Beraber Web Sitesi Açalım - Sıfırdan Web Sitesi Açmak

'Chan

Uzman üye
1 Nis 2020
1,801
1,457
Shibuya
logo.png




Merhaba,

Bugün sizlere bir web sitesi nasıl açılır, açmak için ne gereklidir bunlardan bahsedeceğim ve beraber sıfırdan web sitesi açacağız.




Konu İçeriği

» Web Sitesi Nedir ?

» Alan Adı Alırken Hangi Hususlara Dikkat Etmeliyiz ?

» Site Altyapısına Nasıl karar Vermeliyiz ?

» Bir Web Sitesi Oluşturmak için Gerekli Materyaller

· Alan Adı (Domain)

· Hosting (Barındırma)

» Kuruluma Başlayalım

· WordPress için Kuruluma Başlayalım

· Neden WordPress ?

» WordPress Nasıl Kurulur ?

» Forum Altyapıları (XenForo, Mybb,Vbulletin) için Kuruluma Başlayalım

» Forum Altyapıları Nasıl Kurulur ?

· XenForo

· Vbulletin

· Mybb

» Tema Seçimi Nasıl Yapılır ?

» Forum İçin Gerekli Eklentiler Nelerdir ?

» Özel Script Türleri Nasıl Kurulur ? (PHP Vb.) Kuruluma Nereden Başlanır ?

» Web Sitemizi Elden Geçirelim - Web Sitemizi Değerlendirecek Çalışmalar yapalım

» Site açıldıktan sonra ne yapılır ?

» Arama Motoruna Sitemizi Tanıtalım - Ekleyelim

· Google'a Tanıtalım

» Analytics Nedir ? İzleme Kodu Nereye Yazılır ?

» Yazı Başlıkları Nasıl Girilmeli ? İyi Bir Yazı Nasıl Yazılır ?

» Backlink Nedir ? Nasıl Alınır ?






3Eygz0.gif


Web Sitesi Nedir ?

3Eygz0.gif


Belirli proramlama dilleri, html ve php gibi diller ile yazılmış olan hazır altyapılar ve özel scriptler sayesinde oluşturulmuş, internet ağının sanal kütüphanesidir. İnternet olmadan web siteleri hiçbir şeydir.




rNH0rM.png



3Eygz0.gif


Alan Adı Alırken Hangi Hususlara Dikkat Etmeliyiz ?

3Eygz0.gif


Alan adı alırken öncelikle açacağımız web sitesi ile alakası varmı ? Kolay teleffuz ediliyormu gibi soruları düşündükten sonra satın almalıyız. Ayrıca alan adımızın google tarafından banlı olup, olmadığını kontrol etmemiz gerekiyor. Şuradan sorgulayabilirsiniz: https://tik.lat/JrGtx

Ayrıca btk tarafından +18, w+rez gibi içerikler içeren web siteleri engellenmektedir. Alacağınız alan adının banlı olup, olmadığını kontrol ediniz. Buradan sorgulayabilirsiniz: https://tik.lat/fVDUz

Bunun haricinde spam olarak algılanıp, algılanmadığını şuradan sorgulayabilirsiniz: https://tik.lat/lIs66

Alan adlarında "PA” (Page Authority) ve Otorite (AO) durumları vardır. Bunlar alan adlarının değerlerini gösterir. Örneğin; Alan adı birçok siteden geri bağlantı (Backlink) aldıysa, o sitenin Page Authority değerleri yükselecektir. Değerleri yüksek alan adı almak her zaman daha avantajlıdır çünkü arama motorları sitenizi bu değerlere göre sıralamaya sokmaktadır.





rNH0rM.png


3Eygz0.gif


Site Altyapısına Nasıl karar Vermeliyiz ?

3Eygz0.gif


Site altyapısına oluşturacağımız web sitesinin türüne göre karar vermemiz gerekiyor. Burada en kolay yoldan bir web sitesi kurmak için özel scriptler tercih edilebilir. Fakat seo vb. Durumlar ile alakalı hazır altyapılar daha öne çıkmaktadır. Bir blog açmak için wordpress tercih edebilir, 3.860 adet tema arasından istediğimiz hazır temayı tercih edebilir ve sitemizi oluşturabiliriz. Bir forum kurmak istiyorsak ücretli olarak tercih edilen XenFore veya vbulletin'i listemizin en başına ekleyebiliriz. Ücretsiz olarak forum altyapılarında Mybb'i seçebiliriz.




rNH0rM.png


3Eygz0.gif


Bir Web Sitesi Oluşturmak için Gerekli Materyaller

3Eygz0.gif


Temel olarak 2 adet işlem yapmanız gerekmektedir. Birinci olarak bir alan adı almak. İkincisi hosting çünkü dosyalarınızın bulunması gereken bir sunucu ihtiyacı vardır.




rNH0rM.png



3Eygz0.gif


Alan Adı (Domain)

3Eygz0.gif


Alan adı hizmeti veren birçok firma bulunmakta anlatım için alacağımız firma bir x firması ama bütün firmaların alan adı alım işlemleri aynıdır. Öncelikle alan adı seçimine karar vermemiz gerekiyor. Mesela bir blog açacaksak ne ile ilgili açacağımıza karar vermeliyiz. Teknoloji mi seçtiniz ? Teknoblog, Teknomax alan adı seçimleriniz arsında olabilir. Şimdi alan adımızı satın alalım.


1. Adım: Alan adı alacağımız firmadan hesap oluşturuyoruz.


xrzdtE.png



2. Adım: Hesabımıza giriş yaptıktan sonra 'yeni hizmet al' bölümünden alan adımızı yazdıktan sonra satın al diyoruz ve sonraki sayfada 'Whois koruması' Seçeneğini işaretledikten sonra satın almasına giderek satın alma işlemini tamamlıyoruz. Ancak bazı firmalar whois korumasını ücretli sağlamaktadır. Firmaya göre bu işlem değişiklik gösterir. ( Whois koruması alan adı alırken girdiğiniz adres, telefon ve isim soy isminizi gizlemektedir. )


J92NRh.png



Alan adımız tescil işlemi tamamlandıktan sonra hosting almamız gerekmekte.




rNH0rM.png



3Eygz0.gif


Hosting (Barındırma)

3Eygz0.gif


Hosting hizmeti, sitemizi oluşturacağım dosyaların bulunduğu yerdir. :) Hosting hizmetimizi alacağımız firma: x firması. Burada yine aynı şekilde genel olarak tüm işlemler firmalarda alan adında olduğu gibi aynıdır.

1. Adım: Hosting hizmeti alacağımız firmaya giderek hesap oluşturuyoruz.


FdwwBg.png


2. Adım: Hesabımıza giriş yaptıktan sonra 'yeni hizmet al' bölümünden Hosting hizmeti alıyoruz.

KE7ibQ.png


Hosting alırken kuracağımız siteye göre alım yapıyoruz. Örneğin, biz bu konuda wordpress kuracağımız için aşağıdaki bilgilere göre uygun paketi satın alıyoruz.

  • PHP 7.3 veya daha üstü
  • MySQL 5.6 veya daha yeni veya MariaDB 10.1 veya daha yeni
  • mod_rewrite modülü ile Nginx veya Apache
  • HTTPS desteği

Eğer ki sitenizin çalışması için gereken bilgileri biliyor ama hosting paketinden anlamıyorsanız; Hosting alacağınız firmaya destek talebi ileterek ' Benim sitemin çalışabilmesi için şu gereksinimlere ihtiyaç var. Acaba hosting paketiniz bu gereksinimleri karşılıyormu ?' şeklinde bilgi alın. Karşılıyorsa adımlarımıza devam edebilirsiniz. Karşılamıyorsa yeni bir firma ile görüşme sağlayın.


3. Adım: Web sitemizin dosyalarının alan adına bağlı olarak çalışması için alan adımızla, hosting hizmetimiz arasında bir bağ olması gerekiyor. Name server konusu işte tam bu sırada araya giriyor. Eğer ki name server bilgilerini bilmiyorsanız, hosting aldığınız firma ile iletişime geçiniz. Şimdi alan adı aldığımız firmanın web sitesine giderek, alan adımızın yanında yer alan yönet tuşuna tıklıyoruz.

LvIGLd.png


4. Adım: DNS (Name Server) Yazan kısıma ns1, ns2 yazılı alanlara hosting firmasından adlığımız name server adreslerini giriyoruz ve hosting hizmetimize alan adımızı bağlamış oluyoruz.

cxoJMy.png




KE7ibQ.png


Name server adreslerinin tam olarak yerine oturması için 24 saat geçmesi gerekmektedir. Siteniz görüntülenebilir ancak 24 saat beklemeyi ihmal etmeyiniz.




rNH0rM.png



PhGbDR.png


3Eygz0.gif


- WordPress için Kuruluma Başlayalım -

3Eygz0.gif


Evet, site altyapımızı seçtiysek kuruluma başlama zamanı geldi. :) İlk olarak WordPress altyapısını seçenler için wordpress'in kurulumunu gerçekleştirelim.

3Eygz0.gif


Neden WordPress ?

3Eygz0.gif


Site altyapımıza karar verelim başlığı altında bahsettiğim gibi tema ve eklenti çeşitliliği, kolay görünüm ve özelleştirme yapma imkanı ve kurulumunun kolay olması sebebiyle wordpress en çok tercih edilen altyapılar arasından 1. sırada yer almaktadır ve bu popülerlik gün geçtikçe daha da artmaktadır.

