Baz İstasyonundan Konum Tespit Etmek

Arslan'

O Şimdi Asker!
7 Nis 2020
2,262
3,434
iDkkBi.png


Anlık konum tespiti, navigasyonlar, koordinatlar hayatımızı kolaylaştıran etkenlerdendir. Sadece bir butona tıklayarak nerede olduğunuzu detaylı bir şekilde görebiliyorsunuz, hatta yemek yerken kolaylıkla
bulunduğunuz lokasyonu paylaşıyorsunuz. Bunlar sizin faaliyetiniz, peki sizin isteğiniz dışında konumunuz bulunabilir mi?

Hiçbir şekilde güvende değilsiniz, kişi ihtiyaç duyduğu zaman sizi bulabilir akıllı cihazların artışı, her yerde kullandığımız akıllı telefonlar çeşitli zaafiyetleride beraberinde getiriyor, sanmayın ki tuşlu telefon çok güvenli, onda da aynı şekilde yerinizin tespit edilmesi zor olmayacaktır. Ne kadar güvensiz gelse de, sizin haberiniz olmadan konumunuzun bulunması belki de sizin hayatınızı kurtarabilir.


co06pX.png


Acil Vakalar

Allah göstermesin bazen bu tarz durumlar olabiliyor hemen 112 numarasını arıyoruz.
Ambulans, Polis, Jandarma, İtfaiye, Afad bizlere bir telefon kadar yakın, ihbarda bulunduğunuz zamankonumunuz anlık olarak tespit edilir.


11sLi1.png


GPS

Cihazınızda bulunan küresel konumlama sistemi (GPS) kullanılarak konumunuz karşı tarafa iletilebilir. Misal, günümüz pandemi şartlarında evlere teslimatın artışı konumun önemini bir kez daha göstermiştir. Evinize gelecek olan yemeğin adresini seçecek iken sol üst köşede bir konum izni çıkar, onayladığınız zaman nokta atışı konumunuz haritada karşınıza gelir.

co06pX.png


Baz İstasyonları

Ülkemizin her yerine dağılan baz istasyonlarını şehir içinde sıklıkla görmekteyiz, bunun nedeni daha iyi bir şekilde erişim sağlamaktır. Sinyal ve çekim gücünün artması için operatörler baz istasyonları kurar. Bu şekilde sinyaller uydulara aktarılır. Mantıken iletişimin sağlanacağı yerden gelen sinyaller mobil cihaz veya merkeze iletiliyor. Bu şekilde görüşme sağlanabiliyor. Elbette baz istasyonlarından konum tespiti mümkün şimdi bunun detayına ineceğiz.

dDa1fr.png


Baz istasyonaları ülkemizin heryerine dağılmış vaziyettedir, nüfus yoğunluğu şehir merkezlerinde bulunduğu için, baz istasyonları merkeze konumlandırılır, dağlık bölgelerde sinyal kaybı olmasının sebeplerinden biri de budur. Aşağıda ki görselden baz istasyonu ağlarını görebilirsiniz.

H622ET.png


Konum tespiti kestirme hesaplarıyla yapılır, kısa ve öz olarak koordinatı bilinen noktaların kullanılarak, koordinatı bilinmeyen noktanın konumunun hesaplanması diyebiliriz. Eğer baz istasyonlarının konumunu biliyorsak geriye sadece hesaplamak kalıyor.

XTNMB7.png


Yukarıda vermiş olduğum görsel üzerine, arama yapılan yerin baz istasyonlarına göre hesaplanmış konumu 3 renk'in kesişmesi ile yeşil alan şeklinde görebilirsiniz. Operatörler sizin yerinizi X,Y koordinatı gibi veremez, çünkü GPS kadar hassas değildir, bu nedenle kapsama alanı şeklinde konum bilgilendirmesi yapar.

Karşı tarafa giden bilgi detayında, baz istasyonlarının lokasyonu, arayan kişinin azimut açısı gibi bilgiler bulunur. Bu bilgiler ile hesaplama yaparak kişinin muhtemel konumunun bulunduğu alanı tespit edersiniz, tekrar söylemem gerekir ki baz istasyonlarından yola çıkarak nokta atışı konum tespiti yapılamaz. Hassasiyet konusuna gelecek olursak, şehir merkezlerinde 1-5 m kadar düşük, merkezden uzak istasyon sıklığının az olduğu yerlerde 200 metrelere kadar çıkabiliyor. Yani baz istasyonlarının sıklığı ile orantılı olarak hassasiyet artıp düşebiliyor.

vndwL1.gif


Gözünüze kargaşaymış gibi gelebilir ama milisaniyeler içinde tespit yapılabiliyor. Acil vakalarda bulunduğunuz yeri tam bilememeniz ya da olayın heyecanıyla adresi unutmanız gibi durumlara karşın oldukça işe yarıyor.

Acil numarayı aradığınız anda hiç konuşmadan çok hızlı bir şekilde bulunduğunuz bölge tespit edilir. Sistem tamamen otomatik olarak tetikleniyor kişi ihbar numarasını çevirdiği an santral sistemine düşen telefon numarası çağrıyı karşılayacak personelin bilgisayarındaki uygulamayı tetikleyerek radarı çalıştırıyor. Bununla birlikte hızlı bir şekilde tespit yapılıyor ve zamandan tasarruf edilerek olası hataların önüne geçiliyor.


co06pX.png


SIM900 GSM Module

GSM Modem Nedir ?


