Dreamweaver'da Tablo Özellikleri 2

cartman

Katılımcı Üye
28 Ara 2005
932
17
zBjk
Tablo Özellikleri 1 dersinde tablomuzu biçimlendirmeyi anlatmıştık. Bu derste ise Tablomuzu oluşturan hücrelerimizi biçimlendirmeyi anlatacağız.
Bir tablodaki herhangi bir hücrenin içerisine tıkladığımız da Properties penceresinde hücre özellikleri görünür.
TabloOzel2_1.gif

Properties penceresinin üst bölümündeki özellikler metin özellikleri ile aynıdır. Hücremize ait asıl özellikler alttaki özelliklerdir. Şimdi bu özellikleri anlatalım.
Horz çekme menüsü hücrede yer alacak metin, resim, Flash animasyon gibi elemanları yatay olarak hizalamak içindir.
Left sola yaslı, Center ortalanmış, Right ise sağa yaslı olmalarını sağlar.
Vert çekme menüsü hücre içerisinde yer alacak elemanların dikey olarak hizalamak içindir.
Top üste, Middle ortaya, Bottom alta ve Baseline taban çizgisine hizalamamızı sağlar.
W hücrenin genişlik değeridir. Sadece sayı yazarsak piksel cinsinden değer vermiş oluruz. 50% gibi sayı ve yüzde işareti şeklinde değer yazarsak yüzde cinsinden değer vermiş oluruz.
H hücrenin boy değeridir. W de olduğu gibi piksel ya da yüzde cinsinden değer vermemizi sağlar.
"No Wrap" seçenek kutusu hücrenin metne göre genişlemesini sağlar. Bir hücreye bir metin yerleştirdiğimizde eğer metnin alt satıra geçmeden hücreyi genişleterek hücrede yer almasını istiyorsak bu seçeneği seçili hale getirmemiz yeterlidir.
Aşağıdaki ilk resimde yer alan tabloda "No wrap" seçeneği işaretli, ***ncisinde ise işaretli değildir.
TabloOzel2_2.gif

TabloOzel2_3.gif


"Header" seçenek kutusu işaretlendiğinde o hücre başlık hücresi olarak kabul edilir ve içerisindeki metin kalın harflerle yazılır.
Bg(Üst) bölümündeki metin kutusuna hücre için kullanmak istediğimiz artalan resminin adresini yazarız ya da Point to File aracı ile seçer ya da onun yanındaki dizin simgesine tıklayarak açılan pencereden resmimizi seçeriz.
Bg(Alt), Color Picker düğmesine tıklayarak açılan menüden bir artalan rengi seçebiliriz ya da hemen yanındaki metin kutusuna rengin onaltılı kodunu yazabiliriz.
Brdr, Color Picker düğmesine tıklayarak renk paletinden hücre kenar çizgileri için bir renk seçebiliriz ya da hemen yanındaki metin kutusuna rengin onaltılı kodunu yazabiliriz.
Aşağıda 2 hücreli bir tablo ve bu tablonun 2 hücresine ait Properties penceresi vardır.
İlk Properties penceresi sol hücreye ***ncisi ise sağ hücreye aittir.
TabloOzel2_4.gif

TabloOzel2_5.gif

TabloOzel2_6.gif


Bu bölümün en başında hemen Cell etiketinin altında *** düğme vardır. Bunlar ilki Merge, ***ncisi ise Split düğmesidir.
TabloOzel2_7.gif

Merge *** ya da daha fazla seçilmiş hücreyi birleştirmek için kullanılır.
Split ise bir hücreyi birden çok hücreye bölmek için kullanılır.
Şimdi bir örnek yapalım.
Sayfamıza 2 satırlı, 2 sütunlu bir hücre ekleyelim. Kenar kalınlığı, rengi, artalanı belirledikten sonra sol üstteki hücreyi tıklayıp sol tuş basılıyken oku sağa doğru sürükleyin ve sağdaki hücreyle tıkladığınız hücreyi seçili hale getirin. Seçilen hücrelerin kenar çizgi renkleri değişecektir.
TabloOzel2_8.gif

Sonra fareniz ile sayfa üzerinde herhangi bir yere tıklamadan gidip Merge düğmesini tıklayın. Evet artık *** hücremiz tek hücre haline gelmiş oldu :)
Sonra alt soldaki hücreniz içerisine bir kez tıklayın ve daha sonra Split düğmesine tıklayın. Split düğmesine tıkladığımızda Split Cell iletişim kutusu açılır.
TabloOzel2_9.gif

Bu kutudaki "Split Cell Into" seçenek kutularından Rows'u seçersek hücremiz satırlara, Columns'u seçersek hücremiz sütunlara bölünür.
Hücremizin kaç satır ya da kaç sütuna bölüneceğini de altta yer alan Number of bölümünde belirtiriz.
Ben hücremi 2 satıra bölmeyi seçtim ve görüntüsü aşağıdaki gibi oldu.
TabloOzel2_10.gif

Böylece hücrelere ait özellikleri bitirmiş oluyoruz :)
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.