ADSL nedir??? ADSL Modemlerde Port Açmak...(Resimli)

  • Konbuyu başlatan Arsenik-tht
  • Başlangıç tarihi
A

Arsenik-tht

Ziyaretçi
ADSL Nedir?

A
symmetric Digital Subscriber Line (Asimetrik Sayısal Abone Hattı) sözcüklerinin baş harflerinden oluşan ADSL * mevcut telefonlar için kullanılan bakır teller üzerinden yüksek hızlı veri * ses ve görüntü iletişimini aynı anda sağlayabilen bir modem teknolojisidir. Telefon hattının her ucuna bir ADSL modem eklenerek üç bilgi kanalı oluşturulur : Alış (download) * gönderiş (upload) ve POTS (Plain Old Telephone Service ) olarak adlandırılan geleneksel telefon servis kanalı. POTS kanalı * ADSL ortamı üzerinden ses iletimi için kullanılır. Böylece internete bağlı iken aynı anda telefon konuşması yapılabilmesi sağlanmış olur .

Geleneksel modemler* bilgisayardan gelen sayısal sinyalleri analog sinyallere* telefon hattından gelen analog sinyalleri de sayısal sinyallere çevirir . ADSL’in de içinde yer aldığı DSL teknolojisi *sayısal verinin analog forma ve tekrar geriye çevrilmeyeceğini varsayan bir teknolojidir. DSL modemler sinyalleri çevirmez bunun yerine verileri sayısal olarak yollar ve alır. Sinyalleri çevirmeye gerek kalmadığından veriler normal modemlerden çok daha hızlı iletilir.Sistem asimetrik olarak çalıştığından download (şebekeden kullanıcıya) ve upload (kullanıcıdan şebekeye) hızları farklıdır. Her zaman download oranı upload oranından fazladır.

Şirketimiz ADSL kullanıcılarına minimum 512 / 128 Kbps * maksimum 2048 / 512 Kbps hızında bağlantı imkanı sağlamaktadır . Ayrıca * DSLAM cihazları bir biri arasında ve omurgaya backbone STM-1 155 Mbps gibi çok yüksek kapasiteli hatlarla bağlandığından * aynı santralden bağlanan kullanıcı sayısının artışı durumunda kullanıcıların bant genişliklerinin minimum oranda etkilenmesi temin edilmiştir.

Genellikle İnternet ihtiyaçlarını dial-up bağlantı (maksimum hız 56Kbps) ile sağlayan küçük ve orta ölçekli işletmeler düşük hız ve yüksek fatura gibi problemlerle karşı karşıyadır . ADSL * analog dial-up bağlantıya göre hem hız * hem ücret *hem de teknolojik bakımdan üstünlüklere sahiptir. ADSL ile internete erişimde süre sınırlaması yoktur. Aylık olarak ödenen sabit ücret karşılığı 365 gün 24 saat internete bağlı kalınabilir.

Sürekli olarak bir kullanıcıya tahsis edilen ve kullanıcının her bağlantı girişiminde aldığı IP adresi statik ip adresi olarak adlandırılır. IP adreslerinin daha ekonomik kullanılması için her kullanıcıya bir statik IP adresi tahsisi yerine belirli bir IP bloğundan kullanılmayan bir IP adresi de verilebilir ki bu da dinamik IP adresi olarak adlandırılır Bu durumda kullanıcının her bağlantı girişiminde aldığı IP adresi farklı farklı olabilir . Statik IP genelde ; WEB server * mail server gibi IP adresinin başkaları tarafından bilinmesini gerektiren uygulamalar için kullanılmaktadır. Ev kullanıcıları için ise dinamik IP kullanımı daha uygundur.

ADSL’in Avantajları:

* Yeni bir alt yapıya gerek duymaksızın mevcut telefon hattı üzerinden yüksek hızda iletişim*
* Tek telefon hattı üzerinden aynı anda internet ve ses/faks özelliği*
* Kullanıcı tarafındaki cihaz maliyetinin düşük olması ve kurulum kolaylığı*
* DSL bağlantı üzerinden birden fazla bilgisayar bağlanabilmesi*
* Internet üzerinden eş zamanlı ses ve görüntü aktarımı*
* Alternatif hız seçenekleri (hiçbir donanım değişikliği yapmaksızın…)
* Servis ve kullanıcı tanımlamalarında* kullanıcının isteğine göre statik veya dinamik IP ataması*
* İletişim ağında çıkabilecek sorunların diğer veri aktarım sistemlerine göre daha hızlı çözülmesi*
* İndirme işlemleri ( download ) için harcanan sürenin 10 kata kadar azalması*
* İnternet üzerinden video konferansın kolaylıkla yapılabilmesi.

ADSL BAĞLANTI PROBLEMLERİNDE YAPILMASI GEREKENLER

ADSL bağlantılarınızda herhangi bir sorun yaşarsanız ; 444 0 375 ADSL Teknik Destek Servisi’ni arayarak ARIZA KAYDI yaptırmanız gerekmektedir. Ancak * Teknik Destek Servisini aramadan önce sizin de yapabileceğiniz kontroller ve hatta çözebileceğiniz sorunlar olduğunu unutmayınız. Bu amaçla * bilgisayar ve internet konusunda hiç bir uzmanlık gerektirmeyecek şekilde hazırlanarak aşağıda açıklanan ve maddeler halinde sıralan işlemleri yapınız.

