Akıllı Ev Sistemleri

'Halaskâr

Kıdemli Moderatör
4 Ara 2020
1,180
1,070
Midgard
AKILLI EV SİSTEMLERİ



Teknolojinin gelişmesi ve yaşam standartlarının yükselmesi ile birlikte hayatınızı kolaylaştıracak
ve
kendinize daha fazla zaman ayırmanın nasıl mümkün olduğunu bu proje ile keşfedeceksiniz.

1t5d0p1.png
rznqitd.png


AKILLI EV NEDİR?

Akıllı ev nedir?
Bu görünüşte basit sorunun kime sorduğunuza bağlı olarak birçok farklı cevabı vardır. En başta, bir "akıllı ev", normalde olarak insanlar tarafından yapılan işleri otomatikleştiren, çoğu zaman internete bağlı, bir grup aygıtla donatılmış bir evdir. Bazıları yapıya yerleştirilmiştir ve bazıları daha sonra eklenecektir ve ev sakinleri bu cihazları otomasyon, sesli komutlar, yapay zeka (ai), veya uygulamaları kullanarak kontrol eder.

Akıllı ev sistemleri, evle ilgili işlerinizin çoğunu evde durmadan planlı ve basit bir şekilde yapmanızı sağlar.
Akıllı ev sistemleri
, güvenlik, aydınlatma, eğlence ve müzik gibi alanları oturduğunuz yerden kolayca kontrol etmenizi sağlar. Bu teknolojiler size konfor ve zaman tasarrufu sunar.

Günlük koşuşturma ve yoğun iş hayatının yorgunluğunu günün sonunda evde dinlenerek atlatmayı düşünüyor ve bu düşünceyle evinize dönüyorsunuz.

Araba veya toplu taşıma araçlarıyla seyahat ederken, evinizin sıcaklığını telefonunuzdan veya tabletinizden kontrol edebilirsiniz. Soğuk kış günlerinde kombinizin derecesini arttırarak evinizi ısıtabilir, sıcak yaz günlerinde klimanızı çalıştırarak evinizi serinletebilirsiniz.

Sabah evden çıktığınızda fırınınızı ve ocağınızı uzaktan kontrol ederek sobaya koyduğunuz tencerede veya fırına koyduğunuz tabakta yiyeceklerinizi ısıtabilirsiniz.

Çamaşır makinenizi dışarıdayken çalıştırırsanız, eve gelir gelmez çamaşırlarınızın yıkandığını görebilirsiniz.

Evdeyken, çamaşır makinenizi ve bulaşık makinenizi TV'nizin bir köşesinde izleyebilir ve bittiğinde bildirim alabilirsiniz.

Perdeleriniz bulut/güneş, gündüz/gece farkları tespit edilerek otomatik olarak açılıp kapanabilir.

Gaz kaçağı, yangın, duman, su baskını gibi olaylar doğrudan cep telefonunuza veya tabletinize mesaj olarak gelebilir ve evinize canlı bağlanarak evinizi görüntüleyebilirsiniz.
Kapı, pencere kuvveti gibi güvenlik ihlaline neden olabilecek durumlarda anında cep telefonunuza veya tabletinize mesaj olarak gönderilebilir.
Hırsızları caydırmak için, kimse evde olmadığında ışıklar ve TV rastgele açılıp kapatılabilir veya bu etkinlikleri uzaktan gerçekleştirebilirsiniz.
Evdeyken, kanepenizde otururken tüm ışıkları tek bir düğmeyle kontrol edebilirsiniz.
Evde yetiştirdiğiniz bitkileriniz varsa ya da bahçeniz varsa bunları belirli zaman aralıklarında otomatik olarak sulayabilir ya da uzaktan kumanda ile istediğiniz zaman bu işlemi yapabilirsiniz.
Sevimli arkadaşınızı evde bıraktınız veya tatiliniz sırasında suya ve yiyeceğe ihtiyacınız var.

Nesnelerin İnterneti (IoT) uygulamalarının yaygınlaşmasıyla birlikte, yukarıda bahsedilen birkaç örnek gibi akıllı ev sistemlerinin artmasının ivmesi çoğalmıştır. İnsanların nesnelerle iletişimi de gün geçtikçe daha önemli hale gelmekte ve bu alandaki çalışmalar artmaktadır. Örneğin uzaktan kumanda ile evinizin klimasını açtığınızda kahve makineniz klimanızdan eve yaklaştığınıza dair mesaj alır ve siz gelene kadar kahvenizi hazırlar.

Bu proje sayesinde zaman ve enerji tasarrufu sağlanacak, manevi ve maddi kazanımlar sağlanacak, teknoloji en faydalı şekle dönüştürülecek, güven ortamı yaratılacak ve olası riskler yönetilecektir.

Türkiye'nin bilgisayar ile donatılmış ilk akıllı evi, 7-10 Şubat 2002 tarihlerinde gerçekleşen Compex Digital 7. Yıllık Sempozyumu'nda sunuldu. Yıllık Konferanstı. Ev ve İş Hayatı Teknolojileri Fuarı'nda sergilendi. Mutfak, hobi odası, salon, çocuk odası ve ofis alanlarından oluşan akıllı evin büyüklüğü 145 m2, fiyatı ise 119 milyar TL. Akıllı ev ve içindeki cihazlar, internet erişimi olan herhangi bir araçtan kilometrelerce uzaktan, 7/24 kontrol edilebilir. Evin dünyada hazırlanan örneklerden en büyük farkı, ulaşılabilir ürünlerle inşa edilmiş bir yaşam evi olmasıdır.


Türkiye'nin İlk Akıllı Evinin Özellikleri
Bluetooth teknolojisi ile bağlanan Arçelik'in orbital serisi akıllı buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, davlumbaz ve fırın, internet erişimi olan herhangi bir cihazdan kontrol edilebiliyor.

Akıllı Buzdolabı, içindeki ürünleri tanıyabilir ve alışveriş sırasında buzdolabına bağlandığınızda eksik malzemelerin bir listesini oluşturabilir.

Elde tutulan fonksiyonlar (hızlı donma, mevsimsel mod, sıcaklık kontrolü vb.) bir PC veya cep telefonu aracılığıyla uzaktan kontrol edilebilir.

Evden uzaktayken bulaşıklarınızı ve çamaşırlarınızı yıkayabilir, tüm süreçleri uzaktan yönetebilir ve yönetebilirsiniz.

Arıza durumunda size mesaj gönderen tüm akıllı ürünler ve ürün servisi.

Evin içine yerleştirilen sensörler hırsızı algılar ve evin ışıklarını ve panjurlarını harekete geçirerek evde birinin olduğu izlenimini verir ve sizi ve güvenlik şirketinizi bilgilendirir ve mesaj gönderir. Hırsızın fotoğraflarını çekerek, olumsuz durumlarda polise kanıt sunabilir.

Evinizdeki kamera sistemine bağlanarak ofisinizden veya dışarıdan TV’de izleyebilirsiniz. Çocuklarınızı bunun içinden görebilir ve onlarla konuşabilirsiniz.

Akıllı evinizin salonunda dijital ses ve video teknolojisi ile sinemanın keyfini çıkarın.

Kameralar sayesinde siz televizyon izlerken televizyondan kapıya gelen ziyaretçinizi görebilirsiniz.

Yağmur sensörleri sayesinde yağmur algılanır ve açık panjurlar otomatik olarak kapatılır.



Kullanılan sistemler ve programlama dili



Arduino nedir?


Arduino:
Kullanıma hazır donanım ve özgür yazılım ile kullanımı kolay, açık kaynaklı bir geliştirme platformudur. Herkes için interaktif projeler yapılması amacıyla tasarlanmıştır. Arduino elektronik bir beyindir. Arduino; Birçok buton veya sensör sayesinde fiziksel ortamdaki farklılıkları (ısı, ışık, basınç, hareket vb.) algılayıp, çıkışa bağlı üniteleri (LED, lamba, motor vb.) kontrol eder.

Arduino, bir mikrodenetleyicinin çalışması için gereken minimum donanıma sahiptir. Arduino'nun giriş ve çıkış pinlerine bağlı bileşenler sayesinde istenilen birçok uygulama yapılabilmektedir. " Kavşaklarda araçları kontrol eden trafik ışığı kontrol sistemleri, çizgiyi ve/veya ışığı takip eden robotlar, veya başka amaçlar gerçekleştiren robotlar, içindeki cihazları Arduino ile uzaktan kontrol edebileceğiniz Akıllı Ev Sistemleri, ve gerektiğinde otomatik sulama yapan akıllı saha sistemleri, toprak nemini algılayan sistemler..." Ve daha birçok proje yapılabilir.



Arduino IDE



Arduino IDE
, Arduino kitleri için geliştirilmiştir; Komut dosyalarının yazılmasına, derlenmesine ve sonunda derlenmiş kodun doğrudan Arduino kitine (bilgisayarın USB bağlantı noktasına bağlı) yüklenmesine izin veren bir yazılım geliştirme platformudur. Aşağıda Arduino IDE programının arayüzü bulunmaktadır.

Arduino IDE programını bilgisayara indirin ve yükleyin;

IDE programı, ücretsiz olarak Arduino'nun resmi (official) sitesinden, indirilebilir.

İnternet adresine göre, Arduino IDE'nin en son sürümü için:
https://www.arduino.cc/en/Main/Software sayfanın sağ tarafındaki bağlantılardan uygun sürüme tıklayın (Windows, Mac OS veya Linux işletim sistemleri kullanıyor olsak da).


Bir sonraki yükleme sayfasında, bağış yapmak isteyip istemediğimiz sorulur. İşte "YALNIZCA İNDİR" ve indirme işlemi, "KATKIDA BULUN & İNDİR" seçeneklerinde seçtiğiniz düğmeye tıklayarak başlatılır.

Kurulum dosyasını indirdikten sonra, yönetici olarak çalıştırın ve kurulumu başlatın.

İşte başlıyoruz: Burada dikkat edilmesi gereken en önemli şey, sürücünün kurulum sırasında yüklenmesidir.


9eprma9.png


Sürücü yükleme aşaması


  • Sürücüyü yükleyemezseniz, Bilgisayar'a sağ tıklayıp Yönet'e> Aygıt Yöneticisi'ne>​
  • Bağlantı Noktası'na gidip sağ tıklayarak sürücüyü yükleyebilir/güncelleyebilirsiniz.​

frkr3jn.png


Sürücüden sonraki yükleme aşaması


Sürücü eklendikten sonra bağlantı noktası ayarlarıyla ilgili bir sorunla karşılaşırsanız, bağlantı noktasının konumunu sağ tıklatın ve Bağlantı Noktası Ayarları bölümünde aşağıdaki gibi düzeltin.

gouf1pu.png


Bağlantı noktası ayarları düzeltme aşaması



Projede Arduino Mega kullanılacak.

5vgczgr.png


Arduino Mega 2560

Arduino programımızı açıyoruz. Mega'yı kullanacağımız için yapmamız gereken ilk şey Araçlar> Kartı> Arduino / Genuino Mega veya Mega 2560'ı seçmek. Edindiğiniz Arduino'ya göre de seçim yapabilirsiniz.



Menü

Dosya menüsü:
Dosya işlemleri bu menüde kullanılabilir. Yeni bir dosya açın, var olan bir dosyayı açın, kopyaları kaydedin vb.



gna1fbj.png


Dosya menüsü

Düzen menüsü:
Bu menü geri alma, yineleme, kesme, kopyalama, metin arama vb. işlemleri gerçekleştirir.






m5ih2rv.png


Düzen menüsü




Çizim menüsü:
Burada kod derlenir, derlenen program haritaya yüklenir, programların depolandığı dosya açılır, vb.

i9fa055.png


Çizim menüsü





Araçlar menüsü:
Burada okunabilirliği artırmak için kodları özelleştirebilir, programı bir .zip dosyası olarak kaydedebilir, kullanılan Arduino kartının türünü seçebilir, Arduino iletişimi için bağlantı noktasını ayarlayabilirsiniz.

6tryabl.png


Harita seçim aşaması





q6w0rnh.png


Port Seçim Aşaması




Yardım Menüsü:
Arduino'nun kendi sitesinde bulunan yardım bilgileri burada çevrimdışı (offline) sürümde kullanılabilir.


99qpfnh.png


Menü Yardımı




3koxgub.png


Arduino Ana Ekran Tanıtımı





Kitaplık ekleme


Arduino kütüphanesinde bulunmayan bazı kütüphaneleri kullanmamız, yapacağımız bazı uygulamalarda gerekecek. Örneğin, LCD ekranın kütüphanesini eklemek istediğimizde, internette LCD kütüphanesi veya LCD kütüphanesi şeklinde kolayca bulabiliriz. İndirilen kütüphaneyi rar dosyasından çıkardıktan sonra, C sürücüsündeki Arduino klasörüne bir dosya olarak taşıyabiliriz. Bu yolu C:\Program Files (x86)\Arduino\libraries klasöründe denetleyebilirsiniz.



