A'dan Z'ye WEB Dönemleri (WEB 1.0, 2.0, 3.0, 4.0)

connec

Uzman üye
5 Nis 2022
1,099
1,042
1283

A'dan Z'ye WEB Dönemleri

İçindekiler
1- İnternetin Tarihçesi
2- World Wide Web
3- Web Dönemleri

3.a- WEB 1.0
3.b- WEB 2.0
3.c- WEB 3.0
3.d- WEB 4.0


dpbx5e1.png

1- İnternetin Tarihçesi
İnternet 1950'li yıllarda hayatımıza girdiğinden itibaren bir sürü süreçten geçti. Fakat bu süreçlere giriş yapmadan önce biraz internetin tarihçesini inceleyelim.

aej4gyq.jpg

İnternet iki mücit tarafından icat edildi. Bu mucitler ise Tim Berners Lee ve Vinton Cerf'dir. 1950'li yıllarda bilgisayarların kullanmılmaya başlamasıyla beraber bir veri aktarım ihtiyacı doğdu. Bu sebeble ise bu yıllarda internetin temeli atılmaya başlandı. Bu veri ağı Fransa ve İngiltere'de kullanılmaya başlandı. İnternet ile ilgili ilk somut veri ağı ise Amerika Birleşik Devletleri'nde ARPANET sistemidir. Tarihte internet kullanılarak ilk mesaj gönderme işlemi bu sistem ile yapıldı. İnternet üzerinden ilk mesaj bu sistem üzerinden Amerika Birleşik Devletleri'nde bulunan Kaliforniya Üniversitesi'nin profesörün bilgisayarına gönderilmiştir.



1960'lı yıllara gelindiğinde ise ARPANET sisteminin daha hızlı olması için geliştirilmesine karar verildi. Ve bu karar ile birlikte ARPANET sistemi daha hızlı ve güvenilir bir veri ağına dönüştürüldü. Ağ paylaşımı ile iki bilgisayar arasında veri alış-verişi sağlandı.


1989 yılında İsviçre'de bulunan Cern şehrinde kampüsteki kişilerin ortak olarak kullanabilmesi için bir alışveriş ağı kurulmak istendi. Fakat oluşturulan bu alış-veriş ağına Dünya'dan farklı kullanıcıların da bağlandığı görüldü. İnternetin halka açılma ve icat edilme hikayesi işte böyledir. Daha sonra bu ağlar sistem üzerinden hızlı bir veri aktarımı yapılan sistem haline getirildi. Bu süreçlerle beraber 1989 yılında günümüzdeki internet ortaya çıkmış oldu.

f8d0vaq.png

2- World Wide Web
World Wide Web daha çok bilinen kısaltılmış hali ile WWW 12 Mart 1989 yılında hayatımıza girdi. Peki nedir bu www adresleme sistemi?
World Wide Web kısaca HTML formatındaki içeriklere HTTP yoluyla ulaşılmasıdır. Fakat World Wide Web ile internet çoğu kişi tarafından karıştırılmaktadır. İnternet bilgisayarların birbirne bağlanmasına olanak sağlayan uluslararası bir ağ sistemidir. İnternet bulut yapısına sahip değildir ve belirli bir merkezi de bulunmaz. Bağlanılmak istenen adrese bağlanmak için birden çok yol vardır. World Wide Web ise internet üzerinden veri paylaşımı yapılmasıdır. HTTP ise yine internet aracılığıyla veri alış-verişi yapmak için kullanılan bir dildir.

Yukarıda kendisinden bahsettiğimiz Tim Berners Lee Cern'de çalışan bir bilgisayar programcısıydı. Tim, HTML olarak tanımladığı bilgisayar dilini geliştirerek www'yi oluşturmuş oldu. Cern'de çalışan fizikçilerin çalışmalarını daha kolay bir şekilde paylaşabilmesi için 13 Mart 1989 tarihinde kullanılmaya başlandı. İlk web yazılımını ise 1990 yılında yazan Tim, internetin popüler ve kullanıcı dostu bir yapıya bürünmesini sağladı.

İlk WEB site, Cern'ün ihtiyaçları sebebiyle 1991 yılında yayına girdi. Ve World Wide Web sadece Cern'ün içinde çalışan bir sistem olmaktan çıktı. Tim ise adını tarihin akışını değiştiren insanlar listesine yazdı. İlk başlarda oldukça karmaşık bir yapıya sahip olan İnternet, kullanımı zor bir ağ idi. Berners-Lee’nin çalışmaları tam olarak burada devreye girdi ve “www” adresleme sistemi geliştirildiğinde, internete hem erişim sağlamak hem de kullanmak kolaylaştı. Arama motorlarının 1993’te gelmesiyle, herşey daha basit bir yapıya büründü.


o1yzvk7.jpg

İlk örneklerden bahsetmek gerekirse:

  • 1994 yılında Pizza Hut'ın kendi web sitesi üzerinden sipariş alması.
  • 1995’te Pierre Omidya'ın sonnradan eBay olan AuctionWeb sitesini kurması.
  • 1996’da ilk e-posta programı olan Hotmail'in kullanılmaya başlanması.





Tüm bu süreçlerin belirli kısımlarında WEB dönemleri birbirinden farklıydı. WEB 1.0 ile başlayan bu macera önümüzdeki yıllarda WEB 3.0 ve WEB 4.0 olarak devam edecek. Bu dönemler arasında özellikleri açısından bir sürü farklılık vardır. Her dönem mevcut siteler yeni döneme entegre olmak zorunda. Ya da yerine yenileri gelmektedir. Ayrıca her dönemle beraber yeni teknolojiler de gelmektedir. Aşağıda da bahsedeceğimiz gibi WEB 3.0'la beraber gelen VR teknolojileri gibi. Şimdi gelin her dönemi sizlerle beraber teker teker inceleyelim.