MADDE 1: FİZİKSEL BAĞLANTILAR (Fiziksel bağlantılarınız aşağıdaki gibi olmalıdır)

Telefon hattı ile birlikte adsl modemin bağlantısı :

image002.jpg


Telefon hattı ile birlikte adsl modemin bağlantısı ve network’e bağlantı :

image003.jpg


AÇIKLAMA : ADSL Hattınıza Telefon * Faks veya POS cihazından sadece birini bağlayabilirsiniz. Ancak bu bağlantı için mutlak suretle CE standartlarına sahip Splitter (Ayrıştırıcı) denilen ve Alçak Frekansları geçirererek telefon hattınızın Yüksek Frekanslı Data sinyallerinden kaynaklanan parazitlerden arındırılmasını sağlayan bir aparat kullanmanız gerektiğini unutmayınız . Ayrıca ne Splitter’dan önce ne de Splitter’dan sonra Telefon Faks veya POS cihazınıza paralel başka bir cihaz bağlamayınız.Zira paralellenen cihazlar Modeminize gidecek olan ADSL sinyalini zayıflatacağından Modem senkronizasyonu yada İnternette sörf hızınızla ilgili bir takım problemler yaşayabilirsiniz.Bununla birlikte; çok fonksiyonlu veya telsiz Telefonlar ile bazı Faks cihazlarının da ADSL sinyalini zayıflattığı tespit edilmiştir.

MADDE 2: MODEM SENKRONİZASYONU

Modeminizdeki LİNE * LİNK yada DSL ışığı SÜREKLİ olarak yanmalıdır.

* Işığın SÜREKLİ yanması modeminizin senkron olduğunu gösterir.

* Işığın yanıp sönmesi (FLAŞ) modeminizin senkron olamadığını gösterir.Bu durumda :

-Telefonunuzdan çevir sesi alıp-almadığınızı kontrol ediniz.Eğer telefonunuz da çalışmıyor ise 121 numaralı TELEFON ARIZA hattını arayınız.

-Telefonunuz çalışıyor ise * hat ucunu Splitter’dan çıkararak modeme direk olarak takınız. Modeminiz senkron oluyor ise; Splitter* kablo* konnektör yada kullandığınız Telefon * Faks *POS cihazınızla ilgili bir sorun yaşamaktasınız.

-Hala senkronizasyonu sağlayamamış iseniz; 444 0 375 numaralı ADSL Teknik Destek Hattını arayınız

* Işığın hiç yanmaması modeminizin bloke olduğunu gösterir.Bu durumda modemin arkasındaki Reset butonuna kalem ucu ile bastırarak modeminizi fiziksel olarak RESET etmeniz gerekir.

MADDE 3: BİLGİSAYAR AYARLARI : Bilgisayarınızdaki Ağ (Network) ayarlarını aşağıdaki gibi yapınız.

Win XP/2000/2003

Denetim masası / Ağ Bağlantıları / Yerel Ağ Bağlantısı / Özellikler / Ethernet Kartınızın İnternet İletişim Kuralları (TCP/IP)

image004.jpg


Hem DNS hem de IP kısımlarını otomatik aldırmanız gerekmektedir. Ancak bazı durumlarda DNS girmeniz gerektiginde “Aşağıdaki DNS sunucu adreslerini kullan” seçeneğinden ayarlarınızı giriniz..

Win 95 / 98 / ME

Denetim masası / Ağ Bağlantıları / Yerel Ağ Bağlantısı / Özellikler / Ethernet Kartınızın İnternet İletişim Kuralları (TCP/IP)

image005.jpg


Hem DNS hem de IP kısımlarını otomatik aldırmanız gerekmektedir. Ancak bazı durumlarda DNS girmeniz gerektiginde DNS yapılandırılması kısmında “DNS’yi etkinleştir” seçeneğinden ayarlarınızı giriniz. Ayarlarınızı tamamladıktan sonra BILGISAYARINIZI YENIDEN BASLATMANIZ gerekmektedir.

* Bilgisayarınızın ağ ayarları güncellendikten sonra Başlat ---> Çalıştır ve gelen pencereye cmd yazarak (Eğer Windows98 işletim sistemi kullanıyorsanız “command” yazınız ) enter tuşuna basınız.

* Karşınıza gelen Ms-Dos komut istemcinizde “ipconfig” yazarak enter tuşuna basınız. Çıktı olarak alacağınız görüntü aşağıdaki gibi olacaktır.

* Bu ekrandan modeminizin IP alıp almadığını görebilirsiniz. Daha ayrıntılı bilgi için “ipconfig/all” komutunu verebilirsiniz.

image006.jpg


NOT: Bu ekranda görünen IP sadece bir örnektir.PC’nizin alacağı IP Adresi modeminizin IP grubundan olacaktır.

MADDE 4: MODEM AYARLARI :

* Modemin ayarlarına WEB arayüzünden erişmek için Internette web sayfalarına bağlanmak için kullandığınız mevcut web tarayıcınızı (internet Explorer) açınız ve adres satırına modeminizin IP Adresini yazınız. (örnek: http://192.168.1.1/ )

* Gelen sayfaya modem ayarlarına başlamak için gerekli olan kullanıcı adı ve şifre yazılır. Bilinen başlıca modem markalarının IP adresleri ve kullanıcı ad-şifreleri şunlardır :

egem2005modemip7us.png


image007.jpg


Modemizin Setup sayfasına ulaştığınızda aşağıda belirtilen değerleri girmeniz gerekmektedir ;

* VPI : 8 * VCI : 35

* Encapsulation : PPPoE LLC veya PPPoA VC-Mux

* User Name & Password : Türk Telekom A.Ş. tarafından verilen kullanıcı adınızı ve şifrenizi yazınız.

