ASUS M2N32-SLI Deluxe

kmetin

Uzman üye
10 Tem 2007
1,724
0
istanbul
ASUS, dünyanın en iyi anakart üreticilerinden biridir. Sanırım artık bunu bilmeyen yok. Çıkan her yeni yonga seti için ASUS mutlaka yeni anakartlar üretilir. Öyle ki, 2005 yılında yaklaşık 52 milyon adet ASUS marka anakart satıldı. Bu da demek oluyor ki o sene satılan her üç PC’den birinde ASUS marka bir anakart kullanılmış. Yabana atılmayacak bir rakam! ASUS’un anakart yelpazesi çok geniş, bu yelpazenin büyük kısmını genelde düşük ve orta seviyede bütçelere hitap eden ürünler oluşturuyor. Ama sefer daha yüksek bütçeli bir anakart ile karşı karşıyayız. NVIDIA’nın nForce 590 yonga setini kullanan “ASUS M2N32-SLI Deluxe Wireless Edition” anakartlarında anası olmaya aday ürünlerden biri.

Öncelikle hem AMD socket AM2 tek çekirdekli Athlon 64/Sempron hem de 2MB/1MB/512KB L2 cache barındıran çift çekirdekli Athlon 64 X2/Athlon 64 FX işlemcileri destekliyor. Ayrıca 2000/1600 MT/s HyperTransport veriyolu hızı, dual-channel tamponsuz DDR2 800 bellek desteği ve AMD Cool 'n' Quiet! teknolojisinede destek tam. NVIDIA LinkBoost onaylı NVIDIA nForce 590 SLI’da kullanılan MCP(media&communications processor) sayesinde artık yeni performans araçlarına sahipsiniz. Yongaseti özellikle NVIDIA GeForce ekran kartları ile birlikte kullanıldığında otomatik olarak daha hızlı veriyolu hızlarına geçebiliyor. Tabii ki bu da performansa aç kullanıcılar için büyük nimet. Tabi ki SLI’desteğide var. NVIDIA SLI (Scalable Link Interface) bildiğiniz gibi destekleyen iki ekran kartı olduğu taktirde bu iki ekran kartını, aynı anda tek bir ekran kartı gibi kullanmanıza olacak sağlıyor. Amaç sadece daha yüksek 3D performansı. nForce 590 SLI’ın en büyük özelliği ise 2 x 16X PCIe yuvaya izin vermesi.

2da.jpg

ASUS M2N32-SLI standart olarak tümleşik çift Gigabit LAN ile geliyor. 1000Mbit/s hız sunan bu ethernet portları bu teknolojideki son nokta. Daha önce Azalia kod adı verilen kaliteli tümleşik ses codec’leri sayesinde PC’nizden 8 kanala kadar 192KHz/24-bit ses çıkışı alabilirsiniz. Asus’da bunun yanında jack-sensing adı verilen ve herhangi bir ses yuvasına yapılan girişi algılayan özellik de dikkat çekici. Farklı ses verilerini aynı anda farklı hedeflere dağıtan çoklu aktarım ve tekrar işleme özellikleri ile online oyun oynerken aynı anda bir taraftan da arkadaşlarınızla sohbet edebileceksiniz Aynı zamanda DTS interactive ve DTS NEO:pC özellikleri de dikkat çekici. DTS interactive, stereo veya çok kanallı sesi DTS sinyaline çevirip PC’nizden direkt olarak DTS destekleyen bir cihaza aktarabiliyor. DTS NEO:pC ise MP3, WMA, CD gibi stereo ses formatlarını oldukça başarılı olarak çok kanallı ses sinyallerine dönüştürüyor.

M2N32-SLI Deluxe, 3 Gb/sn’lik bir hız sunabilen SATA-II teknolojisini destekliyor. Arka panelde bulunan harici SATA yuvası sayesinde ise Smart Setup ve Hot-Plug fonksiyonlarını da destekliyor. Böylece fotoğraf, video, multimedya gibi içeriği harici depolama birimlerine kolayca ve çok hızlı yedekleme imkanı sunuyor.

