A'dan Z'ye Tersine Mühendislik

deltaturk

Katılımcı Üye
26 Kas 2020
925
976
Green Team Mersin Daire Bşk.

Merhaba Türk Hack Team
Tersine Mühendislik ( Reverse Engineering )



Fiziksel yani elle tutulabilen bir nesnenin yapısını, işlevlerini ve operasyonlarını kapsamlı şekilde analiz edilerek özelliklerini tanımlayan bir süreçtir.
Nesenin tam yüzey geometrisinin ölçümleri, nesnenin 3B dijital temsilini oluşturmak için manuel olarak veya çeşitli 3B Ölçüm teknolojileri ile alınır

Tersine mühendislik, üretimi yapılan bir nesnenin değiştirmek, kopyalamak ve geliştirmek için kullanıldığı bir teknolojidir.

Tersine mühendislikğin kelime anlamı şudur; orijinal tasarımın tersine yönelik çalışmalar yapılır, hemen sonuç ile başlanır, tasarım bozulur elle tutulabilir fiziksel bir tasarım için değerlendirme çalışmaları başlar..
İster bir motoru yeniden inşa etmek olsun isterseniz de bir binanın şemasını çizmek olsun birçok şeyi basitçe parçalarına ayırıp inşa edip öğrenebilirsiniz
Başlangıçta yalnızca donanıma uygulanan bir süreç olan tersine mühendislik artık yazılımlarla, veri tabanlarına uygulanmaktadır.

Tersine mühendislik özellikle bilgisayar donanım ve yazılımında önemlidir.
Proğramlar, C# C++ Veya Java gibi diğer proğramcılar tarafından anlaşılabilir bir dilde yazılır
Ancak bir bilgisayrda çalışması için Yazılım’da ki gibi bir derleyiciye ihtiyaç duyar örneğin Visual Studio gibi derleyiciye ihtiyaç duyuyor derleyici adı verilen program tarafından makine dilinin birler ve sıfırlarına çevirlemeleri gerekir.
Derlenmiş kod genel anlamıyla anlaşılmazdır ancak assembly kodunu geri derleyici adı verilen bir yazılım aracı ile insana yönelik dönüştürmenin yolları vardır.






Ne İşe Yarar ?

Tersine Mühendislik, bir şeyin nasıl çalıştığını öğrenmek ve nesneyi yeniden oluşturmak veya eklenen geliştirmelerle benzer bir nesne oluşturmak için kullanılır.

Genellikle Tersine Mühendislik yazılımları veya donanımlarının amaçları, benzer bir ürünü daha ucuza veya orijinal ürün artık mevcut olmadığı durumları halletmektir. Bilgi Teknolojisindeki Tersine Mühendislik uyumluluk sorunlarını gidermek veya yazılımın orijinal olarak uyumlu olmadığı diğer donanım yazılım ve işletim sistemlerinde uyumlu çalışmasını sağlamak için kullanılır.

Örnek yazılım verecek olursam, Müzik işleriyle uğrşanların ses kayıt parçalarını kaydetmesine düzenlemesine ve mix yapmasına olanak sağlayan Benim de kullandığım Logic Pro Yazılımı örnek gösterilebilir




Tersine mühendisliği, 3D Bir yazıcıdan bir parça çıkarmak gibi de düşünebiliriz.
Bir el aletmiz var ve parçası kayboldu ve kırıldı, bu parçayı 3D Yazıcı ile oluşturuyoruz bu Tersine Mühendisliğin basit bir örneğidir.

3D Konum verilerini de Tersine mühendislik ile elde edebiliriz.

Bir ürün hakkında boyutsal teknik bilgilerin toplanmasını sağlayabilen bir çok yol vardır ama Tutarlı bir 3D Ölçüm sistemi kullanmak çok önemlidir.
Bulunan verilerin doğruluğu, orjinali ile karşılaştırıldığında Tersine mühendislik, modelin kalitesini ve tutarlılığını destekleyecektir.






Ne İçin Kullanılır ?