3Eygz0.gif


WordPress Nasıl Kurulur ?

3Eygz0.gif


İlk olarak şu adresten https://tik.lat/AcRjP WordPress'i indirmemiz gerekiyor. Zip olarak inecektir. İndirdikten sonra C-panel veya ftp ile herhangi bir programla hosting hizmetimizin içerisine atmamız / yüklememiz gerekiyor.

C-panel aracılığıyla yüklemek için adımları takip ediniz

Adım 1: Hosting panelimizden C-panele giriş yaptıktan sonra dosya yöneticisine giriyoruz.

rWLkYV.jpg


Adım 2: Buradan yükle butonuna tıkladıktan sonra indirmiş olduğumuz zip uzantılı wordpress dosyamızı yüklüyoruz.

RFKWmj.png



Adım 3: Buraya çıkart diyerek zip uzantılı dosyamızı bulunduğumuz ana dizine çıkartıyoruz. (Public_html)

EvpAmX.png


Adım 4: Çıkarttığımız wordpress ismindeki klasörümüzün içine girdikten sonra hepsini seçip, ana dizinimiz olan public_html içine taşıyoruz.

cZcwsx.png



Adım 4: Dosya yöneticisindeki işlemimiz bitti. Şimdi C-panel'e dönüp MySql veritabanı sihirbazından veritabanı oluşturuyoruz.

tkQrXs.png


Daha sonra bizden bir veritabanı ismi isteyecek. Herhangi bir kelime yazabilirsiniz.

Pmypuv.jpg


Bir önceki işlemde veritabanı ismimizi yazmıştık. Şimdi veritabanına bağlı kullanıcı oluşturacağız. Yine herhangi bir kelime yazıyoruz ve veritabanı kullanıcısına vereceğimiz şifreyi yazıyoruz. Bu bilgileri bir yere kayıt etmeyi unutmayınız. Daha sonra kullanacağız.

q9h4A1.jpg


Şimdi şifreler ile ilgili olan işlemlerimiz bitti. Aşağıdaki resimde göreceğiniz gibi wordpress'in veritabanı bağlantısı çalışabilmesi için 'Tüm ayrıcalıklar' seçeneğini seçip işlemi bitiriyoruz. Bu sayede veritabanımızı oluşturmuş olduk. Diğer adıma geçebiliriz.

AEUZnK.jpg


Adım 5: Bir önceki adımlarda dosyalarımızı hosting hizmetimizin içine atmış ve veritabanımızı oluşturmuştuk. Şimdi sitemize giriyoruz. Girdiğimizde bizi aşağıdaki resimde bulunan kırmızı ile işaretlediğim 'Başlayalım' butonuna tıklıyoruz.

bVgBrY.png


Daha sonra bizi oluşturduğumuz veritabanı bilgilerini gireceğimiz başka bir sayfa karşıladı. Buraya bir önceki adımda oluşturduğumuz veritabanı ismi, kullanıcı adı ve şifremizi giriyoruz.

XXFIcq.png


Girdiğimiz veritabanı bilgileri doğruysa, aşağıda görünen bir sonraki adımı görüntülüyorsunuz. Şimdi buraya resimde görüldüğü gibi site başlığı, kullanıcı adı, şifremizi ve e-postamızı yazdıktan sonra 'Wordpress'i Kur' butonuna tıkladığımızda wordpress başarılı bir şekilde kurulmuş olacak. Daha sonra siteadresimiz .com/wp-login.php sayfamıza giderek admin paneline giriş yapabiliriz.

fubmOu.png





rNH0rM.png



fw0E6O.jpg


3Eygz0.gif


- Forum Altyapıları (XenForo, Mybb,Vbulletin) için Kuruluma Başlayalım -

3Eygz0.gif



Forum için ilk olarak wordpress altyapısında yaptığımız veritabanı oluşturma işlemini gerçekleştirin. Daha sonra forum dosyamızı yukarıda yaptığımız gibi hosting hizmetimize yükleyip, ana dizine taşımamız gerekiyor.

3Eygz0.gif


Forum Altyapıları Nasıl Kurulur ?

3Eygz0.gif


Yukarıdaki veritabanı oluşturma ve dosya yükleme işlemlerini gerçekleştirdikten sonra aşağıdaki resim bizi karşılayacak. Buraya wordpress altyapısında olduğu gibi veritabanı ve site bilgilerimizi girdikten sonra işlemi tamamlayacağız.

3Eygz0.gif


XenForo

3Eygz0.gif


XenForo için wordpress kurulumuyla aynı işlemleri yapabilirsiniz

0lbEkz.png



3Eygz0.gif


Vbulletin

3Eygz0.gif


Vbulletin diğer forum altyapılarına göre daha farklı bir kurulum vardır. Bu farklılık sadece veritabanı bilgileri için geçerlidir. Aynı wordpress de olduğu gibi dosyaları hosting hizmetinize yükledikten sonra config.php isimli dosyamıza giriyoruz ve burada yer alan;

  • Databes name ( Veritabanı adı)
  • Veritabanı kullanıcısı
  • Veritabanı şifresi

Bilgilerini oluşturduğumuz bilgiler ile kayıt edip çıkıyoruz. Daha sonra site adresimize giriş yaparak, forum adını, kullanıcı bilgilerini oluşturup kurulum sağlıyoruz.

tki2PS.jpg



3Eygz0.gif


Mybb

3Eygz0.gif


XenForo ve Mybb kurulumunda olduğu gibi ilk olarak şu adresden https://tik.lat/cSfMH indireceğimiz dosyaları wordpress altyapısında olduğu gibi ana dizine atarak yükleme yapıyoruz. Daha sonra 1 adet veritabanı oluşturduktan sonra sitemizi görüntülediğimizde kurulumun başladığını görmekteyiz. Buradan veritabanı bilgilerini girdikten sonra site adresini ve kullanıcı adını giriyoruz. Kurulumu bitir butonuna tıkladığımızda sitemizin başarılı bir şekilde kurulduğunu göreceğiz.

ITXR5V.jpg



3Eygz0.gif


Tema Seçimi Nasıl Yapılır ?

3Eygz0.gif


Site içeriğimize göre tema seçimi yapmamız gerekiyor. Tabi ki istediğimiz şekilde tema seçebiliriz ama örneğin; Bir oyuncu forumu kuracaksanız, bunun için özelleştirilmiş, oyunculara özel görünüşlü temalar bulunmakta. Farklı bir tema seçmektense, bu tarz özelleştirilmiş temalar seçerseniz diğer sitelerden görünüş bakımından 1-0 önde başlarsınız. Ayrıca tema seçerken hız ve seo bakımından iyi değerlere sahip olup, olmadığını kontrol ediniz. Görünüş ne kadar güzel olursa olsun hız ve seo bakımından temanız kötü puanlar aldıysa sitenize çok daha az ziyaretçi gelecektir.

3Eygz0.gif


Forum İçin Gerekli Eklentiler ?

3Eygz0.gif


Aslında bu seçim kişiye ve kullandığınız altyapıya göre değişiklik gösterir ama genel olarak eklenti ararken aşağıdaki kelimeler anahtar kelimeleriniz olsun. Bu kelimeler etrafındaki eklentileri bularak sitenize kurun.

  • Seo
  • Güvenlik
  • İkon ekleme
  • Forum istatistikleri
  • Gece & Gündüz eklentisi
  • Diğer sitenizi görünüm ve altyapı bakımından güçlendirecek eklentiler



rNH0rM.png



3Eygz0.gif


Özel Script Türleri Nasıl Kurulur ? (PHP Vb.) Kuruluma Nereden Başlanır ?

3Eygz0.gif


Bu tarz scriptlerde ilk olarak dosyalar hosting'e atılır. Bir veritabanı oluşturduktan sonra script dosyaları arasında config isminde bir dosya yer alır genellikle bu isimdeki dosyalar PHP uzantılı olmaktadır. Bu dosyayı açtıktan sonra herhangi bir metin editörü ile düzenliyoruz. Bu dosyada yer alan şu bilgileri dolduruyoruz;

  • Databes name ( Veritabanı adı)
  • Veritabanı kullanıcısı
  • Veritabanı şifresi

Eğerki veritabanı bilgileri doğruysa sitemize girdiğimizde scriptin çalışmakta olduğunu göreceğiz. Veritabanı bilgilerini girecek yer olmayan scriptlerde genel olarak direk dosyaları ana dizine attığınızda çalışması gerekmektedir.




3Eygz0.gif


Web Sitemizi Elden Geçirelim - Web Sitemizi Değerlendirecek Çalışmalar yapalım

3Eygz0.gif


31 Ocak 2019 Saat 17.30 itibariyle dünya internet sitesi sayısı 1 milyar 953 milyonun üzerine çıkmış durumda. Dolayısıyla aynı kategorilerde, aynı yazıları paylaşan birçok web sitesi bulunmakta. Bizim web sitemizin bu siteler arasından sıyrılarak arama motorunda daha ön sıralarda yer almasını sağlamamız gerekiyor. Yoksa bizim web sitemizde diğer sitelerin arasında kayıplara karışabilir. Bu nedenden dolayı şağıdaki işlemleri yapıyoruz.

3Eygz0.gif


Site açıldıktan sonra ne yapılır ?

