Bitcoin Nedir? | Detaylı Anlatım

'Halaskâr

Kıdemli Moderatör
4 Ara 2020
1,180
1,074
Midgard
Bitcoin

Bitcoin

&

BlockChain


9en9s1y.jpg

İnanç ve güven kağıt üzerinde güç verir, ancak inanç paramparça edilebilir ve güven kötüye kullanılabilir.
Pratik değişim araçlarının seçimi sınırlı kalmıştır, ancak para dünyasında yeni bir dönem geliyor olabilir.
Geçmişteki devrimler ve ilerlemeler gibi, bu da iyi ve kötüyü getirebilir.
Bitcoin adıdır ve kendi dünyasında inanç ve güven önemsizdir.
Bitcoin, aracıyı ortadan kaldırarak para dünyasının geleceğini şekillendirecek.

Bitcoin, Satoshi Nakamoto tarafından bilinen, elektronik, merkezi olmayan ve anonim bir para birimi sistemi olarak tasarlanmıştır. Bitcoin'ler, P2P dosya paylaşımına benzer bir eşler arası veya P2P ağında bulunur, ancak "gerçek Bitcoin'ler, Bitcoin ağının herhangi bir yerinde bağımsız nesneler olarak mevcut değildir. Genel olarak görüntülenebilir ve doğrulanabilir olarak var olurlar.

Ağın kullanıcıları arasındaki işlemlerin ve sıkı bir şekilde kontrol edilen yeni madeni paralar oluşturma sürecinin kaydı. Bitcoin'ler yalnızca ağa bir işlemle göndermek için uygun dijital anahtara sahipse harcanabilir ve bu anahtarlar kullanıcının bilgisayarında saklanır. Nakit kaybetmek gibi, bu dosyanın kaybı da ilişkili Bitcoin'lerin kaybıdır, ancak kullanıcılar dosyayı kendileri güvenli bir yerde yedekleyebilir veya bir depolama hizmeti kullanabilir.

e7g5ta0.jpg


Bitcoin'ler, bilgisayarlarının işlem gücünü, bilinen şeyi oluşturmak için karmaşık hesaplamalar yapmaya adayan madenciler olarak bilinen kişiler tarafından işlenir ve üretilir.

Blok: Bloklar madenciler tarafından her on dakikada bir oluşturulur ve o zaman yapılan tüm işlemleri içerir. Daha sonra, blok dağıtılmış bir bilanço görevi görerek ağın tüm üyelerine gönderilerek yayınlanır. Bloğu ve içerdiği işlemleri doğrulamak nispeten kolaydır, ancak "bir bloğu yayınlamak önemsiz bir mesele değildir".
Blok oluşturma karmaşık kriptografi içerir ve özel ekipman gerektirir. Madenciler normalde oyun oynamak için kullanılan yüksek performanslı ekran kartlarını kullanarak gerekli hesaplamaları makul bir süre içinde yapmalıdır, çünkü madenciler önce her bloğu oluşturmak için birbirleriyle rekabet ederler. Madenciler rekabet ederler çünkü bir bloğu çözmek için "ağ tarafından verilen sabit bir Bitcoin toplamı ile ödüllendirilirler". Bu doğrulama ve ücretlendirme süreci, merkezi bir işleme ve verme yetkisine güven ihtiyacını ortadan kaldırır ve ağ üyelerine zaman ve kaynak ayırmaları için teşvik verir. Ancak, madenciler sonsuza dek yeni madeni paralar çıkaramazlar.

d72u7tz.jpg


Ağ, zaman geçtikçe blok oluşturmayı daha da zorlaştırmak için tasarlanmıştır, böylece toplam Bitcoin sayısı yaklaşık yirmi bir milyona yerleşir. Bu özellik, para birimini diğer modern para birimlerinin karakteristik özelliği olan enflasyona karşı bağışık kılar, ancak madencilerin teşvikini yok etmez. Madenciler zaten bir bloğu çözme ödülünün bir parçası olarak küçük işlem ücretleri alıyorlar ve bilgi işlem teknolojisi ilerledikçe, madenciler daha ucuz ve verimli bir şekilde madencilik yapabilecekler, böylece yalnızca işlem ücretlerinden kar elde edebilecekler. Bununla birlikte, işlem ücretlerine sahip olmak için, işlemlerin ağın üyeleri arasında gerçekleşmesi gerekir.

