Dağlıca'daki tabur komutanı o geceyi anlattı:

MidNighT

Kıdemli Üye
HAKKARİ'nin Yüksekova İlçesi Dağlıca bölgesinde çıkan çatışma sırasında PKK'lı teröristler tarafından kaçırılan 8 askerle ilgili yaklaşık bin sayfalık dava dosyası hazırlandı. Dosyada Tabur Komutanı Yarbay Dirik, hazırladığı ifadesinde baskın gecesi ve sonrası yaşananları anlattı. Yarbay Dirik, kaçırılan 8 asker arasında yer alan ve halen tutuklu olan Piyade Er Ramazan Yüce'nin vatanına ve birliğine ihanet ettiğini, teröristlerle birlikte yaptığı 'teslim ol' çağrısına 2 personelin riayet ettiği ve ardından da diğer personelinde bu çağrıya uyduğunu belirtti.
Dağlıca baskını ile ilgili yaklaşık bin sayfalık dava dosyası hazırlandı. Dosyada Yarbay Dirik hazırladığı kanaat raporlarında Er Yüce hakkında, "Piyade Er Ramazan Yüce, olaydaki en belirgin şüphelilerden birisidir. Olay anındaki davranış ve hareketleri incelendiğinde bu işi kasıtlı olarak yaptığı, hiçbir baskı altında kalmadan kendi rızası ile silahını da yanına alarak teröristlere teslim olmuştur. Bununla da yetinmeyip kendi arkadaşlarına 'teslim olun' çağrısı yaptığı anlaşılmıştır. Yüce'nin bu teslim olun çağrısı birliğin moralini bozmuştur. Olayı kasıtlı yapmasının diğer bir kanıtı ise, olay öncesinde arkadaşları ile yaptığı konuşmalardır. Kendisinin, 'PKK bizden daha iyi', 'benim yerim burası değil dağlardır', 'ben onları çok seviyorum yönündeki sözleridir. Aynı şekilde olaydan bir gün önce terhis olan 4 askerin tabur merkezine indikleri esnada arkalarından 'inşallah gidemezsiniz, havaya uçarsınız' demiş" ifadeleri yeraldı.Yarbay Dirik, raporunda Piyade Uzman Çavuş Halis Çağan için de "Bazı personelin teröristlerin teslim ol çağrılarına uymasının ardından, mevzi değiştirme veya geri çekilme şansı bulmasına rağmen örgüt mensuplarına karşılık vermeyi bırakmış ve onlarla birlikte gitmiştir" dedi. Dirik, kaçırılan askerlerden Fatih Atakul için, "bulunduğu mevzide ve çevresindeki tüm askerlerin şehit olması nedeniyle yalnız kalmış olması ve sessiz, sakin saf bir yapıda olması Ramazan Yüce tarafından kıymetlendirilmektedir" derken, Fuat Başoda içinde, örgüt mensuplarının teslim ol çağrısına karşılık vermeden uymuş ve gönüllü olarak gittiğini ifade etti.

2 gece taciz ateşi
Dağlıca Taburu'na yapılan saldırı sonrası 8 askerin PKK terör örgütü tarafından kaçırılmasından sonra İdari Tahkik Heyeti'ne ifade veren Tabur Komutanı Kurmay Albay Onur Dirik, baskın gecesini ve sonrası yaşananları anlattı. Dirik, İfadesinde, 20 Ekim günü saat 23.55'te termal kamera ile bölgede 5-6 kişilik terörist grubun görüntülendiğini, bunun üzerine kırmızı alarm verdiğini belirterek, "Tespit edilen bu terörist unsurları ateş altına aldırdım. Bu tepelerdeki unsurlarımızın ateş istekleri havan ve topçu ateşleri ile karşılanmaya başlandı. Bu aşamada bir saldırıya uğramakla birlikte ilk ateşi bizim açmamız nedeniyle baskının önlendiği ve terör örgütü üyeleri sızma yerlerini alamadan saldırının başlatıldığını değerlendiriyorum. Ayrıca o gün bölge genelinde oluşan yoğun sis saldırı hazırlıklarının örtülmesine katkı sağladığını düşünüyorum" dedi.
Dirik, ifadesinin devamında "Sızma girişimleri bertaraf edilmiştir. Keri Tepe'deki sızma ise her türlü çabalara rağmen engellenemeyerek kayıplar verilmiştir. Keri Tepe'deki personelin büyük çoğunluğu bölgesini terk etmeyerek göğüs göğse muhabere ettiği, tepenin tamamen teröristler tarafından kontrol altına alınması üzerine sağ kalan personelin büyük çoğunluğu gizlenerek 'teslim ol' çağrılarına uymadığı bir kısmı ise örgüt üyelerine teslim olmuştur" diye konuştu.

Farklı telsiz kodları tespit edildi
Olaydan 3-4 gün önce 9-10 katırın hudut hattını geçen görüntülerin tespit edildiği ve alınan görüntülerle birlikte bölgeye topçu atışının yapıldığını belirten Dirik ,Yine olay öncesinde telsiz dinlemelerinde çok sayıda yeni telsiz kodunun kullanıldığı ve yeni grupların bölgeye girmeye çalıştığı tespit edildiğini aktardı. Dirik "Bunu bir eylem veya toplantı hazırlığına ilişkin emareler olarak tespit ettik. 10 ayrı hedef bölgesine 10 havan ve 2 obüs ile olay gecesi 237 havan, 168 obüs ikinci gece süresince toplam 375 havan ve 246 obüsün atımı yapıldı"dedi.

OLAY NASIL OLMUŞTU?
Yüksekova İlçesi'ndeki Dağlıca Taburu'na 21 Ekim 2007'de PKK'lı teröristlerin saldırısı sonucu çıkan çatışmalarda 12 asker şehit olurken, 13 asker yaralanmış, 8 asker de teröristlerce kaçırılmıştı. PKK'lı teröristlerin kaçırdığı askerler 4 Kasım 2007'de de Kuzey Irak'ta serbest bırakılmıştı. Diyarbakır'dan sonra Van'a getirilen askerler 10 Kasım'da ise mahkemeye çıkarıldı. Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı Askeri Savcılığı'na çıkarılan 8 asker, "Suçun vasıf ve mahiyeti askeri disiplini aşırı derecede sarsmış olması, Büyük zararlar doğuran emre itaatsizlikte ısrar suçunun işlendiğini gösteren kuvvetli delilerin bulunması ve izinsiz olarak başka ülkenin topraklarına geçmek" gerekçeleriyle tutuklanmışdı.
Van Askeri Cezaevi'nde tutuklu bulunan askerler "1-Suç ve suçluyu alenen övme, 2-Büyük zararlar doğuran emre itaatsizlikte ısrar 3- Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak suçuna yardım etmek,4- yurt dışına firar, 5-Zincirleme olarak basın ve yayın yoluyla bölücü terör örgütünün propagandasını yapmak, 6-Basın ve yayın yoluyla halkı askerlik hizmetinden soğutacak beyanlarda, telkinlerde bulunmak, propaganda yapmak" suçlarından yargılanacak.
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.