleri

Google tüm kullanıcı davranışlarını takip eder. Ortalama bir kullanıcı hangi kelimeyi aratmış hangi siteye gitmiş gittiği sitede ne kadar kalmış.

xcyCxK.png


Sitede kalma oranı Google açısından o sitenin kaliteli içerik sunup sunmadığını, kullanıcı odaklı bir site olup olmadığınının göstergesidir.

xcyCxK.png


Siz istediğiniz kadar baclink alın, site tasarımız muhteşem ötesi güsel olsun, sitenizin kod yapısı %100 Google dostu olsun, sitenize gelen ziyaretciler sitenizde kısa süre kalıp ve sitenizi / sayfanızı terk ediyorsa Google aramalarında üst sıralarda çıkamazsınız.

U0fASl.gif


Sitede Kalma Oranı Nasıl Artırılır?

=> Aldatıcı Başlık Kullanmayın

=> Çok kısa yazı girmeyin

=> Sitenizi girdiğiniz yazıları resimlerle, videolarla destekleyin

R3v4SJ.png


6) Sitemap ve robot.txt dosyalarının oluşturulması

Web sitesinde yayınlamış olduğunuz içeriklere ait sayfaların (link) bulunduğu xml uzantılı bir dosyadır. Günümüzde site haritası, her sitede mutlaka bulunması gereken önemli SEO kriterlerinden biri haline gelmiştir. Site Haritaları, sitenizde başka türlü bulamayacağımız sayfaları Google'a bildirmenin bir yoludur.

xcyCxK.png


Robot.txt dosyası hakkında detaylı bilgi için daha önce yazmış olduğum konuma
=> [url]https://www.turkhackteam.org/webmaster-rss/1936073-robots-txt-nedir-nasil-olusturulur.html?highlight=robot[/URL] göz atabilirsiniz.

R3v4SJ.png


7) Sitenizde arama motoru uyumlu link yapısı olması

Arama motoru optimizasyonunda URL yapısı içerisinde anahtar kelimenin bulunması oldukça etkilidir. URL'de yer alan anahtar kelime yazınızın Google tarafından indexlenmesine yardımcı olacaktır.

R3v4SJ.png


8) Sitenizin mobil uyumlu ve responsive olması

Web site tasarımının tüm akıllı telefon, mobil cihaz ve tabletlerle uyumlu olması gerekmektedir. Tüm çözünürlüklere ve cihazlara uyumlu tasarım yapılmalıdır.

AMP, Hızlandırılmış Mobil Sayfalar'ı (Accelerated Mobile Pages) ifade eder. AMP özellikle mobil cihazlarda hafif ve hızlı bir şekilde yüklenebilen web sayfaları oluşturmanın iyi bir yöntemidir. Etiket Yöneticisi, standart web kapsayıcılarına benzeyen AMP kapsayıcılarını destekler. Wordpress tabanlı sitelerde eklenti sayesinde hızlı bir şekilde AMP'ye geçiş yapabilirsiniz.

AMP, Hızlandırılmış Mobil Sayfalar hakkında daha fazla bilgi edinmek için daha önce yazmış olduğum konulara göz atabilirsiniz;

=> [url]https://www.turkhackteam.org/google-yandex-alexa-yahoo/1936862-google-pagespeed-insights-nedir-nasil-yorumlanir.html?highlight=amp+nedir[/URL]

=> [url]https://www.turkhackteam.org/google-yandex-alexa-yahoo/1932422-amp-nedir.html?highlight=amp+nedir[/URL]

R3v4SJ.png


9) Sitenizin açılma hızının fazla olması

Google web sitelerin açılma hızının önemine değinmektedir.. Hızlı açılan bir site Google gözünde değerlidir. Çünkü hızlı açılan bir site kullanıcının gözünde de değerlidir. Web tasarım optimizasyonlarınızı bu doğrultuda gerçekleştirmeniz gerekmektedir.



tJoGV2.gif



Site Dışı SEO Nasıl Yapılır?


backlink-banner-concept-building-hyperlink-system-cooperation-websites-seo-optimization_107791-3019.jpg


Sitelerimizin dışarıdan verilen bağlantılar sayesinde ziyaretçi alması sayesinde sitemizin aramalarda yukarı çıkması hedeflenir. Forumlar, sözlükler, bloglar, haber siteleri gibi web üzerinde yayın yapan birçok mecradan sitenize dahili bağlantılar (backlink) alarak sitemizin yukarı çıkmasını sağlayabiliriz.

xcyCxK.png


Her geçen gün gelişmekte olan Google'ın sanal hafızası var diyebiliriz. Manipülasyonları, onu kandırmak için yapılan çalışmaları çok rahat anlayabiliyor. Bu nedenle SEO çalışmaları olabildiğince doğal yapılmalı.

xcyCxK.png


Google siteye gelen tüm bağlantıların (backlinklerin) doğal yollarla gelmesi ve eğer bir site iyi işler yaparsa ona doğal, kaliteli ve özgün bağlantılar geleceğini savunmakta. Aslında bu noktada Google'nin tüm bu işleri para kazanmak amacıyla yaptığını unutmamak gerekir.





TRoCYy.png


Geri Dönüş ve Yanıtlarınız Bekliyorum. Benim için önemliler. :))


Konum bu kadardı arkadaşlar, bugün sizlere SEO hakkında elimden geldiğince detaylı ve önemli bilgiler anlatmak istedim umarım hepinizin işine yarar ve konumu beğenmişsinizdir. Hepinize vaktinizi ayırdığınız, okumaya uygun görüp de okuduğunuz için teşekkür ediyorum. Saygılarla iyi forumlar.. :mml

giphy.gif


 
Son düzenleme:
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.