<<< Zamanı Geçmiş Bileşenler >>>


Yıllar yıllar öncesinde tasarkanan ve üretilen bir çok bileşen için, nesneyi yeniden oluşturacak mevcut 2Boyutlu ve 3Boyutlu CAD Verileri bulunmayabilir.
İşte burda devreye tersine mühendislik giriyor, zamanı geçmiş ürün-parçanın oluşturulmasını sağlayabilirsiniz.



<<< Orijinal Parça Üretimi >>>

Orijinal parça üretimi yapılmıyorsa veya tasarımını kaybetti ise Tersine mühendislik ile bu parçanın üretimine devam edebiliriz


<<< Tasarım Geliştirme , Parça Testi Ve Analizi >>>

Tersine Mühendislik sayesinde, herhangi bir 3D Ürün hızlı bir şekilde dijitale uyarlanmış biçimde oluşturulup tasarım yenilemeleri elde etmek için modellenebilir veya analiz edilebilir.
Hayal gücünüzü Tersine Mühendislik ile kullanabilirsiniz.



<<< Rakipleri Analiz Etmek >>>

Herhangi bir kuruluş, rakip ürünleri tersine mühendislik yoluyla analiz edebilir ve karşı hamleler yapabilirsiniz.


<<< Modern Üretim >>>

Endüstride ki Katmanlı üretim gibi yöntemleri kolaylıkla Tersine Mühendislik kullanılarak yapılabilir.


<<< Dijital Arşivleme >>>

Müze Eserleri , Tarihi Eseler gibi şeyler 3D Tarama yoluyla ile yakalanabilir.
Ardından tersine mühendislik yapılabilir ve ortaya çıkan CAD verileri, nesnede gelecekte herhangi bir hasar olması veya öğenin parçalarını yeniden üretme ihtiyacı olması durumunda tutulabilir.






Faydaları

Pazarda bulunnan mevcut ürünleri keşfedip ilham alabilirsiniz yeni

Bir ürünü baştan tasarlayıp insanlara sunabilirsiniz hani bu şey gibi çinlilerin yilong ma’sı (elon musk) gibi.
Veya eski ve üretimi durmuş bir ürünü tekrar pazara sunabilirsiniz ki bu gerçekten önemli bi durum şahsi fikrim olarak ihtiyaç duyuyorum bu teknolojiye.

Parça veya Ürününü onarımını yapabilirisiniz hatta bu sayede parçadaki ince hataları da belirleyebilirsiniz mantıksal olarak en hassas yeri görebilirsiniz

Üründeki Riskli Noktaları inceleyebilirsiniz, bir test parçası oluşturup onu test edersiniz bu sayede tutarsızlıkları ve hataları görebilirsiniz.

Yeniliklere katkıda bulunur, Tersine mühendislik sizi herzaman yeniliğe iter her hatada veya her başarı da sizi yeniliğe iter.

Rakip Analizi Yapabiliriz diğer pazardaki ürünler nasıl çalışıyor, hangi parçaları kullanmışlar, hangi maddeyi kullanmışlar, hangi yolları izlemişler bunları inceleyebilirsiniz

Ürün Geliştirilirken yüksek maaliyetden kaçınabilirsiniz, hata yapma riski aza indirgeneceğinden dolayı alternatif çözümler ve kısa yollar kullanırsınız






Neden CAD Kullanmalıyız

Çeşitli CAD Ve tersine mühendislik yazılımlarının kullanımıyla üretim için doğru veriler oluşturulabilir, nasıl performans göstereceğini analiz edebilir ve mevcut tasarımları iyileştirebiliriz

Fiziksel içeriklerin 3D veya 2D grafik örneklerini oluşturmak için kullanılır.

Ürün ve endüstriyel tasarımda CAD, temel olaran ayrıntlı 3B Veya yüzey modellemenin veya fiziksel bileşenlerin 2B vektör tabanlı çizimlerinin oluşturulması için kullanılır

Bu çizimler Tersine Mühendisliğin temelini oluşturur




CAD, tasarımların ve ürünlerin yerleşimlerinden montajların sağlamlığı ve dinamik analizine ve üretim yöntemlerinin tanımına kadar mühendislik süreci boyunca kullanılır.