3Eygz0.gif


Bir web sitesi açıldıktan sonra ilk olarak web sitemizi Google'a tanıtmamız gerekiyor. Bu tanıtma sayesinde Google robotları / Örümcekleri web sitemizi giriş yapark içeriklerimizi indexlemeye başlayacak.

3Eygz0.gif


Arama Motoruna Sitemizi Tanıtalım - Ekleyelim

3Eygz0.gif


Yukarıda bahsettiğimiz gibi sitemizi arama motorlarına tanıtmamız gerekmekte. Burada en çok kullanılan Google ile işlemi gerçekleştireceğiz. Diğer arama motorları için yine aynı şekilde işlemler gerçekleştirilir.

ZV4kab.png


Bu işlemlere geçmeden önce sitemap.xml dosyanız ve robots.txt dosyanız bulunmalıdır. Sitemap dosyanızı wordpress için yoast seo eklentisi ile, Xenforo'da bu dosya otomatik oluşturulmaktadır. siteniz .com/sitemap.xml url'sine giderek sitemap dosyanızı görüntüleyebilirsiniz. Manuel olarak oluşturmak için https://tik.lat/9Uez3

Google'a Tanıtalım

Search Console tarafına gitmemiz gerekiyor. Şu bağlantıya gidiyoruz https://tik.lat/jSqd7 Daha sonra buradan Google hesabımıza giriş yaptığımızda bizi aşağıdaki resimdeki alan karşılıyor. Kırmızı ile işaretlenen alana sitemizin url'sini yazıyoruz.


YBHs5s.png


Devam butonuna tıkladıktan sonra web sitenin bizim olduğunu doğrulamak için search sonsole bize bir dosya veriyor. Bu dosyayı hosting hizmetimizin ana dizinine yüklüyoruz daha sonra doğrula butonun tıklıyoruz. Doğrulandığında bitti diyoruz.


M9zWcz.png


Daha sonra sol bileşenlerin bulunduğu alandan 'site haritaları' seçeneğini seçerek haritamızı gönderiyoruz.

i0V13p.png


3Eygz0.gif


Analytics Nedir ? İzleme Kodu Nereye Yazılır ?

3Eygz0.gif


Analytics sitemizin günlük, aylık, haftalık veya yıllık olarak ziyaretçi giriş - çıkış verilerini görüntüleyebileceğimiz bir sistemdir. Ayrıca ziyaretçilerin sitemize hangi ülkerlerden geldiğini ve en çok hangi Url'leri ziyaret ettiğini görmemize olanak sağlar. Diğer web sitelere yüklenen eklentiler ile karşılaştırdığınızda daha stabil şekilde çalışmakatadır. Sitemizi Analytics'e eklediğimiz zaman bize bir izleme kodu vermektedir. Bu izleme kodunu web sitemizin;

Kod:
[FONT="Comic Sans MS"][COLOR="Lime"]<HEAD>[/COLOR] [COLOR="White"]kısmına ilk öğe olarak yapıştırmamız gerekiyor. [/COLOR]


[COLOR="Cyan"]WordPress'de[/COLOR] [COLOR="Lime"]header.php[/COLOR] [COLOR="White"]dosyasında yer almaktadır.[/COLOR][/FONT]


3Eygz0.gif


Yazı Başlıkları Nasıl Girilmeli ? İyi Bir Yazı Nasıl Yazılır ?

3Eygz0.gif


Yazı başlıklarını girerken şöyle düşünmelisiniz; Ben bu konuyu veya hatayı görüntülediğimde Google'a ne yazarak aratırım ? Şeklinde düşündüğünüzde yazınızın başlığını tam olarak bulursunuz. Çünkü diğer bu konuyu merak eden kullanıcılarda merak edip o başlık ile aratacak ve aratılan cümleye en yakın içerik sizin sitenizde yer aldığı için ilk olarak arama sonuçlarında sizin web siteniz yer alacaktır.

3Eygz0.gif


Backlink Nedir ? Nasıl Alınır ?

3Eygz0.gif


Kısacası backlink, Sitemize geri gelen bağlantılardır. Örneğin, bir x sitesi bizim web sitemize bağlantı verdiğinde biz x sitesinden backlink almış oluyoruz. Backlink alırken, dikkat etmemiz gereken bazı hususlar bulunmakta. Bunlar;

  • Backlink aldığımız web sitesinin bizim sitemizle ilgili olması. Bizim sitemizle ilgili değilse bile domain değerlerinin bizim web sitemizden daha iyi olması gerekmekte. Çünkü eğer bizim web sitemizden daha kötü değerlere sahipse otomatikmen backlink aldığımızda bizim sitemizide kötü etkileyecektir.
  • +18, w+rez içerik bulunduran sitelerden kesinlikle backlink almayınız.
  • Backlink alırken, kelimenize link verin. Örneğin, ben vataniçin kelimesinde yükselmek istiyorsam bu kelimede sitemi linklendiriyorum.
  • Kalıcı backlink alın. Uzun süreli backlinkler sitenize her zaman fayda sağlayacaktır. Kısa süreli backlinkler ise belli bir süre fayda sağlayacak ama bcklink aldığımız web sitesinden bağlantı kaldırılınca sitemiz tekrardan düşmeye başlar.

Backlink almak için en basitinden forumların 'Site Tanıtım' Kategorilerinde web sitenizi paylaşabilirsiniz. Ayrıca değerli, Türkiyenin önde gelen bloglara yorum yaparken web sitenizi ekleyebilirsiniz. Bunun haricinde backlink olarak değilde, tanıtım amaçlı Facebook sayfaları ve grupları benzeri yerlerde paylaşarak web sitenize ziyaretçi çekebilirsiniz.




HpnX9a.png



Bu konuda sizlere nasıl site açabileceğinizi gösterdim

Bir dahaki konuda görüşmek üzere



HpnX9a.png


 
Son düzenleme:

'Chan

Uzman üye
1 Nis 2020
1,801
1,457
Shibuya
Herkese başarılar.
Ellerine emeğine sağlık güzel bilgilendirme olmuş.
Emeğinize sağlık


Yorumlarınız için teşekkür ederim.



İnternet sitelerini açmak için bütün yazılım dilleirni biliyorum. HTML, CSS, JavaScript, PHP ve Python olmak üzere. Bir site açmayı düşünüyorum. Burada Hack işlemleri ile ilgili bilgiler paylaşmak istiyorum. Onun haricinde hazır web temalaro yaparak bunları satmak istiyorum. Öğrenecek arkadaşlara başarılar dilerim. Hatta bu konu hakkında form olarak eğitim konuları açabilirim. İsteyen yazsın...


Bu kadar bilgili bir kişini burada olması şahsen çok güzel. Konu açarsanız ben zevkle okurum çünkü bu alana doğru bir ilgim var. :love:
 

By Birkan

Katılımcı Üye
18 Nis 2022
626
677
logo.png




Merhaba,

Bugün sizlere bir web sitesi nasıl açılır, açmak için ne gereklidir bunlardan bahsedeceğim ve beraber sıfırdan
web sitesi açacağız.



Konu İçeriği


» Web Sitesi Nedir ?

» Alan Adı Alırken Hangi Hususlara Dikkat Etmeliyiz ?

» Site Altyapısına Nasıl karar Vermeliyiz ?

» Bir Web Sitesi Oluşturmak için Gerekli Materyaller

· Alan Adı (Domain)

· Hosting (Barındırma)

» Kuruluma Başlayalım

· WordPress için Kuruluma Başlayalım

· Neden WordPress ?

» WordPress Nasıl Kurulur ?

» Forum Altyapıları (XenForo, Mybb,Vbulletin) için Kuruluma Başlayalım

» Forum Altyapıları Nasıl Kurulur ?

· XenForo

· Vbulletin

· Mybb

» Tema Seçimi Nasıl Yapılır ?

» Forum İçin Gerekli Eklentiler Nelerdir ?

» Özel Script Türleri Nasıl Kurulur ? (PHP Vb.) Kuruluma Nereden Başlanır ?

» Web Sitemizi Elden Geçirelim - Web Sitemizi Değerlendirecek Çalışmalar yapalım

» Site açıldıktan sonra ne yapılır ?

» Arama Motoruna Sitemizi Tanıtalım - Ekleyelim

· Google'a Tanıtalım

» Analytics Nedir ? İzleme Kodu Nereye Yazılır ?

» Yazı Başlıkları Nasıl Girilmeli ? İyi Bir Yazı Nasıl Yazılır ?

» Backlink Nedir ? Nasıl Alınır ?






3Eygz0.gif


Web Sitesi Nedir ?

3Eygz0.gif


Belirli proramlama dilleri, html ve php gibi diller ile yazılmış olan hazır altyapılar ve özel scriptler sayesinde oluşturulmuş, internet ağının sanal kütüphanesidir. İnternet olmadan web siteleri hiçbir şeydir.




rNH0rM.png



3Eygz0.gif


Alan Adı Alırken Hangi Hususlara Dikkat Etmeliyiz ?

