DHCP Nedir ? DHCP Hakkında Bilgiler

Le Chiffre

Katılımcı Üye
4 Ocak 2006
890
55
word.exe
4sx426.gif


Merhaba Saygıdeğer Türk Hack Team Ailesi.

Bu konumuzda sizlerle beraber DHCP Nedir, nasıl çalışır, avantajları ve dezavantajları nelerdir bunları ele alacağız.

f7R9H.png


DHCP (Dinamik Host Yapılandırma Protokolü), akıllı telefonlarınızda, bilgisayarlarınızda ya da l0T cihazlarınızda bulunan ip adreslerini, DNS adresini, ağ maskesi ve ağ geçidini otomatik olarak iletmek için kullanılan bir protokoldür. DHCP protokolü, kullanılan bu cihazlara benzersiz bir ip adresleri üretir ve bu ürettiği yapılandırmayı manuel olarak değil otomatik olarak iletmeye yarar. Bir elektronik cihazda kullanılan IP adresi düşünün ve cihazın bağlantısı kopana kadar kullanılan bu IP adresi; bağlantısı koptuğu anda, kopan IP adresine DHCP havuzuna döner ve DHCP havuzundan başka bir IP adresi tekrar cihaza otomatik olarak eşleştirilir. DHCP protokolü çıkmadan önce ağ sahipleri, IP adresi, DNS adresi, ağ maskesi ve ağ geçidini manuel olarak zahmetli bir şekilde yapıyordu, artık tek bir cihaz değil binlerce cihaz DHCP protokolü sayesinde otomatik olarak yönetilebiliyor.

6OfL8I.gif


DHCP Nasıl çalışır ? Gelin bu konuyu ele alalım.

ftwXH.jpg


Öncelikle DHCP sunucuları için atanan bazı yönlendiricilerin özelliklerinden bahsedelim. Router (Yönlendirici) dediğimiz ev veya küçük işletmelerde sunucu içerisinde DHCP sunucusu gibi davranır; büyük işletmelerde, şirketlerde ise direk olarak tek bir bilgisayar gibi DHCP sunucusu gibi davranabilir. Bu sunucular işlevleri aynı sadece davranışları farklı diyebiliriz. DHCP sunucusu farklı IP'ler üretir ve bağlantı için gerekli yapılandırmayı otomatik olarak hazırlar. Cihaz açıldığında DHCP sunucusu içeren bir sunucudan ağa bağlandığı zaman; DHCP sunucusuna istek gönderir. Sunucu isteği aldığında bir kargo paketi gibi gönderilecek olan IP adresini hazırlar ya da üretir. Bu üretilen IP adresleri cihaz için kullanılacak olan IP adresini, cihaz hosttan talep eder ve host uygun olan IP adresini cihaza teslim eder. DHCP'de bir paket görevi gibi teslimatı gerçekleştirir. Çalışma mantığı böyledir.

6OfL8I.gif


DHCP'nin bulunduğu sistemler hangileridir ?

f7Lo2.gif


DHCP'nin bulunduğu sistemlerden bazıları şunlardır;


Windows işletim sistemi, Linux işletim sistemi, MacOS işletim sistemi, Firewall cihazlar, XDSL destekleyen modemler vs. gibi sistemler DHCP ile paralel bir şekilde çalışabilir.

6OfL8I.gif


DHCP'nin avantajlı ve dezavantajlı olduğu durumlar nelerdir ?

ftiiG.jpg


Avantajları şunlardır;

𐏐İşlemleri otomatik olarak gerçekleştirdiğinden zaman tasarrufu sağlar.

𐏐Sistem yöneticisi yükünü hafifletir.
𐏐Tek bir ağ üzerine bilgisayarlar, konsollar, elektronik cihazlar bağlanabilir.
𐏐Her makinenin birbirinden farklı IP adresi olması gerekmektedir, Manuel olarak ayarlamak yerine DHCP bunu otomatik bir şekilde ayarlar ve hiçbir makinenin IP adresleri çakışmaz.
𐏐Veri depolanması için avantajdır. Büyük ağ desteği sayesinde büyük veriyi işleyecek olan DHCP'ye sahip olan sunucu bunu eş zamanlı yapabilir.
𐏐Büyük kuruluşların sahip olduğunu müşteriye tek tek IP ataması yapmak yerine DHCP destekleyen sunucular sayesinde zahmetten sizi kurtarmış olur.

𐏐Merkezi ağ işlemci yapılandırmasını tam destekler.

Dezavantajları şunlardır;
Genel itibariyle avantajları olsa bile birkaç dezavantajı da bulunmaktadır.

𐏐Ev ağına bağlı bilgisayara uzaktan erişim yapmak istiyorsanız, DHCP etkinleştirdiğiniz anda yeni bir IP adresine sahip olacaktır. Bu da demek oluyor ki bilgisayarınız için kaydettiğiniz IP adresini uzun süre kullanamayacağınız anlamına gelmektedir.
𐏐Bu IP'ler değişkenlik gösterdiğinden dolayı, yazıcılar veya dosya sunucuları gibi sabit ve erişime ihtiyacı olan cihazlar için kullanılmamalıdır.


6OfL8I.gif


Konuma zaman ayırıp okuduğunuz için teşekkür eder; herkese iyi forumlar dilerim.

4sx426.gif
 
Son düzenleme:

Sort

Katılımcı Üye
14 Eki 2019
968
79
Gayet Başarılı Bir Konu Olmuş, Ellerine Emeğine Sağlık
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.