dpbx5e1.png

a- WEB 1.0 Dönemi (1990-2000)
İnternetin en ilkel dönemi olarak bilinir. Bu dönemde internet tek yönlüydü. Uzmanlar bu dönemi “salt okunur web” olarak
adlandırıyorlardı.
Kullanıcılar sadece internet sayfalarını okuma yetkisine sahipti. Kullanıcılar internette kendi içeriklerini oluşturamıyorlardı. HTML tabanlı aktif web sayfalarına sadece ip adresleri aracılığı ile bağlanılabiliyordu. Yani girmek istediğiniz sitelerin ip adreslerini not almanız gerekiyordu. WEB 1.0'ın en can sıkıcı problemlerinden biri de buydu. Bir sitenin ip adresini kaybederseniz o siteye ip adresini tekrar bulana dek erişemezdiniz. Bu sitelerde de içerikler çok uzun aralıklarla güncellendiği için okuyabileceklerinizin bir sınırı vardı. Bir kişi uğraşıp tüm interneti okuyabilirdi. :)



b- WEB 2.0 Dönemi (2000 - 2010)
WEB 2.0 dönemi ile beraber internet kullanıcıları da aktif rol oynamaya başladı. Bu dönemle birlikte kullanıcılar içerik üretiminde aktif rol oynamaya başlamış ve WEB 1.0'ın aksine çift yönlü bir iletişim doğmuştur. Kullanıcılar internet sitelerini okumanın yanı sıra diğer kullanıcılarla etkileşime geçebiliyor, paylaşım yapabiliyor ve diğer paylaşımları değerlendirebiliyordu. Bu sebeple bu dönem "sosyal web" olarak da adlandırılır. Facebook, Twitter, YouTube, İnstagram, Wikipedia gibi web siteleri ve uygulamaların da meydana çıktığı bu dönemde artık sitelere sadece ip adresleri ile değil, aynı zamanda linkler aracılığı ile de bağlanılabiliyordu. Böylece WEB 1.0'ın sadece ip adresi aracılığıyla bağlanma problemi de ortadan kalmış oldu.

orgslf1.jpg


c- WEB 3.0 Dönemi (2010 - 2020)
Bu dönemin diğer dönemlerden farkı verilerin bilgisayarlar tarafından okunabilecek şekilde tasarlanması, gelişen yapay zeka ve makine öğrenmesi sayesinde daha akıllı bir web ortamı oluşturulmasıdır. Bu sebeplerden dolayı da bu döneme “semantik web” adı verilir. WEB 3.0 teknolojisinde veriler kullanıcılar tarafından kullanılır, aynı zamanda bilgisayarların okuyabileceği bir yapıya sahiptir.

30fwop8.jpeg


WEB 3.0, reklam ve pazarlama alanında çok büyük gelişmelere sebep olmuştur. Yeni algoritmalar ve veritabanı teknolojileri sayesinde kullanıcıların tercihlerine, beğendiği paylaşımlara, ziyaret ettiği sayfalara göre önüne ilgilenebileceği reklamlar kişiselleştirilmiş olarak gösterilir. Ayrıca bu dönemde RDF, OWL, OAUTH, URI, API, XML gibi teknolojiler de kullanılmaya başlanmıştır.


d- WEB 4.0 Dönemi (2020 - 2030)
WEB 4.0, her türlü verinin depolanmasında internet tabanlı bilişim yani bir diğer adıyla bulut bilişim uygulamalarının kullanılmaya başlandığı dönemdir. Bu dönemde işletim sisteminden tüm uygulamalara kadar her şey fiziksel diskler yerine sanal networkler üzerinde kurulur.

Bu dönemde yapay zeka, hologram, akıllı ev sistemleri, arttırılmış gerçeklik ve diğer VR teknolojileri ön plana çıkmaktadır. Makine öğrenmesi gibi teknolojilerle gelişerek insan gibi düşünme yetisi kazanan yapay zeka teknolojileri sayesinde web ve kullanıcılar arasındaki ilişki daha kişiselleştirilebilir bir seviyeye gelmiş olur.

İnternet kullanıcıları bu dönemde bir uygulamayı kullanmak için onu bilgisayarına indirmek zorunda kalmaz. Bunun yerine bulut sistemlerde hali hazırda kurulu olan programlara yine bulut sistemler üzerinden bağlanarak kullanır. Fakat bu gibi teknolojilerden yararlanmanın da bir karşılığı var tabiki. Bu dönemdeki teknolojilerden yararlanmak için çok yüksek hızlarda internet bağlantısı gereklidir. Gereken internet hızının ise saniyede 100 Gigabit olduğu tahmin edilmektedir. WEB 4.0 ile YouOS, G.ho.st, Glide, Goowy, DesktopTwo, çevrimiçi ofis için Google Docs & Spreadsheets, EyeOS gibi teknolojiler kullanılır.



h7imgcv.png
8gcdkgh.png


l94eimh.gif


Yazar: Connec

 

kurononyanko

Katılımcı Üye
6 Şub 2022
534
397
web 2.0'ın bittiği, web 3.0'ın başlayacağı dönemde hacke başladım. Şundan emin olun o zamanlarda sistemleri heklemek, zaafiyet bulmak daha kolaydı.
Şimdi herşeyde bir bulut koruması ya da şifrelemeler. Önceden sisteme erişebildiğinde bir çok veriyi de ele geçirmiş oluyordunuz. Şimdi öyle davalar kalmadı maalesef. Genel olarak forumlarda da durgunluk görüyorum. Ya da boşbeleş konular paylaşılıyor neden mi? Artık zorlaştı dolayısıyla bilgi değerlendi ve ulaşması zor hâle geldi. Sizlerin burda yaptığı sadece boşboş gezinmek. Instagram kullanır gibi. Artık thtye de kabahat bulamam. Çünkü cidden artık öyle kolay değil bilgiye ulaşım. Yıllar önce düşünüp de dediğim şeyler ne kadar doğruymuş:
+ Bilgi paylaştıkça çoğalmaz, büyümez(bu alemde)

+ Herkesin bildiği, bilgi değildir.
 

