Donanımların Genel Sıcaklık Değerleri // DarkHawk06

DarkHawk06

Uzman üye
12 Şub 2016
1,046
8
Pandora


giphy.gif



NaKJWN.png



Sıcaklık kavramının değişken olduğunu belirterek konuya başlamak istiyorum.Donanımdan donanıma olduğu gibi mekandan mekana bile değişiklik gösterebilmektedir. Sıcaklığın genel olarak Sorumlusu; Kasa İçi Soğutma Yetersizliği ve Bilgisayarın Yapılmayan Bakımı diye tanımlanabilir. Bir sistemin en az yılda bir defa Kasa içi bakımının tam olarak yapılması gerekir. Bilgisayar sistemlerinde yazılımsal virüs kaynaklı performans düşüklüğü olabildiği gibi bakıma dayalı donanımsal bir performans kaybı da görülür. Sonradan sıcaklığa bağlı sorunlar; Genellikle oyunlarda takılmalar, donmalar ve restart(yeniden başlama,başlatma). İşlemci ve ekran kartlarında soğutmaya ve iletkenliğe etkisi bulunan Termal Macunların En Kalitelisinin bile Ömrünün Bir Yıl olması Bakımın ne denli gerekli olduğunu ortaya koyuyor.


NaKJWN.png



VMLOH0.jpg



NaKJWN.png



Hatta şöyle bir genelleme yapayım; Bilgisayar kullanıcılarının neredeyse % 50-60' ı kurumuş işlevselliğini yitirmiş Termal Macunlarla sistemlerini kullanıyorlar. Şunu vurgulamakta fayda var; Termal Macunların Sıcaklığa Etkisi 3-8 Dereceyi geçmemektedir. Sıcaklığı düşüren genel etki tozlardan arındırılmış fanlar ve sistemdir. Tamamen iki aynı bilgisayarı-sistemi farklı mekanlarda kullansanız dahi sıcaklık farklılık gösterecektir. Sıcaklıkta diğer önemli etken de oda sıcaklığıdır. Sıcak havalarda bilgisayarın konumlandırıldığı odanın 25-30 Derece olduğunu düşünürsek, yüksek değerler gözlemlediğimizde fazla şaşırmamak gerekir. Son olarak sizlere uzun süre bakımı yapılmamış bir sistemin görselini göstermek İstiyorum :

NaKJWN.png



HFvnEb.jpg



NaKJWN.png



Böyle bir sistemde performans düşüklüğü yaşanması ve yüksek sıcaklık değerleri görmek normaldir.


NaKJWN.png



Donanımlarınızın çalışabildiği maksimum ısı değerlerini üreticinin sitesinden edinebilirsiniz. Benim burada bahsedeceğim değerler göreceli olmakla beraber donanımların kalıplaşmış ısı değerleridir. Sıcaklığa en çok dayanabilen donanım, Ekran Kartlarıdır. Kartlar O Özellik dahilinde üretilmektedirler. Ekran Kartları kadar Uçuk Değerleri Göremeseler de İşlemciler de Isı Olarak Kartlardan sonra gelen donanımlardandır. Unutmayalım ki; İşlemciler kesinlikle Ekran Kartları kadar Yüksek Değerlere Ulaşamazlar yani kaldıramazlar.


NaKJWN.png



Ekran kartları üretim teknolojisine bağlı olmakla beraber genelde 100 dereceden sonra yanarlar. Isıyı en az seven Donanımlar İse; Mekanik Disk yani Hard Diskler ve Anakart Chipset' leridir.
Oyunlarda kartların 80 ve üzeri derece görmesi de normal, unutmayın ki; ekran kartı sıcaklığının tabiri caizse patlama noktasına geldiği zaman, sistem zaten donma, oyundan atma, restart vb. tepki verecektir. Uzun süre oynanan oyunlardan sonra kart çok yüksek değer görmüşse ama oyun takılmadan sorunsuzca oynanmışsa yani sistem restart vb. tepki vermemişse sorun yok demektir.


NaKJWN.png


Genel Isı Değerleri

NaKJWN.png


İşlemci

Normal : 30-50
Yük Altında : 50-65 ( 80 dereceden sonra riskli )

NaKJWN.png


Ekran kartı

Normal : 40-50
Yük Altında : 60-70 ( 90 dereceden sonra riskli )

NaKJWN.png



Chipset ( Anakart )

Normal : 70 ( 90 dereceden sonra riskli )

NaKJWN.png



Hard Disk

Normal : 25-40 derece arası ( 50 den sonrası riskli )

NaKJWN.png

 
  • Beğen
Tepkiler: PW
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.