* Authentication : PAP

* Automatic Reconnect : ADSL bağlantısı kesildiğinde modemin yeniden otomatik olarak bağlanması için işaretlenmesi gereklidir.

* PPP Disconnect Timeout : Dakika cinsinden yazılan süre sonunda bağlantı otomatik olarak koparılır. Eğer sürekli bir bağlantı isteniyor ise bu değer 0 (sıfır) yapılmalıdır.

* Bridge : PPP oturumu modemde sonlanacak ise Disabled ; Bilgisayarda sonlanacak ise Enabled seçilir. Ancak oturum bilgisayarda sonlandırılır ise Ağ Bağlantılarına yeni bir Bağlantı oluşturulması gerekir.

* DHCP Server : Yerel Ağınızdaki(LAN) bilgisayar(PC) yada bilgisayarlarınızın modeminizin IP grubundan otomatik olarak birer IP adresi alabilmesi için bu seçeneği Enabled yapmalısınız.

* DHCP Client: Geniş Alan Ağındaki (WAN) ayarları kısmında Disabled seçilir.

* Statik IP Setting : Bu ayar * sabit IP alan kullanıcılar içindir.Ancak abonenin statik IP’si olsa dahi modeme yazılması istenmez. Zira sistem zaten modemin her bağlantısında aynı IP’yi atamaktadır.

* Subnet Mask : IP dağıtılan bütün bilgisayarların aynı havuzda olması için 255.255.255.0 olmalıdır.

* NAT : LAN ile WAN bağlantıları arasında dinamik ağ adresi ve port dönüşümü ( Dynamic NAPT ) sağlar. Bu seçenek mutlaka ‘yes * on * Enabled yada Sua-only ’ şeklinde işaretlenmelidir.

* DNS: İnternet yoluyla erişilecek adresin Ad ve IP dönüşümünü sağlar.Örneğin: http://mail.ttnet.net.tr yazdığınızda bu adres çözümlenerek 212.156.4.141 ip‘si elde edilir ve bu sayfaya erişiminiz sağlanır. Ancak Modem içerisine yada TCP/IP özellikleri kısmına herhangi bir DNS sunucu IP’si yazmayınız* böylece sistem sizi otomatik olarak bir DNS Server’a yönlendirecektir.

* Tüm ayarları yaptıktan sonra ‘submit ’ ve ‘save and reboot’ yapınız.Modeminizin ışıklarının sönerek yeniden senkron olması gerekir.Işıklarda bir değişim olmuyor ise modeminizi kapatarak yeniden açınız.

MADDE 5: IP KONTROLÜ :

* Modemimizin almış olduğu IP’yi görmek için : System Status ---> WAN İnformation ( şekil-a )

* Bilgisayarınızın modeminizden almış olduğu IP’yi görmek için : İşletim sisteminiz*

- Windows98 ise: Başlat ---> Çalıştır ---> winipcfg

- Windows2000 * Millenium yada XP ise: Başlat---> Çalıştır---> cmd---> ipconfig veya detaylı olarak görmek istiyorsanız ipconfig/all yazınız.

* Bilgisayarınızdan herhangi bir adrese ulaşmak için izlenen yolu inceleme isterseniz :

Başlat---> Çalıştır---> cmd---> tracert www………………. komutunu verebilirsiniz.

* İnternette sörf yapabiliyorsanız modeminizin almış olduğu IP’yi http://speedtest.ttnet.net.tr * http://ipadresimne.com * yada http://showmyip.com sayfalarından da öğrenebilirsiniz.

image008.jpg


( şekil-a )

NOT : Yukarıdaki örnekte modem sistemden 81.214.222.61 IP’sini almıştır.

image009.jpg


NOT : Yukarıdaki örnekte Bilgisayar modemden 192.168.1.51 ip’sini almıştır.

* Modem IP alamamış ise; modeminizin ayarları ile kullanıcı adı ve şifrenizin doğru olup olmadığını kontrol ediniz.Kullanıcı adınızın sonuna ‘……..@ttnet ’ yazmayı unutmayınız.

* Modeminiz hala IP alamamış ise ; 444 0 375 ADSL Teknik Destek Servisini arayınız.

MADDE 6: SAYFA AÇAMAMA YADA HIZ PROBLEMİ :

* Sayfa açamamanın en başta gelen sebepleri DNS problemleri ve Bilgisayarlardaki Virüs yada Ajan yazılım (Spy)’lardır.Öncelikle genel bir DNS problemi olup olmadığı araştırınız. Bu amaçla örnek olarak;

http://212.156.4.141 yazdığınızda http://mail.ttnet.net.tr sayfası *

http://195.175.23.74 yazdığınızda http://speedtest.ttnet.net.tr sayfası *

http://212.174.189.122 yazdığınızda www.meb.gov.tr sayfası *

http://64.233.167.147 yazdığınızda www.google.com.tr sayfası *

http://213.243.16.216 yazdığınızda www.hurriyetim.com.tr sayfası *

http://212.101.97.35 yazdığınızda www.mynet.com sayfası açılıyor ise ;

genel bir DNS problemi olduğu sonucuna varmalısınız. Ancak* DNS IP’lerini PC yada modeminize girmediğinizden; girmiş iseniz kullanılan DNS IP’lerini doğru olarak yazdığınızdan emin olunuz.

