Analog datanın dijital dataya dönüştürülmesi

9 Ağu 2022
78
61
Merhaba, Bu yazımdan itibaren arşivimden paylaşımlar yapacağım. Çalışmaların hiçbir telif hakkı yoktur. Tüm tasarım, hesaplamalar tamamen bana aittir. Projelerimde en çok sıkıntısını çektiğim konu analog datanın sistem içinde kontrolunu sağlamaktı. Çözümü ADC0804 entegresi ile aştım. Bu entegrenin çalışmasını anladıktan sonra analog olarak 0-5 volt arası değer veren tüm sensörleri *** ile kontrol etme imkânı buldum. Çalışmasının videosu aşağıdadır. Videoda görüldüğü gibi 0-5 volt arası değişen değerleri 8 bit olarak 00-FF arası görebilmekteyiz. Konu daha kapsamlı olarak bu yoldan devam edecektir.

Merhaba, yukarıdaki paylaşımı biraz daha detaylandırayım. MCU'ya girilecek 8 bit datayı PC'den takip edebilmek ve de PC' den MCU' ya data yollayabilmek için MCU ve PC arasında bir haberleşme sağlamamız gerekir. Öğrenci ve de konuya tam vakıf olmamış arkadaşlar için bu konu oldukça zordur. Pazılın taşları gibi tüm haberleşme değerleri tam ve de eksiksiz uygulanması gerekir. Kasa tipi PC' lerde bulunan RS232 ile bu biraz daha kolaydır. (PORT sabit görünür) Genelde dizüstü PC' lerde RS 232 yok. Bunun için USB portunu kullanmak gerekir. Bu durum bazı bilgiler gerektirir. PC ve MCU ( Micro Controller Unit) haberleşmesi genelde kablo ile yapılır ise de yapılacak ufak bir hatada PORT' u bozmak kaçınılmazdır. Bu sebepten RF bağlantı ile MCU arasında fiziksel bir bağlantı olmayacağı için portlar korunmuş olur. Bu günkü yazımda halen tasarımı çizimi montajı bana ait olan FT232RL ve JDY40 modülü ile USB modülümün tüm bilgilerini paylaşıyorum. Bu alt yapıları öğrenip kavradıktan sonra MCU tarafına ve de PC tarafına yazılması gereken programları da paylaşacağım.
 
9 Ağu 2022
78
61
Merhaba,
Marifet, iltifata tabii dir diye bir deyimimiz vardır. Çalışmaların beğenilmesi memnun edici oldu. Genç arkadaşlardan PC ile haberleşecek bir giriş çıkış I/O kartı yapmak isteyenler olursa her türlü bilgi paylaşımı (tabii bilgim dahilinde ise) yapabilirim. Örnek olarak şimdiye kadar yaptıklarımın bir kaç videosunu paylaşma ve de fikir vermek bakımından aydınlatıcı olacaktır. Not. Çalışmalarımın bir kısmını kapsayan youtube kanalımı buradan paylaşmamın sakıncası var mı? Teşekkürler.
 
9 Ağu 2022
78
61
Merhaba,
PC dünyası "HELLO WORLD" ile başlar. *** dünyası da "LED YAK SÖNDÜR" ile başlar. Yıllar öncesi "assembly" *** programlama dilini öğrenmeye çalışırken tuttuğum notlar paylaşıyorum. Anlaşılmayan yerler olursa yazın lütfen. Not; Paylaşım linki benim özel arşivimi sakladığım linktir. Fazla yer tutmaması için "rar" olarak indirebilirsiniz. Virus yoktur.
 

Kruvazör

Yazılım Ekibi Lideri
28 Mar 2020
1,697
2,424
Wrong Side Of Heaven
Merhaba,
PC dünyası "HELLO WORLD" ile başlar. *** dünyası da "LED YAK SÖNDÜR" ile başlar. Yıllar öncesi "assembly" *** programlama dilini öğrenmeye çalışırken tuttuğum notlar paylaşıyorum. Anlaşılmayan yerler olursa yazın lütfen. Not; Paylaşım linki benim özel arşivimi sakladığım linktir. Fazla yer tutmaması için "rar" olarak indirebilirsiniz. Virus yoktur.
Hocam bu konuyu ilgisi olan arkadaşlara tanıtmak ve göstermek için en temelden 1-2 anlatımda bulunabilirseniz çok faydalı olur.
Teşekkür ederim şimdiden.
Bu konulara kişisel merakım da olduğu için sizi dmden müsait zamanda rahatsız etmeyi düşünüyorum izninizle.
 
9 Ağu 2022
78
61
Hocam bu konuyu ilgisi olan arkadaşlara tanıtmak ve göstermek için en temelden 1-2 anlatımda bulunabilirseniz çok faydalı olur.
Teşekkür ederim şimdiden.
Bu konulara kişisel merakım da olduğu için sizi dmden müsait zamanda rahatsız etmeyi düşünüyorum izninizle.
O zaman şöyle yapalım, rar dosyasındaki word dosyasını copy-past yapayım daha çok ilgi çeker,

Buyrun,
Merhaba
Özellikle öğrenci arkadaşların ve amatör olarak *** programlamak isteyen kişilerin “.asm’ye nereden başlayayım?” sorusuna cevap olur ümidi ile yazdım. Belirtmek isterim ki mesleğim elektronik değil, uzun yıllardan beri tamamen amatör olarak uğraş vermekteyim.

Özen gösterilir ve adım adım gidilirse konunun oldukça basit olduğu görülecektir. Takip edilecek bu adımlardan birinin eksik olması başarısızlığa neden olacaktır. Konuyu tüm detayları ile kavramak için PC’nizde bazı programların yüklü olması gerekecektir.