3Eygz0.gif


Alan adı alırken öncelikle açacağımız web sitesi ile alakası varmı ? Kolay teleffuz ediliyormu gibi soruları düşündükten sonra satın almalıyız. Ayrıca alan adımızın google tarafından banlı olup, olmadığını kontrol etmemiz gerekiyor. Şuradan sorgulayabilirsiniz: https://tik.lat/JrGtx

Ayrıca btk tarafından +18, w+rez gibi içerikler içeren web siteleri engellenmektedir. Alacağınız alan adının banlı olup, olmadığını kontrol ediniz. Buradan sorgulayabilirsiniz: https://tik.lat/fVDUz

Bunun haricinde spam olarak algılanıp, algılanmadığını şuradan sorgulayabilirsiniz: https://tik.lat/lIs66

Alan adlarında "PA (Page Authority) ve Otorite (AO) durumları vardır. Bunlar alan adlarının değerlerini gösterir. Örneğin; Alan adı birçok siteden geri bağlantı (Backlink) aldıysa, o sitenin Page Authority değerleri yükselecektir. Değerleri yüksek alan adı almak her zaman daha avantajlıdır çünkü arama motorları sitenizi bu değerlere göre sıralamaya sokmaktadır.





rNH0rM.png


3Eygz0.gif


Site Altyapısına Nasıl karar Vermeliyiz ?

3Eygz0.gif


Site altyapısına oluşturacağımız web sitesinin türüne göre karar vermemiz gerekiyor. Burada en kolay yoldan bir web sitesi kurmak için özel scriptler tercih edilebilir. Fakat seo vb. Durumlar ile alakalı hazır altyapılar daha öne çıkmaktadır. Bir blog açmak için wordpress tercih edebilir, 3.860 adet tema arasından istediğimiz hazır temayı tercih edebilir ve sitemizi oluşturabiliriz. Bir forum kurmak istiyorsak ücretli olarak tercih edilen XenFore veya vbulletin'i listemizin en başına ekleyebiliriz. Ücretsiz olarak forum altyapılarında Mybb'i seçebiliriz.




rNH0rM.png


3Eygz0.gif


Bir Web Sitesi Oluşturmak için Gerekli Materyaller

3Eygz0.gif


Temel olarak 2 adet işlem yapmanız gerekmektedir. Birinci olarak bir alan adı almak. İkincisi hosting çünkü dosyalarınızın bulunması gereken bir sunucu ihtiyacı vardır.




rNH0rM.png



3Eygz0.gif


Alan Adı (Domain)

3Eygz0.gif


Alan adı hizmeti veren birçok firma bulunmakta anlatım için alacağımız firma bir x firması ama bütün firmaların alan adı alım işlemleri aynıdır. Öncelikle alan adı seçimine karar vermemiz gerekiyor. Mesela bir blog açacaksak ne ile ilgili açacağımıza karar vermeliyiz. Teknoloji mi seçtiniz ? Teknoblog, Teknomax alan adı seçimleriniz arsında olabilir. Şimdi alan adımızı satın alalım.


1. Adım:
Alan adı alacağımız firmadan hesap oluşturuyoruz.



xrzdtE.png



2. Adım: Hesabımıza giriş yaptıktan sonra 'yeni hizmet al' bölümünden alan adımızı yazdıktan sonra satın al diyoruz ve sonraki sayfada 'Whois koruması' Seçeneğini işaretledikten sonra satın almasına giderek satın alma işlemini tamamlıyoruz. Ancak bazı firmalar whois korumasını ücretli sağlamaktadır. Firmaya göre bu işlem değişiklik gösterir. ( Whois koruması alan adı alırken girdiğiniz adres, telefon ve isim soy isminizi gizlemektedir. )


J92NRh.png



Alan adımız tescil işlemi tamamlandıktan sonra hosting almamız gerekmekte.




rNH0rM.png



3Eygz0.gif


Hosting (Barındırma)

3Eygz0.gif


Hosting hizmeti, sitemizi oluşturacağım dosyaların bulunduğu yerdir. :) Hosting hizmetimizi alacağımız firma: x firması. Burada yine aynı şekilde genel olarak tüm işlemler firmalarda alan adında olduğu gibi aynıdır.

1. Adım: Hosting hizmeti alacağımız firmaya giderek hesap oluşturuyoruz.



FdwwBg.png


2. Adım: Hesabımıza giriş yaptıktan sonra 'yeni hizmet al' bölümünden Hosting hizmeti alıyoruz.

KE7ibQ.png


Hosting alırken kuracağımız siteye göre alım yapıyoruz. Örneğin, biz bu konuda wordpress kuracağımız için aşağıdaki bilgilere göre uygun paketi satın alıyoruz.

  • PHP 7.3 veya daha üstü
  • MySQL 5.6 veya daha yeni veya MariaDB 10.1 veya daha yeni
  • mod_rewrite modülü ile Nginx veya Apache
  • HTTPS desteği

Eğer ki sitenizin çalışması için gereken bilgileri biliyor ama hosting paketinden anlamıyorsanız; Hosting alacağınız firmaya destek talebi ileterek ' Benim sitemin çalışabilmesi için şu gereksinimlere ihtiyaç var. Acaba hosting paketiniz bu gereksinimleri karşılıyormu ?' şeklinde bilgi alın. Karşılıyorsa adımlarımıza devam edebilirsiniz. Karşılamıyorsa yeni bir firma ile görüşme sağlayın.


3. Adım: Web sitemizin dosyalarının alan adına bağlı olarak çalışması için alan adımızla, hosting hizmetimiz arasında bir bağ olması gerekiyor. Name server konusu işte tam bu sırada araya giriyor. Eğer ki name server bilgilerini bilmiyorsanız, hosting aldığınız firma ile iletişime geçiniz. Şimdi alan adı aldığımız firmanın web sitesine giderek, alan adımızın yanında yer alan yönet tuşuna tıklıyoruz.


LvIGLd.png


4. Adım: DNS (Name Server) Yazan kısıma ns1, ns2 yazılı alanlara hosting firmasından adlığımız name server adreslerini giriyoruz ve hosting hizmetimize alan adımızı bağlamış oluyoruz.

cxoJMy.png




KE7ibQ.png


Name server adreslerinin tam olarak yerine oturması için 24 saat geçmesi gerekmektedir. Siteniz görüntülenebilir ancak 24 saat beklemeyi ihmal etmeyiniz.




rNH0rM.png



PhGbDR.png


3Eygz0.gif


- WordPress için Kuruluma Başlayalım -

3Eygz0.gif


Evet, site altyapımızı seçtiysek kuruluma başlama zamanı geldi. :) İlk olarak WordPress altyapısını seçenler için wordpress'in kurulumunu gerçekleştirelim.

3Eygz0.gif


Neden WordPress ?

3Eygz0.gif


Site altyapımıza karar verelim başlığı altında bahsettiğim gibi tema ve eklenti çeşitliliği, kolay görünüm ve özelleştirme yapma imkanı ve kurulumunun kolay olması sebebiyle wordpress en çok tercih edilen altyapılar arasından 1. sırada yer almaktadır ve bu popülerlik gün geçtikçe daha da artmaktadır.

3Eygz0.gif


WordPress Nasıl Kurulur ?

3Eygz0.gif


İlk olarak şu adresten https://tik.lat/AcRjP WordPress'i indirmemiz gerekiyor. Zip olarak inecektir. İndirdikten sonra C-panel veya ftp ile herhangi bir programla hosting hizmetimizin içerisine atmamız / yüklememiz gerekiyor.

C-panel aracılığıyla yüklemek için adımları takip ediniz

Adım 1:
Hosting panelimizden C-panele giriş yaptıktan sonra dosya yöneticisine giriyoruz.


rWLkYV.jpg


Adım 2: Buradan yükle butonuna tıkladıktan sonra indirmiş olduğumuz zip uzantılı wordpress dosyamızı yüklüyoruz.

RFKWmj.png



Adım 3: Buraya çıkart diyerek zip uzantılı dosyamızı bulunduğumuz ana dizine çıkartıyoruz. (Public_html)

EvpAmX.png


Adım 4: Çıkarttığımız wordpress ismindeki klasörümüzün içine girdikten sonra hepsini seçip, ana dizinimiz olan public_html içine taşıyoruz.

cZcwsx.png



Adım 4: Dosya yöneticisindeki işlemimiz bitti. Şimdi C-panel'e dönüp MySql veritabanı sihirbazından veritabanı oluşturuyoruz.

tkQrXs.png


Daha sonra bizden bir veritabanı ismi isteyecek. Herhangi bir kelime yazabilirsiniz.

Pmypuv.jpg


Bir önceki işlemde veritabanı ismimizi yazmıştık. Şimdi veritabanına bağlı kullanıcı oluşturacağız. Yine herhangi bir kelime yazıyoruz ve veritabanı kullanıcısına vereceğimiz şifreyi yazıyoruz. Bu bilgileri bir yere kayıt etmeyi unutmayınız. Daha sonra kullanacağız.

q9h4A1.jpg


Şimdi şifreler ile ilgili olan işlemlerimiz bitti. Aşağıdaki resimde göreceğiniz gibi wordpress'in veritabanı bağlantısı çalışabilmesi için 'Tüm ayrıcalıklar' seçeneğini seçip işlemi bitiriyoruz. Bu sayede veritabanımızı oluşturmuş olduk. Diğer adıma geçebiliriz.

AEUZnK.jpg


Adım 5: Bir önceki adımlarda dosyalarımızı hosting hizmetimizin içine atmış ve veritabanımızı oluşturmuştuk. Şimdi sitemize giriyoruz. Girdiğimizde bizi aşağıdaki resimde bulunan kırmızı ile işaretlediğim 'Başlayalım' butonuna tıklıyoruz.

bVgBrY.png


Daha sonra bizi oluşturduğumuz veritabanı bilgilerini gireceğimiz başka bir sayfa karşıladı. Buraya bir önceki adımda oluşturduğumuz veritabanı ismi, kullanıcı adı ve şifremizi giriyoruz.