connec

Uzman üye
5 Nis 2022
1,099
1,042
1283
web 2.0'ın bittiği, web 3.0'ın başlayacağı dönemde hacke başladım. Şundan emin olun o zamanlarda sistemleri heklemek, zaafiyet bulmak daha kolaydı.
Şimdi herşeyde bir bulut koruması ya da şifrelemeler. Önceden sisteme erişebildiğinde bir çok veriyi de ele geçirmiş oluyordunuz. Şimdi öyle davalar kalmadı maalesef. Genel olarak forumlarda da durgunluk görüyorum. Ya da boşbeleş konular paylaşılıyor neden mi? Artık zorlaştı dolayısıyla bilgi değerlendi ve ulaşması zor hâle geldi. Sizlerin burda yaptığı sadece boşboş gezinmek. Instagram kullanır gibi. Artık thtye de kabahat bulamam. Çünkü cidden artık öyle kolay değil bilgiye ulaşım. Yıllar önce düşünüp de dediğim şeyler ne kadar doğruymuş:
+ Bilgi paylaştıkça çoğalmaz, büyümez(bu alemde)

+ Herkesin bildiği, bilgi değildir.
Hacking konusunda haklısınız. Fakat forumda hacking dışında bir çok konu paylaşılıyor. Programlama, network vs. İnstagram'daki boş içerikleri izlemekle forumdaki içerikleri okumanın aynı olduğunu düşünmüyorum. Ayrıca fizikteki 'Her şeyin teorisi' olgusu gibi asla 'Tamam, hacking konusunda bulunabilecek şeyler bu kadar.' dediğimiz bir gün olmayacak. Yeni gelen teknolojilerle beraber yeni hack yöntemleri de gelecek. Eskisi gibi kolay olmasa da :)
 

kurononyanko

Katılımcı Üye
6 Şub 2022
534
397
Hacking konusunda haklısınız. Fakat forumda hacking dışında bir çok konu paylaşılıyor. Programlama, network vs. İnstagram'daki boş içerikleri izlemekle forumdaki içerikleri okumanın aynı olduğunu düşünmüyorum. Ayrıca fizikteki 'Her şeyin teorisi' olgusu gibi asla 'Tamam, hacking konusunda bulunabilecek şeyler bu kadar.' dediğimiz bir gün olmayacak. Yeni gelen teknolojilerle beraber yeni hack yöntemleri de gelecek. Eskisi gibi kolay olmasa da :)
tabi ki hacking durmayacaktır.
peki ya hiç crypter paylaşıldığını görüyor musun?
ya da yardım merkezinde yazdığı kodda vs takılan, kod isteyen birilerini görüyor musun?
Trojan ve virüslerde aktiflik görüyor musun?
Ya da artık kurban kasılamadığını görüyor musun?
ya da özgün konu paylaşımı?
Kaynak kod paylaşımı?
Şöyle bir gözlemledim de bütün legal srcler duruyorken genel olarak bir çok yerde, illegal olanlar teker teker kaybolmuş.
Ziyadesiyle şöyle sorayım sana:
Forumun eski hâlini biliyor musun? Ortada bilgi ile bilginin çarpışması olduğu dönemleri :)
Dostum gerçekten mi :) Gözünü aç. Birşeyler dönüyor. Tam çözemedim ama bir şeyler dönüyor. Düşündüğüm şey şu ki: artık gerçek dünyamızın içine sanal dünyayı sokmak istediklerinden ve bunu güvenli olduğunu göstermek zorunda olduklarından mıdır bilemiyorum ama ya hekırları kendileri için çalıştıracaklar, çünkü onlardan iyi ya da ilerde olmalılar.

Ya da en başından iyiydiler ve şuan orta düzey hekırlar artık sadece yetme hâline geldi. Bi anda. Aynı ekonomi gibi. Şuan orta gelirli diye bir şey kalmadı ne dersin kaldı mı? ;) Gözünü aç.
 

connec

Uzman üye
5 Nis 2022
1,099
1,042
1283
tabi ki hacking durmayacaktır.
peki ya hiç crypter paylaşıldığını görüyor musun?
ya da yardım merkezinde yazdığı kodda vs takılan, kod isteyen birilerini görüyor musun?
Trojan ve virüslerde aktiflik görüyor musun?
Ya da artık kurban kasılamadığını görüyor musun?
ya da özgün konu paylaşımı?
Kaynak kod paylaşımı?
Şöyle bir gözlemledim de bütün legal srcler duruyorken genel olarak bir çok yerde, illegal olanlar teker teker kaybolmuş.
Ziyadesiyle şöyle sorayım sana:
Forumun eski hâlini biliyor musun? Ortada bilgi ile bilginin çarpışması olduğu dönemleri :)
Dostum gerçekten mi :) Gözünü aç. Birşeyler dönüyor. Tam çözemedim ama bir şeyler dönüyor. Düşündüğüm şey şu ki: artık gerçek dünyamızın içine sanal dünyayı sokmak istediklerinden ve bunu güvenli olduğunu göstermek zorunda olduklarından mıdır bilemiyorum ama ya hekırları kendileri için çalıştıracaklar, çünkü onlardan iyi ya da ilerde olmalılar.

Ya da en başından iyiydiler ve şuan orta düzey hekırlar artık sadece yetme hâline geldi. Bi anda. Aynı ekonomi gibi. Şuan orta gelirli diye bir şey kalmadı ne dersin kaldı mı? ;) Gözünü aç.
Maalesef forumun eski halini bilmiyorum. Fakat dünden daha iyi olmak için çalışıyoruz. Forumda daha legal içeriklerin üretilmesinin istenmesi yöneticilerin kararı olabilir orasını bilemeyeceğim. Sanki biraz fazla komplo teorisi kurdunuz. İyi forumlar...:)
 

JohnWick51

Uzman üye
20 Mar 2022
1,867
770
28

A'dan Z'ye WEB Dönemleri

İçindekiler
1- İnternetin Tarihçesi
2- World Wide Web
3- Web Dönemleri

3.a- WEB 1.0
3.b- WEB 2.0
3.c- WEB 3.0
3.d- WEB 4.0


dpbx5e1.png

1- İnternetin Tarihçesi
İnternet 1950'li yıllarda hayatımıza girdiğinden itibaren bir sürü süreçten geçti. Fakat bu süreçlere giriş yapmadan önce biraz internetin tarihçesini inceleyelim.

aej4gyq.jpg

İnternet iki mücit tarafından icat edildi. Bu mucitler ise Tim Berners Lee ve Vinton Cerf'dir. 1950'li yıllarda bilgisayarların kullanmılmaya başlamasıyla beraber bir veri aktarım ihtiyacı doğdu. Bu sebeble ise bu yıllarda internetin temeli atılmaya başlandı. Bu veri ağı Fransa ve İngiltere'de kullanılmaya başlandı. İnternet ile ilgili ilk somut veri ağı ise Amerika Birleşik Devletleri'nde ARPANET sistemidir. Tarihte internet kullanılarak ilk mesaj gönderme işlemi bu sistem ile yapıldı. İnternet üzerinden ilk mesaj bu sistem üzerinden Amerika Birleşik Devletleri'nde bulunan Kaliforniya Üniversitesi'nin profesörün bilgisayarına gönderilmiştir.