APPINVENTOR

App Inventor, Google tarafından oluşturulan ve daha sonra MIT (Massachusetts Institute of Technology) tarafından geliştirilen ücretsiz bir web uygulamasıdır. App Inventor, kod yazmadan grafik arayüzdeki blokları kullanarak Android uygulamalarının geliştirilmesine izin verir. Ana işlevi, sürükle ve bırak olarak programlanabilmesidir.



Uygulamayı açmak için bir gmail hesabı gereklidir.


spluagc.png


Appinventor uygulaması



Fotoğrafta görebileceğiniz gibi, ekran 5 bölüme ayrılmıştır:



1. Palet




Her şeyin görsel veya işlevsel olarak bulunduğu ve uygulamaya koyabileceğimiz kısım. Örneğin, düğme, onay kutusu, tarayıcı, bluetooth.



2. Görüntüleyici



Bu, uygulamamızın göründüğü bölümdür. Uygulama ile işimiz bittiğinde, görsel arayüz bu ekrana benzeyecektir.

3. Bileşenler



Uygulamamızda kullanacağımız nesnelerin adını görebileceğimiz ve değiştirebileceğimiz bölümdür.



4. Medya



Kullanacağımız ses, fotoğraflar gibi dosyaların yüklendiği yerdir.





5. Özellikler



Eklediğimiz nesnelerin ayarları ile bu bölümden özelleştirebiliriz. Örneğin, bir but eklediğimizde, buradan düğmedeki metni, boyutu ve rengi değiştirebiliriz.



Parçaları tanıma aşamasından sonraki bir diğer önemli kısım ise şöyledir:



Sağ üstte
tasarımcı / blok adı verilen iki düğme vardır. Bu butonların tasarım kısmı şu ana kadar gördüğümüz kısım olsa da blok kısmı ise parçaları birleştirerek kodladığımız kısımdır. Buradan kontrol yapıları, mantıksal işlemler, matematiksel işlemler yapabiliriz.



Blok bölümüne tıklarsak, aşağıdaki ekran bize gelecektir:



nx4espz.png


Appinventor blok bileşeni





Burada blok kısmı kodlama sırasında birbiriyle birleştireceğimiz tüm blokların bulunduğu kısımdır. Medya kısmı tasarım kısmı ile aynı işleve sahiptir ve görüntüleyici kısmı blokların sürüklendiği ve birbirine bağlandığı kısımdır.


Akıllı ev sistemleri, teknolojik cihazların telefon üzerinden bağlanarak kontrol edilebildiği akıllı ev aletlerini ifade eder. Akıllı bir evdeki teknolojik cihazlar internet üzerinden bağlanarak kullanıcının eve güvenlik erişimi, doğal gaz kontrolü, sıcaklık, aydınlatma ve ev sinema sistemi gibi özellikleri uzaktan kontrol etmesini sağlıyor.
  • Akıllı bir ev, ev sahiplerinin bir akıllı telefon veya tablet kullanarak bir internet bağlantısı üzerinden cihazları, termostatları, ışıkları ve diğer cihazları uzaktan kontrol etmelerini sağlar.​
  • Akıllı evler kablosuz veya kablolu sistemler üzerinden kurulabilir.​
  • Akıllı ev teknolojisi, ev sahipleri için kolaylık ve maliyet tasarrufu sağlar.​
Akıllı bir evin cihazlarına tek bir merkezi noktadan ulaşılabilir ve bu cihazlar birbirine bağlıdır- dizüstü bilgisayar veya oyun konsolu, tablet, televizyonlar, kapı kilitleri, termostatlar, kameralar, ev monitörleri, lambalar ve hatta bir buzdolabı gibi cihazlar ev otomasyon sistemi üzerinden wifi ya da kablolu internetle kontrol edilebilir. Sistem bir mobil cihaza veya başka bir ağ cihazına yüklenir ve kullanıcı etkili olan belirli değişiklikler için zaman çizelgeleri oluşturabilir.

AKILLI EV SİSTEMLERİ NASIL ÇALIŞIR?

Akıllı ev sistemleri, Bluetooth, ZigBee, Wi-Fi, ve diğerleri gibi farklı platformlar aracılığıyla İnternet'e bağlı bir cihaz ağı üzerinden çalışır. Elektronik arayüzler sayesinde, cihazlar bir sesli asistan veya Alexa veya Google Asistan gibi bir uygulama aracılığıyla uzaktan yönetilebilir. Bu IoT (Internet of Things) cihazlarının çoğunda, kullanıcının cihazın ortamı hakkında bilgi alabilmesi için hareket, sıcaklık ve ışıktaki değişiklikleri izleyen sensörler bulunur. Cihazda fiziksel değişiklikler yapmak için kullanıcı, cihazların uzaktan kontrolüne izin veren ışık anahtarları, motorlu valfler veya motorlar gibi fiziksel mekanizmaları etkinleştirir.

Ev otomasyonu üç seviyede çalışır:
  • İzleme: İzleme, kullanıcıların cihazlarındaki bir uygulama aracılığıyla evlerini uzaktan kontrol edebilecekleri anlamına gelir. Örneğin, bir kullanıcı evini akıllı bir güvenlik kamerasından görüntüleyebilir.​
  • Kontrol: Kontrol, kullanıcının bir ev ya da yaşanılan yerin daha fazlasını görmek için bir güvenlik kamerası gibi alandaki bütün otomasyon cihazlarını çevrimiçi olarak yönetebileceği anlamına gelir.​
  • Otomasyon: Son olarak otomasyon, birbirlerinin yazılımlarını aktive eden faaliyetlerle yönetilebilirliğin artırılmasını hedefler.​
Sonuçta, Wi-Fi veya Bluetooth'unuz ve mobil cihazınız veya ana merkeziniz aracılığıyla kontrol ettiğiniz en az bir akıllı cihazınız olduğu sürece (daha sonra bunun daha da fazlası), akıllı bir ev sisteminiz vardır.
İşte akıllı ev sisteminizi başlatmak için satın alabileceğiniz birçok öğeden bazıları:

• Akıllı kilit

• Görüntülü kapı zilleri

• Akıllı termostat

• Akıllı alarmlar

• Akıllı kameralar

• Akıllı hoparlörler

• Akıllı ampuller

• Akıllı fişler

• Akıllı mutfak aletleri

• Akıllı ışık anahtarları

• Robot süpürgeler

• Akıllı panjurlar

• Akıllı duman dedektörleri

• Akıllı TV'ler

• Garaj kapısı açıcıları

• Evrensel uzaktan kumandalar


Akıllı bir evin faydaları:
Tasarruf: Evinizin enerji kullanımını %30'a kadar azaltmak, 450 £ 'dan fazla tasarruf etmenizi sağlayabilir.

Neredeyse garantili memnuniyet: Bir 2017 PricewaterhouseCoopers araştırması, akıllı bir cihaza sahip kişilerin %98'inin deneyimlerinden memnun olduğunu buldu.

Daha fazla güvenlik: Profesör Joseph B. Kuhns tarafından 2012 yılında yapılan bir hırsızlık anketi, hırsızların %60'ının alarm vermesi durumunda bir mülkü soymayabileceği sonucunu buldu.

Daha fazla gönül rahatlığı: Akıllı ev sistemi ile daha da güvende olacaksınız. 2017 yılında yapılan bir Co-op anketinde, hırsızların% 89'u akıllı bir evin onları bir mülkü hedeflemekten hemen alıkoyacağını söyledi.

Yaşlı insanlar için daha fazla bağımsızlık: Akıllı panjurlar, akıllı termostat, görüntülü kapı zilleri ve akıllı hoparlörler gibi cihazlar, yaşlı ve daha az kolay dolaşabilen insanlar için günlük hayatı daha iyi hale getirebilir.

Kolaylık: Akıllı bir evde, kahve makinenizden TV'nize ve ampullerinize kadar her şeyi sesinizle kontrol edebilirsiniz. Bir şey istiyorsanız, tek yapmanız gereken onu istemektir- ve bu ödemeye değer bir lüks seviyesidir.

Tabii ki, akıllı bir ev sistemi ile her şey olumlu yada olumsuz değildir, çünkü hiçbir şey bazı dezavantajlar olmadan gelmez. İşte akıllı bir evin artılarının ve eksilerinin hızlı bir özeti.

Akıllı bir evin artıları ve eksileri:

Artıları:
- Size yüzlerce TL tasarruf sağlayabilir

- Daha kolay, daha keyifli bir yaşam

- Daha fazla bağımsızlık

- Daha fazla güvenlik

- Daha fazla gönül rahatlığı

- Neredeyse garantili memnuniyet

Eksileri:
- İlk başta paraya mal olur

- Nasıl kullanılacağını öğrenmek biraz zaman alır

- Uygun korumalar (siber güvenlik) olmadan saldırıya uğrayabilir

Bilgiler Eylül 2019'da güncellenmiştir.



Akıllı ev hub'ı ne işe yarar?

Bu, ağınızdaki her öğeyle iletişim kurmanıza ve kontrol etmenize olanak tanıyan taşınabilir bir kontrol pedidir. Hub'lar her akıllı ev sistemiyle birlikte sağlanmaz, çünkü bazı sistemler bunun yerine mobil cihazınızda bir uygulama kullanmanıza güvenir.

Yalnızca bir veya iki akıllı cihazınız varsa, muhtemelen bir hub'a ihtiyacınız olmayacaktır – ancak daha kapsamlı bir akıllı ev güvenlik sistemi arıyorsanız, bir akıllı merkezin getirebileceği sevinçleri keşfetmeye hazır olun.


Akıllı ev güvenlik sistemi

i3d5wwt.png


Evinizi en son teknolojiyle korumak istiyorsanız, artık kameralar, akıllı kilitler, hareket dedektörleri, sensörler, sirenler, görüntülü kapı zilleri ve daha fazlasını alabilir ve ardından hepsini tek bir uygulama veya hub ile kontrol edebilirsiniz.
Akıllı bir ev güvenlik sistemi edinmek, size ve ailenize güvenlik, emniyet ve gönül rahatlığı hissi verir- ve bu sadece bir duygudan daha fazlasıdır.

Yukarıda belirtildiği gibi, 2017'deki bir Co-op anketinde, hırsızların %89'u akıllı bir ev görmenin onları hemen bu mülke girmekten alıkoyacağını söyledi.




Akıllı alarmlar

Akıllı alarm, mobil cihazınızı kullanarak kendiniz açıp kapatabileceğiniz bir alarmdır. Bu, yanlış alarmların sayısını sınırlamalı ve polisin yanıt vermeyi bırakacağı kadar yanlış alarm üretme şansınızı büyük ölçüde azaltmalıdır.

Bildirimlere yanıt vermek için her zaman müsait olmayacağınızdan endişeleniyorsanız, akıllı alarmınıza belirli koşullar altında (örneğin, bir pencere kırılırsa) açılmasını emredebilirsiniz.

Ve elbette, hırsızlar alarma ihtiyacınız olan tek tehdit değildir. Akıllı bir duman ve karbon monoksit alarmı alın ve sizin ve sevdiklerinizin başına gelen felaketler hakkında daha az endişelenin.




Akıllı kameralar

Evinizin güvenliğini izlemek, gençlerinizi kontrol etmek veya evcil hayvanınızın kanepeyi çiğnemediğinden emin olmak istiyorsanız, akıllı bir kamera uzaktayken gözleriniz ve kulaklarınız olabilir. Tek ihtiyacınız olan akıllı bir cihaz.

Seçtiğiniz akıllı kameranın yeteneklerine bağlı olarak, mülkünüzdeki biriyle konuşmanıza bile izin verebilir, böylece aile üyeleriyle veya diğer ev arkadaşlarıyla check-in yapabilir ve hatta davetsiz misafirleri ve yaramaz evcil hayvanları bile korkutabilirsiniz.




Akıllı kilit

Mobil cihazınızı kullanarak akıllı kilitleri uzaktan kontrol edebilirsiniz. Bu, anahtarlarınızı hatırlamanıza gerek kalmadan evinize erişmenizi ve kapılarınızın evinizin herhangi bir yerinden veya dünyanın herhangi bir yerinden kilitli olduğundan emin olmanızı sağlar.

Ayrıca, çocuklarınızın geri dönmesi için alt katta endişeli bir şekilde beklemeye elveda diyebilirsiniz- akıllı bir kilitle, güvenli bir şekilde evde olduklarında bilgilendirilebilirsiniz.




Görüntülü kapı zilleri

Birisi zilinizi çalarsa, bir görüntülü kapı zili sizi mobil cihazınız aracılığıyla uyaracaktır. Bu, kimin çaldığını görmenizi ve nerede olursanız olun onlarla konuşmanızı sağlar.

Potansiyel bir hırsızı önleyebilir, bir teslimat görevlisine bir paketi nereye bırakacağını söyleyebilir veya sevdiklerinize orada olmadığınızı bildirebilirsiniz. Bazı modeller yüz tanıma özelliği bile sunar, yani size göstermek zorunda kalmadan evinizin dışında kimin olduğunu size bildirebilirler.




