Disket sürücüler, Disket sürücüler

ZoRRoKiN

Özel Üye
7 Ağu 2005
2,149
377
WORLD
Disket sürücüler,

Disket sürücüler

1.sürücü bileşenleri
*Okuma yazma kafaları
Diskin her yüzü için bir tane olmak üzere iki okuma\yazma kafasına sahiptir. Her iki kafada disk yüzlerinin okunup yazılmasında kullanılır.
Kafa düzeneği, kafa taşıyıcı adı verilen bir motor tarafından hareket ettirilir.
Bir disket sürücüde kafalar disk üzerine kaydettikleri izlere teğet olarak hareket eder. Bu yönüyle harddisklerden farklıdırlar. Harddiskler bir pikabın iğne koluna benzer bir biçimde döner.
Üst ve alt kafalar aynı düzeneğe bağlı oldukları için aynı anda hareket ederler. Üst ve alt kafaların altında kalan izlere silindir adi verilir. Çoğu disket her yüzde 80ile (toplam160) kaydedilir. Buda 80 silindir eder.
Kafalar elektiromanyetik bobinleri olan yumuşak demir bileşenlerden üretilmiştir. Her kafa aynı fiziksel birim içinde iki sime kafası ortasına yerleştirilmiş bir okuma\yazma kafası içerir.

(Resim çizilecek) -disket sürücüler
300- 360 RPM hızla
Dönerler.
*Kafa taşıyıcı: bir disket sürücünün kafa taşıyıcısı genellikle adı motero adı verilen, belirli bir aralıkla ya da adımlarla dören özel bir moter kullanılır.
Bir adım moteru 1/5 saniye civarında tam bir tur süresine sahip olur.
*Şaft moteru: Diski döndüren şey şaft moterudur.
Nemal dönüp hızı sürücü türüne bağlı olarak 300 -360 PRM dir.
*Devre kartları: kafa taşıyıcı, okuma/yazma kafaları, şaft moteru disk algılayıcılar ve sürücüdeki diğer bileşenleri denetlemekte kullanılan bir veya birkaç devre kartı içerir. Bu kart sürücünün sistemle arabimini sağlar.
*Denetleyici: Bir zamanlar bir bilgisayarın disket sürücüsünün denetleyicisi, ISA veri yoluna takılan bir genişleme kartı biçimindeydi. Günümüzde PC disket denetleyicileri bir I/O çipi şeklinde anakarta entegredir.
*Disket sürürcü kablosu:
(resim eklenecek)
Tek disket sürücü takarken, burgudan sonraki fiş kullanılırsa, bu sürücünün A sürücüsü olarak algılanmasını sağlar.
Burgu: Birden fazla sürücü takarken atlayıcı görevi yapar.


3.1/2 inç disketler / 1.44 MB (HD)

Sektör başına byte 512
12 başına sektör 18
Yüzbaşına iz 80
Yüz sayısı 2
Kapasite(kibbyte) 1,440
Kapasitemilyonbyte) 1.475
Gerçek kapasite 1.423,5 KB bu fark fermathomada FAT dosya sisteminin dosya yöntemi için ayrıldığı alandan kaynaklanır.
 
Son düzenleme:
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.