Bitcoin göndermek veya almak için ücretsiz, açık kaynaklı Bitcoin istemci yazılımını indirmeniz ve internet erişimine sahip olmanız gerekir. "Yeni bir kullanıcı Bitcoin istemcisini başlattığında, başlangıçta sıfır Bitcoin ile ilişkilendirilen yeni bir Bitcoin adresi oluşturur". Eğer biri madencilik yapamaz, Bitcoin'ler çevrimiçi borsalar aracılığıyla veya sahip olan diğer kişilerden edinilebilir.
BTCNearMe.com gibi siteler, insanların diğer yerel kullanıcıları bulmasına ve anonim olarak borsalar düzenlemesine yardımcı olur. Bir röportajda, bir Amarilloan, Bitcoin satın alan veya satan "burada Amarillo bölgesinde tanıdığım 3 veya 4 kişi daha var" dedi. Nakit ve Bitcoin, aynı amaçlardan bazılarına hizmet eder ve aynı özelliklerden bazılarına sahiptir, ancak Bitcoin gelişti çünkü değişim için kağıt kardeşinden daha fazla ve farklı seçenekler sunuyor.

Bitcoin'in merkezi olmayan ve düzenlenmemiş doğası, fonların belirli kaynaklara transferini önlemeyi neredeyse imkansız hale getirir ve WikiLeaks gibi kuruluşların hükümetlerin veya finansal kurumların bağışları engelleme çabalarını engellemesini sağlar. Bu özellik aynı zamanda
İpek Yolu (Silk Road) adı verilen anonim çevrimiçi pazar yeri gibi sitelerin oluşturulmasını da tetikledi.
fwmol3j.png

İpek Yolu, yasadışı uyuşturucu satmak için Bitcoin projesi etrafında oluşturuldu, ancak aynı zamanda bazı yasal öğeler de sunuyordu. Bitcoin, İpek Yolu'nda ödeme yapmanın tek yoluydu ve pazara yalnızca sunucunun ve müşterilerin kimliğini maskeleyen "TOR" adlı bir ağ üzerinden erişilebilir. Pazar, "Amazon veya eBay kullanan herkese tanıdık gelen itibara dayalı bir ticaret sistemi ile" dolandırıcılık ve dolandırıcılık olasılığını azaltır. Başka bir örnekte, hükümetler çevrimiçi pokeri kontrol etmeye ve kapatmaya çalıştılar, ancak Bitcoin, çevrimiçi pokeri engelleyen geleneksel finansal kurumları atlayarak ve oyunculara bir anonimlik seviyesi sağlayarak çevrimiçi poker oyuncuları için bir çözüm sunuyor ("Bitcoin Çevrimiçi Pokerde Devrim Yaratabilir mi?"). Bitcoin'in sansürü ve düzenlemeyi aşma gücü, yasadışı yapmak ve satın almak için kullanılabilir ama aynı zamanda tartışmalı ama iyi amaçlar için de kullanılabilir.

Dušan Barok, Bitcoin'in ve kardeş projesi
Namecoin'in "sansüre dayanıklı" yönleri hakkında yazdı. Namecoin, Bitcoin modeline dayanır, ancak bir para birimi sistemi yerine, merkezi olmayan bir alan adı sistemi veya DNS kullanmaktadır. DNS, bir web sitesi adresini uygun İnternet Protokolü adresine dönüştürür, böylece insanlar bir dize ezberlemek zorunda kalmazlar.

Namecoin'in "
tasarımı, sistemi merkezsizleştirerek herhangi bir varlığın aktif sahibinden alan adı almasını önler". Bitcoin ve Namecoin, hükümetler veya diğer kuruluşlar tarafından incelenebilecek WikiLeaks gibi bir siteyi barındıran ve işleten insanlar için güçlü araçlardır. Bununla birlikte, Bitcoin'in başka, daha az tartışmalı kullanımları vardır.