Akıllı termostat

Bu, nerede olursanız olun değiştirebileceğiniz bir termostattır. Eve döndüğünüzde havanın çok soğuk veya çok sıcak olacağından mı endişeleniyorsunuz? İster işten sonra ister uzun bir tatilden sonra olsun, bu sorun değil. Uygulamanızda birkaç dokunuş yaptığınızda sıralanırsınız.



Akıllı hoparlörler

s83lveb.png


Bunlar ebeveynlerinizin konuşmacıları değil. Bu kreasyonlar müziğin kulağa inanılmaz gelmesini sağlıyor, elbette, ama aynı zamanda akıllı evinizi kontrol etmenize, alarmlar ve hatırlatıcılar ayarlamanıza ve hava durumundan haberlere, Mars hakkındaki gerçeklere kadar istediğiniz her şeyi ellerinizi kullanmadan bulmanıza olanak tanıyor.

YouGov'a göre, İngiltere'deki akıllı hoparlör sahiplerinin sayısı 2017'den 2018'e kadar sadece altı ay içinde iki katına çıktı- ve bu yeteneklerle nedenini görebiliyoruz.




Akıllı ampuller

4awuvty.png


Nerede olursanız olun, manuel veya otomatik olarak bir kelime veya dokunuşla açıp kapatabileceğiniz ampuller takarak yükünüzü hafifletin.

Bu özel ışıkları kısabilir, renklerini değiştirebilir ve belki de en önemlisi, onları açık bırakıp bırakmayacağınız konusunda bir daha asla endişelenmenize gerek kalmaz.

Amazon Alexa, Google Asistan, Apple'ın Siri'si veya Microsoft Cortana'yı kullanarak ampulleri kontrol edebilirsiniz, yani tüm favori sanal yardımcılarınız elinizin altında- ve aralarından seçim yapabileceğiniz 16 milyon renkle, tek sorun mükemmel tonu seçmek olacaktır.




Akıllı ışık anahtarları

Akıllı ışık anahtarları, aydınlatma oyununuzu başka bir seviyeye taşımanıza yardımcı olacaktır. Sadece ampullerinizi nerede olursanız olun açıp kapatmakla kalmayacak, aynı zamanda belirli durumlarda bunu yapmalarını söyleyebileceksiniz.

Güvenlik sisteminiz bir hırsız algılarsa veya duman dedektörü bir yangının başlangıcını algılarsa evinizi aydınlatmak ve insanların genellikle dışarıda olduğu günün belirli saatlerinde kapanmak için bir anahtar programlayabilirsiniz.


Akıllı fişler

Akıllı fiş, teknik olarak akıllı olmayan ev eşyalarını sadece ağınıza bağlayarak akıllı cihazlara dönüştürmenize olanak tanır. Bu yeni akıllı nesneler aniden yeni güçler kazanmayacak, ancak onları her yerden açıp kapatabileceksiniz.

Yatak odanızdan bir kahve yapmak, saç düzleştiricilerinizi kapatmayı hatırlayıp hatırlamadığınızı kontrol etmek veya eve gitmeden önce fırını ısıtmak istiyorsanız bu yararlı olabilir.




Akıllı mutfak aletleri

Akıllı teknoloji ile istediğiniz sayıda mutfak sürecini kontrol edebilirsiniz. Parmaklarınızın ucunda bir dizi olasılık var- tek yapmanız gereken ilk önce hangi harika teknolojik ilerlemeyi denemek istediğinizi seçmek.

Mutfak en sevdiğiniz yer olmayabilir, ancak akıllı bir kahve makinesi, çamaşır kurutma makinesi, bulaşık makinesi, buzdolabı, çöp kutusu, karıştırıcı, mikrodalga fırın, fırın, ocak, pişirme terazisi ve daha fazlası ile daha davetkar hale getirebilirsiniz.




Robot süpürgeleri

Nispeten sessiz, akıllı bir robot, zeminleriniz üzerinde hareket ederek onları herhangi bir elektrik süpürgesi gibi kir ve tozdan arındırır- ama siz onu itmeden.

Tüm bunlar, sıkışıp kalmadıkları veya merdivenlerin kenarından düşmedikleri sürece, tam bir mutluluğa yol açmalıdır.


Akıllı panjur

Bu parlak, parlak yeni gelecekte, ister yatakta ister koltukta olun panjurlarınızı kontrol edebilirsiniz. Artık güneşin güçlü parlamasını engellemek veya sıcak ışığını ortaya çıkarmak için yorganın altından çıkmak yok- akıllı eviniz birkaç kelimeyle veya uygulamanıza bir dokunuşla bunun üstesinden gelebilir.



Akıllı TV'ler

Ofcom'un 2018'deki bir raporu, Birleşik Krallık'taki insanların %42'sinin akıllı TV'ye sahip olduğunu ortaya koydu. Bu sayı artıyor- ve bunun iyi bir nedeni var.

Tarihin bu aşamasında, TV'nizden Netflix, BBC iPlayer veya Amazon Prime Video izleyemeyeceğiniz düşünülemez. Ana ev eğlence portalınızın akıllı olması, yani internete bağlı olması gerekir.

Akıllı TV'ler, çevrenizdeki en iyi akış hizmetlerine erişmenize izin vermenin yanı sıra, giderek artan bir şekilde sesle kontrol özelliğine sahiptir ve hatta bazıları daha iyi bir izleme deneyimi için kavislidir.




Evrensel uzaktan kumandalar

Her TV ile çalışan bir uzaktan kumanda ister misiniz? Termostatınızdan oyun konsolunuza, ışıklarınıza ve kilitlerinize kadar tüm akıllı cihazlarınızı kontrol edebilen bir cihaza ne dersiniz?

Daha fazla bakma. Evrensel uzaktan kumandalar burada ve evinizdeki elektronik olan hemen hemen her şey için merkezi bir merkez görevi görme yetenekleriyle, olabileceklerini hayal ettiğimizden daha akıllılar.




Garaj kapısı açıcıları

Sadece sesinizle veya bir uygulamaya dokunarak garaj kapınızı açabildiğinizi hayal edin. Artık anahtarlarınızı unutmak veya uzaktan kumandanız için uğraşmak yok- sadece evinize sorunsuz giriş.

Daha kolay, daha kullanışlı ve güvenlik sisteminizi yükseltiyor. Ödeyebiliyorsanız, bu hiç akıllıca değil.






Evimi nasıl akıllı bir ev haline getirebilirim?

Evinizin en az bir yönünü uzaktan kontrol edebiliyorsanız, zaten akıllı bir ev sisteminiz var.

Geleceği mümkün olan en iyi şekilde keşfetmek istiyorsanız, kendinizi sayısız cihazla çevreleyebilirsiniz, böylece hayatınızın her yönü daha iyi ve daha rahat olur.

Her iki durumda da, mülkünüzde akıllı bir ev sistemi oluşturmuş olacaksınız. Oradan ne kadar uzağa gitmek istediğiniz size kalmış- ancak aşağıda bazı ipuçlarımız var.

Bağlanmak için neye ihtiyacınız olduğu açısından, bir wifi ağı en iyi arkadaşınızdır- ancak bir Bluetooth bağlantısı da genellikle aynı işi yapar. Çoğunuz için bu, yerinizin zaten bir akıllı ev sisteminin çalışması için gereken her şeyle tam donanımlı olduğu anlamına gelir.





SONUÇ

Akıllı bir ev sistemi tam olarak onla yaptığınız şeydir- ancak ne seçerseniz seçin, hayatınızı iyileştirmek, daha uygun ve daha uygun maliyetli hale getirmek için muazzam bir potansiyele sahiptir.

Ve bir dizi akıllı ev cihazına sahip olmayı anlayamamaktan veya alışamamaktan endişe ediyorsanız, endişelenmeyin- muhtemelen zaten en az bir parça akıllı ekipman kullanıyorsunuzdur.

Ofcom'un 2018 tarihli bir raporu, İngiltere'deki yetişkinlerin %78'inin bir akıllı telefon kullandığını gösterdi- bu sayı artmaya devam edecek gibi- artan sayıda insanın akıllı TV'lere (%42) ve akıllı saatler gibi giyilebilir teknolojilere (%20) sahip olduğunu gösterdi.

Bu cihazların herhangi birini veya tümünü kullanarak edindiğiniz bilgi ve uzmanlık (bu makalede okuduğunuz bilgilerle birlikte), akıllı bir ev sistemi kullanırken sizi iyi durumda tutmalıdır.


Gelecek için hazırsınız ve gelecek de sizin için hazır.


SAYGI VE SEVGİLERİMLE
ZOPTİK
psymctz.png
 
Son düzenleme:

rootibo

Kıdemli Üye
13 Mar 2023
2,168
1,459
AKILLI EV SİSTEMLERİ



Teknolojinin gelişmesi ve yaşam standartlarının yükselmesi ile birlikte hayatınızı kolaylaştıracak
ve
kendinize daha fazla zaman ayırmanın nasıl mümkün olduğunu bu proje ile keşfedeceksiniz.
1t5d0p1.png
rznqitd.png


AKILLI EV NEDİR?

Akıllı ev nedir?
Bu görünüşte basit sorunun kime sorduğunuza bağlı olarak birçok farklı cevabı vardır. En başta, bir "akıllı ev", normalde olarak insanlar tarafından yapılan işleri otomatikleştiren, çoğu zaman internete bağlı, bir grup aygıtla donatılmış bir evdir. Bazıları yapıya yerleştirilmiştir ve bazıları daha sonra eklenecektir ve ev sakinleri bu cihazları otomasyon, sesli komutlar, yapay zeka (ai), veya uygulamaları kullanarak kontrol eder.

Akıllı ev sistemleri, evle ilgili işlerinizin çoğunu evde durmadan planlı ve basit bir şekilde yapmanızı sağlar.
Akıllı ev sistemleri
, güvenlik, aydınlatma, eğlence ve müzik gibi alanları oturduğunuz yerden kolayca kontrol etmenizi sağlar. Bu teknolojiler size konfor ve zaman tasarrufu sunar.

Günlük koşuşturma ve yoğun iş hayatının yorgunluğunu günün sonunda evde dinlenerek atlatmayı düşünüyor ve bu düşünceyle evinize dönüyorsunuz.

• Araba veya toplu taşıma araçlarıyla seyahat ederken, evinizin sıcaklığını telefonunuzdan veya tabletinizden kontrol edebilirsiniz. Soğuk kış günlerinde kombinizin derecesini arttırarak evinizi ısıtabilir, sıcak yaz günlerinde klimanızı çalıştırarak evinizi serinletebilirsiniz.

• Sabah evden çıktığınızda fırınınızı ve ocağınızı uzaktan kontrol ederek sobaya koyduğunuz tencerede veya fırına koyduğunuz tabakta yiyeceklerinizi ısıtabilirsiniz.

• Çamaşır makinenizi dışarıdayken çalıştırırsanız, eve gelir gelmez çamaşırlarınızın yıkandığını görebilirsiniz.

• Evdeyken, çamaşır makinenizi ve bulaşık makinenizi TV'nizin bir köşesinde izleyebilir ve bittiğinde bildirim alabilirsiniz.

• Perdeleriniz bulut/güneş, gündüz/gece farkları tespit edilerek otomatik olarak açılıp kapanabilir.

• Gaz kaçağı, yangın, duman, su baskını gibi olaylar doğrudan cep telefonunuza veya tabletinize mesaj olarak gelebilir ve evinize canlı bağlanarak evinizi görüntüleyebilirsiniz.

• Kapı, pencere kuvveti gibi güvenlik ihlaline neden olabilecek durumlarda anında cep telefonunuza veya tabletinize mesaj olarak gönderilebilir.

• Hırsızları caydırmak için, kimse evde olmadığında ışıklar ve TV rastgele açılıp kapatılabilir veya bu etkinlikleri uzaktan gerçekleştirebilirsiniz.

• Evdeyken, kanepenizde otururken tüm ışıkları tek bir düğmeyle kontrol edebilirsiniz.

• Evde yetiştirdiğiniz bitkileriniz varsa ya da bahçeniz varsa bunları belirli zaman aralıklarında otomatik olarak sulayabilir ya da uzaktan kumanda ile istediğiniz zaman bu işlemi yapabilirsiniz.

• Sevimli arkadaşınızı evde bıraktınız veya tatiliniz sırasında suya ve yiyeceğe ihtiyacınız var.


Nesnelerin İnterneti (IoT) uygulamalarının yaygınlaşmasıyla birlikte, yukarıda bahsedilen birkaç örnek gibi akıllı ev sistemlerinin artmasının ivmesi çoğalmıştır. İnsanların nesnelerle iletişimi de gün geçtikçe daha önemli hale gelmekte ve bu alandaki çalışmalar artmaktadır. Örneğin uzaktan kumanda ile evinizin klimasını açtığınızda kahve makineniz klimanızdan eve yaklaştığınıza dair mesaj alır ve siz gelene kadar kahvenizi hazırlar.

