Dreamweaver'da Tablo Özellikleri 1

cartman

Katılımcı Üye
28 Ara 2005
932
17
zBjk
Bir tablo oluşturup sayfaya eklediğimizde Properties penceresinde tablomuza ait özellikler belirir. Sayfaya eklenmiş bir tablonun kenar çizgilerinden herhangi birine tıkladığımızda da tablo seçili hale gelir ve Properties penceresinde tabloya ait özellikler görülür.
Tabloozellik_1.gif

Yukarıdaki resimde hemen hemen tüm özellikler kullanılarak oluşturulmuş bir tablo var. Şimdi sırasıyla buradaki özellikleri açıklayalım.
Table Name metin kutusuna yazacağımız isim tablomuzun ismi olacaktır.
Rows metin kutusundaki rakam tablomuzun kaç satırdan oluşutuğunu gösterir. Buradaki rakamı değiştirerek tablomuzun satır sayısını değiştirebiliriz.
Cols metin kutusundaki rakam tablomuzun kaç sütundan oluştuğunu gösterir. Buradaki rakamı değiştirerek tablomuzun sütun sayısını değiştirebiliriz.
W metin kutusu tablomuzun genişliğini gösterir. Genişlik değerini belirlemek için 2 ölçü kullanabiliriz. Bu ölçüyü W metin kutusunun hemen yanındaki çekme menüden seçebiliriz. Bu ölçüler Pixels(piksel) ve %(Yüzde) ölçüleridir.
W değerini piksel olarak belirlersek tablomuz yazdığımız rakam kadar bir piksel değerinde genişliğe sahip olacaktır. Yüzde değeri ise göreceli bir değerdir. Örneğin %80 değerini seçersek tablomuz bulunduğu sayfanın genişliğinin yüzde ****eni kadar bir genişliğe sahip olacaktır. Bu sayede örenğin bir ziyaretçi bu sayfayı eğer 800*600 çözünürlükte açarsa tablo 640*480 çözünürlükte açtığından daha büyük olucaktır.
H değeri ise tablomuzun yüksekliğini gösterir. W değeri ile aynı özelliklere sahiptir.
Bir tablonun genişlik değeri piksel cinsindenken, yükseklik değeri yüzde cinsinden olabilir. W ve H özellikleri birbirinden bağımsız özelliklerdir.
CellPad metin kutusundaki değer tabloyu oluşturan hücrelerin içerisinde yer alacak elemanlarla, hücre kenarları arasındaki mesafeyi belirler. Örneğin CellPad değeri olarak 3 belirlersek hücre içerisne yerleştirilen bir resimin 4 yanında 3 piksellik bir mesafe kalacaktır.
CellSpace metin kutusundaki değer tablodaki hücreler arasındaki mesafeyi gösterir.
Aling çekme menüsü tablomuzu sayfamız üzerinde hizalamak için kullanacağımız seçeneklere sahiptir. Left sola, Right sağa yaslı olarak konumlanmasını sağlar tablomuzun. Center sayfanın merkezinde yer almasını sağlar.
Properties pencreresinin ***nci bölümünde 6 tane düğme vardır.
Tabloozellik_2.gif

Bu düğmlerden ilk ***si Dreamwevaer MX'in çalışma alanında tablolarda oluşan fazlalık alanları gidermek içindir. Örneğin bir tablonun değeri 100 piksel olarak belirlemize rağmen çalışma alanında 300 piksel gibi görünebilir. Önizleme yaptığımızda eğer 100 piksel olarak görünüyorsa sorun çalışma alanındaki görünümdedir. Bu sorunu bu düğmelerle düzeltiriz.
Clear Column Widths (
Tabloozellik_3.gif
) düğmesi tabloda yatayda oluşan fazla boşlukları yok eder.
Clear Row Heights (
Tabloozellik_4.gif
) düğmesi tabloda dikeyde oluşan fazla boşlukları yok eder.
Bu *** düğmenin yanında ölçü değiştirme düğmeleri yer alır. Bu düğmler yardımıyla örneğin tablolarınız ölçülerini değiştirebilirsiniz.
Çalışma alanımızın alt tarafında çalışma alanımızın boyutları gözükür.
Tabloozellik_5.gif

Örneğin burada 600x300 yazıyor olsun. Biz sayfamıza 400'e 100 piksellik bir tablo ekleyelim. Tablomuzun sol üst köşesine tıklayara tablomuzu seçili hale getirelim.
Bu durumda ile Converts Table Widths to Percent (
Tabloozellik_6.gif
) düğmesine tıkladığımızda tablo boyutu değişmeyecektir ama Properties penceresinde W metin kutusunda 69 ve ölçü olarakta % görüntülenecektir.
Convert Table Heights to Percent (
Tabloozellik_7.gif
) düğmesine tıkladığımızdaysa Properties penceresindeki H değeri 33 % olacaktır. Yani tablonun piksel cinsinden olan ölçülerini çalışma alanımızın piksel cinsinden olan ölçülerine oranlayarak yüzdeli değerlere dönüştürmüş olduk.
Aynı tabloda herhangi bir değişiklik yapmadan Convert Table Withs to Pixels (
Tabloozellik_8.gif
) düğmesine tıkladığımızda W metin kutusundaki tablonun genişliğini gösteren yüzde cinsinden olan değer, piksel cinsinden bir değere dönüşecektir.
Aynı şekilde Convert Table Heights to Pixel (
Tabloozellik_9.gif
) düğmesine tıkladığımızda H metin kutusundaki tablonun yüksekliğini gösteren yüzde değeri piksel cinsinden bir değere dönüşecektir.
Bg Color bölümü tablomuz için bir artalan rengi belirlememizi sağlar. Color Picker düğmesine tıklayarak açılan paletten bir renk seçebileceğimiz, düğmenin yanındaki metin kutusuna anltılı kod sisteminde bir kod yazarakta renk seçebiliriz.
Brd Color bölümü tablomuzun kenar çizgileri için renk belirlememizi sağlar. Color Picker düğmesini ya da metin kutusunu kullanarak tıpkı Bg Color bölümünde olduğu gibi bir renk belirleyebilirsiniz.
Bg Image tablomuz için tıpkı sayfalarda olduğu gibi bir artalan resmi belirmemizi sağlar. Bu artalan remini Browse for file düğmesine tıklayarak açacağımız pencereden seçebiliriz. Eğer sayfamızla aynı klasör içerisindeyse Bg Image metin kutusuna doğrudan resim dosyanın adını yazarak ekleyebiliriz.
Aşağıdaki bağlara tıklayarak ulaşacağınız sayfalarda çeşitli tablo örnekleri ve bu tabloların özelliklerine ait bilgiler bulabilirsiniz.
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.