NVIDIA nForce 590 SLI yonga seti, 6 adet Serial ATA bağlantı noktasına sahip. Bunlar RAID 0, 1, 0+1, 5 ve JBOD modlarını destekliyor. Silicon Image denetleyicisi ise 2 tane fazladan SATA bağlantısı sunuyor. Bunlar da RAID 0, 1 ve JBOD destekli. SATA disk bağlama ve RAID çeşitlilği olrak eksiksiz bir paket diyebiliriz.

Kullanılan 8 fazlı güç tasarımı hem işlemcinin ömrünü uzatan, hem de sisteminizi daha tutarlı çalıştıran, dolayısıyla daha az ısı üreterek geleneksel soğutma çözümlerine ihtiyaç duymayan bir anakart yapılmasına olanak sağlıyor. Yanı zamanda overclocking meraklıları içinde 8 fazlı güç tasarımı önemli bir artı sayılabilir.

ASUS M2N32-SLI standart özelllikleri ile güncel tüm teknolojilere fazlası ile destek veriyor. Aynı zamanda aşağıda gördüğünüz onlarca özellikte sadece ASUS’a has özellikler.
kutu.jpg

WiFi-AP Solo
WiFi AP Solo kablosuz ev ağı için çok yönlü bir çözüm. Artık LAN oyunları oynamak, yazıcı paylaşmak, Skype gibi programları kullanmak hiç de zor değil. PC uyku modunda iken bile çalışabilen bu özellikler ile kullanıcılar artık uzak mesafe telefon görüşmeleri için Skype’ı ciddi bir alternatif olarak görebilirler. WiFi-AP Solo tümleşik bir özellik olduğu için de erişim noktası maliyetini sıfıra indiriyor.

ASUS Array Mikrofon
Anakartla birlikte kutudan çıkan Superbeam Array mikrofon, sadece algılayıcı koniden gelen sesi aldığı için diğer yönlerden gelen istenmeyen gürültü sorununu çözmüş oluyor. Bu mekanizma sayesinde çevredeki ses kaynakları, hoperlörlerden gelen sesler ve girişimler saf dışı ediliyor.

Stack Cool 2 ve Fansız Soğutma
Stack Cool 2, sadece ASUS tarafından getirilen bir çözüm. Fanlara ihtiyaç duymadan ve sıfır gürültü ile anakart üzerinde belirli noktalarda biriken ısıyı gayet başarılı bir şekilde dağıtacak şekilde özel olarak tasarlanmış. Bu fansız soğutma konsepti heat-pipe, heat sink’ler ve özel anakart tasarımı sayesinde en etkili termal çözümü sunuyor

Performans Profilleri ve Uyku Modu
Sistem performansı ve sessizlik dengesini sürekli denetleme imkanı sunan AI Gear özelliği sayesinde gerçek zamanlı olarak işlemci frekansı ve vCore voltajını ihtiyacınıza göre kontrol edebilirsiniz. AI Nap özelliği ile herhangi bir işlemi “sonlandırmak” için beklemek zorunda kalmadan sisteminizi uyku moduna sokabilirsiniz. Siz kısa bir süre için bile bilgisayarınızın başında bulunmadığınız zamanlarda sistemin ürettiği gürültü ve tükettiği güç minimum seviyede olacaktır.

ASUS Overclock Profilleri
ASUS M2N32-SLI Deluxe/Wireless Edition, üzerinde birden fazla BIOS ayarı barındırabileceğiniz bir özelliğe sahip. Bu ayarları ister CMOS üzerinde, ister farklı bir dosya içinde saklayabilir, böylece overclock profillerinizi başkalarıyla paylaşabilirsiniz.

Precision Tweaker
Precision Tweaker sistem performansını çok ufak oynamalar yaparak değiştirebilme imkanı sunan bir özellik. Bellek modüllerine veya işlemcinize iletilen güçten, FSB ve PCI Express frekans ayarlarına kadar birçok oynamayı yapabilmenize olanak sağlıyor.
AI NOS
Sonunda ASUS da NOS terimi için kendine göre bir açılım buldu. 3D oyunlar ve diğer performans arsızı uygulamaların sistem kaynaklarını tüketmesini hedefleyen ASUS mühendisleri, Açılımı “Non-delay Overclocking System – Gecikmesiz overclock sistemi” adı verilen ASUS patentli bu teknoloji, sistem üzerindeki yükü algılayarak en ihtiyaç duyan uygulamaların performansını otomatik olarak arttırmak için harekete geçiyor. Diğer dinamik overclock tekniklerinin aksine, AI NOS ihtiyaç duyduğunuz performansa ulaşmak için anında tepki veriyor.

