BeagleBone Black İlk İnceleme

'iMuh@fiz

Özel Üye
11 Ağu 2012
11,010
4
31
Bakü
Merhaba Arkadaşlar,
Bu Yazımda yeni nesil BeagleBone yani BeagleBone Black’i inceleyeceğiz.
BB Black’in özelliklerinden bahsedecek olursak,


  • 1 GHz Sitara AM3359 ARM-CORTEX-A8 İşlemci
  • 512 MB DDR3 RAM
  • 2 GB eMMC
  • Micro HDMI Girişi
  • Ethernet Çıkışı
  • 65 GPIO
  • Micro SD Kart Girişi
  • USB Client ve USB Host Konnektörleri

Kartın özellikleri kaba-taslak böyle.Şimdi BeagleBone’dan olan farklılıklara bakalım;
En önemli farklılık HDMI bağlantısının olması.Kartı sadece konsoldan değil bir micro hdmi kablo aracılığı ile görsel olarak kontrol edebiliriz.Kart ile birlikte X11 destekli Angstrom sürümü gelmekte.Yani hiçbir şey yapmamıza gerek kalmadan BB Black’i direk monitöre bağlayarak kullanabiliriz.
Diğer bir farklılık ise kartın üzerinde eMMC entegresinin bulunması.İşletim sistemimizi bu entegreye yükleyip harici olarak bir sd karta ihtiyac olmadan kullanabiliriz.Kart Beaglebone gibi yanında bir sd kart ile birlikte gelmiyor.İşletim sistemi eMMC’ye kurulmuş bir şekilde geliyor.Eğer yeni bir işletim sistemi kurmak istersek bu noktada harici bir sd karta ihtiyaç duyuyoruz.Yeni işletim sisteminin kurulmasını ilerleyen yazılarda anlatmayı planlıyorum.
BB Black performans olarak da BB’dan bir kaç adım önde.İşlemci hızı 1GHz ve RAM’i 512 MB DDR3.Bunlar BB’da ise 720 Mhz işlemci 256 MB DDR2 RAM bulunmakta.
Kartın tek eksiği üzerinde usb-rs232 dönüştürücü entegre bulunmaması.Bunun yerine Debug pinleri koymuşlar bu pinleri kullanarak harici bir USB-RS232 dönüştürücü ile konsola erişebiliyoruz.Yani BB’daki gibi FTDI entegresine sahip değil.
Ayrıca kurulu olan Angstrom sürümü kernel 3.8 i kullanmakta. Bu da bazı değişikliklere neden olmakta.En büyük değişiklik pinlerin muxlanması.Bu sürümde /sys/kernel/debug/omap_mux dizini bulunmuyor.Artık pinleri muxlamak için device tree kullanmamız gerekmekte.Device Tree sayesin donanımları konfigure edebeliyoruz.Mesela aşağıdaki kod ile P8_11 nolu pin GPIO olarak ayarlıyoruz.


Kod:
/*  * Copyright (C) 2012 Texas Instruments Incorporated - http://www.ti.com/  *  * This program is free software; you can redistribute it and/or modify  * it under the terms of the GNU General Public License version 2 as  * published by the Free Software Foundation.  */ /dts-v1/; /plugin/;   / {     compatible = "ti,beaglebone", "ti,beaglebone-black";       /* identification */     part-number = "pinctrl-test-0";       fragment@0 {         target = <&am33xx_pinmux>;         __overlay__ {             pinctrl_test: pinctrl_test_0_pins {                 pinctrl-single,pins = <                     0x034 0x00                 >;             };         };     };       fragment@1 {         target = <&ocp>;         __overlay__ {             test_helper: helper {                 compatible = "bone-pinmux-helper";                 pinctrl-names = "default";                 pinctrl-0 = <&pinctrl_test>;                 status = "okay";             };         };     }; };

BeagleBone Black ile ilgili söylecklerim şimdilik bu kadar.Bir sonraki yazımda gpio kontrolünü anlatacağım.
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.