Bu proje sayesinde zaman ve enerji tasarrufu sağlanacak, manevi ve maddi kazanımlar sağlanacak, teknoloji en faydalı şekle dönüştürülecek, güven ortamı yaratılacak ve olası riskler yönetilecektir.

Türkiye'nin bilgisayar ile donatılmış ilk akıllı evi, 7-10 Şubat 2002 tarihlerinde gerçekleşen Compex Digital 7. Yıllık Sempozyumu'nda sunuldu. Yıllık Konferanstı. Ev ve İş Hayatı Teknolojileri Fuarı'nda sergilendi. Mutfak, hobi odası, salon, çocuk odası ve ofis alanlarından oluşan akıllı evin büyüklüğü 145 m2, fiyatı ise 119 milyar TL. Akıllı ev ve içindeki cihazlar, internet erişimi olan herhangi bir araçtan kilometrelerce uzaktan, 7/24 kontrol edilebilir. Evin dünyada hazırlanan örneklerden en büyük farkı, ulaşılabilir ürünlerle inşa edilmiş bir yaşam evi olmasıdır.


Türkiye'nin İlk Akıllı Evinin Özellikleri
• Bluetooth teknolojisi ile bağlanan Arçelik'in orbital serisi akıllı buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, davlumbaz ve fırın, internet erişimi olan herhangi bir cihazdan kontrol edilebiliyor.

• Akıllı Buzdolabı, içindeki ürünleri tanıyabilir ve alışveriş sırasında buzdolabına bağlandığınızda eksik malzemelerin bir listesini oluşturabilir.

• Elde tutulan fonksiyonlar (hızlı donma, mevsimsel mod, sıcaklık kontrolü vb.) bir PC veya cep telefonu aracılığıyla uzaktan kontrol edilebilir.

• Evden uzaktayken bulaşıklarınızı ve çamaşırlarınızı yıkayabilir, tüm süreçleri uzaktan yönetebilir ve yönetebilirsiniz.

• Arıza durumunda size mesaj gönderen tüm akıllı ürünler ve ürün servisi.

• Evin içine yerleştirilen sensörler hırsızı algılar ve evin ışıklarını ve panjurlarını harekete geçirerek evde birinin olduğu izlenimini verir ve sizi ve güvenlik şirketinizi bilgilendirir ve mesaj gönderir. Hırsızın fotoğraflarını çekerek, olumsuz durumlarda polise kanıt sunabilir.

• Evinizdeki kamera sistemine bağlanarak ofisinizden veya dışarıdan TV’de izleyebilirsiniz. Çocuklarınızı bunun içinden görebilir ve onlarla konuşabilirsiniz.

• Akıllı evinizin salonunda dijital ses ve video teknolojisi ile sinemanın keyfini çıkarın.

• Kameralar sayesinde siz televizyon izlerken televizyondan kapıya gelen ziyaretçinizi görebilirsiniz.


• Yağmur sensörleri sayesinde yağmur algılanır ve açık panjurlar otomatik olarak kapatılır.



Kullanılan sistemler ve programlama dili



Arduino nedir?


Arduino:
Kullanıma hazır donanım ve özgür yazılım ile kullanımı kolay, açık kaynaklı bir geliştirme platformudur. Herkes için interaktif projeler yapılması amacıyla tasarlanmıştır. Arduino elektronik bir beyindir. Arduino; Birçok buton veya sensör sayesinde fiziksel ortamdaki farklılıkları (ısı, ışık, basınç, hareket vb.) algılayıp, çıkışa bağlı üniteleri (LED, lamba, motor vb.) kontrol eder.

Arduino, bir mikrodenetleyicinin çalışması için gereken minimum donanıma sahiptir. Arduino'nun giriş ve çıkış pinlerine bağlı bileşenler sayesinde istenilen birçok uygulama yapılabilmektedir. " Kavşaklarda araçları kontrol eden trafik ışığı kontrol sistemleri, çizgiyi ve/veya ışığı takip eden robotlar, veya başka amaçlar gerçekleştiren robotlar, içindeki cihazları Arduino ile uzaktan kontrol edebileceğiniz Akıllı Ev Sistemleri, ve gerektiğinde otomatik sulama yapan akıllı saha sistemleri, toprak nemini algılayan sistemler..." Ve daha birçok proje yapılabilir.




Arduino IDE



Arduino IDE
, Arduino kitleri için geliştirilmiştir; Komut dosyalarının yazılmasına, derlenmesine ve sonunda derlenmiş kodun doğrudan Arduino kitine (bilgisayarın USB bağlantı noktasına bağlı) yüklenmesine izin veren bir yazılım geliştirme platformudur. Aşağıda Arduino IDE programının arayüzü bulunmaktadır.

Arduino IDE programını bilgisayara indirin ve yükleyin;

• IDE programı, ücretsiz olarak Arduino'nun resmi (official) sitesinden, indirilebilir.

• İnternet adresine göre, Arduino IDE'nin en son sürümü için:
https://www.arduino.cc/en/Main/Software sayfanın sağ tarafındaki bağlantılardan uygun sürüme tıklayın (Windows, Mac OS veya Linux işletim sistemleri kullanıyor olsak da).

• Bir sonraki yükleme sayfasında, bağış yapmak isteyip istemediğimiz sorulur. İşte "
YALNIZCA İNDİR" ve indirme işlemi, "KATKIDA BULUN & İNDİR" seçeneklerinde seçtiğiniz düğmeye tıklayarak başlatılır.

• Kurulum dosyasını indirdikten sonra, yönetici olarak çalıştırın ve kurulumu başlatın.

İşte başlıyoruz. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli şey, sürücünün kurulum sırasında yüklenmesidir.



9eprma9.png


Sürücü yükleme aşaması


  • Sürücüyü yükleyemezseniz, Bilgisayar'a sağ tıklayıp Yönet'e> Aygıt Yöneticisi'ne>​
  • Bağlantı Noktası'na gidip sağ tıklayarak sürücüyü yükleyebilir/güncelleyebilirsiniz.​

frkr3jn.png


Sürücüden sonraki yükleme aşaması


• Sürücü eklendikten sonra bağlantı noktası ayarlarıyla ilgili bir sorunla karşılaşırsanız, bağlantı noktasının konumunu sağ tıklatın ve Bağlantı Noktası Ayarları bölümünde aşağıdaki gibi düzeltin.

gouf1pu.png


Bağlantı noktası ayarları düzeltme aşaması



Projede Arduino Mega kullanılacak.

5vgczgr.png


Arduino Mega 2560

Arduino programımızı açıyoruz. Mega'yı kullanacağımız için yapmamız gereken ilk şey Araçlar> Kartı> Arduino / Genuino Mega veya Mega 2560'ı seçmek. Edindiğiniz Arduino'ya göre de seçim yapabilirsiniz.



Menü

Dosya menüsü: Dosya işlemleri bu menüde kullanılabilir. Yeni bir dosya açın, varolan bir dosyayı açın, kopyaları kaydedin vb.



gna1fbj.png




Dosya menüsü





Düzen menüsü:
Bu menü geri alma, yineleme, kesme, kopyalama, metin arama vb. işlemleri gerçekleştirir.




m5ih2rv.png



Düzen menüsü



Çizim menüsü: Burada kod derlenir, derlenen program haritaya yüklenir, programların depolandığı dosya açılır, vb.



i9fa055.png




Çizim menüsü





Araçlar menüsü:
Burada okunabilirliği artırmak için kodları özelleştirebilir, programı bir zip dosyası olarak kaydedebilir, kullanılan Arduino kartının türünü seçebilir, Arduino iletişimi için bağlantı noktasını ayarlayabilirsiniz.



6tryabl.png


Harita seçim aşaması



q6w0rnh.png


Port Seçim Aşaması



Yardım Menüsü: Arduino'nun kendi sitesinde bulunan yardım bilgileri burada çevrimdışı (offline) sürümde kullanılabilir.






99qpfnh.png



Menü Yardımı




3koxgub.png


Arduino Ana Ekran Tanıtımı



Kitaplık ekleme


Arduino kütüphanesinde bulunmayan bazı kütüphaneleri kullanmamız, yapacağımız bazı uygulamalarda gerekecek. Örneğin, LCD ekranın kütüphanesini eklemek istediğimizde, internette LCD kütüphanesi veya LCD kütüphanesi şeklinde kolayca bulabiliriz. İndirilen kütüphaneyi rar dosyasından çıkardıktan sonra, C sürücüsündeki Arduino klasörüne bir dosya olarak taşıyabiliriz. Bu yolu C:\Program Files (x86)\Arduino\libraries klasöründe denetleyebilirsiniz.



APPINVENTOR



App Inventor, Google tarafından oluşturulan ve daha sonra MIT (Massachusetts Institute of Technology) tarafından geliştirilen ücretsiz bir web uygulamasıdır. App Inventor, kod yazmadan grafik arayüzdeki blokları kullanarak Android uygulamalarının geliştirilmesine izin verir. Ana işlevi, sürükle ve bırak olarak programlanabilmesidir.



Uygulamayı açmak için bir gmail hesabı gereklidir.

spluagc.png


Appinventor uygulaması



Fotoğrafta görebileceğiniz gibi, ekran 5 bölüme ayrılmıştır:



1. Palet




Her şeyin görsel veya işlevsel olarak bulunduğu ve uygulamaya koyabileceğimiz kısım. Örneğin, düğme, onay kutusu, tarayıcı, bluetooth.



2. Görüntüleyici



Bu, uygulamamızın göründüğü bölümdür. Uygulama ile işimiz bittiğinde, görsel arayüz bu ekrana benzeyecektir.

3. Bileşenler



Uygulamamızda kullanacağımız nesnelerin adını görebileceğimiz ve değiştirebileceğimiz bölümdür.



4. Medya



Kullanacağımız ses, fotoğraflar gibi dosyaların yüklendiği yerdir.





5. Özellikler



Eklediğimiz nesnelerin ayarları ile bu bölümden özelleştirebiliriz. Örneğin, bir but eklediğimizde, buradan düğmedeki metni, boyutu ve rengi değiştirebiliriz.



Parçaları tanıma aşamasından sonraki bir diğer önemli kısım ise şöyledir:



Sağ üstte tasarımcı / blok adı verilen iki düğme vardır. Bu butonların tasarım kısmı şu ana kadar gördüğümüz kısım olsa da blok kısmı ise parçaları birleştirerek kodladığımız kısımdır. Buradan kontrol yapıları, mantıksal işlemler, matematiksel işlemler yapabiliriz.



Blok bölümüne tıklarsak, aşağıdaki ekran bize gelecektir:



nx4espz.png


Appinventor blok bileşeni





Burada blok kısmı kodlama sırasında birbiriyle birleştireceğimiz tüm blokların bulunduğu kısımdır. Medya kısmı tasarım kısmı ile aynı işleve sahiptir ve görüntüleyici kısmı blokların sürüklendiği ve birbirine bağlandığı kısımdır.






Akıllı ev sistemleri, teknolojik cihazların telefon üzerinden bağlanarak kontrol edilebildiği akıllı ev aletlerini ifade eder. Akıllı bir evdeki teknolojik cihazlar internet üzerinden bağlanarak kullanıcının eve güvenlik erişimi, doğal gaz kontrolü, sıcaklık, aydınlatma ve ev sinema sistemi gibi özellikleri uzaktan kontrol etmesini sağlıyor.
  • Akıllı bir ev, ev sahiplerinin bir akıllı telefon veya tablet kullanarak bir internet bağlantısı üzerinden cihazları, termostatları, ışıkları ve diğer cihazları uzaktan kontrol etmelerini sağlar.​
  • Akıllı evler kablosuz veya kablolu sistemler üzerinden kurulabilir.​
  • Akıllı ev teknolojisi, ev sahipleri için kolaylık ve maliyet tasarrufu sağlar.​
Akıllı bir evin cihazlarına tek bir merkezi noktadan ulaşılabilir ve bu cihazlar birbirine bağlıdır- dizüstü bilgisayar veya oyun konsolu, tablet, televizyonlar, kapı kilitleri, termostatlar, kameralar, ev monitörleri, lambalar ve hatta bir buzdolabı gibi cihazlar ev otomasyon sistemi üzerinden wifi ya da kablolu internetle kontrol edilebilir. Sistem bir mobil cihaza veya başka bir ağ cihazına yüklenir ve kullanıcı etkili olan belirli değişiklikler için zaman çizelgeleri oluşturabilir.

AKILLI EV SİSTEMLERİ NASIL ÇALIŞIR?

