Google, Yandex, Alexa, Yahoo Nedir? //Detaylı Anlatım

X-Code

Uzman üye
19 Mar 2019
1,855
335
Localhost


s2WuFh.png


Google Nedir?

Dünyanın en popüler arama motoru olan Google, internet tabanlı yazılımlar geliştiren bir Amerikan şirketidir. Google'ın ürünlerini günümüzde kullanmayan insan sayısı yok denecek kadar azdır hatta öyleki bir çok insan internetin Google olduğunu sanar. Bu kadar popüler olan Google, birçok kişinin bildiği üzere sadece bir arama motoru değil aynı zamanda telefonlarımızda veya bilgisayarlarımızda kullandığımız birçok uygulamanın da sahibidir. Kısaca internet dünyasının devi diyebileceğimiz Google, 1998 yılında Stanford Üniversitesinde okuyan iki dahi genç tarafından kurulmuştur. Bu iki dahi genç Larry Page ve Sergey Brin'dir. Bu dahilerin misyonu dünyadaki bilgileri düzenleyerek herkesin erişebileceği ve yararlanabileceği hale getirmektir.


KOGOki.jpg



Google'ın Tarihçesi

1.png


Stanford Üniversitesinde okuyan Larry Page ve Sergey Brin, 1995 yılında BackRub isimli bir arama motoru yapmak için iş birliği yaptılar. 1996 yılında bu arama motorunu geliştirip yayınladılar. Ayrıca bu arama motorunun bir web sitesine gelen backlinkleri analiz etme gibi bir özelliği de bulunuyordu.

CcZqJw.jpg


BackRub insanlar tarafından tutulmaya başladı ve artık sunucuların kaldıramadığı bir büyüklüğe ulaştı. Bunun sonucunda Larry ve Sergey serverı Larry'nin odasına taşımaları gerektiğini düşündüler. Ve legolardan etrafını kapattıkları serverı Larry'nin odasına taşıdılar.


DXlOFb.jpg
lhIWmu.jpg


BackRub her geçen gün büyüyordu ve artık bu arama motoruna yeni bir isim vermeye karar verdiler. Sonunda şirketlerine yeni isim olarak Googol'u koydular. Aradan çok zaman geçmeden isimlerini Google olarak değiştirdiler. Sitenin ilk ismi Stanford Üniversitesinin alt alan adı olan google.stanford.edu idi. 15 Eylül 1997 yılında ise bugün hayla kullanılan google.com alan adını satın aldılar. Fakat google.com Stanford Üniversitesinin serverlarını çok meşgul ettiği için okul google.com u serverlarından attı.


rkPI9A.png


Fakat bütün bu çaresizliklere rağmen asla pes etmeyen Larry ve Sergey etraflarındaki insanlardan 1 milyon dolar sermaye toplayarak 7 Eylül 1998 yılında 3 kişilik kadro ile arkadaşları olan Susan Wojcickinin garajında Google şirketini resmi olarak kurdular ve piyasaya sundular. Akabinde Google dünyaca tanınmaya başladı ve aynı yıl, yılın en iyi arama motoru seçildi. Ekip 1999 yılında arama motorunun altında yazan beta yazısını kaldırdı ve böylelikle şirket gelişme yolunda büyük bir adım atmış oldu.


KTzvEc.jpg


Google artık iyice büyümeye başladı ve yeni projeler yapmak için yola koyuldular. Ekip ilk olarak 2000 yılında Google Adwords'u kurarak reklam servisi hizmetiyle hem kendilerine hemde başka sitelerin sahiplerine para kazandırmaya başladı. Akabinde etrafındaki insanların tavsiyeleri ile Eric Schimdt'i şirketin CEO'su olarak işe aldılar.


jvnOoY.jpg


Google son hızıyla büyüyerek ilerledi ve 2003 yılında Californiadaki Googleplex isimli diğerlerinden çok farklı olan ofisine taşındılar. Ve Googleplex 19 Ağustos 2004 yılında halka arz oldu.


m6AT9g.jpg


Akabinde kendini iyice geliştiren Google, 1 Nisan 2004 yılında Gmail isimli e-posta servisini kurarak büyüme yolunda emin adımlarla ilerlemeye devam etti. Aradan çok zaman geçmeden Google Maps ve Google Docs servislerini de devreye soktular. Daha sonra şirket 2005 yılında şuanda birçok telefonda kullanılan işletim sistemi olan Androidi ve 2006 yılındada YouTube'yi satın alarak kendi bünyesine kattı.


s4xXUi.jpg


EaGlV6.jpg


VfsaGt.jpg


Şirket artık devasa büyüklüğe ulaştı ve ihtiyaçlarının karşılanması için 2006 yılında ilk veri merkezini(data center) kurdu.