1-MPLAB IDE v8.76 programını aşağıdaki linkten indirip PC’nize kurunuz.Link:

2-Google’dan araştırarak Proteusun eski versiyonlarından (7.4 SP2) bulabileceğinizi tahmin ediyorum. Hatta portable bile olanına rastlamıştım. Bu yazılım da elinizde olsun.



3-Reklam olarak algılamayın lütfen ama benim kullandığım *** programlama kitim bu olduğu için linkini veriyorum. Nette araştırılsa sayısız alternatif bulunabilir.

http://www.dorukanstore.com/PICKIT-2-Microchip-USB-20-***-Programlayici,PR-2673.html

4-Basit bir de Protoboard temin ederseniz demirbaşlar hazır demektir.

Breadboard Ürünleri ve Çeşitleri - Direnc.net

5-Kaynaklar:

a-ALFA yayınlarından “*** programlama” yazarı NURSEL AK

b-ALTAŞ Yayıncılık “Microdenetleyiciler ve *** Programlama” Yazarı ORHAN ALTINBAŞAK

c-http://www.microchip.com/



Bu hazırlıkları yaptıktan sonra sıra ile verdiğim dosyaları tek tek inceleyerek ve de uygulayarak *** dünyasına ilk adımı atmış olacaksınız. Her dosya içinde çalışma prensipleri ve asm yazılımı satır satır anlatılarak sunulacaktır. Dosyaların içinde hem video görüntüler hem de isis dosyasının bulunmasının nedeni proteus yüklü olmayan arkadaşların da konuyu görerek çalışması içindir. Ayrıca,gerçek ortamda çalışır mı? Sorusuna da cevap olsun diye protoboarda da kurup çalıştırdım. Kolay gelsin.

5-Alınacak malzemeler:

2x22 pikofarat kondansatör(minik mercimek)

1 x 4megahertz kristal

8 x 3mm led(hangi rengi seviyorsanız)

3x minik reset butonu

14x 1 kiloohm ¼ veya 1/8 vattlık rezistans(direnç)

1x 9 voltluk pil

1x 7805 sabit voltaj entegresi

Merhaba,
Bu paylaşımımda ise ilk defa PCB' ye monte ettiğim çok basit bir I/O kartını veriyorum. PC ara yüz programı da dahildir.
Burada da word dosyasındaki açıklamayı da vereyim,
*** ile tanışıp internetten de proteusun ilk
versiyonlarından birini indirdikten sonra
elektronik ile olan bağım bir kat daha arttı.
*** olarak 16f84A'yı atlayarak öğrenmeye,16F628A ile başladım.
Benim çok ilgimi çeken PC *** haberleşmesi üzerine
yoğunlaştım.İsiste çalışan şemalar bana cesaret verdi.
Şemaları Önce protobordta kurdum,çalıştırdım.
Baskı devreye de geçeyim dedim ve size sunduğum çalışmam
meydana geldi.PC tarafındaki yazılımı VB.Net ile yazdım.
Zaten VB.Net alt yapım vardı(işime gerekli olan programları)
yazmaktayım.*** ile de seri iletişimi halledince bu çalışma
ortaya çıktı.Sistem çok basittir(amatörce Hazırlanmıştır)
Elemanlar arası mesafe bunun kanıtıdır.PC'den "1"rakkamına
basıldığı zaman PC ***'e Hex '31'yani klavye bir rakkamını
yollar.Bu bir baytlık data *** tarafındaki ledlerde görülür.
(alt dört bit)
Gelen bu datayı CD4067 entegresi ile tek tek okuma imkanı olur.
Burada dikkat edilecek durum şudur.Ben,gelen bir baytlık
datanın sadece alt dört bitini kullanmaktayım.CD4067 nin
çıkışlarını da CD4013 entegresi ile kilitlerseniz on-off
işlemi gerçekleşmiş olur.Tabii bu arada gerekli yan elemanları
da unutmamak gerekir(transistor,diyot,kondansatör.....vs)
Size sunduğum dosyaların hepsini C:\ klasörüne yükleyin.Kart
beslemesi olarak da 8-10 tl'ye alınan 6-9 volt arası smsp
kullanın.Böylece PC'den 14 röleyi kontrol etme imkanı oluyor.
ara kabloyu kaldırıp RF modül monte edilirse kablosuz hale gelir
fakat Baudrate hızın düşürmek gerekebilir(9600)de çalışmaktadır.
Geliştirilmeye açık bu projeyi ciddi olarak yapmak isteyecek
olan arkadaşlara daha geliştirmekte olduğum ama henüz bitmemiş
çalışmamı da paylaşabilirim.SMD elemanlarla yapıldığı taktirde
oldukça küçük ve de çok fonksyonlu bir kart geliştirmek mümkün.
Halen üzerinde çalışmakta olduğum 18F4550 ile bu data yollama
özelliğinden başka ***'ten de PC'ye data yollamak olasıdır.
Ama henüz tam olgunlaştıramadım.Yapacak arkadaşlara kolay gelsin
der sağlıklı günler dilerim.
Not:İsis şeması ilk iki ve son ikili rölelerin kontrolunu verir.
sadece 1-2-m-n tuşarı ile görebilirsiniz.Print baskısını takip ederseniz
diğer bağlantılarda kaskat aynıdır.

bera_nodsn

Bu arada, üzerinde çalışmakta olduğum ve de bitmek üzere olan çalışmamın da demosunu paylaşayım.
Bu çalışmada alt çenenin üst çeneye ayrı ayrı 4 noktadan yaptığı basıncın miktarını cm2 /kgr olarak okuyabiliyorum ve cep telefonundan da takip etme imkanı vardır. Not: sensörleri (FSR Forse Sensitive Resistor)ben kendim yapıyor ve de kalibre ediyorum.
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.