Beyninizdeki Çip Neuralink Nedir?

Arslan'

BM DİREKTÖRÜ
7 Nis 2020
2,267
3,449
IwFi6F.png


Merhaba değerli TurkHackTeam okurları bu konumda Elon Musk'ın projelerinden biri olan Neuralink'den bahsedeceğim. Keyifli okumalar diliyorum.

Neuralink bir çiptir, Elon Musk bu çipin cerrahi yöntemlerle insan beynine yerleştirilerek Alzheimer, demans ve parkinson hastalarının tedavi olabileceğini düşünmektedir. Bu çip ilk olarak kemirgenler, maymunlar ve domuzlar üzerinde test edilmiştir, bu tarz beyine yerleştirilen implantlar, 1970'lerden beri arge olarak devam ediyor. Farkına gelecek olursak önceki beyin implantları bu düzeyde iyileştirme olanağı sağlamıyordu, Neuralink diğer implantlara kıyasla daha iyi sonuçları vaat ediyor.

Hiç kimse beynine cerrahi bir müdahale istemez, maalesef bu implantlar için cerrahi müdahale gereklidir, bu ilk olarak elektrik alanlarını tespit etmek amaçlı kullanılan cihazlar olan elektrotları kullanarak, bir dizi testi çalıştırıldıktan sonra fark edilmiştir. Beyninizde ki elektrik alanları, sinirler birbirlerine mesaj gönderdiğinde açığa çıkar. Kısaca Neuralink, sinirlerin ne zaman birbirine mesaj gönderdiğini bulabilmek için elektrotları kullanır.

BqfNV9.png


Elektrotlar

Elektrotlar, küçük bir alıcıyla birlikte kafatasının altına yerleştirilir, bu çipler oldukça küçüktür, kafanıza dışarıdan bakıldığı zaman hiçbir şekilde anlaşılmaz, tabi ki kafanızın dışından çıkan bir anten olmayacak, elektrotlar beyninizde saplı olmayacak.

xvwfGB.png


N1 çipinin ebatını yukarıdaki görselden görebilirsiniz, parmak ucu kadar olan bu çip 8mm çapında 4mm yüksekliğindedir.

Cerrahi Robot

Çipin dışında, muhafazadan dışarı çıkan, mikroskobik ipliklere benzetebileceğimiz, küçük ve ince elektrot vardır. küçük dediğimizde, yaklaşık 6 nanometrelik bir çaptan bahsediyoruz. Karşılaştırmak istiyorsanız saç telinizin çapını düşünün, insan saç telinin çapı yaklaşık 0.3 mm’dir. O kadar küçük ki, bir insan eli, bu ince iplikleri beyine yerleştiremez. Bundan dolayı, Neuralink, bu hassas iplikleri beyine yerleştirmesi için, bir tür robotik cerrah tasarladı.


aLhwKN.png


Özel olarak geliştirilen bu robot çok hassastır, iplikleri beyninize yerleştirmek için gerekli hassas hareketleri yapacak düzeydedir. kullanılan malzemelerlin oldukça küçük olması ameliyatın insanlar tarafından yapılmasını olanaksız hale getiriyor.

Bunun nedeni, dikkat arz eden birçok değişik faktörün olmasıdır. Mesela nefes almanız ve kalp atışınız ikisi de sizin isteğiniz dışında otomatik olarak gerçekleşen eylemlerdir. Tabi ki tamamen sedasyon altında olmayan birisi, bir saat içerisinde nefesini tutmaya çalışabilir, makineler vasıtasıyla nefes alabilir. Ama kalp atışı durdurulamaz, kimsenin de bunu deneyeceğini sanmıyorum.

6zwP79.png


Neuralink'in yerleştirilmesi için kullanılacak cerrahi robot, her elektrotu yerleştirmek için doğru alanları tespit ederken, aynı zamanda diğer değişkenleri de hesaba katar. Böylece herhangi bir kan damarına çarpma durumu en aza indirilir. Yukarıda vermiş olduğum görselde, yukarıda bulunan iki görüntü parçası, nefes alma, kalp atışı gibi değişkenlerle simüle edilmiş bir beynin hareketini gösterirken, sol alttaki, robotun bu değişkenleri hesaba kattıktan sonra gördüklerini göstermektedir.