Kullanılan DNS IP’sinin tespiti için: Başlat---> Çalıştır---> cmd---> nslookup komutunu giriniz

* Herhangi bir DNS problemi yok ise virüs yada spy olup olmadığını araştırınız.Öncelikle tüm internet sayfalarını kapatınız. Daha sonra ; Başlat--->Çalıştır---> cmd---> netstat komutunu giriniz. Bu komutun ardından sıralanan tüm bağlantılar * arka planda çalışarak değişik adreslere bağlantı kurarak sizin download yapmanızı engelleyen Virüs yada Spy’lardır.Bunları silmek için Anti-virus veAnti-spy programlarını kullanabilirsiniz.En sık kullanılan ve ücretsiz olarak indirerek sahip olabileceğiniz bazı Anti-Spy programları şunlardır:

http://www.microsoft.com sitesinde yer alan Windows AntiSpyware (Beta)

http://www.download.com sitesinde yer alan Spybot-Search & Destroy

Not: Bu programları* Bilgisayarınıza Spy’lar girerek tüm Download bandınızı işgal etmeden önce indirmeniz gerektiğini unutmayınız. Ancak yüklememişseniz CD ile temin ederek de yükleyebilirsiniz.
 
A

Arsenik-tht

Ziyaretçi
ADSL’de HIZINIZIN TESPİT EDİLMESİ

Kafa karıştıran bir başka konu ise ADSL bağlantı hızı ve dosya indirme hızı. Hesapların şaşmasının 2 nedeni var. Biri bit ve Byte arasındaki fark diğeri ise verilerin tanımlanmasına ve iletilmesine yarayan protokol ve başlık (header) bilgilerinin kapladığı yer. bps (bits per second) saniyedeki bit sayısı * Bps (Bytes per second - B/s) ise saniyedeki Byte sayısı. Yazılış olarak farklı olduklarına dikkat edin. Internet bağlantı hızı birimi olarak bps ama dosya indirme hızı olarak Bps kullanılıyor. Byte ve bit aralasındaki fark;

1 Kilo Byte (KB)..= 1024 bytes (1024'ün katları olarak artar)
1 kilobit (kb)......= 1000 Bits (1000'in katları olarak artar)
1 byte (B).........= 8 Bits (b) şeklinde.

512 kbit bir adsl bağlantısında maksimum dosya indirme hızı;

512 kbps........= 512.000 bps
512000 bps....= 512.000/8 = 64.000 B/s
64.000 B/s......= 64.000/1024 =
62*5 Kb/sb maalesef değildir


Çünkü işin içine veri iletiminin kaçınılmazı olan protokoller de giriyor. Her protokol katmanı sırayla* kendi tanımlama ve iletimde kullanılan anahtarlama verilerini iletilen veriye ekliyor.Bu şekilde oluşan yapılara paket deniyor.. Böylece dosya çekme hızı azalıyor. Protokol kullanımına göre de bu sonuç değişiyor. Maksimum 1518 byte olabilen bir Ethernet veri paketi bu yüzden sadece sadece 1452 byte veri taşıyabiliyor. Son çıkış protokolü olarak buna birde 53 byte'lık ATM paketinin 5byte'lık başlığı ekleniyor.

[(1452byte veri + 40byte TCP/IP + 8byte PPPoE) + 18byte Ethernet]+ 5byte ATM

Bu hesap ile başlık bilgisi çıkarılmış Kilo Byte cinsinden 512 kbps ADSL bağlantının maksimum dosya indirme hızı;

512000 x 1452/1518 x 48/53 = 443.537 kbps
443.537 kbps = (443537 kbps / 8 ) =
55.442 B/s


* ADSL Hız Testini ya web sayfamızdaki “ADSL Hız Testi” kısmından veya http://speedtest.ttnet.net.tr adresinden yapabilirsiniz. Test yaparken hiçbir PC’den sörf yapılmaması gerekmektedir .Çıkan sonuç tanımlı hızınızın %70 - %80‘ıcivarında olmalıdır.Eğer Adsl Hızınız daha düşük çıkarsa ; bunun sebepleri arasında Spy’lar ve hatlardaki oğunluk olabileceğini unutmayınız.

image010.jpg


NOT : Yukarıdaki şekilde 2048 kbps hızındaki bir abonenin test sonucunun 1732 kbps olduğu görülmektedir.

ADSL KOTA SAYFASININ KULLANILMASI

1. Kullanım miktarına bağlı (Kotalı) tarife seçen ADSL müşterilerimize*ödedikleri aylık ücret karşılığı :

01-Kasım-2005 Tarihi itibariyle kota ve fiyat bilgileridir!
egem200501112005adsltarifesi4t.png


Download (Bilgi indirme) hakkı tanınmıştır.Bu limiti aşan müşterilerimiz belirtilen limitin üzerindeki her 1 MByte’lık download miktarı için 8.872 TL. (0*008872 YTL) ücret ödemektedirler. Ancak; Limit her ne kadar aşılırsa aşılsın ödenecek aylık ücret; aynı hız seçeneğindeki Limitsiz tarife ücretinin % 25 fazlasını geçmemektedir. Belirtilen Kota miktarları aylık olarak hesaplanmakta olup kullanılmayan bölümünün bir sonraki aya ilave edilmesi söz konusu değildir. Aylık kullanım miktarınızı : http://adslkota.ttnet.net.tr/ sayfamızdan takip edebilirsiniz.Kullanıcı Adınızın sonuna @ttnet eklemeyi unutmayınız.