Uluslararası olarak, özellikle Afrika'ya para transferi yapması gereken insanlar, yüksek işlem ücretleri ve alıcıların banka hesaplarının olmaması gibi zorluklarla sıklıkla karşılaşırlar. "Bu bağlamda Bitcoin ... bir etkisi olabilir". Bitcoin'in eşler arası yapısı, coğrafi kısıtlamaların olmaması, finansal kurumlardan bağımsızlık, küçük işlem ücretleri, hız ve anti-enflasyonist doğası, dünyanın farklı yerlerinde yaşayan aile ve arkadaşlar arasında para transferi yapmanın bir yolu olarak onu çok uygun hale getiriyor. Bitcoin, ülkeler tarafından bile benimsenebilir.

ovka1kc.png


Bitcoin kullanıcılarının kimliği çaba ile ortaya çıkarılabilir. Halka açık Bitcoin verilerinin ağ analizi yoluyla yürütülen yirmi beş bin Bitcoin'in çalındığı iddia edilen bir çalışma, "Bitcoin ağının önemli bir bölümünü anonimleştirebildi" ve Bitcoin'lerin akışını (Reid) görebiliyordu. Bununla birlikte, kağıt para boya ile veya seri numarası ile de takip edilebilir. Her işlem için yeni bir Bitcoin adresi oluşturulabilir, bu nedenle anonimlik, ortalama bir kullanıcı için nakit para kadar Bitcoin ile kolaydır.

Bitcoin'leri elde etmek zordur. Mayınlı olmadığı sürece, Bitcoin'ler genellikle bir borsada satın alınır, ancak ne büyük kredi kartı şirketleri ne de PayPal Bitcoin'e para transfer etmez.

Gox Dağı gibi borsalar. Dwolla veya Liberty Reserve gibi para transferi için günler sürebilecek hizmetler kullanılmalıdır. Bitcoin'in likidite ile ilgili bir sorunu var, ancak Bitcoin daha yaygın olarak tanındıkça ve kabul edildikçe büyük finansal kurumlar konumlarını değiştirebilir. Yapmasalar bile, Bitcoin'i elde etmek için daha uzun süre beklemek zorunda kalmak, para biriminin kendi başına başarısız olmasına neden olmaz.

10 Haziran 2011'de, Bitcoin'lerin değeri istikrarsızdı. Bitcoin piyasası "flash crash" olarak bilinen şeyi yaşadı. Bitcoin'in değeri yüzde 30'un üzerinde düştü. Diğer borsa türlerinden farklı olarak, Bitcoin borsaları günde yirmi dört saat açık kalır ve büyük enflasyonu önlemek için otomatik olarak kapanmazlar. Borsalar çalışma şekillerini değiştirebilir, ancak düzenlenmemiş olmak Bitcoin topluluğunun ana ilkesidir. Bununla birlikte, para biriminin ortalama bir kişinin kullanması için uygun hale gelmeden önce istikrara kavuşması gerekecektir.

Bitcoin spekülatif bir balon içinde olabilir. İnsanların Bitcoin'i bir yatırım olarak gördüklerine dair kanıtlar vardır ve Bitcoin ancak insanlar onu bir yatırım olarak görmeye başlarsa bir para birimi olarak başarılı olabilir. Para birimini ilk benimseyenler Bitcoin'in popülaritesi ve daha sonra değer arttıkça büyük bir getiri elde ettiler ve bazılarının para birimini bir Ponzi şeması olarak adlandırmasına neden oldu. İnsanlar Bitcoin'in değerinin artmaya devam etmesini beklerse, istifleme teşvik edilir ve değerinde bir balon yaratılır. Bitcoin'in kesinlikle "muhtemelen balonun patlamasını gerektiren" bir para birimi olarak görülmeye başlanması, balon patlarsa, insanların Bitcoin'e olan ilgisi genel olarak azalır, ancak istifçiler temizlenir.
Bitcoin'in altında yatan topluluk ve ekonomi yeterince güçlüyse, para birimi henüz başarılı olabilir.

Dijital yayıncılık, YouTube, seyahat siteleri, e-posta ve İnternet tarafından ortaya çıkarılan diğer harikalar, aracıyı ortadan kaldırarak toplumu önemli ölçüde değiştirdi. Napster'ın kendisi bir başarı değildi, ancak aracıyı ortadan kaldırmaya yardımcı olan P2P dosya paylaşımını doğurdu.
Bitcoin para biriminin Napster'ı haline gelse bile, yine de değişimi değiştirecektir.


Saygı ve Sevgilerimle,
Zoptik
flyhegn.png



 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.