XXFIcq.png


Girdiğimiz veritabanı bilgileri doğruysa, aşağıda görünen bir sonraki adımı görüntülüyorsunuz. Şimdi buraya resimde görüldüğü gibi site başlığı, kullanıcı adı, şifremizi ve e-postamızı yazdıktan sonra 'Wordpress'i Kur' butonuna tıkladığımızda wordpress başarılı bir şekilde kurulmuş olacak. Daha sonra siteadresimiz .com/wp-login.php sayfamıza giderek admin paneline giriş yapabiliriz.

fubmOu.png





rNH0rM.png



fw0E6O.jpg


3Eygz0.gif


- Forum Altyapıları (XenForo, Mybb,Vbulletin) için Kuruluma Başlayalım -

3Eygz0.gif



Forum için ilk olarak wordpress altyapısında yaptığımız veritabanı oluşturma işlemini gerçekleştirin. Daha sonra forum dosyamızı yukarıda yaptığımız gibi hosting hizmetimize yükleyip, ana dizine taşımamız gerekiyor.

3Eygz0.gif


Forum Altyapıları Nasıl Kurulur ?

3Eygz0.gif


Yukarıdaki veritabanı oluşturma ve dosya yükleme işlemlerini gerçekleştirdikten sonra aşağıdaki resim bizi karşılayacak. Buraya wordpress altyapısında olduğu gibi veritabanı ve site bilgilerimizi girdikten sonra işlemi tamamlayacağız.

3Eygz0.gif


XenForo

3Eygz0.gif


XenForo için wordpress kurulumuyla aynı işlemleri yapabilirsiniz

0lbEkz.png



3Eygz0.gif


Vbulletin

3Eygz0.gif


Vbulletin diğer forum altyapılarına göre daha farklı bir kurulum vardır. Bu farklılık sadece veritabanı bilgileri için geçerlidir. Aynı wordpress de olduğu gibi dosyaları hosting hizmetinize yükledikten sonra config.php isimli dosyamıza giriyoruz ve burada yer alan;

  • Databes name ( Veritabanı adı)
  • Veritabanı kullanıcısı
  • Veritabanı şifresi

Bilgilerini oluşturduğumuz bilgiler ile kayıt edip çıkıyoruz. Daha sonra site adresimize giriş yaparak, forum adını, kullanıcı bilgilerini oluşturup kurulum sağlıyoruz.

tki2PS.jpg



3Eygz0.gif


Mybb

3Eygz0.gif


XenForo ve Mybb kurulumunda olduğu gibi ilk olarak şu adresden https://tik.lat/cSfMH indireceğimiz dosyaları wordpress altyapısında olduğu gibi ana dizine atarak yükleme yapıyoruz. Daha sonra 1 adet veritabanı oluşturduktan sonra sitemizi görüntülediğimizde kurulumun başladığını görmekteyiz. Buradan veritabanı bilgilerini girdikten sonra site adresini ve kullanıcı adını giriyoruz. Kurulumu bitir butonuna tıkladığımızda sitemizin başarılı bir şekilde kurulduğunu göreceğiz.

ITXR5V.jpg



3Eygz0.gif


Tema Seçimi Nasıl Yapılır ?

3Eygz0.gif


Site içeriğimize göre tema seçimi yapmamız gerekiyor. Tabi ki istediğimiz şekilde tema seçebiliriz ama örneğin; Bir oyuncu forumu kuracaksanız, bunun için özelleştirilmiş, oyunculara özel görünüşlü temalar bulunmakta. Farklı bir tema seçmektense, bu tarz özelleştirilmiş temalar seçerseniz diğer sitelerden görünüş bakımından 1-0 önde başlarsınız. Ayrıca tema seçerken hız ve seo bakımından iyi değerlere sahip olup, olmadığını kontrol ediniz. Görünüş ne kadar güzel olursa olsun hız ve seo bakımından temanız kötü puanlar aldıysa sitenize çok daha az ziyaretçi gelecektir.

3Eygz0.gif


Forum İçin Gerekli Eklentiler ?

3Eygz0.gif


Aslında bu seçim kişiye ve kullandığınız altyapıya göre değişiklik gösterir ama genel olarak eklenti ararken aşağıdaki kelimeler anahtar kelimeleriniz olsun. Bu kelimeler etrafındaki eklentileri bularak sitenize kurun.

  • Seo
  • Güvenlik
  • İkon ekleme
  • Forum istatistikleri
  • Gece & Gündüz eklentisi
  • Diğer sitenizi görünüm ve altyapı bakımından güçlendirecek eklentiler



rNH0rM.png



3Eygz0.gif


Özel Script Türleri Nasıl Kurulur ? (PHP Vb.) Kuruluma Nereden Başlanır ?

3Eygz0.gif


Bu tarz scriptlerde ilk olarak dosyalar hosting'e atılır. Bir veritabanı oluşturduktan sonra script dosyaları arasında config isminde bir dosya yer alır genellikle bu isimdeki dosyalar PHP uzantılı olmaktadır. Bu dosyayı açtıktan sonra herhangi bir metin editörü ile düzenliyoruz. Bu dosyada yer alan şu bilgileri dolduruyoruz;

  • Databes name ( Veritabanı adı)
  • Veritabanı kullanıcısı
  • Veritabanı şifresi

Eğerki veritabanı bilgileri doğruysa sitemize girdiğimizde scriptin çalışmakta olduğunu göreceğiz. Veritabanı bilgilerini girecek yer olmayan scriptlerde genel olarak direk dosyaları ana dizine attığınızda çalışması gerekmektedir.




3Eygz0.gif


Web Sitemizi Elden Geçirelim - Web Sitemizi Değerlendirecek Çalışmalar yapalım

3Eygz0.gif


31 Ocak 2019 Saat 17.30 itibariyle dünya internet sitesi sayısı 1 milyar 953 milyonun üzerine çıkmış durumda. Dolayısıyla aynı kategorilerde, aynı yazıları paylaşan birçok web sitesi bulunmakta. Bizim web sitemizin bu siteler arasından sıyrılarak arama motorunda daha ön sıralarda yer almasını sağlamamız gerekiyor. Yoksa bizim web sitemizde diğer sitelerin arasında kayıplara karışabilir. Bu nedenden dolayı şağıdaki işlemleri yapıyoruz.

3Eygz0.gif


Site açıldıktan sonra ne yapılır ?

3Eygz0.gif


Bir web sitesi açıldıktan sonra ilk olarak web sitemizi Google'a tanıtmamız gerekiyor. Bu tanıtma sayesinde Google robotları / Örümcekleri web sitemizi giriş yapark içeriklerimizi indexlemeye başlayacak.

3Eygz0.gif


Arama Motoruna Sitemizi Tanıtalım - Ekleyelim

3Eygz0.gif


Yukarıda bahsettiğimiz gibi sitemizi arama motorlarına tanıtmamız gerekmekte. Burada en çok kullanılan Google ile işlemi gerçekleştireceğiz. Diğer arama motorları için yine aynı şekilde işlemler gerçekleştirilir.

ZV4kab.png


Bu işlemlere geçmeden önce sitemap.xml dosyanız ve robots.txt dosyanız bulunmalıdır. Sitemap dosyanızı wordpress için yoast seo eklentisi ile, Xenforo'da bu dosya otomatik oluşturulmaktadır. siteniz .com/sitemap.xml url'sine giderek sitemap dosyanızı görüntüleyebilirsiniz. Manuel olarak oluşturmak için https://tik.lat/9Uez3

Google'a Tanıtalım

Search Console tarafına gitmemiz gerekiyor. Şu bağlantıya gidiyoruz https://tik.lat/jSqd7 Daha sonra buradan Google hesabımıza giriş yaptığımızda bizi aşağıdaki resimdeki alan karşılıyor. Kırmızı ile işaretlenen alana sitemizin url'sini yazıyoruz.


YBHs5s.png


Devam butonuna tıkladıktan sonra web sitenin bizim olduğunu doğrulamak için search sonsole bize bir dosya veriyor. Bu dosyayı hosting hizmetimizin ana dizinine yüklüyoruz daha sonra doğrula butonun tıklıyoruz. Doğrulandığında bitti diyoruz.


M9zWcz.png


Daha sonra sol bileşenlerin bulunduğu alandan 'site haritaları' seçeneğini seçerek haritamızı gönderiyoruz.

i0V13p.png


3Eygz0.gif


Analytics Nedir ? İzleme Kodu Nereye Yazılır ?

3Eygz0.gif


Analytics sitemizin günlük, aylık, haftalık veya yıllık olarak ziyaretçi giriş - çıkış verilerini görüntüleyebileceğimiz bir sistemdir. Ayrıca ziyaretçilerin sitemize hangi ülkerlerden geldiğini ve en çok hangi Url'leri ziyaret ettiğini görmemize olanak sağlar. Diğer web sitelere yüklenen eklentiler ile karşılaştırdığınızda daha stabil şekilde çalışmakatadır. Sitemizi Analytics'e eklediğimiz zaman bize bir izleme kodu vermektedir. Bu izleme kodunu web sitemizin;

Kod:
[FONT="Comic Sans MS"][COLOR="Lime"]<HEAD>[/COLOR] [COLOR="White"]kısmına ilk öğe olarak yapıştırmamız gerekiyor. [/COLOR]


[COLOR="Cyan"]WordPress'de[/COLOR] [COLOR="Lime"]header.php[/COLOR] [COLOR="White"]dosyasında yer almaktadır.[/COLOR][/FONT]


3Eygz0.gif


Yazı Başlıkları Nasıl Girilmeli ? İyi Bir Yazı Nasıl Yazılır ?

