ASP, PHP ve HTML Arasındaki Farklar Nelerdir?

praturs

Üye
5 Şub 2011
171
1
Herkese merhabalar VSC kullanarak Web sitesi yaratmaya çalışıyorum. Forum içerisinde gördüğüm kadarıyla asp ve php bu iş için en iyi iki yöntem fakat ben kod yazarken .html ile bitiriyorum. Bunlar arasında ki fark tam olarak nedir acaba?
 

X-Code

Uzman üye
19 Mar 2019
1,855
335
Localhost
Merhaba;

Bahsettiğiniz ASP, PHP ve HTML birbirinden farklı diller. Herbirinin syntax yapısı, işlevi farklıdır. Bu dillerin arasındaki farkı dillerin ne ise yaradığını araştırarak öğrenebilirsiniz ancak. Mevzu bahis dillerin kabaca ne olduğunu bu konular ile öğrenebilirsiniz;




İyi Forumlar..
 

JİTEM

Uzman üye
31 May 2020
1,592
382
KATO DAĞI
Hepsi birbirinden farklı yazılım dilleridir kullanım amaçları farkılıdır.

ASP.NET’de HTML kodları arasına sürükle bırak yöntemi ile hazır kontroller (buton, textbox vb.) kolaylıkla eklenebilir. ASP.NET ile e-ticaret siteleri ve uygulamalar geliştirilebilir. Web tasarım ve programlama alanında kullanılır. Ayrıca içerik yönetim sistemlerinde ve bloglarda da kullanılabilir.

HTML (Hiper Metin İşaretleme Dili), web sitelere ait sayfaların hazırlanması için kullanılır. Arama motorları, kullanılan HTML kodlarını anlayarak görsel web sayfasının oluşturulmasını sağlar. HTML ile ilgili bilinmesi gereken en önemli şeylerden biri de bir programlama dili olmadığıdır.

PHP;
  • Kullanım alanı geniştir, tüm sunucularda sorunsuz çalışır.
  • Linux işletim sisteminin kullanıldığı ortamlarda verimli çalışır.
  • Açık kaynak kodlu bir yazılım dili olması itibariyle sürekli geliştirilir.
  • Temel düzeyde yazılım bilgisi olanlar için öğrenimi diğer kodlama dillerine kıyasla daha kolaydır.
  • Script platformunda diğer kodlar ile karışmadan bağımsız çalışır.
  • Windows, Unix, Mac OS vb. her platformda kullanılabilir.
  • Notepad gibi kelime işleme programlarıyla dahi PHP web sitesi yapılabilir.
  • Sunucu taraflı PHP ile yazılmış kodlar, HTML kodları arasına kolaylıkla yerleştirilerek çalıştırılabilir.
  • MySQL gibi birçok veritabanı desteği ile web site sayfaları hazırlamak, düzenlemek ve hızlı bağlantı sağlamak mümkündür.

İyi forumlar dilerim.


 

batuproxr

Katılımcı Üye
6 May 2020
561
83

Asp c# uzerinde benzer bir dildir web icin cogu .aspx ile bitiyor ilk zamanlar ogrenirken biraz zorlar daha cok kurumsal mimaride tercih edilir

Php daha genel kolay bir dildir indexler .php ile bitiyodur yine mimari kurumsalda tercih edilir ama asp daha uygun php ile daha farkli siteler vb uretebilirsin php backend dilidir goruntu uretemesiniz
Benim tercihim phpdir

Html css sablondur bu dilleri kulanmak icin php vb ile dil yazarken indexin icinde
<?php ?> php kodu geciyorsa kabul etmez
İndex.html olamaz
 

livcon

Üye
21 Tem 2021
155
87
21
Herkese merhabalar VSC kullanarak Web sitesi yaratmaya çalışıyorum. Forum içerisinde gördüğüm kadarıyla asp ve php bu iş için en iyi iki yöntem fakat ben kod yazarken .html ile bitiriyorum. Bunlar arasında ki fark tam olarak nedir acaba?
Merhaba,

Cevaplayan kişiler çok detaylı olarak açıklamış ben biraz daha sade ve anlaşılır bir şekilde anlatmak istedim. Öncelikle ben Asp.NET kullanarak site yapıyorum ve aynı zamanda HTML kullanıyorum. PHP kullanarak site yapan arkadaşlarım da HTML kullanıyor. Yani HTML site yapımında mutlaka kullanılan bir dil. (Sadece form veya database'den veri çekme işlemleri için bazı HTML kodları yerine PHP veya Asp.NET dili kullanılıyor)


Bunların arasındaki farkı basitçe özetlemek gerekirse;
PHP dili size MySQL database sağlar ve Linux işletim sistemli hosting almanız gerekir.
Asp.NET dili size MsSQL database sağlar ve Windows işletim sistemli hosting almanız gerekir.


Peki neden PHP daha yaygın ?
Çünkü PHP daha geniş çaplı olarak kullanılabiliyor. PHP ile CSS dosyalarında kolayca düzenleme yapabiliyoruz örneğin ::root altında yazdığımız tanımlamaları PHP ile daha kolay yapıyoruz. Böylece kullanıcı sitenin tema rengini admin panel üzerinden hemen değiştirebiliyor. Ayrıca, partial view ve partial css'leri Asp.NET'e göre daha kolay oluşturabiliyoruz, PHP kullanan çoğu kişi bu dilin Asp.NET'e göre daha pratik ve kapsamlı olduğunu söyler.