1960'lı yıllara gelindiğinde ise ARPANET sisteminin daha hızlı olması için geliştirilmesine karar verildi. Ve bu karar ile birlikte ARPANET sistemi daha hızlı ve güvenilir bir veri ağına dönüştürüldü. Ağ paylaşımı ile iki bilgisayar arasında veri alış-verişi sağlandı.


1989 yılında İsviçre'de bulunan Cern şehrinde kampüsteki kişilerin ortak olarak kullanabilmesi için bir alışveriş ağı kurulmak istendi. Fakat oluşturulan bu alış-veriş ağına Dünya'dan farklı kullanıcıların da bağlandığı görüldü. İnternetin halka açılma ve icat edilme hikayesi işte böyledir. Daha sonra bu ağlar sistem üzerinden hızlı bir veri aktarımı yapılan sistem haline getirildi. Bu süreçlerle beraber 1989 yılında günümüzdeki internet ortaya çıkmış oldu.


f8d0vaq.png

2- World Wide Web
World Wide Web daha çok bilinen kısaltılmış hali ile WWW 12 Mart 1989 yılında hayatımıza girdi. Peki nedir bu www adresleme sistemi? World Wide Web kısaca HTML formatındaki içeriklere HTTP yoluyla ulaşılmasıdır. Fakat World Wide Web ile internet çoğu kişi tarafından karıştırılmaktadır. İnternet bilgisayarların birbirne bağlanmasına olanak sağlayan uluslararası bir ağ sistemidir. İnternet bulut yapısına sahip değildir ve belirli bir merkezi de bulunmaz. Bağlanılmak istenen adrese bağlanmak için birden çok yol vardır. World Wide Web ise internet üzerinden veri paylaşımı yapılmasıdır. HTTP ise yine internet aracılığıyla veri alış-verişi yapmak için kullanılan bir dildir.

Yukarıda kendisinden bahsettiğimiz Tim Berners Lee Cern'de çalışan bir bilgisayar programcısıydı. Tim, HTML olarak tanımladığı bilgisayar dilini geliştirerek www'yi oluşturmuş oldu. Cern'de çalışan fizikçilerin çalışmalarını daha kolay bir şekilde paylaşabilmesi için 13 Mart 1989 tarihinde kullanılmaya başlandı. İlk web yazılımını ise 1990 yılında yazan Tim, internetin popüler ve kullanıcı dostu bir yapıya bürünmesini sağladı.

İlk WEB site, Cern'ün ihtiyaçları sebebiyle 1991 yılında yayına girdi. Ve World Wide Web sadece Cern'ün içinde çalışan bir sistem olmaktan çıktı. Tim ise adını tarihin akışını değiştiren insanlar listesine yazdı. İlk başlarda oldukça karmaşık bir yapıya sahip olan İnternet, kullanımı zor bir ağ idi. Berners-Lee’nin çalışmaları tam olarak burada devreye girdi ve “www” adresleme sistemi geliştirildiğinde, internete hem erişim sağlamak hem de kullanmak kolaylaştı. Arama motorlarının 1993’te gelmesiyle, herşey daha basit bir yapıya büründü.

o1yzvk7.jpg

İlk örneklerden bahsetmek gerekirse:

  • 1994 yılında Pizza Hut'ın kendi web sitesi üzerinden sipariş alması.
  • 1995’te Pierre Omidya'ın sonnradan eBay olan AuctionWeb sitesini kurması.
  • 1996’da ilk e-posta programı olan Hotmail'in kullanılmaya başlanması.





Tüm bu süreçlerin belirli kısımlarında WEB dönemleri birbirinden farklıydı. WEB 1.0 ile başlayan bu macera önümüzdeki yıllarda WEB 3.0 ve WEB 4.0 olarak devam edecek. Bu dönemler arasında özellikleri açısından bir sürü farklılık vardır. Her dönem mevcut siteler yeni döneme entegre olmak zorunda. Ya da yerine yenileri gelmektedir. Ayrıca her dönemle beraber yeni teknolojiler de gelmektedir. Aşağıda da bahsedeceğimiz gibi WEB 3.0'la beraber gelen VR teknolojileri gibi. Şimdi gelin her dönemi sizlerle beraber teker teker inceleyelim.


dpbx5e1.png

a- WEB 1.0 Dönemi (1990-2000)
İnternetin en ilkel dönemi olarak bilinir. Bu dönemde internet tek yönlüydü. Uzmanlar bu dönemi “salt okunur web” olarak

adlandırıyorlardı. Kullanıcılar sadece internet sayfalarını okuma yetkisine sahipti. Kullanıcılar internette kendi içeriklerini oluşturamıyorlardı. HTML tabanlı aktif web sayfalarına sadece ip adresleri aracılığı ile bağlanılabiliyordu. Yani girmek istediğiniz sitelerin ip adreslerini not almanız gerekiyordu. WEB 1.0'ın en can sıkıcı problemlerinden biri de buydu. Bir sitenin ip adresini kaybederseniz o siteye ip adresini tekrar bulana dek erişemezdiniz. Bu sitelerde de içerikler çok uzun aralıklarla güncellendiği için okuyabileceklerinizin bir sınırı vardı. Bir kişi uğraşıp tüm interneti okuyabilirdi. :)



b- WEB 2.0 Dönemi (2000 - 2010)
WEB 2.0 dönemi ile beraber internet kullanıcıları da aktif rol oynamaya başladı. Bu dönemle birlikte kullanıcılar içerik üretiminde aktif rol oynamaya başlamış ve WEB 1.0'ın aksine çift yönlü bir iletişim doğmuştur. Kullanıcılar internet sitelerini okumanın yanı sıra diğer kullanıcılarla etkileşime geçebiliyor, paylaşım yapabiliyor ve diğer paylaşımları değerlendirebiliyordu. Bu sebeple bu dönem "sosyal web" olarak da adlandırılır. Facebook, Twitter, YouTube, İnstagram, Wikipedia gibi web siteleri ve uygulamaların da meydana çıktığı bu dönemde artık sitelere sadece ip adresleri ile değil, aynı zamanda linkler aracılığı ile de bağlanılabiliyordu. Böylece WEB 1.0'ın sadece ip adresi aracılığıyla bağlanma problemi de ortadan kalmış oldu.