3Eygz0.gif


Yazı başlıklarını girerken şöyle düşünmelisiniz; Ben bu konuyu veya hatayı görüntülediğimde Google'a ne yazarak aratırım ? Şeklinde düşündüğünüzde yazınızın başlığını tam olarak bulursunuz. Çünkü diğer bu konuyu merak eden kullanıcılarda merak edip o başlık ile aratacak ve aratılan cümleye en yakın içerik sizin sitenizde yer aldığı için ilk olarak arama sonuçlarında sizin web siteniz yer alacaktır.

3Eygz0.gif


Backlink Nedir ? Nasıl Alınır ?

3Eygz0.gif


Kısacası backlink, Sitemize geri gelen bağlantılardır. Örneğin, bir x sitesi bizim web sitemize bağlantı verdiğinde biz x sitesinden backlink almış oluyoruz. Backlink alırken, dikkat etmemiz gereken bazı hususlar bulunmakta. Bunlar;

  • Backlink aldığımız web sitesinin bizim sitemizle ilgili olması. Bizim sitemizle ilgili değilse bile domain değerlerinin bizim web sitemizden daha iyi olması gerekmekte. Çünkü eğer bizim web sitemizden daha kötü değerlere sahipse otomatikmen backlink aldığımızda bizim sitemizide kötü etkileyecektir.
  • +18, w+rez içerik bulunduran sitelerden kesinlikle backlink almayınız.
  • Backlink alırken, kelimenize link verin. Örneğin, ben vataniçin kelimesinde yükselmek istiyorsam bu kelimede sitemi linklendiriyorum.
  • Kalıcı backlink alın. Uzun süreli backlinkler sitenize her zaman fayda sağlayacaktır. Kısa süreli backlinkler ise belli bir süre fayda sağlayacak ama bcklink aldığımız web sitesinden bağlantı kaldırılınca sitemiz tekrardan düşmeye başlar.

Backlink almak için en basitinden forumların 'Site Tanıtım' Kategorilerinde web sitenizi paylaşabilirsiniz. Ayrıca değerli, Türkiyenin önde gelen bloglara yorum yaparken web sitenizi ekleyebilirsiniz. Bunun haricinde backlink olarak değilde, tanıtım amaçlı Facebook sayfaları ve grupları benzeri yerlerde paylaşarak web sitenize ziyaretçi çekebilirsiniz.




HpnX9a.png



Bu konuda sizlere nasıl site açabileceğinizi gösterdim

Bir dahaki konuda görüşmek üzere



HpnX9a.png


Elinize sağlık hocam
 

siyahsehir

Yeni üye
28 Mar 2023
2
0
İnternet sitelerini açmak için bütün yazılım dilleirni biliyorum. HTML, CSS, JavaScript, PHP ve Python olmak üzere. Bir site açmayı düşünüyorum. Burada Hack işlemleri ile ilgili bilgiler paylaşmak istiyorum. Onun haricinde hazır web temalaro yaparak bunları satmak istiyorum. Öğrenecek arkadaşlara başarılar dilerim. Hatta bu konu hakkında form olarak eğitim konuları açabilirim. İsteyen yazsın...
Ben
 

gostking

Katılımcı Üye
29 Nis 2020
358
685
Vatan
logo.png




Merhaba,

Bugün sizlere bir web sitesi nasıl açılır, açmak için ne gereklidir bunlardan bahsedeceğim ve beraber sıfırdan
web sitesi açacağız.



Konu İçeriği


» Web Sitesi Nedir ?

» Alan Adı Alırken Hangi Hususlara Dikkat Etmeliyiz ?

» Site Altyapısına Nasıl karar Vermeliyiz ?

» Bir Web Sitesi Oluşturmak için Gerekli Materyaller

· Alan Adı (Domain)

· Hosting (Barındırma)

» Kuruluma Başlayalım

· WordPress için Kuruluma Başlayalım

· Neden WordPress ?

» WordPress Nasıl Kurulur ?

» Forum Altyapıları (XenForo, Mybb,Vbulletin) için Kuruluma Başlayalım

» Forum Altyapıları Nasıl Kurulur ?

· XenForo

· Vbulletin

· Mybb

» Tema Seçimi Nasıl Yapılır ?

» Forum İçin Gerekli Eklentiler Nelerdir ?

» Özel Script Türleri Nasıl Kurulur ? (PHP Vb.) Kuruluma Nereden Başlanır ?

» Web Sitemizi Elden Geçirelim - Web Sitemizi Değerlendirecek Çalışmalar yapalım

» Site açıldıktan sonra ne yapılır ?

» Arama Motoruna Sitemizi Tanıtalım - Ekleyelim

· Google'a Tanıtalım

» Analytics Nedir ? İzleme Kodu Nereye Yazılır ?

» Yazı Başlıkları Nasıl Girilmeli ? İyi Bir Yazı Nasıl Yazılır ?

» Backlink Nedir ? Nasıl Alınır ?






3Eygz0.gif


Web Sitesi Nedir ?

3Eygz0.gif


Belirli proramlama dilleri, html ve php gibi diller ile yazılmış olan hazır altyapılar ve özel scriptler sayesinde oluşturulmuş, internet ağının sanal kütüphanesidir. İnternet olmadan web siteleri hiçbir şeydir.




rNH0rM.png



3Eygz0.gif


Alan Adı Alırken Hangi Hususlara Dikkat Etmeliyiz ?

3Eygz0.gif


Alan adı alırken öncelikle açacağımız web sitesi ile alakası varmı ? Kolay teleffuz ediliyormu gibi soruları düşündükten sonra satın almalıyız. Ayrıca alan adımızın google tarafından banlı olup, olmadığını kontrol etmemiz gerekiyor. Şuradan sorgulayabilirsiniz: https://tik.lat/JrGtx

Ayrıca btk tarafından +18, w+rez gibi içerikler içeren web siteleri engellenmektedir. Alacağınız alan adının banlı olup, olmadığını kontrol ediniz. Buradan sorgulayabilirsiniz: https://tik.lat/fVDUz

Bunun haricinde spam olarak algılanıp, algılanmadığını şuradan sorgulayabilirsiniz: https://tik.lat/lIs66

Alan adlarında "PA (Page Authority) ve Otorite (AO) durumları vardır. Bunlar alan adlarının değerlerini gösterir. Örneğin; Alan adı birçok siteden geri bağlantı (Backlink) aldıysa, o sitenin Page Authority değerleri yükselecektir. Değerleri yüksek alan adı almak her zaman daha avantajlıdır çünkü arama motorları sitenizi bu değerlere göre sıralamaya sokmaktadır.





rNH0rM.png


3Eygz0.gif


Site Altyapısına Nasıl karar Vermeliyiz ?

3Eygz0.gif


Site altyapısına oluşturacağımız web sitesinin türüne göre karar vermemiz gerekiyor. Burada en kolay yoldan bir web sitesi kurmak için özel scriptler tercih edilebilir. Fakat seo vb. Durumlar ile alakalı hazır altyapılar daha öne çıkmaktadır. Bir blog açmak için wordpress tercih edebilir, 3.860 adet tema arasından istediğimiz hazır temayı tercih edebilir ve sitemizi oluşturabiliriz. Bir forum kurmak istiyorsak ücretli olarak tercih edilen XenFore veya vbulletin'i listemizin en başına ekleyebiliriz. Ücretsiz olarak forum altyapılarında Mybb'i seçebiliriz.




rNH0rM.png


3Eygz0.gif


Bir Web Sitesi Oluşturmak için Gerekli Materyaller

3Eygz0.gif


Temel olarak 2 adet işlem yapmanız gerekmektedir. Birinci olarak bir alan adı almak. İkincisi hosting çünkü dosyalarınızın bulunması gereken bir sunucu ihtiyacı vardır.




rNH0rM.png



3Eygz0.gif


Alan Adı (Domain)

3Eygz0.gif


Alan adı hizmeti veren birçok firma bulunmakta anlatım için alacağımız firma bir x firması ama bütün firmaların alan adı alım işlemleri aynıdır. Öncelikle alan adı seçimine karar vermemiz gerekiyor. Mesela bir blog açacaksak ne ile ilgili açacağımıza karar vermeliyiz. Teknoloji mi seçtiniz ? Teknoblog, Teknomax alan adı seçimleriniz arsında olabilir. Şimdi alan adımızı satın alalım.