BqfNV9.png


Beyninizin Dışındaki Çip

Kafanıza robotik bir şekilde implante edilmiş bir süper çip her ne kadar garip olsa da herkesin merak edip deneyimlemek isteyeceği bir şey. Telefonunuza gelen yazılım güncellemeleri, beyninizde ki çipede geliyor, gelen bir güncellemede hastaneye gitmek dezavantajlardan birisi, ne kadar komikte gelse yazılım güncellemeleri zahmetli olduğu için, bazı cerrahi işlemler gerekebiliyor.

QCGMlq.png


Bundan dolayı büyük bir Neuralink parçası, kulağınızın arkasında, giyilebilir bir cihaz olarak yerleştiriliyor. Link adı verilen bu giyilebilir cihaz, bataryanın yanı sıra gerekli yazılımı da içinde bulundurur. Bu şekilde, cihaz düşük pil yüzdesinde olduğunda, şarj etmek için cihazı çıkarmanız yeterlidir. Yazılım güncellemesi de benzer bir yolla gerçekleşir.


Neuralink Mantığı

Kısa bir şekilde, herkesin beyninde bulunan bir bilgisayar olmak. Elimizde taşıma zorunluluğu olmayan ve kullanımı esnasında tespit edilemeyen bir bilgisayar. Elon Musk'ın belden aşağısı felçli hastalara yardım etme fikrini gerçekten çok güzel, kim bilir belki de ileriki zamanlarda birbirimizi kontrol edebileceğiz Elon Musk Neuralink’in bu başarıyı getireceğine inanıyor. Peki siz bu teknoloji hakkında ne düşünüyorsunuz?

TfFnKf.png
 
Son düzenleme:

TaoLao

Katılımcı Üye
4 Ara 2020
602
200
127.0.0.1
Hastalıklar bahane, insan kontrolü, database'i şahane... kesinlikle desteklemediğim bir proje, Elinize sağlık hocam :)
Konuyla ilgili olarak Upgrade isimli film'i ve The 100 dizisini tavsiye ederim.
 
Son düzenleme:

AXPA

Kıdemli Üye
13 Ocak 2018
2,343
150
New World
Merhaba,

İnsan beyni elektromanyetik dalga titreşimleri sayesinde bilgiyi neronlar vasıtası ile beynin ilgili birimlerine veriyi taşır. Bu taşıma esnasında doğumdan ya da sonradan oluşan aksaklıkların giderilmesi yönünde atılmış devasa bir teknolojiden bahsedildiğini unutmayalım. Elbette bu teknoloji her buluş ve gelişim safhalarında olduğu gibi kötüye kullanılabilir ancak bizler bu konuda iyi niyetli yaklaşıp insanlığa yararlı amaçlar dahilinde kullanılmasını umuyoruz.

Bu konunun lansmanı 4 ay önce canlı yayında yapıldı ve çip takılmış bir domuz ile çip takılmamış bir domuz arasında ki farkları canlı yayında insanlığa ilan ettiler. Aynı deney uygulamasını fareler üzerinde de gerçekleştirdiler. Ayrıca çip takılmış domuzla ve fareyle iletişime geçme teknikleri kullanılarak önceden belirlenmiş bazı komutlar ileterek uygulamasını izlettiler.

Bu teknolojinin önemi ve çığır açan bu gelişme malesef dünya ana medyasında hak ettiği yeri bulamadı çünkü bu teknolojinin nimetlerinden başta devletler yararlanmak istiyor. Her teknoloji alanında ki gelişmelerde alıştığımız gibi önce askeriye teknolojiyi sömürüyor ve eskidiği zaman insanlığın yararına sunuyor. Aynı GPS teknolojisinde olduğu gibi...

Saygılar,
 

noktalıvirgül

Deneyimli Moderatör
17 Kas 2020
919
503
Önemli konu üzerinden girip insanları etkileyemezlerse ikna etmeleri zordur, bu yüzden sağlık öne sürülüp ileride beyinleri kontrol altına alma ve dijital köleleştirme çalışmasının adımlarından biri daha atılmış olunuyor. Kendilerine itaat etmeyen olursa bile onu intihara sürüklemek veya temel ihtiyaçlarını bile karşılayamayacak hale getirmek hiç de zor olmayacaktır
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.