Algoritma

кιllεя¬εx

Kıdemli Üye
11 Ağu 2007
4,462
17
THT Vice Ctiy
Ebu Abdullah Muhammed İbn Musa el Harezmi isimli Algoritma, matematikte ve bilgisayar biliminde bir işi yapmak için tanımlanan, bir başlangıç durumundan başladığında, açıkça belirlenmiş bir son durumunda sonlanan, sonlu işlemler(adımlar) kümesidir. Algoritmalar bilgisayarlar tarafından işletilebilirler. Algoritma kelimesi, İranlı matematikçinin adından gelir. Batılılar, el Harezmi (Al-Khwārizmī) sözcüğünü telafuz edemedikleri için terim bu şekilde kalmıştır.

Algoritmanın Tanımı
Belli bir sonucu elde etmenin yöntemini tarif eden kural veya basamaklar kümesine algoritma denir. Algoritmalar özel durumlara çözüm sunmazlar. Genel çözümlerin işlem basamaklarını içerirler.
Algoritmanın en basit örneği bir yemek tarifidir. Ayran yapmak için:
  • Yoğurdu bir kaba koy
  • Karıştır
  • Aynı miktarda su ilave et
  • Biraz tuz ekle
  • Tekrar karıştır
Sonucu bir matematik problemin çözümü olan başka bir basit örnek de Öklid'in ortak bölenlerin en büyüğünü bulan algoritmasıdır.

Kod:
giriş: iki sayı m,n 1. eğer n = 0 ise, sonuç m dir 2. m'nin yerine n koy, n nin yerine m%n koy, tekrar 1'den başla. Bu misalde m % n bölmenin kalanıdır, yani 5%2 = 1'deki gibi. Algoritmayı 33 ve 15'e uygulayalım:

Kod:
33,15 15,3 3,0 sonuç 3

Birde bilgisayar algoritmasına örnek verelim. Kullanicinin girdigi iki sayinin karelerinin toplamini görüntüleyen algoritmayi yazalım.
Kod:
A0 --> Basla A1 --> Sayaç=0 (Sayaç'in ilk sayisi 0 olarak baslar.) A2 --> Sayi=? : TßT+Sayi (Sayiyi giriniz. T'ye sayiyi ekle veT'yi göster.) A3 --> Sayaç=Sayaç+1 (Sayaç'a bir ekle ve sayaci göster.) A4 --> Sayaç<4 ise A2'ye git. (Eger sayaç 4'ten küçükse Adim 2'ye git.) A5 --> O=T/4 (Ortalama için T degerini 4'e böl) A6 --> O'yu göster. (Ortalamayi göster.) A7 --> Dur


Tarihi
Algoritma sözcüğü Ebu Abdullah Muhammed İbn Musa el Harezmi adındaki İran'lı alimden kaynaklanır. Bu alim 9. yüzyılda cebir alanindaki algoritmik çalışmalarını kitaba dökerek matematiğe çok büyük bir katkı sağlamıştır. "Hisab el-cebir ve el-mukabala (حساب الجبر و المقابلة)" kitabı dünyanın ilk cebir kitabı ve aynı zamanda ilk algoritma koleksiyonunu oluşturur. Latince çevirisi Avrupa'da çok ilgi görür - alimin ismini telaffuz edemeyen Avrupalılar "algorizm" sözcüğünü "Arap sayıları kullanarak aritmetik problemler çözme kuralları" manasında kullanırlar. Bu sözcük daha sonra "algoritma"ya dönüşür ve genel kapsamda kullanılır.
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.