orgslf1.jpg


c- WEB 3.0 Dönemi (2010 - 2020)
Bu dönemin diğer dönemlerden farkı verilerin bilgisayarlar tarafından okunabilecek şekilde tasarlanması, gelişen yapay zeka ve makine öğrenmesi sayesinde daha akıllı bir web ortamı oluşturulmasıdır. Bu sebeplerden dolayı da bu döneme “semantik web” adı verilir. WEB 3.0 teknolojisinde veriler kullanıcılar tarafından kullanılır, aynı zamanda bilgisayarların okuyabileceği bir yapıya sahiptir.

30fwop8.jpeg


WEB 3.0, reklam ve pazarlama alanında çok büyük gelişmelere sebep olmuştur. Yeni algoritmalar ve veritabanı teknolojileri sayesinde kullanıcıların tercihlerine, beğendiği paylaşımlara, ziyaret ettiği sayfalara göre önüne ilgilenebileceği reklamlar kişiselleştirilmiş olarak gösterilir. Ayrıca bu dönemde RDF, OWL, OAUTH, URI, API, XML gibi teknolojiler de kullanılmaya başlanmıştır.


d- WEB 4.0 Dönemi (2020 - 2030)
WEB 4.0, her türlü verinin depolanmasında internet tabanlı bilişim yani bir diğer adıyla bulut bilişim uygulamalarının kullanılmaya başlandığı dönemdir. Bu dönemde işletim sisteminden tüm uygulamalara kadar her şey fiziksel diskler yerine sanal networkler üzerinde kurulur.

Bu dönemde yapay zeka, hologram, akıllı ev sistemleri, arttırılmış gerçeklik ve diğer VR teknolojileri ön plana çıkmaktadır. Makine öğrenmesi gibi teknolojilerle gelişerek insan gibi düşünme yetisi kazanan yapay zeka teknolojileri sayesinde web ve kullanıcılar arasındaki ilişki daha kişiselleştirilebilir bir seviyeye gelmiş olur.

İnternet kullanıcıları bu dönemde bir uygulamayı kullanmak için onu bilgisayarına indirmek zorunda kalmaz. Bunun yerine bulut sistemlerde hali hazırda kurulu olan programlara yine bulut sistemler üzerinden bağlanarak kullanır. Fakat bu gibi teknolojilerden yararlanmanın da bir karşılığı var tabiki. Bu dönemdeki teknolojilerden yararlanmak için çok yüksek hızlarda internet bağlantısı gereklidir. Gereken internet hızının ise saniyede 100 Gigabit olduğu tahmin edilmektedir. WEB 4.0 ile YouOS, G.ho.st, Glide, Goowy, DesktopTwo, çevrimiçi ofis için Google Docs & Spreadsheets, EyeOS gibi teknolojiler kullanılır.



h7imgcv.png
8gcdkgh.png


l94eimh.gif


Yazar: Connec

Ellerine saglik
 

olympos_

Katılımcı Üye
3 Nis 2022
554
163

A'dan Z'ye WEB Dönemleri

İçindekiler
1- İnternetin Tarihçesi
2- World Wide Web
3- Web Dönemleri

3.a- WEB 1.0
3.b- WEB 2.0
3.c- WEB 3.0
3.d- WEB 4.0


dpbx5e1.png

1- İnternetin Tarihçesi
İnternet 1950'li yıllarda hayatımıza girdiğinden itibaren bir sürü süreçten geçti. Fakat bu süreçlere giriş yapmadan önce biraz internetin tarihçesini inceleyelim.

aej4gyq.jpg

İnternet iki mücit tarafından icat edildi. Bu mucitler ise Tim Berners Lee ve Vinton Cerf'dir. 1950'li yıllarda bilgisayarların kullanmılmaya başlamasıyla beraber bir veri aktarım ihtiyacı doğdu. Bu sebeble ise bu yıllarda internetin temeli atılmaya başlandı. Bu veri ağı Fransa ve İngiltere'de kullanılmaya başlandı. İnternet ile ilgili ilk somut veri ağı ise Amerika Birleşik Devletleri'nde ARPANET sistemidir. Tarihte internet kullanılarak ilk mesaj gönderme işlemi bu sistem ile yapıldı. İnternet üzerinden ilk mesaj bu sistem üzerinden Amerika Birleşik Devletleri'nde bulunan Kaliforniya Üniversitesi'nin profesörün bilgisayarına gönderilmiştir.



1960'lı yıllara gelindiğinde ise ARPANET sisteminin daha hızlı olması için geliştirilmesine karar verildi. Ve bu karar ile birlikte ARPANET sistemi daha hızlı ve güvenilir bir veri ağına dönüştürüldü. Ağ paylaşımı ile iki bilgisayar arasında veri alış-verişi sağlandı.


1989 yılında İsviçre'de bulunan Cern şehrinde kampüsteki kişilerin ortak olarak kullanabilmesi için bir alışveriş ağı kurulmak istendi. Fakat oluşturulan bu alış-veriş ağına Dünya'dan farklı kullanıcıların da bağlandığı görüldü. İnternetin halka açılma ve icat edilme hikayesi işte böyledir. Daha sonra bu ağlar sistem üzerinden hızlı bir veri aktarımı yapılan sistem haline getirildi. Bu süreçlerle beraber 1989 yılında günümüzdeki internet ortaya çıkmış oldu.


f8d0vaq.png

2- World Wide Web
World Wide Web daha çok bilinen kısaltılmış hali ile WWW 12 Mart 1989 yılında hayatımıza girdi. Peki nedir bu www adresleme sistemi? World Wide Web kısaca HTML formatındaki içeriklere HTTP yoluyla ulaşılmasıdır. Fakat World Wide Web ile internet çoğu kişi tarafından karıştırılmaktadır. İnternet bilgisayarların birbirne bağlanmasına olanak sağlayan uluslararası bir ağ sistemidir. İnternet bulut yapısına sahip değildir ve belirli bir merkezi de bulunmaz. Bağlanılmak istenen adrese bağlanmak için birden çok yol vardır. World Wide Web ise internet üzerinden veri paylaşımı yapılmasıdır. HTTP ise yine internet aracılığıyla veri alış-verişi yapmak için kullanılan bir dildir.