NOT: Kullanım miktarınız ; o ay içerisinde Kullanıcı Adınızla yapılmış olan download miktarı olarak hesaplandığından * LÜTFEN Kullanıcı Adınızı ve Şifrenizi başkalarına vermeyiniz.

image011.jpg


2. Açılan sayfadaki Kullanım Bilgileri iconundan Aylık Transfer kutucuğunun üzerine tıklayarak aylara göre yapmış olduğunuz Upload ve Download miktarlarınızı takip ve kontrol edebilirsiniz.

image012.jpg


Açıklamalar :

1-) Aylık transfer miktarı* limitli ya da limitsiz* tüm tarifelerdeki kullanıcıları bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiden yararlanarak* limitli tarife kullanıcıları* limitlerini görebilir* limit tarifede olmayan kullanıcılar ise* tarife seçim kararlarını alabilirler. (Örn: Limitli tarifede olmayan bir kullanıcı* aylık download miktarının 3GB'ın altında olması durumunda limitli tarifeye geçmeye karar verebilir.)

2) Upload miktarı bilgilendirme mahiyetinde olup* ücretlendirmeye tabi değildir.

3) Ay içerisinde* bağlantınız halen aktifse* son 12 saatteki transferleriniz bu rakama dahil olmayabilir. Kesin rakam* bağlantınızı kapatmanız durumunda* yada ay sonunda ortaya çıkacaktır.

4) NetLimiter* DuMeter ve benzeri programlarla yapılan ölçümlerle transfer miktarınız arasındaki farklılıklar bulunabilir. Bunun sebebi* bu programların %10-15 civarındaki TCP/IP başlık fazlalıklarını (header overhead) ve tekrar transferleri (retransmission) hesaba katmamalarından kaynaklanmaktadır. Neticede* sistemdeki kayıtlarınız esas alınarak faturalandırma yapılacaktır.

YENİ ABONELERİN E-MAİL ADRESLERİNİ AKTİF HALE GETİRMESİ

1. Elektronik posta adresi almak için “ http://dslmail.ttnet.net.tr/ ” sayfasına girerek “ DSL mail adresi almak istiyorum ” satırını seçiniz.



2. Gelen sayfaya DSL ID numaranızı* Kullanıcı adınızı ve Şifrenizi yazarak Tamam ‘a basınız.

image014.jpg


3. Bilgileriniz onaylandıktan sonra ; daha önce kullandığınız “……[email protected]” uzantılı bir mail hesabınız var ise ekranın Sol tarafını * yok ise Sağ tarafını Tıklayınız!

image015.jpg


4. Gelen sayfadaki sözleşmeyi okuduktan sonra “ Kabul Ediyorum ” kısmını tıklayınız!

image016.jpg


5. Açılan sayfada doldurmanız gereken haneleri örnektekine benzer şekilde doldurarak Tamam ‘a tıklayınız!

image017.jpg
 
A

Arsenik-tht

Ziyaretçi
Sabit İP Alalım

Modem kurulunca* ethernet kartımıza otomatik ip atanıyor. Yani makine açılıken* ağdaki bağlantılara göre otomatik bir ip numarası veriliyor. Bunu sabitlersek daha iyi olur ve port açmakta problem ile karşılaşmayız. Bunun için:
01- Ağ komşularına sağ tuş ile tıklayıp* Özellikler 'i seçelim
3148.jpg


02- Açılan ekranda ethernet kartımızı bulalım ve yine sağ tuş-özellikler
3149.jpg


03- Özellikler menüsünde* İnternet Protokolü (TCP-IP)'yi seçip ayarlarına bakalım.
Burada otomatik IP al seçeneği açık* Sabit Ip kullan diyelim ve gerekli yerleri dolduralım.
İlk olarak modemimizin IPsini bilmek gerekiyor* Alcatel modemlerimiz 10.0.0.138 sabit ip'ye sahip. Bu yüzden biz de bilgisayarımıza 10.0.0.XX gibi bir ip vermeliyiz ki birbirlerini görebilsinler. Eğer bilgisayarınız halihazırda bir ağa bağlıysa ve değişik bir ip'si varsa modemin ipsini değiştirmeniz gerekebilir. Ben bilgisayarıma 10.0.0.3 ip'si verdim. Subnet mask'ı 255.255.255.0 olarak giriyoruz* Gateway ve DNS server kısmına ise modemimizin İP adresini yazıyoruz. Böylece sabit bir ip'miz oldu. Restart atıp* bağlantı problemimiz var mı bir bakalım; sorun yoksa sonraki bölüme geçelim.

