3DFX'in Tarihi

kurtdereli

Uzman üye
19 Tem 2020
1,086
242
-Türkistan-
Merhaba arkadaşlar bugün sizlerle 3DFX efsanesinin tarihini inceleyeceğiz hız kesmeden başlıyalım..​


3DFX'in Tarihi

3DFX firması 1994 yılında 3 tane mühendis arkadaşlar tarafından kuruluyor firma ilk kurulduğunda oyun makinelerini hedeflemişler Atari salonlarında kurulan jetonlu oyun makineleri için ilk defa piyasaya 1996 yılında çıkıyor ve o zamanlar müthiş bir kaos var pazarda herkes kendi yazılımlarını donanımlarını kabul ettirmeye çalışıyor ve bu rekabette 3DFX patlıyor ilk ekran kartları olan Voodoo'yu piyasaya sürüyorlar.

Yer yerinden oynuyor bu arada 3DFX firması oyunları 3D oynamamızı sağlıyor ilk senesinde çok başarılı oldu ve o zamanlar oyun oynamak isteyen insanlar bilgisayar almazdı atari alırdı oyun konsolları vesayre alırdı ve bunuda değiştiren firma 3DFX firması oldu 1998 yılına geldiğimizde 3DFX ve Voodoo piyasanın hakimi idi 1998 yıllarının başında Voodoo 2 kartını piyasaya sürüyor.

Voodoo 2 ile birlikte hayatımıza yeni bir kavram geliyor SLY yani bugün Nvidia firmasının hala kullanığı SLY kavramı çıkıyor yani aynı anda 2 ekran kartını çalıştırmak o zamanlar 2 ekran kartını taktığımız zaman sadece ekran çözünürlüğü artıyor bugünkü gibi FPS artmıyor ve 3DFX firması artık piyasanın devi benim diyor fakat işler tamda öyle olmuyor 1998 yıllarında küçük bir firma yavaş yavaş pazarda kendini belli etmeye çalışıyor buradada Nvidia'dan bahsediyorum Nvidia kendi ekran kartı olan TNT'yi piyasaya sürüyor.TNT aslında Voodoo 2'den teknik anlamda daha başarılı oluyor neyse 1993 yılına girdiğimizde ise 3DFX düşüşe geçiyor.1999 yılında AMD ve diğer firmalar nasıl yükselebiliriz diyorlar ve 3DFX firmasına söylüyorlar ama 3DFX reddetiyor ne haliniz varsa görün diyorlar sonra AMD ve diğer firmalar bakıyor nereden yükselebiliriz diye sonra bakıyorlar çok yükselen yıldız firma Nvidia var ve Nvidia ile anlama yoluna giriyorlar sonra 3DFX firması Voodoo 3 kartını piyasaya sürüyor.

Voodoo 3 yine çok başarılı oluyor ama firmanın başarısı arttıkça eleştiriside artıyor ve bir Nvidia gerçeği var bu gerçek gün geçtikçe daha da farkı açmaya başlıyor 2000 yılı çok ilginç bir yıl çok fırtınalarla geçiyor Voodoo 4 ve Voodoo 5 kartını çıkarıyor ve dediğimiz gibi Nvidia gibi dev var bu dev her kartta yazılımsal ve donanımsal açıdan çok iyi işlere imza atıyor ve 3DFX firması bir şekilde iflas ediyor sonrada Nvidia'nın da bu işine geliyor ve şuanda'da 3DFX diye bir firma yok maalesef.
Evet arkadaşlar bugün sizlerle 3DFX efsanesinin tarihini inceledik diğer konumda görüşmek üzere sağlıcakla kalın..
 
Son düzenleme:
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.