PEG Link
Kısaca PEG diye adlandırılan PCI Express Graphics teknolojisini kullanan PEG Link modu, kullanıcıların grafik kartı performansını arttırmayı amaçlıyor. PEG Link sayesinde tıpkı sistem veriyolu ve bellek veriyoluna ulaştığınız gibi GPU ve VGA belleklerine de BIOS üzerinden ulaşmanızı sağlıyor. Ayrıca her PCI-Express kartı için ayrı ayrı ince ayarlar da düşünülerek sistem tutarlılığından ödün vermeden grafik işlemlerinde şaşırtıcı derecede yüksek hızlara ulaşmanız mümkün.

ASUS Q-Connector
ASUS Q-Connector, kısaca kasanızın ön panel kablolarını bir defada kolayca tek bir modül halinde söküp takmanıza imkan tanıyor. Bu adaptör her kabloyu teker teker takıp çıkartma zahmetinden kurtardığı gibi zamandan da tasarruf sağlıyor.

ASUS MyLogo 3
“Açılış logosu ille de benim istediğim şekilde olsun” diyenler için düşünülmüş. ASUS MyLogo 3 sayesinde standart boot logosunun yerine özelleştirilebilir ve hareketli logolar koyabilirsiniz.

ASUS Music Alarm
Bilgisayarınızın istediğiniz saatte alarm çalarak sizi uyandırması özelliği hoşunuza gidiyor, fakat kulak tırmalayan bip sesi yüzünden bu özelliği kullanamıyorsanız işte size çözüm. ASUS Music Alarm, sisteminiz kapalı iken bile uyandırma hizmetini en sevdiğiniz CD’yi çalarak veriyor.

KUTUDAN ÇIKANLAR
ASUS M2N32-SLI Deluxe/Wireless Edition, çok da iddialı görünmeyen bir kutuda geliyor. Kutunun üzerine fantastik resimler koymaktansa, kutunun içini mümkün olduğunca doldurmayı akıl eden nadir firmalardan biri ASUS.

kutuici.jpg


Kutuyu açtığımızda karşınıza çıkan parçalar şunlar:

  • Anakart
  • Kalın bir kullanım kılavuzu
  • WIFI AP Solo kullanım kılavuzu
  • Sürücü ve uygulama CD’si
  • InterVideo MediaLauncher OEM (WinDVD suite)
  • 6 adet SATA kablosu
  • 3 adet SATA güç kablosu
  • 1 adetATA-133 kablosu
  • 1 adet Floppy kablosu
  • 1 adet game port ve USB arka panel kombo
  • 1 adet IEEE1394 arka panel
  • Su soğutma veya pasif soğutma için 1 adet fan (opsiyonel)
  • WIFI anteni
  • ASUS Array Mikrofon
  • Q-Connector (ön panel bağlantısı için)
  • SLI köprü
qcon.jpg
Q-Connector gerçekten basit, fakat ön panel kablolamasının doğru ve çabuk yapılmasını sağlayan yeni bir özellik. Artık “ne, nereye girecek” diye kullanım kılavuzunun sayfaları arasında kaybolmaya gerek yok. Kasanın içinde ikibüklüm olarak ön panel bağlantılarını yapmaya çalışmanızda artık tarih oluyor. Q-Connector üzerindeki işaretler sayesinde de hangi kablonun nereye takılacağını kolayca görebiliyorsunuz. Kabloları bağladıktan sonra hepsini bir seferde anakart üzerindeki ön panel bağlantı kısmına takıyorsunuz. Oldukça iyi düşünülmüş basit ama etkili bir yöntem.