GAxd0P.jpg


2011 yılında şirketin CEO'su olan Eric Schimdt istifa etti ve şirketin yeni CEO'su artık Larry Page oldu. Larry, hız kesmeden yeni projeler çıkarmaya devam etti ve Google Sürücüsüz Otomobil teknolojisini kurdu. Çok geçmeden 2012 yılında Google Glass isimli akıllı gözlük dünyaya tanıtıldı.


elueVS.jpg


Juodx6.jpg


2016 yılında ise Google'ın bütün projeleri Alphabet isimli bir firmada toplandı ve yönetimin başınada Larry Page geçti.


A9YNIi.jpg



Google'ın Başlıca Ürünleri

»Google Haberler
»Google Play Store
»Google Akademik
»Google Blogger
»Google Çeviri
»Google Video
»Youtube, Yotube Music
»Gmail (E-posta)
»Google Haritalar
»Google Analytics
»Radyo Reklamları
»Office üretkenlik yazılımı
»Takvim
»Chrome
»Google Translate
»Google Drive
»Google Play
»Google Ads (AdWords)
»Google Search Console
»Google AdSense


owZtS0.png


MSdTec.png


Yandex Nedir?

Google'den sonra en çok kullanılan arama motorlarından birisi olan Yandex, internet tabanlı ürünler geliştiren bir Rusya şirketidir. Yandex ismi, Yet Another İndexer (bir dizin oluşturucu daha) cümlesinin birleşmesi ile oluşur. Yandex'în sadece arama motoru değil aynı zamanda haberler, e-posta, harita, oyun gibi hizmetleride bulunmaktadır. Yandex, kullanılan ülkeye göre yerelleştirilmiş arama motoru hizmetinin yanı sıra popüler haber sitelerinden toplanan güncel bilgiler sunmakta, görsel ve video arama gibi spesifik arama seçenekleri sağlamaktadır. Yandex'in aynı zamanda kullanıcılarını koruması için geliştirdiği kendi anti-virüs ve anti-spam teknolojileri gibi farklı yöntemleri bulunmaktadır. Yandex gelirlerini, kullanıcıların önüne yapılan aramalara uygun reklamlar koyarak elde diyor. Yandex, Türkiyede pek kullanılmasada özellikle Rusya da bir hayli fazla kullanılmaktadır. Hatta Yandex kullanıcılarının %95'i Rusya daki insanlardır. Şirketin amacı kullanıcıların sorularına doğrudan veya dolaylı cevap verebilmektir.


FnS8Q5.png



Yandex'in Tarihçesi

1.png


Yandex'in kurucuları olan Ilya Segalovich ve Arkady Volozh, 23 Eylül 1997 yılında yandex.ru alan adı ile kurdukları arama motorunu resmi olarak yayınladılar. Yandex, Rus dilinin yapısını ve sözcükler arasındaki mesafeleri hesap ederek belgeleri buna göre sıralayabiliyordu. Yandex gün geçtikçe daha fazla kullanılmaya başladı. Akabinde 1998 yılında Yandex içeriğe dayalı reklamlar vermeye başladı. Bu sistem kullanıcının karşısına sorguladığı içeriğe uygun reklamlarları çıkartıyordu.