Önceden cevaplayan arkadaşlar zaten detaylı bilgileri size sağladığı için ben bu yazımda çok fazla detaya girmiyorum, umarım yardımcı olabilmişimdir. İyi günler dilerim :)
 

zfc

Üye
26 May 2020
54
0
Html, css ve javascript front end içindir. Yani sadece sayfayı şekillendirir ve sunucu taraflı olmayan işlemleri yapar. Tasarımı oluşturursunuz. Butona tıklayınca şu olsun ya da tarayıcı diline göre şu olsun şeklinde kodları da javascript ile yazabilirsiniz. Yani veri tabanı ile ilgili olmayan her şeyi html, css ve javascript ile yapabilirsiniz. Html input, buton gibi elemanları oluşturur. Css bu elemanları güzelleştirir. Javascriptte işlevselleştirir. ASP.NET ve PHP gibi dillerse arka plan işlemlerini halleder. Bir veri tabanı bağlantısı olmadan dinamik hiçbir şey yapamazsınız. Veri tabanı bağlantısını bu diller halleder. Her dilin kendisine göre avantajı vardır. PHP nin html ile birlikte kullanılabilmesi. MVC nin model view controller gibi katmanları olması ve düzenli çalışabilme avantajı. Hız gibi... Yani bir şeyi veri tabanına kaydetmek istemiyorsanız öğrenmeniz gereken ilk şey html, css ve javascripttir. Back end için ise mvc node js php herhangi bir dil seçebilirsiniz size kalmış. Ayrıca hangi veri tabanını kullandığınız fark etmez. Siz veri tabanı bağlantısı tanımlayı veri tabanına sorgu gönderirsiniz. İstediğiniz veri tabanını kullanabilirsiniz. sql lite mysql mssql tamamen size kalmış. Sadece gönderdiğiniz sorgularda ufak değişiklikler oluyor. MVC deki efcore linq sorrgularıyla istediğiniz veri tabanını kullanmanızı sağlıyor.
 
Son düzenleme:

praturs

Üye
5 Şub 2011
171
1
Yazdığınız bütün yanıtlar için teşekkür ederim. Çok fazla html css ve js çalışıyordum henüz başlangıç noktasındayım hedefimi biraz daha php'ye çevirmeye başladım bilgilendirmeler için çok teşekkürler. Bir sorum daha olacaktı sizlere bir sitenin asp.net ile mi yoksa php ile mi olduğu farkını anlamamız mümkün mü sağ tıklayıp kod satırları dediğimiz de genel olarak sadece html kodları çıkıyor karşımıza çünkü
 

TURKTIGIN

Üye
1 May 2021
133
22
Herkese merhabalar VSC kullanarak Web sitesi yaratmaya çalışıyorum. Forum içerisinde gördüğüm kadarıyla asp ve php bu iş için en iyi iki yöntem fakat ben kod yazarken .html ile bitiriyorum. Bunlar arasında ki fark tam olarak nedir acaba?
herbir programlama dilinin işlevi farklıdır mesela python'la hacking tooları yazmak kolayken javayla mobil uygulamalar yazmak kolaydır kısaca amaca göre programlama dili kullanılır.
 

Toolbrowser

Uzman üye
10 Tem 2021
1,064
648
42
biri de çıkıp html bir yazılım dili değildir dememiş :)
HTML web sayfalarını oluşturmak için kullanılan standart metin işaretleme dilidir. HTML, bir programlama yazılım dili değildir.

HTML istemci tarafında yani tarayıcı tarafından çalıştırılır, PHP ve ASP ise sayfanın istendiği anda sunucu bilgisayarda çalıştırılır. Bunun dışında ASP, Microsoft tabanlı sunucularda, PHP ise genellikle Unix tabanlı sunucularda çalıştırılır.





⢠⡤⢺⣿⣿⣿⣿⣿⣶⣄
⠀⠉⠀⠘⠛⠉⣽⣿⣿⣿⣿⡇
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⢉⣿⣿⣿⣿⡗
⠀⢀⣀⡀⢀⣀⣤⣤⣽⣿⣼⣿⢇⡄
⠀⠀⠙⠗⢸⣿⠁⠈⠋⢨⣏⡉⣳
⠀⠀⠀⠀⢸⣿⡄⢠⣴⣿⣿⣿
⠀⠀⠀⠀⠉⣻⣿⣿⣿⣿⣿⡟⡀
⠀⠀⠀⠀⠐⠘⣿⣶⡿⠟⠁⣴⣿⣄
⠀⠀⠀⠀⠀⠘⠛⠉⣠⣴⣾⣿⣿⣿⡦
⠀⠀⢀⣴⣠⣄⠸⠿⣻⣿⣿⣿⣿⠏

⠀⣠⣿⣿⠟⠁
vip değilim. Bende Bunu İlave ettim
 
Son düzenleme:

TURKTIGIN

Üye
1 May 2021
133
22
Amacım tam anlamıyla hem mobil olarak hemde pc olarak çalışabilen bir websitesi tasarlamak tam olarak hangi yolda ilerlemeliyim?
PHP HTML JAVA CSS ASP MYSQL JAVASCRİPT bu dilleri öğrenmeye çalış kabaca bilsen bile yaptığın projelere göre pratik yapa yapa kendini ilerletirsin karşına çıkan sorunları internete yaz Stack Overflow - Where Developers Learn, Share, & Build Careers bu sitede genellikle çözümleri oluyor yoksa eğer kendin konu açabilirsin yardımcı olurlar en önemlisi ingilizceni makale okuyup anlayacak kadar geliştirmelisin. döküman okurken ihtiyacın olacak. :)
 

Nonantiy

Moderasyon Ekibi Lider Yardımcısı
28 Haz 2020
1,952
1,050
Kayseri
Merhabalar, Php sadece script dilidir. Html yazılım dili değildir sadece sablon dilidir. ASP.NET, açık kaynaklı, sunucu taraflı bir web uygulaması çerçevesidir.
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.