1. Adım:
Alan adı alacağımız firmadan hesap oluşturuyoruz.



xrzdtE.png



2. Adım: Hesabımıza giriş yaptıktan sonra 'yeni hizmet al' bölümünden alan adımızı yazdıktan sonra satın al diyoruz ve sonraki sayfada 'Whois koruması' Seçeneğini işaretledikten sonra satın almasına giderek satın alma işlemini tamamlıyoruz. Ancak bazı firmalar whois korumasını ücretli sağlamaktadır. Firmaya göre bu işlem değişiklik gösterir. ( Whois koruması alan adı alırken girdiğiniz adres, telefon ve isim soy isminizi gizlemektedir. )


J92NRh.png



Alan adımız tescil işlemi tamamlandıktan sonra hosting almamız gerekmekte.




rNH0rM.png



3Eygz0.gif


Hosting (Barındırma)

3Eygz0.gif


Hosting hizmeti, sitemizi oluşturacağım dosyaların bulunduğu yerdir. :) Hosting hizmetimizi alacağımız firma: x firması. Burada yine aynı şekilde genel olarak tüm işlemler firmalarda alan adında olduğu gibi aynıdır.

1. Adım: Hosting hizmeti alacağımız firmaya giderek hesap oluşturuyoruz.



FdwwBg.png


2. Adım: Hesabımıza giriş yaptıktan sonra 'yeni hizmet al' bölümünden Hosting hizmeti alıyoruz.

KE7ibQ.png


Hosting alırken kuracağımız siteye göre alım yapıyoruz. Örneğin, biz bu konuda wordpress kuracağımız için aşağıdaki bilgilere göre uygun paketi satın alıyoruz.

  • PHP 7.3 veya daha üstü
  • MySQL 5.6 veya daha yeni veya MariaDB 10.1 veya daha yeni
  • mod_rewrite modülü ile Nginx veya Apache
  • HTTPS desteği

Eğer ki sitenizin çalışması için gereken bilgileri biliyor ama hosting paketinden anlamıyorsanız; Hosting alacağınız firmaya destek talebi ileterek ' Benim sitemin çalışabilmesi için şu gereksinimlere ihtiyaç var. Acaba hosting paketiniz bu gereksinimleri karşılıyormu ?' şeklinde bilgi alın. Karşılıyorsa adımlarımıza devam edebilirsiniz. Karşılamıyorsa yeni bir firma ile görüşme sağlayın.


3. Adım: Web sitemizin dosyalarının alan adına bağlı olarak çalışması için alan adımızla, hosting hizmetimiz arasında bir bağ olması gerekiyor. Name server konusu işte tam bu sırada araya giriyor. Eğer ki name server bilgilerini bilmiyorsanız, hosting aldığınız firma ile iletişime geçiniz. Şimdi alan adı aldığımız firmanın web sitesine giderek, alan adımızın yanında yer alan yönet tuşuna tıklıyoruz.


LvIGLd.png


4. Adım: DNS (Name Server) Yazan kısıma ns1, ns2 yazılı alanlara hosting firmasından adlığımız name server adreslerini giriyoruz ve hosting hizmetimize alan adımızı bağlamış oluyoruz.

cxoJMy.png




KE7ibQ.png


Name server adreslerinin tam olarak yerine oturması için 24 saat geçmesi gerekmektedir. Siteniz görüntülenebilir ancak 24 saat beklemeyi ihmal etmeyiniz.




rNH0rM.png



PhGbDR.png


3Eygz0.gif


- WordPress için Kuruluma Başlayalım -

3Eygz0.gif


Evet, site altyapımızı seçtiysek kuruluma başlama zamanı geldi. :) İlk olarak WordPress altyapısını seçenler için wordpress'in kurulumunu gerçekleştirelim.

3Eygz0.gif


Neden WordPress ?

3Eygz0.gif


Site altyapımıza karar verelim başlığı altında bahsettiğim gibi tema ve eklenti çeşitliliği, kolay görünüm ve özelleştirme yapma imkanı ve kurulumunun kolay olması sebebiyle wordpress en çok tercih edilen altyapılar arasından 1. sırada yer almaktadır ve bu popülerlik gün geçtikçe daha da artmaktadır.

3Eygz0.gif


WordPress Nasıl Kurulur ?

3Eygz0.gif


İlk olarak şu adresten https://tik.lat/AcRjP WordPress'i indirmemiz gerekiyor. Zip olarak inecektir. İndirdikten sonra C-panel veya ftp ile herhangi bir programla hosting hizmetimizin içerisine atmamız / yüklememiz gerekiyor.

C-panel aracılığıyla yüklemek için adımları takip ediniz

Adım 1:
Hosting panelimizden C-panele giriş yaptıktan sonra dosya yöneticisine giriyoruz.


rWLkYV.jpg


Adım 2: Buradan yükle butonuna tıkladıktan sonra indirmiş olduğumuz zip uzantılı wordpress dosyamızı yüklüyoruz.

RFKWmj.png



Adım 3: Buraya çıkart diyerek zip uzantılı dosyamızı bulunduğumuz ana dizine çıkartıyoruz. (Public_html)

EvpAmX.png


Adım 4: Çıkarttığımız wordpress ismindeki klasörümüzün içine girdikten sonra hepsini seçip, ana dizinimiz olan public_html içine taşıyoruz.

cZcwsx.png



Adım 4: Dosya yöneticisindeki işlemimiz bitti. Şimdi C-panel'e dönüp MySql veritabanı sihirbazından veritabanı oluşturuyoruz.

tkQrXs.png


Daha sonra bizden bir veritabanı ismi isteyecek. Herhangi bir kelime yazabilirsiniz.

Pmypuv.jpg


Bir önceki işlemde veritabanı ismimizi yazmıştık. Şimdi veritabanına bağlı kullanıcı oluşturacağız. Yine herhangi bir kelime yazıyoruz ve veritabanı kullanıcısına vereceğimiz şifreyi yazıyoruz. Bu bilgileri bir yere kayıt etmeyi unutmayınız. Daha sonra kullanacağız.

q9h4A1.jpg


Şimdi şifreler ile ilgili olan işlemlerimiz bitti. Aşağıdaki resimde göreceğiniz gibi wordpress'in veritabanı bağlantısı çalışabilmesi için 'Tüm ayrıcalıklar' seçeneğini seçip işlemi bitiriyoruz. Bu sayede veritabanımızı oluşturmuş olduk. Diğer adıma geçebiliriz.

AEUZnK.jpg


Adım 5: Bir önceki adımlarda dosyalarımızı hosting hizmetimizin içine atmış ve veritabanımızı oluşturmuştuk. Şimdi sitemize giriyoruz. Girdiğimizde bizi aşağıdaki resimde bulunan kırmızı ile işaretlediğim 'Başlayalım' butonuna tıklıyoruz.

bVgBrY.png


Daha sonra bizi oluşturduğumuz veritabanı bilgilerini gireceğimiz başka bir sayfa karşıladı. Buraya bir önceki adımda oluşturduğumuz veritabanı ismi, kullanıcı adı ve şifremizi giriyoruz.

XXFIcq.png


Girdiğimiz veritabanı bilgileri doğruysa, aşağıda görünen bir sonraki adımı görüntülüyorsunuz. Şimdi buraya resimde görüldüğü gibi site başlığı, kullanıcı adı, şifremizi ve e-postamızı yazdıktan sonra 'Wordpress'i Kur' butonuna tıkladığımızda wordpress başarılı bir şekilde kurulmuş olacak. Daha sonra siteadresimiz .com/wp-login.php sayfamıza giderek admin paneline giriş yapabiliriz.

fubmOu.png





rNH0rM.png



fw0E6O.jpg


3Eygz0.gif


- Forum Altyapıları (XenForo, Mybb,Vbulletin) için Kuruluma Başlayalım -

3Eygz0.gif



Forum için ilk olarak wordpress altyapısında yaptığımız veritabanı oluşturma işlemini gerçekleştirin. Daha sonra forum dosyamızı yukarıda yaptığımız gibi hosting hizmetimize yükleyip, ana dizine taşımamız gerekiyor.

3Eygz0.gif


Forum Altyapıları Nasıl Kurulur ?

3Eygz0.gif


Yukarıdaki veritabanı oluşturma ve dosya yükleme işlemlerini gerçekleştirdikten sonra aşağıdaki resim bizi karşılayacak. Buraya wordpress altyapısında olduğu gibi veritabanı ve site bilgilerimizi girdikten sonra işlemi tamamlayacağız.

3Eygz0.gif


XenForo

3Eygz0.gif


XenForo için wordpress kurulumuyla aynı işlemleri yapabilirsiniz

0lbEkz.png



3Eygz0.gif


Vbulletin

3Eygz0.gif


Vbulletin diğer forum altyapılarına göre daha farklı bir kurulum vardır. Bu farklılık sadece veritabanı bilgileri için geçerlidir. Aynı wordpress de olduğu gibi dosyaları hosting hizmetinize yükledikten sonra config.php isimli dosyamıza giriyoruz ve burada yer alan;

  • Databes name ( Veritabanı adı)
  • Veritabanı kullanıcısı
  • Veritabanı şifresi

Bilgilerini oluşturduğumuz bilgiler ile kayıt edip çıkıyoruz. Daha sonra site adresimize giriş yaparak, forum adını, kullanıcı bilgilerini oluşturup kurulum sağlıyoruz.

tki2PS.jpg



3Eygz0.gif


Mybb

3Eygz0.gif


XenForo ve Mybb kurulumunda olduğu gibi ilk olarak şu adresden https://tik.lat/cSfMH indireceğimiz dosyaları wordpress altyapısında olduğu gibi ana dizine atarak yükleme yapıyoruz. Daha sonra 1 adet veritabanı oluşturduktan sonra sitemizi görüntülediğimizde kurulumun başladığını görmekteyiz. Buradan veritabanı bilgilerini girdikten sonra site adresini ve kullanıcı adını giriyoruz. Kurulumu bitir butonuna tıkladığımızda sitemizin başarılı bir şekilde kurulduğunu göreceğiz.