Akıllı ev sistemleri, Bluetooth, ZigBee, Wi-Fi, ve diğerleri gibi farklı platformlar aracılığıyla İnternet'e bağlı bir cihaz ağı üzerinden çalışır. Elektronik arayüzler sayesinde, cihazlar bir sesli asistan veya Alexa veya Google Asistan gibi bir uygulama aracılığıyla uzaktan yönetilebilir. Bu IoT (Internet of Things) cihazlarının çoğunda, kullanıcının cihazın ortamı hakkında bilgi alabilmesi için hareket, sıcaklık ve ışıktaki değişiklikleri izleyen sensörler bulunur. Cihazda fiziksel değişiklikler yapmak için kullanıcı, cihazların uzaktan kontrolüne izin veren ışık anahtarları, motorlu valfler veya motorlar gibi fiziksel mekanizmaları etkinleştirir.

Ev otomasyonu üç seviyede çalışır:
  • İzleme: İzleme, kullanıcıların cihazlarındaki bir uygulama aracılığıyla evlerini uzaktan kontrol edebilecekleri anlamına gelir. Örneğin, bir kullanıcı evini akıllı bir güvenlik kamerasından görüntüleyebilir.​
  • Kontrol: Kontrol, kullanıcının bir ev ya da yaşanılan yerin daha fazlasını görmek için bir güvenlik kamerası gibi alandaki bütün otomasyon cihazlarını çevrimiçi olarak yönetebileceği anlamına gelir.​
  • Otomasyon: Son olarak otomasyon, birbirlerinin yazılımlarını aktive eden faaliyetlerle yönetilebilirliğin artırılmasını hedefler.​
Sonuçta, Wi-Fi veya Bluetooth'unuz ve mobil cihazınız veya ana merkeziniz aracılığıyla kontrol ettiğiniz en az bir akıllı cihazınız olduğu sürece (daha sonra bunun hakkında daha fazlası), akıllı bir ev sisteminiz vardır. İşte akıllı ev sisteminizi başlatmak için satın alabileceğiniz birçok öğeden bazıları:
• Akıllı kilit

• Görüntülü kapı zilleri

• Akıllı termostat

• Akıllı alarmlar

• Akıllı kameralar

• Akıllı hoparlörler

• Akıllı ampuller

• Akıllı fişler

• Akıllı mutfak aletleri

• Akıllı ışık anahtarları

• Robot süpürgeler

• Akıllı panjurlar

• Akıllı duman dedektörleri

• Akıllı TV'ler

• Garaj kapısı açıcıları

• Evrensel uzaktan kumandalar


Akıllı bir evin faydaları:
Tasarruf: Evinizin enerji kullanımını %30'a kadar azaltmak, 450 £ 'dan fazla tasarruf etmenizi sağlayabilir.

Neredeyse garantili memnuniyet: Bir 2017 PricewaterhouseCoopers araştırması, akıllı bir cihaza sahip kişilerin %98'inin deneyimlerinden memnun olduğunu buldu.

Daha fazla güvenlik: Profesör Joseph B. Kuhns tarafından 2012 yılında yapılan bir hırsızlık anketi, hırsızların %60'ının alarm vermesi durumunda bir mülkü soymayabileceği sonucunu buldu.

Daha fazla gönül rahatlığı: Akıllı ev sistemi ile daha da güvende olacaksınız. 2017 yılında yapılan bir Co-op anketinde, hırsızların% 89'u akıllı bir evin onları bir mülkü hedeflemekten hemen alıkoyacağını söyledi.

Yaşlı insanlar için daha fazla bağımsızlık: Akıllı panjurlar, akıllı termostat, görüntülü kapı zilleri ve akıllı hoparlörler gibi cihazlar, yaşlı ve daha az kolay dolaşabilen insanlar için günlük hayatı daha iyi hale getirebilir.

Kolaylık: Akıllı bir evde, kahve makinenizden TV'nize ve ampullerinize kadar her şeyi sesinizle kontrol edebilirsiniz. Bir şey istiyorsanız, tek yapmanız gereken onu istemektir- ve bu ödemeye değer bir lüks seviyesidir.

Tabii ki, akıllı bir ev sistemi ile her şey olumlu yada olumsuz değildir, çünkü hiçbir şey bazı dezavantajlar olmadan gelmez. İşte akıllı bir evin artılarının ve eksilerinin hızlı bir özeti.

Akıllı bir evin artıları ve eksileri:

Artıları:
- Size yüzlerce TL tasarruf sağlayabilir

- Daha kolay, daha keyifli bir yaşam

- Daha fazla bağımsızlık

- Daha fazla güvenlik

- Daha fazla gönül rahatlığı

- Neredeyse garantili memnuniyet

Eksileri:
- İlk başta paraya mal olur

- Nasıl kullanılacağını öğrenmek biraz zaman alır

- Uygun korumalar (siber güvenlik) olmadan saldırıya uğrayabilir

Bilgiler Eylül 2019'da güncellenmiştir.



Akıllı ev hub'ı ne işe yarar?

Bu, ağınızdaki her öğeyle iletişim kurmanıza ve kontrol etmenize olanak tanıyan taşınabilir bir kontrol pedidir. Hub'lar her akıllı ev sistemiyle birlikte sağlanmaz, çünkü bazı sistemler bunun yerine mobil cihazınızda bir uygulama kullanmanıza güvenir.

Yalnızca bir veya iki akıllı cihazınız varsa, muhtemelen bir hub'a ihtiyacınız olmayacaktır – ancak daha kapsamlı bir akıllı ev güvenlik sistemi arıyorsanız, bir akıllı merkezin getirebileceği sevinçleri keşfetmeye hazır olun.


Akıllı ev güvenlik sistemi

i3d5wwt.png


Evinizi en son teknolojiyle korumak istiyorsanız, artık kameralar, akıllı kilitler, hareket dedektörleri, sensörler, sirenler, görüntülü kapı zilleri ve daha fazlasını alabilir ve ardından hepsini tek bir uygulama veya hub ile kontrol edebilirsiniz.
Akıllı bir ev güvenlik sistemi edinmek, size ve ailenize güvenlik, emniyet ve gönül rahatlığı hissi verir- ve bu sadece bir duygudan daha fazlasıdır.

Yukarıda belirtildiği gibi, 2017'deki bir Co-op anketinde, hırsızların %89'u akıllı bir ev görmenin onları hemen bu mülke girmekten alıkoyacağını söyledi.




Akıllı alarmlar

Akıllı alarm, mobil cihazınızı kullanarak kendiniz açıp kapatabileceğiniz bir alarmdır. Bu, yanlış alarmların sayısını sınırlamalı ve polisin yanıt vermeyi bırakacağı kadar yanlış alarm üretme şansınızı büyük ölçüde azaltmalıdır.

Bildirimlere yanıt vermek için her zaman müsait olmayacağınızdan endişeleniyorsanız, akıllı alarmınıza belirli koşullar altında (örneğin, bir pencere kırılırsa) açılmasını emredebilirsiniz.

Ve elbette, hırsızlar alarma ihtiyacınız olan tek tehdit değildir. Akıllı bir duman ve karbon monoksit alarmı alın ve sizin ve sevdiklerinizin başına gelen felaketler hakkında daha az endişelenin.




Akıllı kameralar

Evinizin güvenliğini izlemek, gençlerinizi kontrol etmek veya evcil hayvanınızın kanepeyi çiğnemediğinden emin olmak istiyorsanız, akıllı bir kamera uzaktayken gözleriniz ve kulaklarınız olabilir. Tek ihtiyacınız olan akıllı bir cihaz.

Seçtiğiniz akıllı kameranın yeteneklerine bağlı olarak, mülkünüzdeki biriyle konuşmanıza bile izin verebilir, böylece aile üyeleriyle veya diğer ev arkadaşlarıyla check-in yapabilir ve hatta davetsiz misafirleri ve yaramaz evcil hayvanları bile korkutabilirsiniz.




Akıllı kilit

Mobil cihazınızı kullanarak akıllı kilitleri uzaktan kontrol edebilirsiniz. Bu, anahtarlarınızı hatırlamanıza gerek kalmadan evinize erişmenizi ve kapılarınızın evinizin herhangi bir yerinden veya dünyanın herhangi bir yerinden kilitli olduğundan emin olmanızı sağlar.

Ayrıca, çocuklarınızın geri dönmesi için alt katta endişeli bir şekilde beklemeye elveda diyebilirsiniz- akıllı bir kilitle, güvenli bir şekilde evde olduklarında bilgilendirilebilirsiniz.




Görüntülü kapı zilleri

Birisi zilinizi çalarsa, bir görüntülü kapı zili sizi mobil cihazınız aracılığıyla uyaracaktır. Bu, kimin çaldığını görmenizi ve nerede olursanız olun onlarla konuşmanızı sağlar.

Potansiyel bir hırsızı önleyebilir, bir teslimat görevlisine bir paketi nereye bırakacağını söyleyebilir veya sevdiklerinize orada olmadığınızı bildirebilirsiniz. Bazı modeller yüz tanıma özelliği bile sunar, yani size göstermek zorunda kalmadan evinizin dışında kimin olduğunu size bildirebilirler.




Akıllı termostat

Bu, nerede olursanız olun değiştirebileceğiniz bir termostattır. Eve döndüğünüzde havanın çok soğuk veya çok sıcak olacağından mı endişeleniyorsunuz? İster işten sonra ister uzun bir tatilden sonra olsun, bu sorun değil. Uygulamanızda birkaç dokunuş yaptığınızda sıralanırsınız.



Akıllı hoparlörler

s83lveb.png


Bunlar ebeveynlerinizin konuşmacıları değil. Bu kreasyonlar müziğin kulağa inanılmaz gelmesini sağlıyor, elbette, ama aynı zamanda akıllı evinizi kontrol etmenize, alarmlar ve hatırlatıcılar ayarlamanıza ve hava durumundan haberlere, Mars hakkındaki gerçeklere kadar istediğiniz her şeyi ellerinizi kullanmadan bulmanıza olanak tanıyor.

YouGov'a göre, İngiltere'deki akıllı hoparlör sahiplerinin sayısı 2017'den 2018'e kadar sadece altı ay içinde iki katına çıktı- ve bu yeteneklerle nedenini görebiliyoruz.




Akıllı ampuller

4awuvty.png


Nerede olursanız olun, manuel veya otomatik olarak bir kelime veya dokunuşla açıp kapatabileceğiniz ampuller takarak yükünüzü hafifletin.

Bu özel ışıkları kısabilir, renklerini değiştirebilir ve belki de en önemlisi, onları açık bırakıp bırakmayacağınız konusunda bir daha asla endişelenmenize gerek kalmaz.

Amazon Alexa, Google Asistan, Apple'ın Siri'si veya Microsoft Cortana'yı kullanarak ampulleri kontrol edebilirsiniz, yani tüm favori sanal yardımcılarınız elinizin altında- ve aralarından seçim yapabileceğiniz 16 milyon renkle, tek sorun mükemmel tonu seçmek olacaktır.




Akıllı ışık anahtarları

Akıllı ışık anahtarları, aydınlatma oyununuzu başka bir seviyeye taşımanıza yardımcı olacaktır. Sadece ampullerinizi nerede olursanız olun açıp kapatmakla kalmayacak, aynı zamanda belirli durumlarda bunu yapmalarını söyleyebileceksiniz.

Güvenlik sisteminiz bir hırsız algılarsa veya duman dedektörü bir yangının başlangıcını algılarsa evinizi aydınlatmak ve insanların genellikle dışarıda olduğu günün belirli saatlerinde kapanmak için bir anahtar programlayabilirsiniz.


Akıllı fişler

Akıllı fiş, teknik olarak akıllı olmayan ev eşyalarını sadece ağınıza bağlayarak akıllı cihazlara dönüştürmenize olanak tanır. Bu yeni akıllı nesneler aniden yeni güçler kazanmayacak, ancak onları her yerden açıp kapatabileceksiniz.

Yatak odanızdan bir kahve yapmak, saç düzleştiricilerinizi kapatmayı hatırlayıp hatırlamadığınızı kontrol etmek veya eve gitmeden önce fırını ısıtmak istiyorsanız bu yararlı olabilir.




Akıllı mutfak aletleri

Akıllı teknoloji ile istediğiniz sayıda mutfak sürecini kontrol edebilirsiniz. Parmaklarınızın ucunda bir dizi olasılık var- tek yapmanız gereken ilk önce hangi harika teknolojik ilerlemeyi denemek istediğinizi seçmek.

Mutfak en sevdiğiniz yer olmayabilir, ancak akıllı bir kahve makinesi, çamaşır kurutma makinesi, bulaşık makinesi, buzdolabı, çöp kutusu, karıştırıcı, mikrodalga fırın, fırın, ocak, pişirme terazisi ve daha fazlası ile daha davetkar hale getirebilirsiniz.




Robot süpürgeleri

Nispeten sessiz, akıllı bir robot, zeminleriniz üzerinde hareket ederek onları herhangi bir elektrik süpürgesi gibi kir ve tozdan arındırır- ama siz onu itmeden.

Tüm bunlar, sıkışıp kalmadıkları veya merdivenlerin kenarından düşmedikleri sürece, tam bir mutluluğa yol açmalıdır.


