Blok Zincir Geliştirmeye Yönelik Programlama Dilleri (Solidity, Rust, Go)

vancoondehni

Moderatör
12 Nis 2020
186
328
22
-
Blok zincir alanında kullanılan yazılım dillerinden en popüler olan diller Solidity, Rust ve Go’dur.

Blok zincir geliştiricisi olmak istiyorsanız fakat hangi programlama dilinin size uygun olduğunu veya bu programlama dillerinin kullanım alanlarını bilmiyorsanız içeriği inceleyebilirsiniz.

Bu yazıda Solidity, Rust ve Go dillerinden, bu dillerin kullanım alanlarından, artı ve eksi yönlerinden bahsedeceğim.

400px-Solidity.webp


Solidity
  • Solidity, başta Ethereum olmak üzere çeşitli blok zinciri platformlarında akıllı sözleşmeler uygulamak için kullanılan nesne yönelimli bir programlama dilidir. Farklı türden akıllı sözleşmelerin blok zincirde çalışması ve blok zincirde yürütme mekanizmasının sağlanması için kullanılır. Diğer programlama dillerinden farklı olarak blockchain ve ethereum alt yapısı için geliştirildiğinden dolayı bu sistem için yararlı değişken tipleri ve fonksiyonları mevcuttur.
  • Solidity şu anda Ethereum, Ethereum Classic, Tendermint ve Counterparty gibi çeşitli blokzincir platformlarında mevcut. Ticari sözleşmeler, açık artırmalar, kitle fonlaması dahil olmak üzere çeşitli uygulamalar için kullanılıyor.
  • Kullanıcılar, bu dilin son derece kolay göründüğünü fakat blockchain ve Ethereum mantığını öğrenmeden verimli olmayacağını düşünüyorlar. Ülkemizde bu dili kullanan yazılımcıların sayısı çok az olduğundan öğrenmeniz avantaj sağlayacaktır.

Solidity öğrenmek isteyenlere önerebileceğimiz bazı kaynaklar:
Solidity programlama dilinin artı yönleri
Solidity programlama dilinin eksi yönleri
Statik olarak yazılmış bir dildir.
Yeni bir dildir.
Öğrenmesi kolaydır.
Topluluğu büyük değildir.
Popülerliği hızlı bir şekilde artmaktadır.
Sadece Ethereum ekosistemi için kullanılabilecek bir dil olduğundan evrensel değildir.
Kritik hatalar yapmanın çok kolay olduğu bir dildir.

Rust_programming_language_black_logo.svg.png


Rust
  • Açık kaynak kodlu, çoklu paradigmalı, ilk olarak Mozilla tarafından tasarlanan ve Rust Foundation tarafından geliştirilmekte olan; performansa, güvenliğe ve eş zamanlı işlem yapabilmeye odaklanmış bir sistem programlama dilidir.
  • Rust, söz dizimi olarak C++ diline benzemektedir.
  • Rust, “güvenli, pratik ve hızlı” bir dil ortaya çıkartma amacıyla tasarlanmıştır.
  • Rust dili, asenkron işlemler ağırlıklı, oldukça güvenilir ve büyük ölçekli sistemlerin geliştirimi için tasarlanmıştır. Bu nedenle güvenilirlik, bellek düzeninin kontrolü ve eşzamanlılık gibi birçok özelliği barındıran bir işlem kümesine sahiptir.
  • Birçok kullanıcı Rust’ın diğer yazılım dillerinden farklı bir şekilde kullanımının eğlenceli olduğundan bahsediyorlar. C ve C++ programlama dillerine çok benzediğinden bu dilleri bilen yazılımcıların öğrenmesine ve kullanılmasına gerek olmadığı söyleniyor.
Rust öğrenmek isteyenlere önerebileceğimiz bazı kaynaklar:
Rust programlama dilinin artı yönleriRust programlama dilinin eksi yönleri
Güvenli yazılımÖğrenmesi çok zor
Güven odaklı bir dilPopüler olmadığı için topluluğu büyük değil
C++ gibi hızlıVeritabanlarına erişime yönelik net bir standart yok

1200px-Go_Logo_Blue.svg-768x289.webp


Go
  • Go, Google mühendisleri Robert Griesemer, Rob Pike, ve Ken Thompson tarafından deney olarak ortaya çıkarılmıştır. Diğer dillerin bilinen eleştirilerini çözecek biçimde tasarlanmıştır. Go programlama dili; üretken ve okunabilir olması, ağ ve çoklu işlemleri desteklemesi, statik yazılmış ve büyük sistemlere ölçeklenebilir olması özelliklerini taşıyor. Google tarafından desteklenen, basit ve sunduğu performansla öne çıkan, oldukça genç, açık kaynak bir programlama dilidir.
  • Go dilinin birincil amacı sistem programlamalarının yapılmasıdır. Aktif biçimde sunucu tarafında kullanılması için geliştirilen Go’yu, sunucu ve alt sistemler geliştirmek için harika bir dil olarak görebiliriz. Bunun yanı sıra Go ile web namına hızlı çalışan ve verimli projeler de üretilebilir.
  • Kullanıcılarından alınan verilere göre “Düşüncemi koda en rahat dökebildiğim dil.” olarak geçiyor. Google mühendisleri tarafından yapıldığı için güvenirliği artırıyor. Ekibinde Türk mühendislerin bulunması, bu dile daha sıcak bakmamızı sağlıyor.
  • Go’nun Javascript`e kıyasla daha kullanışlı olduğu söyleniyor.
Go öğrenmek isteyenlere önerebileceğimiz bazı kaynaklar:
  1. BTK Akademi – Go (Türkçe)​
Go programlama dilinin artı yönleriGo programlama dilinin eksi yönleri
Hafıza güvenliğiÖğrenilmesi kolay değil
Çöp toplamaTopluluğu küçük
Güçlü yazılımPython ve JavaScript'e oranla daha az paket bulunuyor
Geliştirilmesi kolaySyntaxlar açıklayıcı değil
Ölçeklenebilir
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.