Yukarıda kendisinden bahsettiğimiz Tim Berners Lee Cern'de çalışan bir bilgisayar programcısıydı. Tim, HTML olarak tanımladığı bilgisayar dilini geliştirerek www'yi oluşturmuş oldu. Cern'de çalışan fizikçilerin çalışmalarını daha kolay bir şekilde paylaşabilmesi için 13 Mart 1989 tarihinde kullanılmaya başlandı. İlk web yazılımını ise 1990 yılında yazan Tim, internetin popüler ve kullanıcı dostu bir yapıya bürünmesini sağladı.

İlk WEB site, Cern'ün ihtiyaçları sebebiyle 1991 yılında yayına girdi. Ve World Wide Web sadece Cern'ün içinde çalışan bir sistem olmaktan çıktı. Tim ise adını tarihin akışını değiştiren insanlar listesine yazdı. İlk başlarda oldukça karmaşık bir yapıya sahip olan İnternet, kullanımı zor bir ağ idi. Berners-Lee’nin çalışmaları tam olarak burada devreye girdi ve “www” adresleme sistemi geliştirildiğinde, internete hem erişim sağlamak hem de kullanmak kolaylaştı. Arama motorlarının 1993’te gelmesiyle, herşey daha basit bir yapıya büründü.

o1yzvk7.jpg

İlk örneklerden bahsetmek gerekirse:

  • 1994 yılında Pizza Hut'ın kendi web sitesi üzerinden sipariş alması.
  • 1995’te Pierre Omidya'ın sonnradan eBay olan AuctionWeb sitesini kurması.
  • 1996’da ilk e-posta programı olan Hotmail'in kullanılmaya başlanması.





Tüm bu süreçlerin belirli kısımlarında WEB dönemleri birbirinden farklıydı. WEB 1.0 ile başlayan bu macera önümüzdeki yıllarda WEB 3.0 ve WEB 4.0 olarak devam edecek. Bu dönemler arasında özellikleri açısından bir sürü farklılık vardır. Her dönem mevcut siteler yeni döneme entegre olmak zorunda. Ya da yerine yenileri gelmektedir. Ayrıca her dönemle beraber yeni teknolojiler de gelmektedir. Aşağıda da bahsedeceğimiz gibi WEB 3.0'la beraber gelen VR teknolojileri gibi. Şimdi gelin her dönemi sizlerle beraber teker teker inceleyelim.


dpbx5e1.png

a- WEB 1.0 Dönemi (1990-2000)
İnternetin en ilkel dönemi olarak bilinir. Bu dönemde internet tek yönlüydü. Uzmanlar bu dönemi “salt okunur web” olarak

adlandırıyorlardı. Kullanıcılar sadece internet sayfalarını okuma yetkisine sahipti. Kullanıcılar internette kendi içeriklerini oluşturamıyorlardı. HTML tabanlı aktif web sayfalarına sadece ip adresleri aracılığı ile bağlanılabiliyordu. Yani girmek istediğiniz sitelerin ip adreslerini not almanız gerekiyordu. WEB 1.0'ın en can sıkıcı problemlerinden biri de buydu. Bir sitenin ip adresini kaybederseniz o siteye ip adresini tekrar bulana dek erişemezdiniz. Bu sitelerde de içerikler çok uzun aralıklarla güncellendiği için okuyabileceklerinizin bir sınırı vardı. Bir kişi uğraşıp tüm interneti okuyabilirdi. :)



b- WEB 2.0 Dönemi (2000 - 2010)
WEB 2.0 dönemi ile beraber internet kullanıcıları da aktif rol oynamaya başladı. Bu dönemle birlikte kullanıcılar içerik üretiminde aktif rol oynamaya başlamış ve WEB 1.0'ın aksine çift yönlü bir iletişim doğmuştur. Kullanıcılar internet sitelerini okumanın yanı sıra diğer kullanıcılarla etkileşime geçebiliyor, paylaşım yapabiliyor ve diğer paylaşımları değerlendirebiliyordu. Bu sebeple bu dönem "sosyal web" olarak da adlandırılır. Facebook, Twitter, YouTube, İnstagram, Wikipedia gibi web siteleri ve uygulamaların da meydana çıktığı bu dönemde artık sitelere sadece ip adresleri ile değil, aynı zamanda linkler aracılığı ile de bağlanılabiliyordu. Böylece WEB 1.0'ın sadece ip adresi aracılığıyla bağlanma problemi de ortadan kalmış oldu.

orgslf1.jpg


c- WEB 3.0 Dönemi (2010 - 2020)
Bu dönemin diğer dönemlerden farkı verilerin bilgisayarlar tarafından okunabilecek şekilde tasarlanması, gelişen yapay zeka ve makine öğrenmesi sayesinde daha akıllı bir web ortamı oluşturulmasıdır. Bu sebeplerden dolayı da bu döneme “semantik web” adı verilir. WEB 3.0 teknolojisinde veriler kullanıcılar tarafından kullanılır, aynı zamanda bilgisayarların okuyabileceği bir yapıya sahiptir.

30fwop8.jpeg


WEB 3.0, reklam ve pazarlama alanında çok büyük gelişmelere sebep olmuştur. Yeni algoritmalar ve veritabanı teknolojileri sayesinde kullanıcıların tercihlerine, beğendiği paylaşımlara, ziyaret ettiği sayfalara göre önüne ilgilenebileceği reklamlar kişiselleştirilmiş olarak gösterilir. Ayrıca bu dönemde RDF, OWL, OAUTH, URI, API, XML gibi teknolojiler de kullanılmaya başlanmıştır.


d- WEB 4.0 Dönemi (2020 - 2030)
WEB 4.0, her türlü verinin depolanmasında internet tabanlı bilişim yani bir diğer adıyla bulut bilişim uygulamalarının kullanılmaya başlandığı dönemdir. Bu dönemde işletim sisteminden tüm uygulamalara kadar her şey fiziksel diskler yerine sanal networkler üzerinde kurulur.