Bm1ybl.jpg


Yandex iyice popüler olduktan sonra 2000 yılında bağımsız ve resmi bir şirket olarak kuruldu. Şirket kurulduktan 1 yıl sonra reklam servisi olan Yandex.Direct'i piyasaya sundu. Bu sayede insanlar reklamlarını sayfalarda gösterebiliyordu. Bu zamana kadar sadece Rusyaya hizmet veren Yandex, 2005 yılında Ukrayna'da ve devamında Petesburg, Simferopol gibi yerlerde de kendi ofislerini kurarak dünyaya adını duyurdu. Yandex kendini iyice geliştirerek 2009 yılında silikon vadisinde Yandex Laboratuarlarını kurdu. Aynı yıl şirket MatrixNet adlı yeni bir kendi kendine öğrenen bilgisayar metodunu uygulamaya başladı. Bu sayede arama algoritmalarını büyük ölçekde geliştirdi.


gg8QbH.jpg


Yandex, Mayıs 2011de YNDX borsa koduyla NASDAQ Global Select Marketta halka arz oldu. Birçok ülkeye hizmet veren Yandex, 20 Eylül 2011 yılında Türkiye için yandex.com.tr alan adı ile hizmet vermeye başladı. Üstelik mevcut servislerini Türkçeleştirmek yerine tamamen yeni ürünleri geliştirmeye karar verdi. Ve hiç Rusça kelime bulunmayan bir arama motoru geliştirerek Türkiye için kullanıma sundu.


nMk6vC.jpg


Yandex'in Başlıca Ürünleri

»Yandex Arama
»Yandex Video
»Yandex Görsel
»Yandex Haritalar
»Yandex Browser
»Yandex Mail
»Yandex Disk
»Yandex Hava Durumu
»Yandex Çeviri
»Yandex Bilet
»Yandex Taxi
»Yandex Direct
»Yandex Navigasyon


FSzHBR.png


88QEfE.png


Alexa Nedir?

Alexa, internetde bulunan siteleri analiz eden, sıralamaya koyan ve çeşitli SEO araçları bulunan bir web analiz aracıdır. Alexa'nın trafik tahminleri, birçok farklı tarayıcı uzantısından birini kullanan milyonlarca internet kullanıcısı örneği olan küresel trafik panelindeki verilere dayanmaktadır. Ayrıca, trafik verileri çoğunu, Alexa betiğini sitelerine yüklemeyi ve metriklerini sertifikalandırmayı seçmiş siteler şeklinde doğrudan kaynaklardan topluyor. Ancak, site sahipleri her zaman sertifikalı metriklerini gizli tutmayı seçebilir.

1996 yılında Abd'nin San Francisco, California eyaletinde kurulmuş olan Alexa Internet, Inc. şirketine ait bir internet bilgi sağlayıcı servisidir.
İnternette bulunan tüm siteleri belli başlı bir takım kriterleri baz alarak sıralamaya koyan bir kuruluştur. Web sitelerinin her birini detaylı bir şekilde analiz ederek hem bulunduğu ülke adına hem de tüm dünya üzerindeki derecesini ölçen bir sistem de denebilir. Alexa, 1996 yılında kurulmuş bir şirket olarak çalışmaları oldukça eskiye dayandığı için güçlü bir veri tabanına sahiptir. Bu yüzden her hangi bir internet sitesi için bilgi edinmek istendiği zaman bakılan ilk ölçüm vasıtası olarak tercih edilmektedir.

Alexa ölçümleme yaparken siteye giren kişilerin hareketlerini baz alır ve ona göre bir ölçümleme yapar. Bu kriterler arasında bir kişinin siteye arama motorları vasıtası ile mi girmiş yoksa adresi kullanarak mı diye bakar. Ya da site içerisinde ne kadar sayfaya girdikleri ve o site üzerinde durdukları süreyi dikkate alıp bir analiz çıkarır. Alexa verileri de Toolbar eklentisinin kurulu olduğu cihazlardan gelen verilere göre ölçülür.