ITXR5V.jpg



3Eygz0.gif


Tema Seçimi Nasıl Yapılır ?

3Eygz0.gif


Site içeriğimize göre tema seçimi yapmamız gerekiyor. Tabi ki istediğimiz şekilde tema seçebiliriz ama örneğin; Bir oyuncu forumu kuracaksanız, bunun için özelleştirilmiş, oyunculara özel görünüşlü temalar bulunmakta. Farklı bir tema seçmektense, bu tarz özelleştirilmiş temalar seçerseniz diğer sitelerden görünüş bakımından 1-0 önde başlarsınız. Ayrıca tema seçerken hız ve seo bakımından iyi değerlere sahip olup, olmadığını kontrol ediniz. Görünüş ne kadar güzel olursa olsun hız ve seo bakımından temanız kötü puanlar aldıysa sitenize çok daha az ziyaretçi gelecektir.

3Eygz0.gif


Forum İçin Gerekli Eklentiler ?

3Eygz0.gif


Aslında bu seçim kişiye ve kullandığınız altyapıya göre değişiklik gösterir ama genel olarak eklenti ararken aşağıdaki kelimeler anahtar kelimeleriniz olsun. Bu kelimeler etrafındaki eklentileri bularak sitenize kurun.

  • Seo
  • Güvenlik
  • İkon ekleme
  • Forum istatistikleri
  • Gece & Gündüz eklentisi
  • Diğer sitenizi görünüm ve altyapı bakımından güçlendirecek eklentiler



rNH0rM.png



3Eygz0.gif


Özel Script Türleri Nasıl Kurulur ? (PHP Vb.) Kuruluma Nereden Başlanır ?

3Eygz0.gif


Bu tarz scriptlerde ilk olarak dosyalar hosting'e atılır. Bir veritabanı oluşturduktan sonra script dosyaları arasında config isminde bir dosya yer alır genellikle bu isimdeki dosyalar PHP uzantılı olmaktadır. Bu dosyayı açtıktan sonra herhangi bir metin editörü ile düzenliyoruz. Bu dosyada yer alan şu bilgileri dolduruyoruz;

  • Databes name ( Veritabanı adı)
  • Veritabanı kullanıcısı
  • Veritabanı şifresi

Eğerki veritabanı bilgileri doğruysa sitemize girdiğimizde scriptin çalışmakta olduğunu göreceğiz. Veritabanı bilgilerini girecek yer olmayan scriptlerde genel olarak direk dosyaları ana dizine attığınızda çalışması gerekmektedir.




3Eygz0.gif


Web Sitemizi Elden Geçirelim - Web Sitemizi Değerlendirecek Çalışmalar yapalım

3Eygz0.gif


31 Ocak 2019 Saat 17.30 itibariyle dünya internet sitesi sayısı 1 milyar 953 milyonun üzerine çıkmış durumda. Dolayısıyla aynı kategorilerde, aynı yazıları paylaşan birçok web sitesi bulunmakta. Bizim web sitemizin bu siteler arasından sıyrılarak arama motorunda daha ön sıralarda yer almasını sağlamamız gerekiyor. Yoksa bizim web sitemizde diğer sitelerin arasında kayıplara karışabilir. Bu nedenden dolayı şağıdaki işlemleri yapıyoruz.

3Eygz0.gif


Site açıldıktan sonra ne yapılır ?

3Eygz0.gif


Bir web sitesi açıldıktan sonra ilk olarak web sitemizi Google'a tanıtmamız gerekiyor. Bu tanıtma sayesinde Google robotları / Örümcekleri web sitemizi giriş yapark içeriklerimizi indexlemeye başlayacak.

3Eygz0.gif


Arama Motoruna Sitemizi Tanıtalım - Ekleyelim

3Eygz0.gif


Yukarıda bahsettiğimiz gibi sitemizi arama motorlarına tanıtmamız gerekmekte. Burada en çok kullanılan Google ile işlemi gerçekleştireceğiz. Diğer arama motorları için yine aynı şekilde işlemler gerçekleştirilir.

ZV4kab.png


Bu işlemlere geçmeden önce sitemap.xml dosyanız ve robots.txt dosyanız bulunmalıdır. Sitemap dosyanızı wordpress için yoast seo eklentisi ile, Xenforo'da bu dosya otomatik oluşturulmaktadır. siteniz .com/sitemap.xml url'sine giderek sitemap dosyanızı görüntüleyebilirsiniz. Manuel olarak oluşturmak için https://tik.lat/9Uez3

Google'a Tanıtalım

Search Console tarafına gitmemiz gerekiyor. Şu bağlantıya gidiyoruz https://tik.lat/jSqd7 Daha sonra buradan Google hesabımıza giriş yaptığımızda bizi aşağıdaki resimdeki alan karşılıyor. Kırmızı ile işaretlenen alana sitemizin url'sini yazıyoruz.


YBHs5s.png


Devam butonuna tıkladıktan sonra web sitenin bizim olduğunu doğrulamak için search sonsole bize bir dosya veriyor. Bu dosyayı hosting hizmetimizin ana dizinine yüklüyoruz daha sonra doğrula butonun tıklıyoruz. Doğrulandığında bitti diyoruz.


M9zWcz.png


Daha sonra sol bileşenlerin bulunduğu alandan 'site haritaları' seçeneğini seçerek haritamızı gönderiyoruz.

i0V13p.png


3Eygz0.gif


Analytics Nedir ? İzleme Kodu Nereye Yazılır ?

3Eygz0.gif


Analytics sitemizin günlük, aylık, haftalık veya yıllık olarak ziyaretçi giriş - çıkış verilerini görüntüleyebileceğimiz bir sistemdir. Ayrıca ziyaretçilerin sitemize hangi ülkerlerden geldiğini ve en çok hangi Url'leri ziyaret ettiğini görmemize olanak sağlar. Diğer web sitelere yüklenen eklentiler ile karşılaştırdığınızda daha stabil şekilde çalışmakatadır. Sitemizi Analytics'e eklediğimiz zaman bize bir izleme kodu vermektedir. Bu izleme kodunu web sitemizin;

Kod:
[FONT="Comic Sans MS"][COLOR="Lime"]<HEAD>[/COLOR] [COLOR="White"]kısmına ilk öğe olarak yapıştırmamız gerekiyor. [/COLOR]


[COLOR="Cyan"]WordPress'de[/COLOR] [COLOR="Lime"]header.php[/COLOR] [COLOR="White"]dosyasında yer almaktadır.[/COLOR][/FONT]


3Eygz0.gif


Yazı Başlıkları Nasıl Girilmeli ? İyi Bir Yazı Nasıl Yazılır ?

3Eygz0.gif


Yazı başlıklarını girerken şöyle düşünmelisiniz; Ben bu konuyu veya hatayı görüntülediğimde Google'a ne yazarak aratırım ? Şeklinde düşündüğünüzde yazınızın başlığını tam olarak bulursunuz. Çünkü diğer bu konuyu merak eden kullanıcılarda merak edip o başlık ile aratacak ve aratılan cümleye en yakın içerik sizin sitenizde yer aldığı için ilk olarak arama sonuçlarında sizin web siteniz yer alacaktır.

3Eygz0.gif


Backlink Nedir ? Nasıl Alınır ?

3Eygz0.gif


Kısacası backlink, Sitemize geri gelen bağlantılardır. Örneğin, bir x sitesi bizim web sitemize bağlantı verdiğinde biz x sitesinden backlink almış oluyoruz. Backlink alırken, dikkat etmemiz gereken bazı hususlar bulunmakta. Bunlar;

  • Backlink aldığımız web sitesinin bizim sitemizle ilgili olması. Bizim sitemizle ilgili değilse bile domain değerlerinin bizim web sitemizden daha iyi olması gerekmekte. Çünkü eğer bizim web sitemizden daha kötü değerlere sahipse otomatikmen backlink aldığımızda bizim sitemizide kötü etkileyecektir.
  • +18, w+rez içerik bulunduran sitelerden kesinlikle backlink almayınız.
  • Backlink alırken, kelimenize link verin. Örneğin, ben vataniçin kelimesinde yükselmek istiyorsam bu kelimede sitemi linklendiriyorum.
  • Kalıcı backlink alın. Uzun süreli backlinkler sitenize her zaman fayda sağlayacaktır. Kısa süreli backlinkler ise belli bir süre fayda sağlayacak ama bcklink aldığımız web sitesinden bağlantı kaldırılınca sitemiz tekrardan düşmeye başlar.

Backlink almak için en basitinden forumların 'Site Tanıtım' Kategorilerinde web sitenizi paylaşabilirsiniz. Ayrıca değerli, Türkiyenin önde gelen bloglara yorum yaparken web sitenizi ekleyebilirsiniz. Bunun haricinde backlink olarak değilde, tanıtım amaçlı Facebook sayfaları ve grupları benzeri yerlerde paylaşarak web sitenize ziyaretçi çekebilirsiniz.




HpnX9a.png



Bu konuda sizlere nasıl site açabileceğinizi gösterdim

Bir dahaki konuda görüşmek üzere



HpnX9a.png


Konu çok faydalı olmuş elinize emeğinize sağlık
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.