Akıllı panjur

Bu parlak, parlak yeni gelecekte, ister yatakta ister koltukta olun panjurlarınızı kontrol edebilirsiniz. Artık güneşin güçlü parlamasını engellemek veya sıcak ışığını ortaya çıkarmak için yorganın altından çıkmak yok- akıllı eviniz birkaç kelimeyle veya uygulamanıza bir dokunuşla bunun üstesinden gelebilir.



Akıllı TV'ler

Ofcom'un 2018'deki bir raporu, Birleşik Krallık'taki insanların %42'sinin akıllı TV'ye sahip olduğunu ortaya koydu. Bu sayı artıyor- ve bunun iyi bir nedeni var.

Tarihin bu aşamasında, TV'nizden Netflix, BBC iPlayer veya Amazon Prime Video izleyemeyeceğiniz düşünülemez. Ana ev eğlence portalınızın akıllı olması, yani internete bağlı olması gerekir.

Akıllı TV'ler, çevrenizdeki en iyi akış hizmetlerine erişmenize izin vermenin yanı sıra, giderek artan bir şekilde sesle kontrol özelliğine sahiptir ve hatta bazıları daha iyi bir izleme deneyimi için kavislidir.




Evrensel uzaktan kumandalar

Her TV ile çalışan bir uzaktan kumanda ister misiniz? Termostatınızdan oyun konsolunuza, ışıklarınıza ve kilitlerinize kadar tüm akıllı cihazlarınızı kontrol edebilen bir cihaza ne dersiniz?

Daha fazla bakma. Evrensel uzaktan kumandalar burada ve evinizdeki elektronik olan hemen hemen her şey için merkezi bir merkez görevi görme yetenekleriyle, olabileceklerini hayal ettiğimizden daha akıllılar.




Garaj kapısı açıcıları

Sadece sesinizle veya bir uygulamaya dokunarak garaj kapınızı açabildiğinizi hayal edin. Artık anahtarlarınızı unutmak veya uzaktan kumandanız için uğraşmak yok- sadece evinize sorunsuz giriş.

Daha kolay, daha kullanışlı ve güvenlik sisteminizi yükseltiyor. Ödeyebiliyorsanız, bu hiç akıllıca değil.






Evimi nasıl akıllı bir ev haline getirebilirim?

Evinizin en az bir yönünü uzaktan kontrol edebiliyorsanız, zaten akıllı bir ev sisteminiz var.

Geleceği mümkün olan en iyi şekilde keşfetmek istiyorsanız, kendinizi sayısız cihazla çevreleyebilirsiniz, böylece hayatınızın her yönü daha iyi ve daha rahat olur.

Her iki durumda da, mülkünüzde akıllı bir ev sistemi oluşturmuş olacaksınız. Oradan ne kadar uzağa gitmek istediğiniz size kalmış- ancak aşağıda bazı ipuçlarımız var.

Bağlanmak için neye ihtiyacınız olduğu açısından, bir wifi ağı en iyi arkadaşınızdır- ancak bir Bluetooth bağlantısı da genellikle aynı işi yapar. Çoğunuz için bu, yerinizin zaten bir akıllı ev sisteminin çalışması için gereken her şeyle tam donanımlı olduğu anlamına gelir.




SONUÇ

Akıllı bir ev sistemi tam olarak onla yaptığınız şeydir- ancak ne seçerseniz seçin, hayatınızı iyileştirmek, daha uygun ve daha uygun maliyetli hale getirmek için muazzam bir potansiyele sahiptir.

Ve bir dizi akıllı ev cihazına sahip olmayı anlayamamaktan veya alışamamaktan endişe ediyorsanız, endişelenmeyin- muhtemelen zaten en az bir parça akıllı ekipman kullanıyorsunuzdur.

Ofcom'un 2018 tarihli bir raporu, İngiltere'deki yetişkinlerin %78'inin bir akıllı telefon kullandığını gösterdi- bu sayı artmaya devam edecek gibi- artan sayıda insanın akıllı TV'lere (%42) ve akıllı saatler gibi giyilebilir teknolojilere (%20) sahip olduğunu gösterdi.

Bu cihazların herhangi birini veya tümünü kullanarak edindiğiniz bilgi ve uzmanlık (bu makalede okuduğunuz bilgilerle birlikte), akıllı bir ev sistemi kullanırken sizi iyi durumda tutmalıdır.


Gelecek için hazırsınız ve gelecek de sizin için hazır.
Eline saglik
 

teux

Katılımcı Üye
23 Ocak 2023
954
1,306
AKILLI EV SİSTEMLERİ



Teknolojinin gelişmesi ve yaşam standartlarının yükselmesi ile birlikte hayatınızı kolaylaştıracak
ve
kendinize daha fazla zaman ayırmanın nasıl mümkün olduğunu bu proje ile keşfedeceksiniz.

1t5d0p1.png
rznqitd.png


AKILLI EV NEDİR?

Akıllı ev nedir?
Bu görünüşte basit sorunun kime sorduğunuza bağlı olarak birçok farklı cevabı vardır. En başta, bir "akıllı ev", normalde olarak insanlar tarafından yapılan işleri otomatikleştiren, çoğu zaman internete bağlı, bir grup aygıtla donatılmış bir evdir. Bazıları yapıya yerleştirilmiştir ve bazıları daha sonra eklenecektir ve ev sakinleri bu cihazları otomasyon, sesli komutlar, yapay zeka (ai), veya uygulamaları kullanarak kontrol eder.

Akıllı ev sistemleri, evle ilgili işlerinizin çoğunu evde durmadan planlı ve basit bir şekilde yapmanızı sağlar.
Akıllı ev sistemleri
, güvenlik, aydınlatma, eğlence ve müzik gibi alanları oturduğunuz yerden kolayca kontrol etmenizi sağlar. Bu teknolojiler size konfor ve zaman tasarrufu sunar.

Günlük koşuşturma ve yoğun iş hayatının yorgunluğunu günün sonunda evde dinlenerek atlatmayı düşünüyor ve bu düşünceyle evinize dönüyorsunuz.

Araba veya toplu taşıma araçlarıyla seyahat ederken, evinizin sıcaklığını telefonunuzdan veya tabletinizden kontrol edebilirsiniz. Soğuk kış günlerinde kombinizin derecesini arttırarak evinizi ısıtabilir, sıcak yaz günlerinde klimanızı çalıştırarak evinizi serinletebilirsiniz.

Sabah evden çıktığınızda fırınınızı ve ocağınızı uzaktan kontrol ederek sobaya koyduğunuz tencerede veya fırına koyduğunuz tabakta yiyeceklerinizi ısıtabilirsiniz.

Çamaşır makinenizi dışarıdayken çalıştırırsanız, eve gelir gelmez çamaşırlarınızın yıkandığını görebilirsiniz.

Evdeyken, çamaşır makinenizi ve bulaşık makinenizi TV'nizin bir köşesinde izleyebilir ve bittiğinde bildirim alabilirsiniz.

Perdeleriniz bulut/güneş, gündüz/gece farkları tespit edilerek otomatik olarak açılıp kapanabilir.

Gaz kaçağı, yangın, duman, su baskını gibi olaylar doğrudan cep telefonunuza veya tabletinize mesaj olarak gelebilir ve evinize canlı bağlanarak evinizi görüntüleyebilirsiniz.
Kapı, pencere kuvveti gibi güvenlik ihlaline neden olabilecek durumlarda anında cep telefonunuza veya tabletinize mesaj olarak gönderilebilir.
Hırsızları caydırmak için, kimse evde olmadığında ışıklar ve TV rastgele açılıp kapatılabilir veya bu etkinlikleri uzaktan gerçekleştirebilirsiniz.
Evdeyken, kanepenizde otururken tüm ışıkları tek bir düğmeyle kontrol edebilirsiniz.
Evde yetiştirdiğiniz bitkileriniz varsa ya da bahçeniz varsa bunları belirli zaman aralıklarında otomatik olarak sulayabilir ya da uzaktan kumanda ile istediğiniz zaman bu işlemi yapabilirsiniz.
Sevimli arkadaşınızı evde bıraktınız veya tatiliniz sırasında suya ve yiyeceğe ihtiyacınız var.

Nesnelerin İnterneti (IoT) uygulamalarının yaygınlaşmasıyla birlikte, yukarıda bahsedilen birkaç örnek gibi akıllı ev sistemlerinin artmasının ivmesi çoğalmıştır. İnsanların nesnelerle iletişimi de gün geçtikçe daha önemli hale gelmekte ve bu alandaki çalışmalar artmaktadır. Örneğin uzaktan kumanda ile evinizin klimasını açtığınızda kahve makineniz klimanızdan eve yaklaştığınıza dair mesaj alır ve siz gelene kadar kahvenizi hazırlar.

Bu proje sayesinde zaman ve enerji tasarrufu sağlanacak, manevi ve maddi kazanımlar sağlanacak, teknoloji en faydalı şekle dönüştürülecek, güven ortamı yaratılacak ve olası riskler yönetilecektir.

Türkiye'nin bilgisayar ile donatılmış ilk akıllı evi, 7-10 Şubat 2002 tarihlerinde gerçekleşen Compex Digital 7. Yıllık Sempozyumu'nda sunuldu. Yıllık Konferanstı. Ev ve İş Hayatı Teknolojileri Fuarı'nda sergilendi. Mutfak, hobi odası, salon, çocuk odası ve ofis alanlarından oluşan akıllı evin büyüklüğü 145 m2, fiyatı ise 119 milyar TL. Akıllı ev ve içindeki cihazlar, internet erişimi olan herhangi bir araçtan kilometrelerce uzaktan, 7/24 kontrol edilebilir. Evin dünyada hazırlanan örneklerden en büyük farkı, ulaşılabilir ürünlerle inşa edilmiş bir yaşam evi olmasıdır.


Türkiye'nin İlk Akıllı Evinin Özellikleri
Bluetooth teknolojisi ile bağlanan Arçelik'in orbital serisi akıllı buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, davlumbaz ve fırın, internet erişimi olan herhangi bir cihazdan kontrol edilebiliyor.

Akıllı Buzdolabı, içindeki ürünleri tanıyabilir ve alışveriş sırasında buzdolabına bağlandığınızda eksik malzemelerin bir listesini oluşturabilir.

Elde tutulan fonksiyonlar (hızlı donma, mevsimsel mod, sıcaklık kontrolü vb.) bir PC veya cep telefonu aracılığıyla uzaktan kontrol edilebilir.

Evden uzaktayken bulaşıklarınızı ve çamaşırlarınızı yıkayabilir, tüm süreçleri uzaktan yönetebilir ve yönetebilirsiniz.

Arıza durumunda size mesaj gönderen tüm akıllı ürünler ve ürün servisi.

Evin içine yerleştirilen sensörler hırsızı algılar ve evin ışıklarını ve panjurlarını harekete geçirerek evde birinin olduğu izlenimini verir ve sizi ve güvenlik şirketinizi bilgilendirir ve mesaj gönderir. Hırsızın fotoğraflarını çekerek, olumsuz durumlarda polise kanıt sunabilir.

Evinizdeki kamera sistemine bağlanarak ofisinizden veya dışarıdan TV’de izleyebilirsiniz. Çocuklarınızı bunun içinden görebilir ve onlarla konuşabilirsiniz.

Akıllı evinizin salonunda dijital ses ve video teknolojisi ile sinemanın keyfini çıkarın.

Kameralar sayesinde siz televizyon izlerken televizyondan kapıya gelen ziyaretçinizi görebilirsiniz.

Yağmur sensörleri sayesinde yağmur algılanır ve açık panjurlar otomatik olarak kapatılır.



Kullanılan sistemler ve programlama dili



Arduino nedir?


Arduino:
Kullanıma hazır donanım ve özgür yazılım ile kullanımı kolay, açık kaynaklı bir geliştirme platformudur. Herkes için interaktif projeler yapılması amacıyla tasarlanmıştır. Arduino elektronik bir beyindir. Arduino; Birçok buton veya sensör sayesinde fiziksel ortamdaki farklılıkları (ısı, ışık, basınç, hareket vb.) algılayıp, çıkışa bağlı üniteleri (LED, lamba, motor vb.) kontrol eder.

Arduino, bir mikrodenetleyicinin çalışması için gereken minimum donanıma sahiptir. Arduino'nun giriş ve çıkış pinlerine bağlı bileşenler sayesinde istenilen birçok uygulama yapılabilmektedir. " Kavşaklarda araçları kontrol eden trafik ışığı kontrol sistemleri, çizgiyi ve/veya ışığı takip eden robotlar, veya başka amaçlar gerçekleştiren robotlar, içindeki cihazları Arduino ile uzaktan kontrol edebileceğiniz Akıllı Ev Sistemleri, ve gerektiğinde otomatik sulama yapan akıllı saha sistemleri, toprak nemini algılayan sistemler..." Ve daha birçok proje yapılabilir.