mic.jpg

ASUS array mikrofon aslında monitörünüzün üzerinde durması için tasarlanmış. Biraz yer kaplıyor gibi görünse de LCD monitörlerde gayet şık duruyor. Daha önce söylediğimiz gibi bu Superbeam Array mikrofon, sadece algılayıcı koniden gelen sesi aldığı için diğer yönlerden gelen istenmeyen gürültü sorununu çözmüş oluyor. Bu mekanizma sayesinde çevredeki ses kaynakları, hoperlörlerden gelen sesler ve girişimler saf dışı ediliyor. Skype’da rahat edeceğiniz kesin.

sli.jpg

SLI-bridge, iki grafik kartının arasındaki uzaklık ne olursa olsun kolayca kullanılabilmesi açısından esnek olarak tasarlanmış. Dolayısı ile SLI kullanımlarında bir sorun teşkil edecek gibi gözükmüyor.

fan.jpg

Kutudan çıkan yongaseti fanı, aslında gereksiz. İşlemci için Su soğutma veya pasif soğutma yapmak isteyenler için fazladan koyulmuş bir parça. Anakartın soğutma özelliklerini ve özel tasarımını göz önünde bulundurursak bu parçayı bir yere kaldırıp zamanla unutacağınızı söyleyebiliriz. Çünkü anakartın soğutma sistemi ısıyı yok etmek için sadece işlemci fanına ihtiyaç duyuyor. Ancak işlemciniz üzerinde bir fan yoksa bu parçaya ihtiyaç duyacaksınız.

wifi.jpg

WIFI-anteni, hanakart üzerinde özel bir yuvaya takılı olan kablosuz ağ kartına bağlanıyor.

a1.jpg

ASUS M2N32-SLI Deluxe/Wireless Edition anakartın en önemli özelliği, yonga seti için pasif soğutma sağlayan bir ATX tasarıma sahip olması.

a2.jpg

Kart üzerinde tüm yongalar tek bir heat pipe üzerine dizili. İşlemci fanı ise bu hat üzerindeki ısıyı uzaklaştırmak için kullanılıyor. Bu çözümle ilgili akla gelebilecek tek sorun, PCI Express yuvalarından birinin heatsink’e fazla yakın olması. PCI Express kartların yuvalarına sabitlenmesini sağlayan gereksiz tırnaklar, bu anakartta soğutucuya o kadar yakın ki neredeyse kullanamıyorsunuz.

sata6.jpg

Bellek yuvaları bu anakartta işlemcinin alt kısmı yerine kartın sağ tarafında duruyor. Böylece tüm kartlarınız takılıyken bellek modüllerini çıkartıp takabilmeniz de kolaylaşıyor, kablolar arasından uzanıp bellek modüllerini el yordamıyla ulaşmanıza gerek kalmıyor. Anakartın sol alt köşesinde 6 adet kırmızı SATA bağlantı yuvası bulunuyor. Arka panelde ve kartın sağ üst köşesinde de ayrıca birer adet SATA girişi bulunmakta.

sata1.jpg

Bir adet SATA-II portuda anakartın arkasında konumlandırılmış.

suxx.jpg

Genel olarak yerleşim mantıklı ancak yukarıdaki resimde gördüğünüz gibi yeni nesil irice ekran kartlarından birine sahipseniz SATA-II portlarınızdan birkaçını kullanmanız mümkün olmayabilir.

pci.jpg

Eğer kasanızı fanlarla doldurmaya meraklıysanız bu anakart tam size göre. Kasa üzerinde 6 adet fan konnektörü ve bir de 4-pin işlemci fanı için konnektör var. 4 adet fan konnektörü kasanın ön tarafında, diğer ikisi de arka tarafında bulunuyor.
wifi1.jpg

Genellikle SLI tipi kartlarda karşılaşılan en büyük zorluklardan biri, iki kartı yerleştirdikten sonra bir PCI yuvanın kullanılmaz hale gelmesidir. ASUS bu problemi PCI Express yuvalar arasındaki mesafeyi biraz arttırıp aralarına bir tane fazladan PCIe yuvası yerleştirerek çözebilmiş gibi görünüyor. Her halikarda 2 PCI yuvanız herhangi bir engel olmaksızın kullanıma hazır.