3150.jpg







Alcatel Modemlerde Port Açmak

01- İnternet explorer'i açıp modemimizin ip'sini girelim. Burada modemi kurarken girdiğimiz kullanıcı adı ve şifreyi girmek gerekiyor. Sol menüde bulunan Advanced linkine tıklayalım. Çıkan menüden NAPT'ı seçelim. Karşımıza Port Ayar ekranı çıkacak.
3151.jpg


02- Ekrandaki NEW butonunda basarak* ilk port'umuzu ekleyelim. İlk önce TCP 4662 yi ekleyelim. Protocol kısmından TCP seçip* inside adress kısmına bilgisayarımıza aldığımız sabit ip'yi yazalım. Outside Ip kısmına da eğer telekomdan sabit ip almışsak onu yazalıp* eğer normal bir kullanıcı gibi değişiken ip almışsak 0.0.0.0 yazarak otomatik ip olduğunu gösterelim. Inside ve outside port kısımlarına ise açmak istediğimiz portu yazacağız. (Bu örnekte 4662)
Bunları doldurduktan sonra Apply diyelim ve aynı metodu kullanrak TCP 80'i ve UDP 11087'yi ekleyelim. UDP eklerken Protokol kısmında TCP yerine UDP'yi seçmelisiniz.

3152.jpg


03- Gerekli portları açınca* sol menüdeki Save All'u seçip ayarlarımızı modemimize kaydedelim. Böylece bu portlar açılmış oldu. Overnet ve Emule gibi paylaşım programlarında yada oyun sunucularının portlarını bu yolla açabilirsiniz.

Tek Tek Uğraşamam* Hepsini Açalım

Bu pek tavsiye edeceğimiz bir yöntem değil* çünkü bilgisayarınız internette saldırılara karşı açık bir durumda ve tüm portları açmak* meraklı insanlar için kolaylık sağlayacaktır. (kapalı diye de fazla güvenmeyin)
Bunu yapmak için NAPT menüsünde yukarıda bulunan Default Server sekmesine tıklayın. Ip adress yerine makinemize aldığımız sabit ip'yi girin (örneğimizde 10.0.0.3) böylece tüm portlar açılmış oldu. Save All' deyip kaydedip çıkalım

3153.jpg
 

HaniBaLL

Katılımcı Üye
18 Ağu 2006
607
2
35
Amasya
paylaşım süper abicim emeğine sağlık meğer bilmediimiz ne çok şey varmış okuyacağım hepsini tek tek. bakarsın işe yara bişi buluruz :p
 

ecco

Üye
18 Kas 2006
125
0
emeğine sağlık iyi bir paylaşım bende bu konuya biraz katkıda bulunayım
sen alcatel chipsetli modemde port açmayı örneklemişsin
ben farklı modem de port açma işlemini yapamayan arkadaşlar için arşivimdeki diğer modemlere nasıl port açılır ve p2p programlarında (e-mule * kazaa * dc++) .... nasıl high id alınır * performans artışı konularına değinmek istiyorum
 

ecco

Üye
18 Kas 2006
125
0
ZOOM ADSL Modemlerde PORT Açmak

Öncelikle ethernet kartımıza yeni bir IP adresi atayarak başlıyoruz. Bu IP adresi üzerinde portları açacağımız IP adresi olacak.

My Computer > My Network Places > View Network Connections seçerek bağlantılar penceresini açıyoruz. Buradan bağlantıda kullandığımız Local Area Connection simgesine sağ tıklayıp Properties seçiyoruz ve penceredeki Internet Protocol (TCP/IP) girdisine çift tıklıyoruz. "Use the following IP adress" kısmını işaretleyip

"IP adress" kısmına 10.0.0.15
"Subnet mask" kısmına 255.255.255.0
"Default gateway" kısmına 10.0.0.2 (bu Zoom modemin kendisi için kullandığı IP)

giriyoruz. "Use the following DNS adresses" kısmını işaretleyip "Preferred DNS" olarak 10.0.0.2 giriyor ve OK düğmesine basıyoruz.


LAN ayarları tamamlandıktan sonra Zoom modemin web konsolunu çalıştırıyoruz. "Advanced Setup" penceresine geçip DMZ düğmesine basıyoruz

DMZ yazısının yanındaki boşluğa tıklayıp "Enable" seçeneğini seçiyoruz. HOST IP girmeden önce "Save Changes" düğmesine basıp "Write Settings to Flash and Reboot" diyoruz. Modemimiz gerekli ayarları kaydettikten sonra web konsolu kapatıp açıyoruz ve tekrar DMZ düğmesine basıyoruz. Bu sefer HOST IP kısmına 10.0.0.15 yazıyor ve tekrar "Save Changes" düğmesine basıp "Write Settings to Flash and Reboot" diyoruz
[image]
[/image]Şu anda modemimizin DMZ özelliği aktif halde. Bu da 10.0.0.15 IP adresli bağlantıya hangi porttan gelirse gelsin tüm bilgilerin kabul edilmesi anlamına geliyor.

Şimdi Windows XP'nin kendi firewall'unu ayarlayalım. My Computer > My Network Places > View Network Connections > Local Area Connection'a sağ tıklayıp Properties yapıyoruz. "Advanced" sekmesine bastıktan sonra Firewall'un yanına tik koyuyoruz.