Arduino IDE



Arduino IDE
, Arduino kitleri için geliştirilmiştir; Komut dosyalarının yazılmasına, derlenmesine ve sonunda derlenmiş kodun doğrudan Arduino kitine (bilgisayarın USB bağlantı noktasına bağlı) yüklenmesine izin veren bir yazılım geliştirme platformudur. Aşağıda Arduino IDE programının arayüzü bulunmaktadır.

Arduino IDE programını bilgisayara indirin ve yükleyin;

IDE programı, ücretsiz olarak Arduino'nun resmi (official) sitesinden, indirilebilir.

İnternet adresine göre, Arduino IDE'nin en son sürümü için:
https://www.arduino.cc/en/Main/Software sayfanın sağ tarafındaki bağlantılardan uygun sürüme tıklayın (Windows, Mac OS veya Linux işletim sistemleri kullanıyor olsak da).


Bir sonraki yükleme sayfasında, bağış yapmak isteyip istemediğimiz sorulur. İşte "YALNIZCA İNDİR" ve indirme işlemi, "KATKIDA BULUN & İNDİR" seçeneklerinde seçtiğiniz düğmeye tıklayarak başlatılır.

Kurulum dosyasını indirdikten sonra, yönetici olarak çalıştırın ve kurulumu başlatın.

İşte başlıyoruz: Burada dikkat edilmesi gereken en önemli şey, sürücünün kurulum sırasında yüklenmesidir.


9eprma9.png


Sürücü yükleme aşaması


  • Sürücüyü yükleyemezseniz, Bilgisayar'a sağ tıklayıp Yönet'e> Aygıt Yöneticisi'ne>​
  • Bağlantı Noktası'na gidip sağ tıklayarak sürücüyü yükleyebilir/güncelleyebilirsiniz.​

frkr3jn.png


Sürücüden sonraki yükleme aşaması


Sürücü eklendikten sonra bağlantı noktası ayarlarıyla ilgili bir sorunla karşılaşırsanız, bağlantı noktasının konumunu sağ tıklatın ve Bağlantı Noktası Ayarları bölümünde aşağıdaki gibi düzeltin.

gouf1pu.png


Bağlantı noktası ayarları düzeltme aşaması



Projede Arduino Mega kullanılacak.

5vgczgr.png


Arduino Mega 2560

Arduino programımızı açıyoruz. Mega'yı kullanacağımız için yapmamız gereken ilk şey Araçlar> Kartı> Arduino / Genuino Mega veya Mega 2560'ı seçmek. Edindiğiniz Arduino'ya göre de seçim yapabilirsiniz.



Menü

Dosya menüsü:
Dosya işlemleri bu menüde kullanılabilir. Yeni bir dosya açın, var olan bir dosyayı açın, kopyaları kaydedin vb.



gna1fbj.png


Dosya menüsü

Düzen menüsü:
Bu menü geri alma, yineleme, kesme, kopyalama, metin arama vb. işlemleri gerçekleştirir.






m5ih2rv.png


Düzen menüsü




Çizim menüsü:
Burada kod derlenir, derlenen program haritaya yüklenir, programların depolandığı dosya açılır, vb.

i9fa055.png


Çizim menüsü





Araçlar menüsü:
Burada okunabilirliği artırmak için kodları özelleştirebilir, programı bir .zip dosyası olarak kaydedebilir, kullanılan Arduino kartının türünü seçebilir, Arduino iletişimi için bağlantı noktasını ayarlayabilirsiniz.

6tryabl.png


Harita seçim aşaması





q6w0rnh.png


Port Seçim Aşaması




Yardım Menüsü:
Arduino'nun kendi sitesinde bulunan yardım bilgileri burada çevrimdışı (offline) sürümde kullanılabilir.


99qpfnh.png


Menü Yardımı




3koxgub.png


Arduino Ana Ekran Tanıtımı





Kitaplık ekleme


Arduino kütüphanesinde bulunmayan bazı kütüphaneleri kullanmamız, yapacağımız bazı uygulamalarda gerekecek. Örneğin, LCD ekranın kütüphanesini eklemek istediğimizde, internette LCD kütüphanesi veya LCD kütüphanesi şeklinde kolayca bulabiliriz. İndirilen kütüphaneyi rar dosyasından çıkardıktan sonra, C sürücüsündeki Arduino klasörüne bir dosya olarak taşıyabiliriz. Bu yolu C:\Program Files (x86)\Arduino\libraries klasöründe denetleyebilirsiniz.



APPINVENTOR

App Inventor, Google tarafından oluşturulan ve daha sonra MIT (Massachusetts Institute of Technology) tarafından geliştirilen ücretsiz bir web uygulamasıdır. App Inventor, kod yazmadan grafik arayüzdeki blokları kullanarak Android uygulamalarının geliştirilmesine izin verir. Ana işlevi, sürükle ve bırak olarak programlanabilmesidir.



Uygulamayı açmak için bir gmail hesabı gereklidir.


spluagc.png


Appinventor uygulaması



Fotoğrafta görebileceğiniz gibi, ekran 5 bölüme ayrılmıştır:



1. Palet




Her şeyin görsel veya işlevsel olarak bulunduğu ve uygulamaya koyabileceğimiz kısım. Örneğin, düğme, onay kutusu, tarayıcı, bluetooth.



2. Görüntüleyici



Bu, uygulamamızın göründüğü bölümdür. Uygulama ile işimiz bittiğinde, görsel arayüz bu ekrana benzeyecektir.

3. Bileşenler



Uygulamamızda kullanacağımız nesnelerin adını görebileceğimiz ve değiştirebileceğimiz bölümdür.



4. Medya



Kullanacağımız ses, fotoğraflar gibi dosyaların yüklendiği yerdir.





5. Özellikler



Eklediğimiz nesnelerin ayarları ile bu bölümden özelleştirebiliriz. Örneğin, bir but eklediğimizde, buradan düğmedeki metni, boyutu ve rengi değiştirebiliriz.



Parçaları tanıma aşamasından sonraki bir diğer önemli kısım ise şöyledir:



Sağ üstte
tasarımcı / blok adı verilen iki düğme vardır. Bu butonların tasarım kısmı şu ana kadar gördüğümüz kısım olsa da blok kısmı ise parçaları birleştirerek kodladığımız kısımdır. Buradan kontrol yapıları, mantıksal işlemler, matematiksel işlemler yapabiliriz.



Blok bölümüne tıklarsak, aşağıdaki ekran bize gelecektir:



nx4espz.png


Appinventor blok bileşeni





Burada blok kısmı kodlama sırasında birbiriyle birleştireceğimiz tüm blokların bulunduğu kısımdır. Medya kısmı tasarım kısmı ile aynı işleve sahiptir ve görüntüleyici kısmı blokların sürüklendiği ve birbirine bağlandığı kısımdır.


Akıllı ev sistemleri, teknolojik cihazların telefon üzerinden bağlanarak kontrol edilebildiği akıllı ev aletlerini ifade eder. Akıllı bir evdeki teknolojik cihazlar internet üzerinden bağlanarak kullanıcının eve güvenlik erişimi, doğal gaz kontrolü, sıcaklık, aydınlatma ve ev sinema sistemi gibi özellikleri uzaktan kontrol etmesini sağlıyor.
  • Akıllı bir ev, ev sahiplerinin bir akıllı telefon veya tablet kullanarak bir internet bağlantısı üzerinden cihazları, termostatları, ışıkları ve diğer cihazları uzaktan kontrol etmelerini sağlar.​
  • Akıllı evler kablosuz veya kablolu sistemler üzerinden kurulabilir.​
  • Akıllı ev teknolojisi, ev sahipleri için kolaylık ve maliyet tasarrufu sağlar.​
Akıllı bir evin cihazlarına tek bir merkezi noktadan ulaşılabilir ve bu cihazlar birbirine bağlıdır- dizüstü bilgisayar veya oyun konsolu, tablet, televizyonlar, kapı kilitleri, termostatlar, kameralar, ev monitörleri, lambalar ve hatta bir buzdolabı gibi cihazlar ev otomasyon sistemi üzerinden wifi ya da kablolu internetle kontrol edilebilir. Sistem bir mobil cihaza veya başka bir ağ cihazına yüklenir ve kullanıcı etkili olan belirli değişiklikler için zaman çizelgeleri oluşturabilir.

AKILLI EV SİSTEMLERİ NASIL ÇALIŞIR?

Akıllı ev sistemleri, Bluetooth, ZigBee, Wi-Fi, ve diğerleri gibi farklı platformlar aracılığıyla İnternet'e bağlı bir cihaz ağı üzerinden çalışır. Elektronik arayüzler sayesinde, cihazlar bir sesli asistan veya Alexa veya Google Asistan gibi bir uygulama aracılığıyla uzaktan yönetilebilir. Bu IoT (Internet of Things) cihazlarının çoğunda, kullanıcının cihazın ortamı hakkında bilgi alabilmesi için hareket, sıcaklık ve ışıktaki değişiklikleri izleyen sensörler bulunur. Cihazda fiziksel değişiklikler yapmak için kullanıcı, cihazların uzaktan kontrolüne izin veren ışık anahtarları, motorlu valfler veya motorlar gibi fiziksel mekanizmaları etkinleştirir.

Ev otomasyonu üç seviyede çalışır:
  • İzleme: İzleme, kullanıcıların cihazlarındaki bir uygulama aracılığıyla evlerini uzaktan kontrol edebilecekleri anlamına gelir. Örneğin, bir kullanıcı evini akıllı bir güvenlik kamerasından görüntüleyebilir.​
  • Kontrol: Kontrol, kullanıcının bir ev ya da yaşanılan yerin daha fazlasını görmek için bir güvenlik kamerası gibi alandaki bütün otomasyon cihazlarını çevrimiçi olarak yönetebileceği anlamına gelir.​
  • Otomasyon: Son olarak otomasyon, birbirlerinin yazılımlarını aktive eden faaliyetlerle yönetilebilirliğin artırılmasını hedefler.​
Sonuçta, Wi-Fi veya Bluetooth'unuz ve mobil cihazınız veya ana merkeziniz aracılığıyla kontrol ettiğiniz en az bir akıllı cihazınız olduğu sürece (daha sonra bunun daha da fazlası), akıllı bir ev sisteminiz vardır.
İşte akıllı ev sisteminizi başlatmak için satın alabileceğiniz birçok öğeden bazıları:

• Akıllı kilit

• Görüntülü kapı zilleri

• Akıllı termostat

• Akıllı alarmlar

• Akıllı kameralar

• Akıllı hoparlörler

• Akıllı ampuller

• Akıllı fişler

• Akıllı mutfak aletleri

• Akıllı ışık anahtarları

• Robot süpürgeler

• Akıllı panjurlar

• Akıllı duman dedektörleri

• Akıllı TV'ler

• Garaj kapısı açıcıları

• Evrensel uzaktan kumandalar


Akıllı bir evin faydaları:
Tasarruf: Evinizin enerji kullanımını %30'a kadar azaltmak, 450 £ 'dan fazla tasarruf etmenizi sağlayabilir.

Neredeyse garantili memnuniyet: Bir 2017 PricewaterhouseCoopers araştırması, akıllı bir cihaza sahip kişilerin %98'inin deneyimlerinden memnun olduğunu buldu.

Daha fazla güvenlik: Profesör Joseph B. Kuhns tarafından 2012 yılında yapılan bir hırsızlık anketi, hırsızların %60'ının alarm vermesi durumunda bir mülkü soymayabileceği sonucunu buldu.

Daha fazla gönül rahatlığı: Akıllı ev sistemi ile daha da güvende olacaksınız. 2017 yılında yapılan bir Co-op anketinde, hırsızların% 89'u akıllı bir evin onları bir mülkü hedeflemekten hemen alıkoyacağını söyledi.

Yaşlı insanlar için daha fazla bağımsızlık: Akıllı panjurlar, akıllı termostat, görüntülü kapı zilleri ve akıllı hoparlörler gibi cihazlar, yaşlı ve daha az kolay dolaşabilen insanlar için günlük hayatı daha iyi hale getirebilir.

Kolaylık: Akıllı bir evde, kahve makinenizden TV'nize ve ampullerinize kadar her şeyi sesinizle kontrol edebilirsiniz. Bir şey istiyorsanız, tek yapmanız gereken onu istemektir- ve bu ödemeye değer bir lüks seviyesidir.

Tabii ki, akıllı bir ev sistemi ile her şey olumlu yada olumsuz değildir, çünkü hiçbir şey bazı dezavantajlar olmadan gelmez. İşte akıllı bir evin artılarının ve eksilerinin hızlı bir özeti.

Akıllı bir evin artıları ve eksileri:

Artıları:
- Size yüzlerce TL tasarruf sağlayabilir

- Daha kolay, daha keyifli bir yaşam

- Daha fazla bağımsızlık

- Daha fazla güvenlik

- Daha fazla gönül rahatlığı

- Neredeyse garantili memnuniyet

Eksileri:
- İlk başta paraya mal olur

- Nasıl kullanılacağını öğrenmek biraz zaman alır

- Uygun korumalar (siber güvenlik) olmadan saldırıya uğrayabilir

Bilgiler Eylül 2019'da güncellenmiştir.



