Büyük Veri Analizinde Yapay Zeka Ve Makine Öğrenmesi Uygulamaları

'Börteçine

Yaşayan Forum Efsanesi
25 Şub 2016
7,532
738
BÜYÜK VERİ ANALİZİNDE YAPAY ZEKÂ VE MAKİNE ÖĞRENMESİ UYGULAMALARI

Öncelikle büyük veri tanımını ele alacak olursak bilgi teknolojilerinden son yıllarda yaşanan gelişmeler ve internet kullanımının büyük ölçüde artması sanal ortamdaki medya , görsel , grafik , metin gibi bir çok çeşit ve bir çok kurum topluluk meslek gurupları insanlar arasında bilgisayar veya mobil ortam gibi yerlerde kullanılmaya başlayarak büyümesi olarak tanımlayabiliriz.



Peki bu kadar büyük verilerin analizinin nasıl yapıldığını biliyor musunuz ?

Bilindik yöntemler ve araçlar ile analiz edilmeyecek ve yönetilemeyecek kadar büyük boyuta sahip bu veriler 5 adet kavram ile gösterilebilir bu kavramlara bakacak olursak; Volume (Hacim) , Velocity (Hız), Variety (Çeşitlilik), Verification(Doğrulama) ve Value (Değer).



International Data Corporation şirketi tarafından 2014 yılında gerçekleştirdiği “Digital Universe-Dijital Evren” isimli çalışmada 2020 senesine kadar sanal ortamdaki bir verinin her 2 senede bir ikiye katlanacağı veri boyutunun 44 zetabyte olacağı tahmin edilmişti. Daha sonra 2016 yılında domo tarafından yapılan “Data never sleeps 4.0 isimli başka bir çalışmada 2016 haziran ayı verilerine bakarak sadece bir dakika youtube a 400 saatlik video yüklendiği , Twitter da 9.678 emojili tweet atıldığı Facebook ta 216.302 tane görsel paylaşıldığı Amerika da 18 bin gb mobil internet kullanıldığı tespit edilmiştir.



1e4klip.png



Büyük veri denince aklınıza sadece boyutsal olarak büyüklük gelmemelidir . günlük yaşantımızda sanal dünyada kullandığımız bir çok platformda karşımıza çıkan görseller videolar makaleler gibi verilerin işlenilebilir duruma getirilmesi gereklidir .



Yapay zekaya bakacak olursak Yapay zeka (artificial intelligence) düşünme, algılama, öğrenme, fikir yürütme, iletişim, kurma, karar verme, sorunları çözme gibi zihinsel hareketlerin gösterilmesi beklenilen Makinelerin daha akıllı bir duruma getirmek amacı ile geliştirmiş yapay bir işletim sistemidir.
Günümüzde akıllı arabalarda , akıllı ev sistemlerinde , sohbet botlarında, oyunlarda, eğitimde, güvenlik sistemlerinde, sağlık sektöründe ve sanal asistanlar gibi alanlarda kullanılmaktadır.


BÜYÜK VERİ ANALİZİNDE YAPAY ZEKÂ VE MAKİNE ÖĞRENMESİ TEKNİKLERİNİN KULLANIMI

Büyük veri dediğimiz verilerin sadece boyutu ve miktarını değil bunun ile birlikte verinin oluşum hızı ve çeşitinide vurgulanmaktadır. Geleceğin en büyük parçası olarakta görülen bu veriler ile birlikte güvenliği nin sağlanması depolanması ve analizinin yapılması veriye dayalı karar verme gibi sorunlar meydana gelmektedir. Bu zaman içerisinde veri madenciliği bilgisayar bilimi makine öğrenmesi , veri tabanı yönetimi, matematiksel algoritmalar ve istatistiğin aynı zamanda çalışması gereklidir.

Daha önce yukarıda da söylediğimiz gibi genişletilmiş yöntemler ile toplanan verilerimizin bir değere dönüştürmek ve bu verileri işleyerek analiz etmemiz mümkündür.

Bazı türlere bakacak olursak;


Kümeleme

Bu analiz türünde nesnelerin daha önceden belirlenen ölçeklere göre aralarında guruplandırma yapılmaktadır bu nedenden dolayı denetimsiz öğrenme algoritmalarına örnek verebileceğimiz analiz türüdür.



Sınıflandırma

Bir diğer analiz türümüz olan sınıflandırma verilerin özelliklerine bakarak hangi guruba ait olduğunu belirler bu yüzden denetimli algoritma türüdür.



Yapay sinir ağları

Yapay sinir ağlarının diğer geleneksel türlerden bir farkı var bu farka bakacak olursak pareler olarak birbiriden farklı olarak çalışabilmektedir.
 

KΛRΛ

Uzman üye
26 Mar 2018
1,233
202
Yapay zeka ve büyük veri gelecek için önem verilmesi gereken; yeni meslek alanlarının oluşacağı önemli konular diyebiliriz. Elinize sağlık hocam :)
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.