Settings düğmesine bastıktan sonra örneğin EDonkey* Torrent veya DC++ için portlar eklemeye başlayabiliriz. "Add" düğmesine basarak çıkan pencerede IP adresi olarak 10.0.0.15 giriyoruz. İstediğimiz TCP ve UDP portlarını bu şekilde tek tek ekliyoruz. EDonkey için port noları olarak TCP4661-4662* UTP11087 açabilirsiniz. Torrent için ise tek tek 6881 - 6889 arası TCP portlarını açıyoruz. DC++'de ise girmek istediğiniz huba bağlı olarak hub'ın gerektirdiği portu açmalısınız. Oynayacağız oyunun gerektirdiği portları ise genellikle kullanım kılavuzlarından öğrenebilirsiniz


ÖNEMLİ NOT: Eğer modeminiz yeni nesil modemlerden biriyse yukarıdaki işlemleri 10.0.0.15 yerine 10.0.0.3 kullanarak uygulayın.
 

ecco

Üye
18 Kas 2006
125
0
zyxel 600 serisi modemlerde port açmak

1)
Aşağıdaki menüden Advanced setup tan NAT'ı seçiyoruz


2)
edit details tıklıyoruz*


3)
Burada 2 seçenek var birincisi All portsu seçerek tüm portlarımızı açmak yada
istediğimiz portları girmek bu tercihde size kalıyor.
 

ecco

Üye
18 Kas 2006
125
0
EK Bilgi :

Arkadaşlar Port Açtıktan Sonra ;

IP sabitlediğimiz için* Sörf yapabilmek için ;

DNS adreslerini girmeyi unutmayınız. Aksi takdirde indirme yapabilir fakat Sörf yapamazsınız.
 

ecco

Üye
18 Kas 2006
125
0
Port Açıp IP sabitlendikten sonraki işlemler

Öncelikle* Masaüstünüzde bulunan Ağ bağlantılarım Simgesine Sağ tıklayıp Özellikler


Açılan Pencereden İnternete erişmek için kullandığınız (Modeminizin kullandığı) Bağlantının üzerine sağ tıklayıp özellikler diyoruz.


Daha sonra internet erişim kuralları (TCP-IP)
Simgesine Çift Tıklayarak Açıyoruz.
Aşağıdaki IP Seçeneğini kullan Çentiğini işaretliyoruz


Son işlemimiz Önceden Not aldığımız IP adresi* DNS adresi* Alt Ağ maskei ve Varsayılan Ağ geçitlerini yanlarındaki kutucuklara yazıyoruz.

Bilgisayarımızı kapatıp açtıktan sonra işlem tamamdır. (Resstart)
Kapatıp açmak XP de gerekmiyor ama Tabiri Caizse Eşeğimizi sağlam kazığa bağlamamız gerekiyor.
 

ecco

Üye
18 Kas 2006
125
0
Windows XP ile Standart olarak gelen Firewall koruması nasıl kaldırılır?

Öncelikle* Masaüstünüzde bulunan Ağ bağlantılarım Simgesine Sağ tıklayıp Özellikler diyoruz.

Açılan Pencereden İnternete erişmek için kullandığınız (Modeminizin kullandığı) Bağlantının üzerine sağ tıklayıp özellikler diyoruz.

Gelişmiş Sekmesine gelerek



Bu bilgisayara Internet üzerinden erişimi sınırlayarak yada önleyerek bilgisayar ağımı koru Yazısının Yanındaki Çentiğin işaretini kaldırıyoruz.

Daha sonra Tamam Diyerek işlemimizi bitiriyoruz
 

ecco

Üye
18 Kas 2006
125
0
GEEK için çözümlerden birini yazayım:

Ben hepinize standart dışı emule portlarını kullanmanızı önericem güvenlik sebeplerinden dolayı (standart portları kullanmayın diyeyim)
smile.gif


Low-ID çözümüne gelince:

Öncelikle emule* edonkey vs programında 1024 ile 65535 aralığında iki port kafamıza göre seçilir. Misal 34284 ile 12761 gibi.
Bu portlardan birisi TCP* diğeri ise UDP için seçilir. Misal 34284 TCP için* 12761 UDP için seçtik.
P2P programına bu portlar ayarlanır. Port ayarını tavsiyemi dinlemeyip standart ayarlarla kullanacak olanlar* ilgili programlarda önceden tanımlı portları öncelikle okumalıdır.
Şimdi modemin Virtual Server bölümüne girip iki adet port ekleyeceğiz. Ama bunun için programın çalıştığı bilgisayarın modemden aldığı IP Adresini öğrenmemiz gerekiyor. Bunu 9x lerde winipcfg veya nt tabanlılarda start > run > cmd (enter) > ipconfig yazıp çıktısından alıyoruz. 10.0.0.x gibi bişiy görmeniz lazım. 10.0.0.2 modemin IP 'si oluyor. Misal benim IP 'm şu anda 10.0.0.52
kutulara sırasıyla:
34284 34284 34284 TCP 10.0.0.2
ve
12761 12761 12761 UDP 10.0.0.2
ekliyoruz.
Her değişiklikten sonra yaptığımız gibi bunda da Save Settings / Reboot bölümünden Save & Reboot butonuna basıyoruz.
Modem açıldığında ve bağlandığında artık emule 'den Low-ID uyarısı almayacaksınız.
 