HsWTvO.png



Alexa'nın Tarihçesi

1.png


Nisan 1996 yılında Brewster Kahle ve Bruce Gilliat tarafından kurulan Alexa, ilk başta kullanıcılara her bir web sitesi hakkında analitik bilgilerle birlikte, bir sonraki ziyaret edecekleri web siteleri hakkında öneriler veren bir araç çubuğuydu. 1999 yılında Amazon, Alexayı 250 milyon dolar karşılığı satın aldı. Alexa, Amazonun bünyesine girdikten sonra 2002'de Google ve 2003'te DMOZ ile ortaklık yaptı ve Alexa web aramasını desteklemeyi bıraktı ve tüm dikkatini analize verdi. Aralık 2006'da Amazon, Alexa Görsel Arama'yı yayınladı ve 2007 yılında siteleri daha iyi analiz edebilmek için bazı API güncellemeleri yaptı. 31 Mart 2009 da Alexa sitesini komple baştan tasarlayıp kullanıcılarının karşılarına yepyeni bir tasarım ile çıktı. 1990'larda Alexa, internet kullanıcılarına hangi web sitelerini ziyaret etmeleri gerektiğine dair önerilerde bulunduğu için biliniyordu. 2000'lerde ve 2010'ların başında, en iyi web siteleri listesi ve popüler Alexa Rank metriği ile biliniyordu. Günümüzde şirket, büyük web analiz yazılım hizmetleriyle rekabet eden bir web sitesi trafik analiz şirketi olarak insanlara hizmet etmeye devam ediyor.

zc5S0A.jpg


eyxjrn.png


Yahoo Nedir?

Tıpkı Google, Yandex gibi bir arama motoru olan Yahoo, Sunnyvale Kaliforniya merkezli internet tabanlı hizmetler veren bir Birleşik Devletler şirketidir. İlk kurulduğunda sadece arama motoru hizmeti veren Yahoo, zamanla e-posta, haberler, finans gibi hizmetler vermeye başlamıştır. Şirketin kurucuları olan David Filo ve JerryYang'ın, şirketin ismini Yahoo koymalarının sebebi ise Gulliverin Gezilerinden esinlenerek kaba saba, gelişmemiş insan anlamına gelmesidir. Yahoo hizmetleri, Türkçe olmaması sebebiyle Türkiyede pek fazla kullanılmasada özellikle ABD'de sıklıkla kullanılmaktadır.


7Btuj8.jpg



Yahoo'nun Tarihçesi

1.png


Ocak 1994 yılında Stanford Üniversitesinde okuyan Jerry Yang ve David Filo, "world wide web Jerry kılavuzu" adında bir web sitesi oluşturdular. Site çok geçmeden gelişmeye ve farklılaşmaya başladı David ve Jerry de sitenin ismini değiştirme kararı aldılar. Ve yeni isim olarak Yahoo! ismini belirlediler. 18 Ocak 1995 de yahoo.com alan adını satın aldılar ve yayın yapmaya başladılar. Yahoo kelimesinin açılımı ise Yet Another Hierarchical Officious Oracle idi. Yahoo gün geçtikçe büyümeye devam etti ve arama motoru hizmetinin akabinde e-posta, haberler, messenger, music gibi pekçok hizmetini insanlara sundu.

uprRme.jpg


Microsoft 2008 yılında Yahoo'yu satın almak için 44.6 milyar dolar teklif etti fakat Yahoo kabul etmedi. Aradan bir yıl geçtikten sonra Jerry Yang şirketden ayrıldı ve yerini Carol Bartz aldı. Bu olayın akabinde Yahoo, CEO ile ilgili değişiklikler yapmaya başladı. 2012 yılının başlarında, Scott Thompson yeni CEO olarak atandı. Fakat Yahoo CEO ile ilgili sıkıntılar yaşamaya devam etti bunun sonucunda ise 6 Temmuz 2012 tarihinde eski Google yöneticisi Marissa Mayer, Yahoo! CEOsu seçildi.


9JmkQX.jpg


Akabinde Yahoo, 19 Mayıs 2013 yılında Tumblr blog sitesini, 2 Ağustos 2013 yılında Rockmelt'i, 12 Aralık 2014 yılında BrightRoll'u ve 21 Kasım 2014 yılında Cooliris'i kendi bünyesine katarak büyümeye devam etti. Günümüzde ise Yahoo'nun mail, finans, müzik gibi hizmetleri başta olmak üzere bütün hizmetleri dünya çapında kullanılıyor.


kwiGDp.jpg



Yahoo'nun Başlıca Ürünleri

»Yahoo! Mail
»Yahoo! Messenger
»Yahoo! Maps
»Yahoo! Groups
»Yahoo! Music
»Yahoo! Games
»Yahoo! News
»Yahoo! Finans
»Yahoo! Hotjobs
»Yahoo! LAUNCHcast


HXm9Kz.png


 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.