Algoritma, Yazılım ve Matematik İlişkisi

Suskun

Kıdemli Üye
23 Ocak 2012
2,767
679
Germany
giphy.gif


hudson-river-trading-office.jpg


Algoritma Nedir?

Algoritma kelimesinin kökeni 900 yıl öncesinde yaşayan Persli bir matematikçi olan Muhammed İbni Musa el Harezmi'ye dayanır. Harezmi’nin geliştirdiği bu sistemi telaffuz edemeyen Batılılar, onun bu çalışmalarına Latince algorismus yani bugünkü adı ile algoritma dediler. Onun çok ses getiren Kitab-Ül Muhtasar Fi Hesab El-Cebr Ve’l Mukabele” isimli çalışması Batı dünyasına Liber Algebre et Almochabolae Mahmed Moysi Algaurizmi” olarak çevrildi ve bu sayede batı, cebir ile tanışma fırsatı buldu.

“Cep telefonunuzu her elinize aldığınızda, arkasında Müslüman Özbek bir adamın olduğunu hatırlayın.” –Andrew Marr


algoritma-matematik_750x0.jpg


Algoritma; matematikte ve programlamada kullanılan, bir problemin çözümünde izlenecek olan yoldur. Algoritma, en basit
ifadeyle, bir problemi çözmek için takip edilecek sonlu sayıda adımdan oluşan
bir çözüm yoludur. Diğer bir ifadeyle algoritma, bir problemin mantıksal çözümünün adım adım nasıl gerçekleştirileceğinin sözlü ifadesidir.Matematikte, algoritma bir prosedürdür, matematiksel bir hesaplamayı çözmek için kullanılabilecek bir dizi adımın açıklamasıdır. Algoritmalar, bilimin birçok dalında kullanılır. Matematiksel algoritmaya verilebilecek en yaygın örnek bir sayının bölünmesinde kullanılan adım adım işlemlerdir.


Yazılım Nedir?

Elektronik cihazlara atanmış olan bir görevin yerine getirilebilmesi için bilgisayar dilinde geliştirilen komutlara yazılım adı verilir. 2. Dünya Savaşı sıralarında İngiliz Bir matematikçi olan Alan Turing modern bilgisayar teknolojilerinin temelini atmıştır. Alan Turing modern bilgisayar ve bilişim bilimlerinin hem kuramsal hem de pratik düzeyde en büyük öncülerinden birisidir. Manchester Üniversitesi'nde çalıştığı dönemde Turing makinesi denilen algoritma tanımıyla modern bilgisayarların kavramsal temelini ortaya atmıştır. O dönemden sonra bilgisayara belirli işlevleri yerine getirebilmesi için komutların oluşturulması ve işletim sistemlerinin ortaya çıkması yazılım dünyasını meydana getirmiştir.

Yazılım kullanılarak akıllı telefon, televizyon, tablet, bilgisayar, sanayide kullanılan makine ve ekipmanlar çalışır. Bunlara ek olarak otomotiv, eğitim, bilişim, sağlık, eğlence, pazarlama, inşaat, uzay sanayisi ve reklamcılık gibi pek çok sektörde de yazılım kullanılmaktadır. Yazılım hayatın her anında varlık gösteren bir teknolojidir.


Matematikte İyi Olmayan Biri Yazılım Konusunda Başarılı Olabilir mi?

Peki sanki matematiğiniz iyi olmazsa iyi bir yazılımcı olmayacağınız algısı nereden oluşmaktadır. Bu durumu şu şekilde açıklayabiliriz. Matematik Analiz ve Analitik Geometri gibi kavramların dışında aynı zamanda analitik düşünme becerisini de ifade etmektedir. Örneğin yukarıdaki algoritmanın oluşturulmasında öncelikle problemin anlaşılması, giridi ve çıktıların belirlenmesi, çözüm yollarının geliştirilmesi, algoritmanın kodlanması ve daha sonra kodun test edilmesi yani doğruluğunun kontrol edilmesi işlemleri farkında olmadan gerçekleştirilmiştir. Yani burada aslında bir analitik düşünme gerçekleştirilmiştir. Eğer matematiği analitik düşünme becerisi olarak ele alırsak evet iyi bir yazılımcı olabilmek için iyi bir matematikçi olmak gerekir. Fakat ÖSYM'nin türev sorularını iyi çözebiliyor olmanız yada olmamanız sizin iyi bir matematikçi olduğunuz yada olmadığınız anlamına gelmez. Günlük hayatta bir problemle karşılaştığınızda bu problemelerle baş edebiliyorsanız bence iyi bir yazılımcı da olursunuz.

7z0AWK.png


"*"
 
Son düzenleme:
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.