E-Ticaret Sitesi Kullanım Biçimleri ve Özellikleri

noktalıvirgül

Deneyimli Moderatör
17 Kas 2020
910
492
Pazaryeri Seçimi ve Mağaza Açılışı:

E-ticaret işine yeni başlayanlar seçim yaparken öncelikle hangi pazaryerini seçmelidirler diye düşünülecek olursa, bazı özellikler dikkate alınmalıdır. Başlangıçta Gittigidiyor ve N11 ile başlanabilir. Belirli bir seviyeye geldikten sonra Hepsiburada ve seviye görüldükten sonra Trendyol’a da geçiş yapılabilir. Gittigidiyor ve N11 platformlarında para yatırma süreçleri belirli vadelerle uygulanmaktadır. Ürün müşteriye ulaştıktan 10-11 gün sonra parayı yatırmaktadırlar. Hepsiburada ve Trendyol sitelerinin para yatırma süreleri ise 28-30 gün sürebilmektedir. Bu durum nakit akışınız konusunda sorunlar yaşamanıza sebep olabilir.
iv4rs11.png


Gittigidiyor sitesi, şirket olmasanız bile kayıt kabul etmektedir. Trendyol ise yeni satıcıları kolay kabul etmemektedir. Diğer platformlarda hesabınız yoksa kaydınızı kabul etmesi zor olmaktadır. Üç pazaryerinde de belli seviyeye geldiyseniz, yorumlarınız ve puanlarınız iyiyse Trendyol’un kabul etme süreci daha kısa sürebiliyor.

Örneğin N11.com’dan mağaza açılışı yapmak için, “n11 Mağaza Girişi”nden açılış yapmak gerekir. Yeni kayıt olurken “Hemen Üye Ol” butonuna tıklayıp başvuru formunu doldurmak gerekmektedir. Fakat buraya üye olabilmek için bir şirket kurmuş olmalısınız, çünkü şirket belgeleriniz başvuru sırasında istenecektir. Şirketiniz yoksa bile şahıs şirketi açmak çok kolaydır, 1-2 günde açılabilmektedir. Mağaza adınız daha sonra değiştirilemeyecek şekilde istenecektir. Gerekli yönergeleri uyguladıktan sonra uygun görülürse bir hafta on gün içinde hesabınız onaylanacaktır.


N11 Mağaza Arayüzü:
9vf040x.jpg


Arayüzde en çok kullanılan yer “Hızlı Menü” kısmıdır. Burada, müşterinin ürünler hakkındaki soruları, siparişler, bu siparişlerin durumları, reklam puanları bulunmaktadır ve bunlar önemli olduğundan hızlı menüde bulundurulmuştur.
Hızlı Menüdeki Liste:
Ürün Yönetimi: Ürünlerin listelendiği bölümdür. Yeni ürün eklenirken de bu kısım kullanılır. Ürünler için sorulan sorular, favoriye eklenen ürünler, ürünlerin istatistikleri, ürün görüntüleme, satış adetleri yüklenen ürünler, yükleme paketleri vs gibi bilgileri buradan görüntülenebilmektedir.

Sipariş Yönetimi: Günlük gelen siparişler, ürünlerin iptal iade ve değişim durumları, kargo kampanyaları bölümü bu başlıkta görüntülenmektedir.

Ödeme ve Fatura Yönetimi: Parayı yönetme ve faturaları bastırma imkânı bu bölümde bulunmaktadır.

Reklam yönetimi: Kategoride öne çıkanlar, aramada öne çıkanlar, sponsorlu (destekleyici) mağaza, sponsorlu ürün, listeleme reklamları gibi çeşitleri vardır. Satışların ciddi şekilde artışını sağlar ve bu bölümün takibini yapmak gerekmektedir.

Puan ve Reklam Özeti: Siteye kayıt olunduğu anda reklam puanı alınmış olunuyor. Yeni satıcılara reklam puanları hediye ediliyor. Bu durum satıcıya teşvik niteliği taşımaktadır.

Pazarlama Yönetimi: Ürünlerde indirim kuponları oluşturulup kampanya ve indirimler gibi seçeneklerin yönetildiği kısımdır.

İhracat: Bu bölümde ürünler yurtdışındaki müşterilere satılabilmektedir.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Gittigidiyor- Açılışı En Kolay Platform: Burada mağaza açma süreci yaklaşık 10 dakika sürmektedir. Üyelik oluşturulup mağaza aç butonuna tıklayıp süreç başlatılmış olur. Bu platformda şirket bilgileriyle ilgili bilgiler de istenmemektedir.
ce5hpl5.png

Gittigidiyor-Arayüz: Diğer platformlarda satın alma arayüzüyle mağaza arayüzü ayrıdır fakat Gittigidiyor’daki kullanım, hem alışveriş hem de satış yapılabilecek şekilde tasarlanmıştır. Yani alıcı ve satıcı arayüzü aynıdır.

Gittigidiyor Satıcı Ekranı: Ürünler tek tek veya toplu olarak yüklenebilir. Kategorilere ayırarak ürün listesi oluşturulabilir. Satılan ürünler listesine tıklandığında kargo seçilebilir ve müşterinin adres ve diğer bilgileri görülebilir.

Satışlarım Bölümü: Satış listelemelerinin görülüğü bölümdür. Satılmayan listeler 360 gün sonra satılmayanlar bölümüne geçer ve bu olduğunda ürünleri tekrar satış listesine kaydetmek gerekir. Burada ayrıca reklam bölümü de vardır. Google ve Facebook’ta reklamlar verilmesi için seçim yapılabilir.

Mesajlarım Bölümü: Gittigidiyor’un veya kullanıcıların attığı mesajlar buradan görülebilir.

Favorilerim Bölümü: Bu bölüm alıcı hesabıyla ilgilidir. Alınması planlanan ürünlerin kaydedildiği bölümdür.

Performans Bölümü: Satışların aylık ve günlük olarak görüldüğü yerdir. Belirli grafik ve çizelgelerle gösterilir. Net kazanç, iade oranı, siparişler nelerdir gibi bilgiler edinilir. Sipariş onaylandıktan sonra satıcıya yaklaşık 10 gün içinde Gittigidiyor tarafından ödeme yapılmaktadır.

Bu bölümde bilgilerin tanımlanması gerekmektedir. Burada kişisel bilgiler, banka bilgileri girilmelidir. Fatura bilgileri de burada güncellenebilir.

Satıcı Bilgi Merkezi: Nasıl satış yapılabileceği, ürün listesi nasıl yapılacağı, komisyon bilgileri, satış olduğunda, iptal-iade-değişim durumlarında nasıl hareket edilmesi gerektiği, alıcıyla iletişimin nasıl kurulacağı, kargo işlemlerinin nasıl yapılacağı gibi birçok bilgiyi içermektedir.

Başarılı Satıcı Rozetleri: Bu rozetler çok önemlidir. Çünkü satışların artışını büyük ölçüde sağlamaktadır.
 
Son düzenleme:
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.