Akıllı ev hub'ı ne işe yarar?

Bu, ağınızdaki her öğeyle iletişim kurmanıza ve kontrol etmenize olanak tanıyan taşınabilir bir kontrol pedidir. Hub'lar her akıllı ev sistemiyle birlikte sağlanmaz, çünkü bazı sistemler bunun yerine mobil cihazınızda bir uygulama kullanmanıza güvenir.

Yalnızca bir veya iki akıllı cihazınız varsa, muhtemelen bir hub'a ihtiyacınız olmayacaktır – ancak daha kapsamlı bir akıllı ev güvenlik sistemi arıyorsanız, bir akıllı merkezin getirebileceği sevinçleri keşfetmeye hazır olun.


Akıllı ev güvenlik sistemi

i3d5wwt.png


Evinizi en son teknolojiyle korumak istiyorsanız, artık kameralar, akıllı kilitler, hareket dedektörleri, sensörler, sirenler, görüntülü kapı zilleri ve daha fazlasını alabilir ve ardından hepsini tek bir uygulama veya hub ile kontrol edebilirsiniz.
Akıllı bir ev güvenlik sistemi edinmek, size ve ailenize güvenlik, emniyet ve gönül rahatlığı hissi verir- ve bu sadece bir duygudan daha fazlasıdır.

Yukarıda belirtildiği gibi, 2017'deki bir Co-op anketinde, hırsızların %89'u akıllı bir ev görmenin onları hemen bu mülke girmekten alıkoyacağını söyledi.




Akıllı alarmlar

Akıllı alarm, mobil cihazınızı kullanarak kendiniz açıp kapatabileceğiniz bir alarmdır. Bu, yanlış alarmların sayısını sınırlamalı ve polisin yanıt vermeyi bırakacağı kadar yanlış alarm üretme şansınızı büyük ölçüde azaltmalıdır.

Bildirimlere yanıt vermek için her zaman müsait olmayacağınızdan endişeleniyorsanız, akıllı alarmınıza belirli koşullar altında (örneğin, bir pencere kırılırsa) açılmasını emredebilirsiniz.

Ve elbette, hırsızlar alarma ihtiyacınız olan tek tehdit değildir. Akıllı bir duman ve karbon monoksit alarmı alın ve sizin ve sevdiklerinizin başına gelen felaketler hakkında daha az endişelenin.




Akıllı kameralar

Evinizin güvenliğini izlemek, gençlerinizi kontrol etmek veya evcil hayvanınızın kanepeyi çiğnemediğinden emin olmak istiyorsanız, akıllı bir kamera uzaktayken gözleriniz ve kulaklarınız olabilir. Tek ihtiyacınız olan akıllı bir cihaz.

Seçtiğiniz akıllı kameranın yeteneklerine bağlı olarak, mülkünüzdeki biriyle konuşmanıza bile izin verebilir, böylece aile üyeleriyle veya diğer ev arkadaşlarıyla check-in yapabilir ve hatta davetsiz misafirleri ve yaramaz evcil hayvanları bile korkutabilirsiniz.




Akıllı kilit

Mobil cihazınızı kullanarak akıllı kilitleri uzaktan kontrol edebilirsiniz. Bu, anahtarlarınızı hatırlamanıza gerek kalmadan evinize erişmenizi ve kapılarınızın evinizin herhangi bir yerinden veya dünyanın herhangi bir yerinden kilitli olduğundan emin olmanızı sağlar.

Ayrıca, çocuklarınızın geri dönmesi için alt katta endişeli bir şekilde beklemeye elveda diyebilirsiniz- akıllı bir kilitle, güvenli bir şekilde evde olduklarında bilgilendirilebilirsiniz.




Görüntülü kapı zilleri

Birisi zilinizi çalarsa, bir görüntülü kapı zili sizi mobil cihazınız aracılığıyla uyaracaktır. Bu, kimin çaldığını görmenizi ve nerede olursanız olun onlarla konuşmanızı sağlar.

Potansiyel bir hırsızı önleyebilir, bir teslimat görevlisine bir paketi nereye bırakacağını söyleyebilir veya sevdiklerinize orada olmadığınızı bildirebilirsiniz. Bazı modeller yüz tanıma özelliği bile sunar, yani size göstermek zorunda kalmadan evinizin dışında kimin olduğunu size bildirebilirler.




Akıllı termostat

Bu, nerede olursanız olun değiştirebileceğiniz bir termostattır. Eve döndüğünüzde havanın çok soğuk veya çok sıcak olacağından mı endişeleniyorsunuz? İster işten sonra ister uzun bir tatilden sonra olsun, bu sorun değil. Uygulamanızda birkaç dokunuş yaptığınızda sıralanırsınız.



Akıllı hoparlörler

s83lveb.png


Bunlar ebeveynlerinizin konuşmacıları değil. Bu kreasyonlar müziğin kulağa inanılmaz gelmesini sağlıyor, elbette, ama aynı zamanda akıllı evinizi kontrol etmenize, alarmlar ve hatırlatıcılar ayarlamanıza ve hava durumundan haberlere, Mars hakkındaki gerçeklere kadar istediğiniz her şeyi ellerinizi kullanmadan bulmanıza olanak tanıyor.

YouGov'a göre, İngiltere'deki akıllı hoparlör sahiplerinin sayısı 2017'den 2018'e kadar sadece altı ay içinde iki katına çıktı- ve bu yeteneklerle nedenini görebiliyoruz.




Akıllı ampuller

4awuvty.png


Nerede olursanız olun, manuel veya otomatik olarak bir kelime veya dokunuşla açıp kapatabileceğiniz ampuller takarak yükünüzü hafifletin.

Bu özel ışıkları kısabilir, renklerini değiştirebilir ve belki de en önemlisi, onları açık bırakıp bırakmayacağınız konusunda bir daha asla endişelenmenize gerek kalmaz.

Amazon Alexa, Google Asistan, Apple'ın Siri'si veya Microsoft Cortana'yı kullanarak ampulleri kontrol edebilirsiniz, yani tüm favori sanal yardımcılarınız elinizin altında- ve aralarından seçim yapabileceğiniz 16 milyon renkle, tek sorun mükemmel tonu seçmek olacaktır.




Akıllı ışık anahtarları

Akıllı ışık anahtarları, aydınlatma oyununuzu başka bir seviyeye taşımanıza yardımcı olacaktır. Sadece ampullerinizi nerede olursanız olun açıp kapatmakla kalmayacak, aynı zamanda belirli durumlarda bunu yapmalarını söyleyebileceksiniz.

Güvenlik sisteminiz bir hırsız algılarsa veya duman dedektörü bir yangının başlangıcını algılarsa evinizi aydınlatmak ve insanların genellikle dışarıda olduğu günün belirli saatlerinde kapanmak için bir anahtar programlayabilirsiniz.


Akıllı fişler

Akıllı fiş, teknik olarak akıllı olmayan ev eşyalarını sadece ağınıza bağlayarak akıllı cihazlara dönüştürmenize olanak tanır. Bu yeni akıllı nesneler aniden yeni güçler kazanmayacak, ancak onları her yerden açıp kapatabileceksiniz.

Yatak odanızdan bir kahve yapmak, saç düzleştiricilerinizi kapatmayı hatırlayıp hatırlamadığınızı kontrol etmek veya eve gitmeden önce fırını ısıtmak istiyorsanız bu yararlı olabilir.




Akıllı mutfak aletleri

Akıllı teknoloji ile istediğiniz sayıda mutfak sürecini kontrol edebilirsiniz. Parmaklarınızın ucunda bir dizi olasılık var- tek yapmanız gereken ilk önce hangi harika teknolojik ilerlemeyi denemek istediğinizi seçmek.

Mutfak en sevdiğiniz yer olmayabilir, ancak akıllı bir kahve makinesi, çamaşır kurutma makinesi, bulaşık makinesi, buzdolabı, çöp kutusu, karıştırıcı, mikrodalga fırın, fırın, ocak, pişirme terazisi ve daha fazlası ile daha davetkar hale getirebilirsiniz.




Robot süpürgeleri

Nispeten sessiz, akıllı bir robot, zeminleriniz üzerinde hareket ederek onları herhangi bir elektrik süpürgesi gibi kir ve tozdan arındırır- ama siz onu itmeden.

Tüm bunlar, sıkışıp kalmadıkları veya merdivenlerin kenarından düşmedikleri sürece, tam bir mutluluğa yol açmalıdır.


Akıllı panjur

Bu parlak, parlak yeni gelecekte, ister yatakta ister koltukta olun panjurlarınızı kontrol edebilirsiniz. Artık güneşin güçlü parlamasını engellemek veya sıcak ışığını ortaya çıkarmak için yorganın altından çıkmak yok- akıllı eviniz birkaç kelimeyle veya uygulamanıza bir dokunuşla bunun üstesinden gelebilir.



Akıllı TV'ler

Ofcom'un 2018'deki bir raporu, Birleşik Krallık'taki insanların %42'sinin akıllı TV'ye sahip olduğunu ortaya koydu. Bu sayı artıyor- ve bunun iyi bir nedeni var.

Tarihin bu aşamasında, TV'nizden Netflix, BBC iPlayer veya Amazon Prime Video izleyemeyeceğiniz düşünülemez. Ana ev eğlence portalınızın akıllı olması, yani internete bağlı olması gerekir.

Akıllı TV'ler, çevrenizdeki en iyi akış hizmetlerine erişmenize izin vermenin yanı sıra, giderek artan bir şekilde sesle kontrol özelliğine sahiptir ve hatta bazıları daha iyi bir izleme deneyimi için kavislidir.




Evrensel uzaktan kumandalar

Her TV ile çalışan bir uzaktan kumanda ister misiniz? Termostatınızdan oyun konsolunuza, ışıklarınıza ve kilitlerinize kadar tüm akıllı cihazlarınızı kontrol edebilen bir cihaza ne dersiniz?

Daha fazla bakma. Evrensel uzaktan kumandalar burada ve evinizdeki elektronik olan hemen hemen her şey için merkezi bir merkez görevi görme yetenekleriyle, olabileceklerini hayal ettiğimizden daha akıllılar.




Garaj kapısı açıcıları

Sadece sesinizle veya bir uygulamaya dokunarak garaj kapınızı açabildiğinizi hayal edin. Artık anahtarlarınızı unutmak veya uzaktan kumandanız için uğraşmak yok- sadece evinize sorunsuz giriş.

Daha kolay, daha kullanışlı ve güvenlik sisteminizi yükseltiyor. Ödeyebiliyorsanız, bu hiç akıllıca değil.






Evimi nasıl akıllı bir ev haline getirebilirim?

Evinizin en az bir yönünü uzaktan kontrol edebiliyorsanız, zaten akıllı bir ev sisteminiz var.

Geleceği mümkün olan en iyi şekilde keşfetmek istiyorsanız, kendinizi sayısız cihazla çevreleyebilirsiniz, böylece hayatınızın her yönü daha iyi ve daha rahat olur.

Her iki durumda da, mülkünüzde akıllı bir ev sistemi oluşturmuş olacaksınız. Oradan ne kadar uzağa gitmek istediğiniz size kalmış- ancak aşağıda bazı ipuçlarımız var.

Bağlanmak için neye ihtiyacınız olduğu açısından, bir wifi ağı en iyi arkadaşınızdır- ancak bir Bluetooth bağlantısı da genellikle aynı işi yapar. Çoğunuz için bu, yerinizin zaten bir akıllı ev sisteminin çalışması için gereken her şeyle tam donanımlı olduğu anlamına gelir.





SONUÇ

Akıllı bir ev sistemi tam olarak onla yaptığınız şeydir- ancak ne seçerseniz seçin, hayatınızı iyileştirmek, daha uygun ve daha uygun maliyetli hale getirmek için muazzam bir potansiyele sahiptir.

Ve bir dizi akıllı ev cihazına sahip olmayı anlayamamaktan veya alışamamaktan endişe ediyorsanız, endişelenmeyin- muhtemelen zaten en az bir parça akıllı ekipman kullanıyorsunuzdur.

Ofcom'un 2018 tarihli bir raporu, İngiltere'deki yetişkinlerin %78'inin bir akıllı telefon kullandığını gösterdi- bu sayı artmaya devam edecek gibi- artan sayıda insanın akıllı TV'lere (%42) ve akıllı saatler gibi giyilebilir teknolojilere (%20) sahip olduğunu gösterdi.

Bu cihazların herhangi birini veya tümünü kullanarak edindiğiniz bilgi ve uzmanlık (bu makalede okuduğunuz bilgilerle birlikte), akıllı bir ev sistemi kullanırken sizi iyi durumda tutmalıdır.


Gelecek için hazırsınız ve gelecek de sizin için hazır.


SAYGI VE SEVGİLERİMLE
ZOPTİK
psymctz.png
Yararlı konu elinize sağlık. Arduino nezlinde daha çok eğitim bekliyoruz zoptik hocam.
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.