Bu dönemde yapay zeka, hologram, akıllı ev sistemleri, arttırılmış gerçeklik ve diğer VR teknolojileri ön plana çıkmaktadır. Makine öğrenmesi gibi teknolojilerle gelişerek insan gibi düşünme yetisi kazanan yapay zeka teknolojileri sayesinde web ve kullanıcılar arasındaki ilişki daha kişiselleştirilebilir bir seviyeye gelmiş olur.

İnternet kullanıcıları bu dönemde bir uygulamayı kullanmak için onu bilgisayarına indirmek zorunda kalmaz. Bunun yerine bulut sistemlerde hali hazırda kurulu olan programlara yine bulut sistemler üzerinden bağlanarak kullanır. Fakat bu gibi teknolojilerden yararlanmanın da bir karşılığı var tabiki. Bu dönemdeki teknolojilerden yararlanmak için çok yüksek hızlarda internet bağlantısı gereklidir. Gereken internet hızının ise saniyede 100 Gigabit olduğu tahmin edilmektedir. WEB 4.0 ile YouOS, G.ho.st, Glide, Goowy, DesktopTwo, çevrimiçi ofis için Google Docs & Spreadsheets, EyeOS gibi teknolojiler kullanılır.



h7imgcv.png
8gcdkgh.png


l94eimh.gif


Yazar: Connec

Elinize sağlık hocam güzel içerik acaba sayfanın en altındaki palyacoyu gif olarak nasıl indirebilirim
 

Zed07

Üye
31 May 2022
80
51

A'dan Z'ye WEB Dönemleri

İçindekiler
1- İnternetin Tarihçesi
2- World Wide Web
3- Web Dönemleri

3.a- WEB 1.0
3.b- WEB 2.0
3.c- WEB 3.0
3.d- WEB 4.0


dpbx5e1.png

1- İnternetin Tarihçesi
İnternet 1950'li yıllarda hayatımıza girdiğinden itibaren bir sürü süreçten geçti. Fakat bu süreçlere giriş yapmadan önce biraz internetin tarihçesini inceleyelim.

aej4gyq.jpg

İnternet iki mücit tarafından icat edildi. Bu mucitler ise Tim Berners Lee ve Vinton Cerf'dir. 1950'li yıllarda bilgisayarların kullanmılmaya başlamasıyla beraber bir veri aktarım ihtiyacı doğdu. Bu sebeble ise bu yıllarda internetin temeli atılmaya başlandı. Bu veri ağı Fransa ve İngiltere'de kullanılmaya başlandı. İnternet ile ilgili ilk somut veri ağı ise Amerika Birleşik Devletleri'nde ARPANET sistemidir. Tarihte internet kullanılarak ilk mesaj gönderme işlemi bu sistem ile yapıldı. İnternet üzerinden ilk mesaj bu sistem üzerinden Amerika Birleşik Devletleri'nde bulunan Kaliforniya Üniversitesi'nin profesörün bilgisayarına gönderilmiştir.



1960'lı yıllara gelindiğinde ise ARPANET sisteminin daha hızlı olması için geliştirilmesine karar verildi. Ve bu karar ile birlikte ARPANET sistemi daha hızlı ve güvenilir bir veri ağına dönüştürüldü. Ağ paylaşımı ile iki bilgisayar arasında veri alış-verişi sağlandı.


1989 yılında İsviçre'de bulunan Cern şehrinde kampüsteki kişilerin ortak olarak kullanabilmesi için bir alışveriş ağı kurulmak istendi. Fakat oluşturulan bu alış-veriş ağına Dünya'dan farklı kullanıcıların da bağlandığı görüldü. İnternetin halka açılma ve icat edilme hikayesi işte böyledir. Daha sonra bu ağlar sistem üzerinden hızlı bir veri aktarımı yapılan sistem haline getirildi. Bu süreçlerle beraber 1989 yılında günümüzdeki internet ortaya çıkmış oldu.


f8d0vaq.png

2- World Wide Web
World Wide Web daha çok bilinen kısaltılmış hali ile WWW 12 Mart 1989 yılında hayatımıza girdi. Peki nedir bu www adresleme sistemi? World Wide Web kısaca HTML formatındaki içeriklere HTTP yoluyla ulaşılmasıdır. Fakat World Wide Web ile internet çoğu kişi tarafından karıştırılmaktadır. İnternet bilgisayarların birbirne bağlanmasına olanak sağlayan uluslararası bir ağ sistemidir. İnternet bulut yapısına sahip değildir ve belirli bir merkezi de bulunmaz. Bağlanılmak istenen adrese bağlanmak için birden çok yol vardır. World Wide Web ise internet üzerinden veri paylaşımı yapılmasıdır. HTTP ise yine internet aracılığıyla veri alış-verişi yapmak için kullanılan bir dildir.

Yukarıda kendisinden bahsettiğimiz Tim Berners Lee Cern'de çalışan bir bilgisayar programcısıydı. Tim, HTML olarak tanımladığı bilgisayar dilini geliştirerek www'yi oluşturmuş oldu. Cern'de çalışan fizikçilerin çalışmalarını daha kolay bir şekilde paylaşabilmesi için 13 Mart 1989 tarihinde kullanılmaya başlandı. İlk web yazılımını ise 1990 yılında yazan Tim, internetin popüler ve kullanıcı dostu bir yapıya bürünmesini sağladı.

İlk WEB site, Cern'ün ihtiyaçları sebebiyle 1991 yılında yayına girdi. Ve World Wide Web sadece Cern'ün içinde çalışan bir sistem olmaktan çıktı. Tim ise adını tarihin akışını değiştiren insanlar listesine yazdı. İlk başlarda oldukça karmaşık bir yapıya sahip olan İnternet, kullanımı zor bir ağ idi. Berners-Lee’nin çalışmaları tam olarak burada devreye girdi ve “www” adresleme sistemi geliştirildiğinde, internete hem erişim sağlamak hem de kullanmak kolaylaştı. Arama motorlarının 1993’te gelmesiyle, herşey daha basit bir yapıya büründü.

o1yzvk7.jpg

İlk örneklerden bahsetmek gerekirse:

  • 1994 yılında Pizza Hut'ın kendi web sitesi üzerinden sipariş alması.
  • 1995’te Pierre Omidya'ın sonnradan eBay olan AuctionWeb sitesini kurması.
  • 1996’da ilk e-posta programı olan Hotmail'in kullanılmaya başlanması.





