C++ Değisken ve Değisken Türleri

Yasin53

Katılımcı Üye
2 Şub 2022
688
342
Ring
Merhaba arkadaşlar bugün sizlere C++ Değisken ve Değisken Türlerini anlatcam.Önceki konumda C++ temellerini anlatmıştım.Umarım güzel bir konu olmuştur.

C++ Değisken Ve Değisken Türleri

Değişkenler, her dil için var olması gereken ve aslında depolanan veridirler.Bilgisayarlarımız aynı beynimiz gibi çalışır. Aklımıza tuttuklarımız gibi bilgisayarlarda söylediklerimizi hafızalarına kaydedebilirler.Mesela bir tane ornek verelim ve bunu C++ diline yapalım

Birinci sayı:10
İkinçi sayı:5

(10+5) ve çıkan sonucu ikinci sayımıza göre mod alalım (10%5 = 0).


sayi1 = 10;
sayi2 = 5;
sonuc = (sayi1+sayi2)%5

Gördüğünüz üzere basit bir matematik işlemine yapmış olduk olayı. Peki bu işlemi C++ dilinde yapmak istersek kodumuz nasıl olacaktır



#include <iostream>
using namespace std;

int main() {
int sayi1, sayi2, sonuc;
sayi1 = 10;
sayi2 = 5;
sonuc = (sayi1+sayi2)%5;
cout << sonuc;
}


Simdi bu yaptığımız kodumuza bir göz atalım

int sayi1, sayi2, sonuc;

Bu satırımızda int ile tabir edilen alan konu başlığımızda da yer verdiğimiz değişken türüdür. İngilizce integer olarak adlandırılan ve tam sayı anlamına gelen bu ifade ile sayi1, sayi2 ve sonuc değişkenlerinin bir tam sayı içerdiğini bilgisayarıma söylüyorum. Bilgisayarımda kendini bu değişken türüne göre hazırlıyor. Bu satırı atladığımız taktirde ne yazık ki hata ile karşılaşacağız. Çünkü bilgisayarımız hafızasında ne tutmasını gerektiğini bilmiyor.

sayi1 = 10;

sayi2 = 5;

İlk satırımızda integer olarak belirttiğimiz sayi1 ve sayi2 değişkenlerimizin neye eşit olduğunu bilgisayarımıza bu satırda söylüyoruz. İlk satırda "Bak şimdi iki tane tam sayı değerini sana söyleyeceğim" diyerek uyardığımız bilgisayarımıza bu satırda "Sana söyleyeceğim iki tam sayı değerlerini sakın unutma" diyerek bir hatırlatmada bulunuyoruz ve değişkenlerimize sayı değerlerini aktarıyoruz.

sonuc = (sayi1+sayi2)%5

İlk satırda belirttiğimiz ve tam sayı olacağını bildirdiğimiz sonuc değişkenimize bir şeyler atıyoruz. Bu atadığımız bir şeyler aslında bilgisayarımıza önceki satırlarımızda aklında tutmasını söylediğimiz sayi1 ve sayi2 değişkenleri ile ilgili ufak bir işlem.

cout << sonuc;

Bu satır aslında aklınızı karıştırmış olabilir. Biz sonuc değişkenine bir atama yaptık ve sonucu bulduk. Neden bu satırı yazıyoruz ki? gibi bir sitemle karşılaşıyorsak basitçe açıklayalım. Sizler hafızanızdaki her şeyi her an söylemekte misiniz? Elbette ki hayır. Aynı şekilde sonuc ile başlayan satırımızda bilgisayarımıza sonuc değişkeninin kaça eşit olduğunu bildirdik lakin bu konu ile ilgili herhangi bir şeyi bize söylemesini istemedik. Bilgisayarımız sonucu buldu ve hafızasına yazdı. Bizler ondan sonucun ne olduğunu öğrenmek istiyorsak giriş dersinde ekrana yazdırmak için kullandığımız cout kavramını burada da kullanabiliriz. sonuc değişkeninin bu sayede ekrana yazdırmış olduk.

Değişkenler ile ilgili önemli nokta.

C++ dili büyük/küçük harf duyarlı bir dildir. Yani sayi1 = Sayi1 diyemeyiz.

Değişken Türleri (Veri Tipleri - Data Types)

Veri tipleri tanımlayıcıların türlerini ve hafızada kaplayacakları alanları belirtmek için kullanılmaktadır.

int

int:Tam sayı




int a,b,c;
int sayi;
int sayi=5;

string

string : Metinler



string merhaba;
string merhaba="Merhaba Dünya!";

Not:
string kullanılırken std::string merhaba ="Merhaba Dünya!"; gibi bir yapı oluşturulmalı veya girişte string kütüphanesini çağırmak amacıyla #include ifadesine yer verilmelidir.

bool

boolean : iki olasılıklı değere sahiptir: Doğru/Yanlış (true-false olarak döner)


bool x;
bool y = true;
bool z = false;


Uzunluk Bildiriciler

short

short: kısa
Uyarı: yalnızca
int sayı tipi ile uygulanır.

Uzunluk Bildiriciler

signed

signed: işaretli
Negatif ve Pozitif değerleri içerir.


Değişken ve Değişken Türleri ile ilgili Örnekler

Örnek:



#include <iostream>
using namespace std;
int main() {
int x,y,sonuc;
x = 6;
y = 3;
sonuc = x/y;
cout << "x'in y'ye bolumu: " << sonuc;
}

Sonuç:
2

Örnek:



#include <iostream>
#include <string>
using namespace std;


int main() {
string kullanici = "........";
int yas = .....;
double boy = 1.75;
cout << "Hosgeldin " << kullanici << endl;
cout << yas << " yasindasin." << endl;
cout << boy << " boyundasin.";
}

Çıktı:

Hoş geldin .................
.. yasindasin

1.75 boyundasin
 
Son düzenleme:
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.