GSM şebekesini kullanarak iki veya daha fazla noktadaki veri iletimini gerçekleştiren
endüstriyel cihazlara GSM & GPRS Data Modem diyebiliriz. GSM şebekesinin desteklediği kapsama alanının büyüklüğü ve bu teknolojinin artık uygun fiyatlarla kullanılabilir hale gelmesi GPRS Data Modemlerin endüstride kullanılmasını sağlamıştır. GPRS GSM Modemleri kullanarak bir SMS ile dünyanın herhangi bir yerinden yine dünyanın herhangi bir yerindeki bir cihaz açılıp kapatılabilir, uzaktan bir cihazını yönetebildiğinizi düşünün, misal bir çiftçimiz Almanya'ya gittiği için sulama sisteminde bu modülü kullanmıştır, telefonuyla sulama sistemini açıp kapatarak kolaylıkla sulama faaliyetlerine devam etmiştir. Acil bir durum olduğunda bu durum size anında SMS, e-posta vb yöntemlerle iletilebilir. GSM GPRS Modem Kartı, 4 Band GSM GPRS Modem Arduino Kartlarını destekler.

1zLolb.png


Genel Özellikler

1) SIM900 Gsm Modul

2) GSM Anten & GSM Anten Konnektörü

3) Ses Girişi Soketleri

4) Arduino Bağlantı Girişi (Tüm Arduino Modelleri İle Uyumludur)

5) Reset Tuşu – Cihazın Yeniden Başlatılmasını Ve Yeniden Hatta Baglanmasını Sağlar
Open Tuşu – 1 Saniye Kadar Basılı Tutunca Cihaz Açılmaktadır.

6) TX : Modem Transmit Data

Yukarıda bahsetmiş olduğum üzere kontrol amaçlarından biri de, uzaktan kontroldür, mesela evde değilken balığınıza yem verebilirsiniz, modül'e sim kart takılır, gerekli kurulumlar yapılır, numarayı aradığınız zaman atadığınız numaraları kullanarak uzaktan kontrol'ü sağlayabilirsiniz. Telefonunuzun tuş takımına dokunduğunuz zaman her numaranın farklı bir sesi vardır, bu numaraların ayırt edilmesini sağlar, mesela "1" açma olur "2" kapatma olur. Bu şekilde kullanım sağlayabilirsiniz.


2QVJwS.png


GSM Modül ile SMS Gönderme

Bu modüller “AT” komutları ile kullanılır. SIM900 gsm modülü kullanarak AT komutları ile basit bir şekilde istenilen numaraya sms gönderme, alma, kayıtlı mesajları okuma silme ve sms ile ilgili tarih saat numara vb. bilgilere ulaşılabilmekte ve işlemler gerçekleştirilebilmektedir.

Aşağıdaki prensip şemasından yola çıkarak SIM900 ile mikrodenetleyici kullanarak modüle bağlantı yapabilirsiniz. Şemada *** ailesinden Pic16f877a mikrodenetleyici görünüyor ama hızlı iletişim üzerinden modülün RX-TX pinlerine herhangi bir mikrodenetleyici veya bilgisayar üzerinden de bağlantı sağlayabilmek mümkün.


YkJWGJ.png


Yukarıda görmüş olduğunuz şema prensip şeması olup, modülü çalışır hale getirip iletişim kurmak için gerekli olan şema datasheet incelenerek bulunabilir. Aşağıdaki görselde ise modülün pin diyagramını görmektesiniz.

wSQKaa.png


Şimdi Komutlara Geçelim

1- Öncelikle "AT+CMGF=1" komutu gönderilerek modül text moda geçirilir.

2- Akabinde AT+CMGS="****" (*=hedef numara) komutu ile mesajın gönderileceği hedef numara belirtilir. Komut'u girdikten sonra modül “>” yollar ise komut başarılı demektir.

3- "> sım900 gsm modül deneme yazısı" ile de mesaj içerigi “sım900 gsm modül deneme yazısı” olarak belirlenir ve modül mesajı yolladıktan sonra mesajı gönderdiğine dair cevap verir.


Önemli

Her komut sonunda “enter” tuşu'nun karşılığı olan 13 gönderilmelidir. Mesajın bittiğini belirtmek için sonuna “crtl+z” karakteri yani 26 sayısı gönderilmelidir. Bu komut için enter görevini görür.



Bu konumuzda konum tespit yöntemlerine ve GSM modüle değindik, konum hakkındaki yorumunuzu bekliyorum okuduğunuz için teşekkür ediyorum.
 
Son düzenleme:

Arslan'

O Şimdi Asker!
7 Nis 2020
2,262
3,434
ѕeleɴια;9344447' Alıntı:
Güzel içerik elinize sağlık hocam.)

ωσитαѕ;9344450' Alıntı:
Emeğine sağlık, güzel konu hocam.


Donanım konularını ayrı bir seviyorum. Elinize sağlık.

Ellerine sağlık.


Güzel içerik, elinize sağlık

Ellerinize sağlık. Cihazların aktif bağlı olduğunu biliyordum ama tespit edilir diye düşünmedim hiç. :)

Elinize sağlık güzel konu olmuş.

ellerine sağlık ✓


Teşekkür ederim eksik olmayınız. Görmeyen dostlarım konu günceldir.
 

ByZehirx

Yaşayan Forum Efsanesi
10 Şub 2012
12,381
1,975
Dinlenmede.
A Noktasına 100 m
B Noktasına 200 m
C Noktasına 300 m
+
Sinyal Noktası 600 m
Sinyal 600 metrekare genişliğinde
Bir alanı kapsıyor demektir.
Araştırma yaptigın yerlerde buna raslamadınmı bu bilgiyi konunda göremedim
Eline sağlık guzel emek verilmiş bir konu
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.