CISA Sertifikası nedir?

Profesör

Kadim Üye
10 Nis 2020
5,091
1,607
-Türkistan-
Merhaba değerli Türk Hack Team severleri;

Bugün ki konumda sizlere CISA sertifikası nedir? Ne gibi faaliyetler için alınır? Bu sorulara yanıt bulacağız.


CISA Sertifikası nedir?

CISA açılımı ile Certified Informations Systems Auditor olarak adlandırılan türkçe çevirisi ise de Sertifikalı Bilgi Sistemleri Denetçisi olan bu sertifika siber güvenlik alanında çalışma yapan kişiler tarafından popüler şekilde tercih edilmekte. Bilgi Teknolojileri ve İş Sistemlerine yönelik denetmen işlemleri, kontrollerinin sağlanması, yapılan çalışmaların izlenmesi ve gerekli değerlendirmelerin yapılmasını görev edinmiş profesyonel yetkinliklere sahip olduğunu belgelemek için kullanılan Dünya standartları için gerekli olan bir sertifikadır.

Sertifikalı Bilgi Sistemleri Denetçisi olmasını sağlayan bu sertifika ISACA (Information Systems Audit and Control Association) tarafından yapılan sınav sonucunu başarılı bir şekilde geçen kişilere verilen ünvandır. Türkiye'de popüleritesi arttığından dolayı rağbet artışı oldu.


CISA Sertifikasını Kimlerin Alması Gereklidir?

CISA (Certified Informations Systems Auditor) sertifikası yukarıda bahsetmiş olduğumuz gibi dünya çapında ilgi görmüş, kabul ve geçerliliği de mevcut bir setifikasyon ürünüdür. Bilgisayar teknolojileri ve bilgisayar sistemleri denetmenleri, kontrol,güvencenin sağlanması ve bilgi güvenlik uzmanlarına yönelik oluşturulmuş sertfikasyon ürünüdür. Ülkemizde de Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Bilgi teknolojileri bölümünde denetim işlerinin yapılabilinmesi için CISA Sertifikasını denetim yapacak kişiler için mecburi kılmıştır.


CISA (Certified Informations Systems Auditor) sertifikası alanında ilerlemek ve daha iyi kariyer yapmak isteyen kişiler için bulunmaz bir veli nimettir. Çünkü bu sertifika almış olduğunuz eğitimin bir sertikikasyon ürününe yansımasıdır diyebiliriz.


Sınav İçeriği Nasıl?

Sınav 2019 yılındaki son güncelleme ile 150 adet soru sorulup sınavın bitiş saati en fazla 4 saat olarak belirlenmiştir.

Sınav 5 alan olarak belirlenmiştir.Bunlar;


  • Bilgi Sistemi Denetim Süreci (%21)
  • BT Yönetişim ve Yönetimi (%17)
  • Bilgi Sistemleri Edinme, Geliştirme ve Uygulaması (%12)
  • Bilgi Sistemleri Operasyonları ve İş Esnekliği (%23)
  • Bilgi Varlıklarının Korunması (%27)


CISA Sertifika Ücreti Ne Kadar?

Sınav için ödenmesi gereken ücret ISACA üyeliğiniz var ise daha az ücret edemenizi sağlar.Son güncel ödeme tutarı aşağıdaki gibidir.

• ISACA Üyesi: US $575

• ISACA Üyesi Olmayanlar: US $760


163gpI.gif
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.