power.jpg

WIFI kartı aslında içerideki bir USB bağlantısına yerleştiriliyor ve bunu sökerek iki USB bağlantı noktanız daha serbest kalabiliyor. Kablosuz ağ kartınız anakarta vidalanmış olduğu için sökmeniz biraz zahmet isteyebilir.

backpanel.jpg

24 pin’li güç yuvası IDE konnektörüne biraz yakın tasarlanmış ve dolayısı ile iki kabloyu birden birden takmak için hafifçe zorlamanız gerekiyor. 24pinli güç konnektörü takılı iken PATA kablosunu bir seferde takmak güç.

bios1.jpg

Arka kısımda ise 4 adet USB, bir adet e-SATA, iki adet de Gigabit Ethernet bağlantı yuvası bulabilirsiniz. Firewire, optik ve RCA jak şeklinde sayısal ses çıkışı, artık çok seyrek olarak anakartda gördüğümüz bir RS-232 seri port ve kablosuz ağ anten bağlantısı arka panelde yer alıyor.

ASUS M2N32-SLI Deluxe/Wireless Edition için hepimizin yakından tanıdığı Phoenix Award Bios uygun görülmüş. Tek fark, gelişmiş ayarlara yapılan OC eklerinde. Bu yüzden sadece Advanced menüsüne göz atmak sanırım daha mantıklı.

BIOS da İşlemci FSB hızı 200 MHz ile 450 MHz arasında 1 MHz’lik adımlarla değiştirilebiliyor. Ayrıca PCI-Express saat hızları 100 MHz ile 200 MHz arasında, DDR2 voltajı da 1.8v ile 2.5v arasında ayarlanabiliyor. CPU voltajını 0.0125V gibi düşük adımlarla arttırıp azaltabilirsiniz. CPU voltajı için üst sınır 1.5625v. Yüzde 5 ila 6 arasında fazladan voltaj verebilme imkanınız da var.
Bellek ayarlarında ise ancak ciddi bir OC fanatiğinin ihtiyacı olan detaylar mevcut. Eğer bu konuda çok deneyimli değilseniz bu ayarları kurcalamamak en iyisi. Değinilmesi gerekebilecek birkaç SLI-memory ayarı da var. Fakat “SLI” terimi sizi şaşırtmasın, bunun ekran kartı ile bir ilgisi yok. Eğer daha yüksek hızlarda çalışabilen bir SLI belleğe sahipseniz bu özelliği iptal edebilir ya da optimal, yüksek performans veya yüksek hız gibi otomatik ayarlarla kullanabilirsiniz. Sisteminiz seçime göre belleği gereken OC değerlerine çekecektir. Chipset menüsü altında kuzey ve güney köprüleri için de birkaç frekans ayarı bulunuyor. BIOS üzerinde daha önce değindiğimiz özelleştirilebilir logo ve alarm seçenekleri ile birlikte OC profilleri de bulunuyor. İlk ikisinin gerekliliği tartışılabilir, fakat geliştirilmiş kişiselleştirme özellikleri her zaman ilgi uyandırmıştır. OC profilleri ise kullanıcılar arasında paylaşılabilir, hatta net üzerinden dağıtılabilir OC konfigürasyonları bulunması açısından işe yarar görünüyor. EZ Flash 2 ise gerçekten çok kullanışlı bir özellik. Disket sürücü ya da sabit diske gerek duymadan BIOS güncellemenizi USB bellek vasıtası ile bile yapabilirsiniz.

ASUS’un bu ürününü rakiplerininkilerden ayıran noktalar anakartın kendisi kadar bundle içeriğinde de toplanmış. Kutuyu açtığınızda kaliteyi gerçekten hissedebiliyorsunuz. Tabii ki piyasadakilere göre biraz daha pahalı bir ürün, fakat ödediğiniz hak edecek kadar çok şey veriyor ve sunuyor. Eğer AM2 soketli bir çözüm arıyorsanız Asus M2N32-SLI Deluxe/Wireless Edition tam size göre. Bu anakartdan sonra kolay kolay başka bir donanıma ihtiyacınız olmayacak.

alıntı
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.