Tersine Mühendislik Aşamaları



Hedef ürünün bilgisi toplanır, cihazda ürünün kodlaması yapılır ve kaynak tasarımı belirlenir

Parça veya ürün hakkında yeterli bilgi toplandıktan sonra model veya taslak oluşturulur model geliştirilir bunun için CAD kullanılır

Parçalarına ayırın, geliştirme tasarlama değerlendirmeleri yapıldıktan sonra ürünü katman katman parçalarına ayırırsınız bunun amacı işlevselliği anlamak, montajı kolaylaştırmak yani detaylı olarak parçayı A’dan Z’ye tanıma aşamasıdır

Ortaya çıkan ürünü veya parçayı değerlendiririz, her bir parça teker teker çıkarıldıktan sonra değerlendirmeleri yaparız parçaları yakından inceleriz kalite çalışmaları yapılır bulunan hataları nasıl düzelteceğimizi planlarız Temel olarak bulguları kanıtlı bir şekilde belgeleriz.

Tekrar Birşeltiririz, parçaları tekrar inşa ederiz ve sıra gerçek test aşamasına gelmiş demektir bu sayede gözlem sonucu değişiklik yapmaya olanak tanır daha fazla bilgi sahibi olursunuz.






Kali Linux Tersine Mühendislik Araçları

<<< Dex2jar >>>

Android’e dayalı bir tool’dur, geliştirme iyileştirme yapabilirsiniz
Bash:
sudo apt update

sudo apt upgrade

sudo apt install dex2jar

<<< apktool >>>
Kaynakları neredeyse orijinal forma dönüştürebilen ve değişiklikten sonra yeniden oluşturabilen Android apk dosyalarını yeniden yapılandırmak için bir araçtır.
Bash:
sudo apt update

sudo apt upgrade

sudo apt install apktool





Resimdeki Toolar Hakkında Bilgim Yok :( Ama Linux Yüklediğinizde Default Olarak Size Gelecek Tersine Mühendislik Araçlarıdır.




Tarihçe

İnsanlar arasında tersine mühendisli’ğin fabrika çağı ile başladığını düşünür ama tam anlamıyla böyle değildir.

Tersine mühendislik, arabalar,tekerlekler hatta mimari çalışmaların yapıldığı zamandan beri var bunu fabrika ile kısıtlamak haksızlık olur.

Bu nesneleri oluşturmak için ozamanlar tersine mühendislik kullanıldı Nesnenin boyutu ve bütün olarak ya da parçalar halinde alındı ve yeniden inşa edildi açıkcası hayatımızın çoğu yerinde var.

Tersine mühendisliğin teknikleri, geçmiş dönemlerden bu yana büyük ölçüde gelişti.

Tersine mühendislik, askeri uygulamalarla başlamış olsa da , artık imalat da dahil olmak üzere birçok farklı alanda kullanışlıdır.

Çalıştığım şirketin Fen işleri biriminde bir nesnenin ölçümlerini almak ve bunları 3D modelleme için AutoCAD yazılımına aktarmak için çok farklı teknolojiler kullanmakta.

Günümüzde firmalar tersine mühendislik için taşınabilir 3D Tarayıcıları giderek daha yaygın kullanıyor .

Sebebi ise son derece doğru, güvenilir ve tekrarlanabilir sonuçlar üretmeleri.

Ayriyeten daha hızlıdırlar

Herhangi bir beceri seviyesindeki operatörler tarafından kullanımı kolaydır ve bir parçanın 3D verileri doğrudan atölyede elde edilir.


 

deltaturk

Katılımcı Üye
26 Kas 2020
925
976
Green Team Mersin Daire Bşk.

deltaturk

Katılımcı Üye
26 Kas 2020
925
976
Green Team Mersin Daire Bşk.
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.