Tüm bu süreçlerin belirli kısımlarında WEB dönemleri birbirinden farklıydı. WEB 1.0 ile başlayan bu macera önümüzdeki yıllarda WEB 3.0 ve WEB 4.0 olarak devam edecek. Bu dönemler arasında özellikleri açısından bir sürü farklılık vardır. Her dönem mevcut siteler yeni döneme entegre olmak zorunda. Ya da yerine yenileri gelmektedir. Ayrıca her dönemle beraber yeni teknolojiler de gelmektedir. Aşağıda da bahsedeceğimiz gibi WEB 3.0'la beraber gelen VR teknolojileri gibi. Şimdi gelin her dönemi sizlerle beraber teker teker inceleyelim.


dpbx5e1.png

a- WEB 1.0 Dönemi (1990-2000)
İnternetin en ilkel dönemi olarak bilinir. Bu dönemde internet tek yönlüydü. Uzmanlar bu dönemi “salt okunur web” olarak

adlandırıyorlardı. Kullanıcılar sadece internet sayfalarını okuma yetkisine sahipti. Kullanıcılar internette kendi içeriklerini oluşturamıyorlardı. HTML tabanlı aktif web sayfalarına sadece ip adresleri aracılığı ile bağlanılabiliyordu. Yani girmek istediğiniz sitelerin ip adreslerini not almanız gerekiyordu. WEB 1.0'ın en can sıkıcı problemlerinden biri de buydu. Bir sitenin ip adresini kaybederseniz o siteye ip adresini tekrar bulana dek erişemezdiniz. Bu sitelerde de içerikler çok uzun aralıklarla güncellendiği için okuyabileceklerinizin bir sınırı vardı. Bir kişi uğraşıp tüm interneti okuyabilirdi. :)



b- WEB 2.0 Dönemi (2000 - 2010)
WEB 2.0 dönemi ile beraber internet kullanıcıları da aktif rol oynamaya başladı. Bu dönemle birlikte kullanıcılar içerik üretiminde aktif rol oynamaya başlamış ve WEB 1.0'ın aksine çift yönlü bir iletişim doğmuştur. Kullanıcılar internet sitelerini okumanın yanı sıra diğer kullanıcılarla etkileşime geçebiliyor, paylaşım yapabiliyor ve diğer paylaşımları değerlendirebiliyordu. Bu sebeple bu dönem "sosyal web" olarak da adlandırılır. Facebook, Twitter, YouTube, İnstagram, Wikipedia gibi web siteleri ve uygulamaların da meydana çıktığı bu dönemde artık sitelere sadece ip adresleri ile değil, aynı zamanda linkler aracılığı ile de bağlanılabiliyordu. Böylece WEB 1.0'ın sadece ip adresi aracılığıyla bağlanma problemi de ortadan kalmış oldu.

orgslf1.jpg


c- WEB 3.0 Dönemi (2010 - 2020)
Bu dönemin diğer dönemlerden farkı verilerin bilgisayarlar tarafından okunabilecek şekilde tasarlanması, gelişen yapay zeka ve makine öğrenmesi sayesinde daha akıllı bir web ortamı oluşturulmasıdır. Bu sebeplerden dolayı da bu döneme “semantik web” adı verilir. WEB 3.0 teknolojisinde veriler kullanıcılar tarafından kullanılır, aynı zamanda bilgisayarların okuyabileceği bir yapıya sahiptir.

30fwop8.jpeg


WEB 3.0, reklam ve pazarlama alanında çok büyük gelişmelere sebep olmuştur. Yeni algoritmalar ve veritabanı teknolojileri sayesinde kullanıcıların tercihlerine, beğendiği paylaşımlara, ziyaret ettiği sayfalara göre önüne ilgilenebileceği reklamlar kişiselleştirilmiş olarak gösterilir. Ayrıca bu dönemde RDF, OWL, OAUTH, URI, API, XML gibi teknolojiler de kullanılmaya başlanmıştır.


d- WEB 4.0 Dönemi (2020 - 2030)
WEB 4.0, her türlü verinin depolanmasında internet tabanlı bilişim yani bir diğer adıyla bulut bilişim uygulamalarının kullanılmaya başlandığı dönemdir. Bu dönemde işletim sisteminden tüm uygulamalara kadar her şey fiziksel diskler yerine sanal networkler üzerinde kurulur.

Bu dönemde yapay zeka, hologram, akıllı ev sistemleri, arttırılmış gerçeklik ve diğer VR teknolojileri ön plana çıkmaktadır. Makine öğrenmesi gibi teknolojilerle gelişerek insan gibi düşünme yetisi kazanan yapay zeka teknolojileri sayesinde web ve kullanıcılar arasındaki ilişki daha kişiselleştirilebilir bir seviyeye gelmiş olur.

İnternet kullanıcıları bu dönemde bir uygulamayı kullanmak için onu bilgisayarına indirmek zorunda kalmaz. Bunun yerine bulut sistemlerde hali hazırda kurulu olan programlara yine bulut sistemler üzerinden bağlanarak kullanır. Fakat bu gibi teknolojilerden yararlanmanın da bir karşılığı var tabiki. Bu dönemdeki teknolojilerden yararlanmak için çok yüksek hızlarda internet bağlantısı gereklidir. Gereken internet hızının ise saniyede 100 Gigabit olduğu tahmin edilmektedir. WEB 4.0 ile YouOS, G.ho.st, Glide, Goowy, DesktopTwo, çevrimiçi ofis için Google Docs & Spreadsheets, EyeOS gibi teknolojiler kullanılır.



h7imgcv.png
8gcdkgh.png


l94eimh.gif


Yazar: Connec

elinize saglik hocam yine hep oldugu gibi bilgiyle gune basliyoruz
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.