ecco

Üye
18 Kas 2006
125
0
Cnet modem ayarları

admin olarak 10.0.0.2 ye girdikten sonra Configuration kısmının altında WAN seçeneği var. Orada VPI :8 VCI:35 olmalı ENCAPSULATION:pPPoE LLC seçili olacak username kısmına kullanıcı adın@ttnet şeklinde giriş yapacaksın Password kısmına şifren ve submit diyeceksin. aktif olması için ise Configuration altında Save Settings e tıklayacaksın modem yeniden başlatacak kendini olay bitecek. cnette port açmak için ise Configuration altında Virtual Server seçeneğine tıklayacaksın eğer aralık belirteceksen mesela 8888-9999 arasındaki bütün portları açsın şeklinde istiyorsan add port range kısmının solundaki kısmı dolduracaksın start kısmına başlangıç portu yani 8888 end kısmına aralığın sonunu yazacaksın yani 9999 Host IP Address kısmınada sana atanan ip adresi misal 10.0.0.8 yazacaksın port type e de udp mi tcp mi onu seçtikten sonra olay tamamdır add port range butonuna tıklayıp ekliyosunuz. tek bir port için ise ben public ile private a aynısını giriyorum misal 5596 ya port açılacak ondada aynı şekilde public e önce 5596 sonrada private e 5596 şeklinde girdikten sonra port tipini seçip Host IP Address kısmını yukardaki gibi doldurdutan sonra add single port ile ekliyorsunuz. ama 2 si içinde olay bitmedi aktif olması için ise Configuration altında Save Settings e tıklayacaksın modem yeniden başlatacak kendini olay bitecek budur abicim ben hallettim şimdilik problemsizim aman problemler uzak dursun
06.jpg
 

ecco

Üye
18 Kas 2006
125
0
e-mule id alma ile ilgili

emule de id network un turu ne gore de degisiyo
mesela gprs le emule agına baglanınca baglanınca direk high id verio :)
 

ecco

Üye
18 Kas 2006
125
0
Cnet modem ayarları

Bir düzeltme "ENCAPSULATION:pPPoE LLC seçili olacak" ayarı sadece Nec altyapısı için geçerli. Alcatel altyapısı içi PPPoA VC-Mux kullanılmalıdır...
 

ecco

Üye
18 Kas 2006
125
0
linksys için

ilk olarak sabit ip alıyoruz

ip 192.168.1.102
subnet mask 255.255.255.0
gateway 192.168.1.1
dns 192.168.1.1
ayarlarını yapıp


modeme web den bağlanıoyruz 192.168.1.1 den
acılan yerden
applications & gaming e geliyoruz

forum resim ekleyemediğim için yazmakla yetiniyorum kusura bakmayın.
resmi nasıl ekliyorum nasıl yapıldığını yazarsanız resimli de yollarım
neyse konuya dönelim.

port range forwarding e geliyoruz

ekranda aşagıdaki gibi yazıyoruz

application start end tcp/udp ip adress enabled
emule 4662 4662 tcp 192.168.1.102 cek işareylenir
emule 4672 4672 udp 192.168.1.102 cek işareylenir

save edilir
yine applications & gaming de dmz e gelinir

enable yapılır ve ip adress e 192.168.1.102 verirlir
 

ecco

Üye
18 Kas 2006
125
0
Pikatel Combo Adsl modem de port acıp e muleden high id almak

ilk önce makinanıza sabit ip verinis Ağ baglantılarından



İnternet Erişim Kuralları (TCP/IP) özelliklerinden

IP Adresi : berlirtiniz (örn: 192.168.7.2)

Alt Ağ maskesi : 255.255.255.0

Varsayılan ağ geçidi : Modeminizin ip sini yazınız (örn: 192.168.7.1)

Yeğlenen DNS sunucu : Modeminizin ip sini yazınız (örn: 192.168.7.1)

Tamam deyiniz..


bunları yaptıktan sonra modeminize explorerdan giriniz sonra

Services - NAT - NAT Option - NAT Rule Entry - ADD

Rule Flavor: RDR
Rule ID: 2
IF Name: ppp-0
Protocol: TCP
Local Address From: bilgisayara verdiginiz ip adresiniz (örn: 192.168.7.2)
Local Address To: bilgisayara verdiginiz ip adresiniz (örn: 192.168.7.2)
Global Address From: 0.0.0.0
Global Address To: 0.0.0.0
Destination Port From: Any other port : 4662
Destination Port To: Any other port : 4662
Local Port: Any other port : 4662

Summite basınız..


Sonra IP Filter - DMZ Default Action - Accept

summite basınız.. ayarları kayıt edin..modemi resetleyin..

bilgisayarı yeniden başlatın...hadi hayırlısı olsun artık sizde HingID siniz
smile.gif
 

ecco

Üye
18 Kas 2006
125
0
TECOM Dlink 500g ve Apache ADSL modemlerde port açma

konsoldan services/nat


sonra yukarida nat global info yazan yeri nat rule entry ye getirin


sonra add a tıklayin

burda local adress from ve local adress to kismina kendi local ipnizi yazin.
diğer yerlere dokunmayin sonra destination port from kismina 0 yazin.

böylelikle tüm portlar tüm protokoller için açılmış olacak.
 

ecco

Üye
18 Kas 2006
125
0
Speedcom Adsl Modem İÇİn Port Ayarlarİ

10.0.0.2 olmuyorsa 192.168.1.1 yaz modemin konsoluna gir.


sonra açılan yerde
username: admin
şifre: epicrouter (bunlar deafult ayarlar)


sonra soldaki menuden virtula server linkine tıkla


Public ve private port kismina açmak istediğin portu host ipye ise kendi local ipni yaz. istediğin protokole gore istediğin portu aç kolay gelsin.
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.