DNS Sorgu Tiplerini Öğrenelim / DNS Queries

X-Code

Uzman üye
19 Mar 2019
1,855
335
Localhost

jyo2qm.png

Merhaba TürkHackTeam Üyeleri.
Bu Konumda Sizlere DNS Sorgularından Bahsedeceğim.


1.png



Konu İçeriği

DNS'i Tanıyalım

Nedir Bu DNS Sorguları?

DNS Sorgu Tipleri




DNS'i Tanıyalım

DNS sorgularını size tanıtmadan önce kısaca DNS nedir ondan bahsedeyim. WWW(World Wide Web) de bulunan her web uygulamasının barındırıldığı bir sunucu vardır. Normal bir hosting alıp bu hostinge web uygulamımızın dosyalarını yüklediğimizde aslında o hostingin bağlı olduğu sunucuda bir dizin açılır. Ve bizim yüklediğimiz dosyalar bu dizine yüklenir. Sunucularda bu şekilde binlerce dizin bulunur buda demek oluyorki sunuculardaki her dizin bir web sitesini temsil ediyor aslında. Biz tarayıcımızdan herhangibir web uygulamasını açtığımızda aslında o uygulamanın barındırıldığı sunucudaki ilgili dizini görüntülüyoruz demektir. Peki ya biz cihazımızdaki tarayıcıdan o sunucuda bulunan dizini nasıl görüntülüyoruz? Her sunucunun önceden kendisine atanmış kimliği yani IP'si vardır. Biz tarayıcıya görüntülemek istediğimiz dizinin yani web uygulamasının IP'sini girersek o dizini görüntülemiş oluruz. (Bunu gerçekleştiren sistemlere değinmeyeceğim konumuz DNS) Peki ya biz günümüzde bir web uygulamasını tarayıcımızda görüntülemek için Ip adresini mi giriyoruz? Hayır. Çok öncelerde böyleymiş hangi web sitesine ulaşmak istiyorsak onun IP'sini bilmemiz gerekiyormuş. Gelişen teknoloji ve web uygulamalarındaki artış sebebiyle bu sistem kullanışsız hale gelmiş zira ulaşmak istediğimiz her web sitesinin IP'sini bilmek gerekiyormuş. Bu duruma çözüm olarak ise DNS(Domain Name System) geliştirilmiş. Bu sistem sayesinde her siteye bir isim konulmuş ve biz o siteye erişmek için onun IP'si yerine ismini yani alan adını öğrenmemiz yeterli hale gelmiş. Bugün bir web uygulamasına erişmek istediğimizde o sitenin alan adını tarayıcıya girmemiz yeterli oluyor. Alan adını girdiğimiz web uygulaması tarayıcımızda çalıştırılıyor. İşte bu alan adları ile IP'leri bağdaştıran sistem DNS'dir. DNS bizim tarayıcıya girdiğimiz alan adının bağlı olduğu IP'yi kendi bünyesinde aratır ve o alan adına bağlı olan IP'yi bizim tarayıcımızda çalıştırır. Bizim, DNS sayesinde erişmek istediğimiz web uygulamasının IP'sini değil alan adını bilmemiz yeterlidir. Bu olayı daha iyi kavrayabilmek için telefon rehberi örneğini verebilirim. Biz insanlara telefon etmek için onların telefon numaralarını bilmemiz gerekir. Lakin her birini aklımızda tutamayacağımız için telefonlarımızda rehber bulunur. Bu rehber sayesinde her telefon numarasına bir isim veririz ve o telefon numarasını aramak için ismini bilmemiz yeterlidir. Buradaki telefon numarası IP, rehberdeki isim alan adı ve isimler ile telefon numaralarını bağdaştıran sistem yani rehber de DNS gibi düşünülebilir.

p9yp1yr.png


jQG9Gn.gif



Nedir Bu DNS Sorguları?

DNS sorgusu ya da diğer bir ismiyle DNS isteği, istemciden yani kullanıcıdan DNS sunucularına gönderilen bilgi talebidir. İstemci az önce bahsettiğim alan adını taraycısına girerek DNS sunucularından bir bilgi talep eder. Bu bilgi aslında girilen alan adının hangi IP'ye tekabül ettiğini öğrenmek için gönderilen bilgidir. İstemci DNS'e "benim girdiğim alan adı hangi IP adresine bağlı?" şeklinde bir soru sorar. DNS sunucusu da diğer DNS sunucularına bu soruyu sorarak istemciye o alan adına bağlı olan IP'yi verir ve istemci bu IP'yi tarayıcıda çalıştırır. Böylelikle tarayıcıya bir alan adı girildiğinde o alan adına bağlı IP adresi tarayıcıda çalıştırılır.

kcolc8h.png


jQG9Gn.gif



DNS Sorgu Tipleri


İki farklı DNS sorgu tipi vardır; Recursive(Özyinelemeli) Sorgu ve Iterative(Tekrarlamalı) Sorgu.


Recursive (Özyinelemeli) Sorgu

Bu sorgu tipinde DNS sunucusu girilen alan adını aynı ağda bulunan diğer DNS sunucularına sorar. Yani sadece local ağ içerisinde özyinelemeli olarak bu sorgu çalışır, dış ağa çıkılmaz. Şayet sonuç bulunamaz ise istemciye olumsuz bir dönüt yapılır.


Iterative (Tekrarlamalı) Sorgu

Bu sorgu tipinde ise DNS sunucuları kendi aralarında tekrarlamalı olarak birbirlerine sorgu gönderir. DNS sunucusu girilen alan adının IP adresini öncelikle kendi veritabanında aratır şayet bulamazsa yerel ağda bulunan diğer DNS sunucularına bu sorguyu sorar. Onlardan da dönüt alamazsa DNS sunucularına bu isteği yönlendirir.

fq4tl0m.png



Okuduğunuz İçin Teşekkür Ederim.
Esenlikle Kalın...

Saygılarımla


 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.