En Güncel WodrPress LiteSpeed Cache Ayarları // 2021

KaptanTR

Administrator
17 Nis 2015
1,636
1,526
25
Kurtlar Vadisi
jwvlzmn.png


En Güncel WodrPress LiteSpeed Cache Ayarları

WordPress'te LiteSpeed Önbellek En İyi Ayarlarını kullanmak bir zorunluluktur. Aksi takdirde, düzgün çalışmaz veya daha da kötüsü siteyi bozabilir. Özellikle önbelleğe alma özelliği çok hassastır ve beklenen sonuçların alınması için en iyi LiteSpeed Cache ayarlarını gerektirir.

Görüntü optimizasyonu, CSS ve JS optimizasyonu veya başka bir şey gibi çalışmayan LiteSpeed Önbellek özelliklerinden herhangi biriyle karşılaşıla bilinir, eklentideki yanlış yapılandırma nedeniyle bunun olma olasılığı çok yüksektir. Ek olarak, yanlış ayarlar web sitesinin beklenmedik şekilde davranmasına neden olabilir.

Bu LiteSpeed Cache en iyi ayarlar kılavuzunu bulmadan önce LiteSpeed Cache eklentisini ve tüm ayarlarını kapsamlı bir şekilde test etmek gerekir. Böylece, hangi ayarların hangi sorunlara neden olduğu belli olur. Şimdi, herhangi bir sorunla karşılaşmadan LiteSpeed Cache eklentisinden en iyi şekilde yararlanabilmek bazı adımlar uygulanabilir.



YHOrwJ.gif




LiteSpeed Önbellek Hakkında

LiteSpeed Önbellek Bir LiteSpeed sunucusunda WordPress için eklentisi en iyi önbellekdir. NGINX veya Apache gibi farklı bir sunucuda, LiteSpeed Cache WordPress optimizasyonu için hala en iyi performans gösterenlerden bir tanesi konumundadır. Diğer sunuculardaki sunucu düzeyinde önbelleğe alma özelliklerinden yararlanılamaya bilinir. Ancak bunu telafi etmek için başka bir önbellek eklentisi kullanıla bilinir. Hepsi çok fazla uzmanlık olmadan hemen hemen aynı şeyi yapar.

Kullanmakta olunan web sunucusundan bağımsız olarak, HTML, CSS, JS, veri tabanı ve diğer optimizasyonlar sorunsuz bir şekilde kullanıla bilinir. Aslında, herhangi bir WordPress sitesinde Kritik CSS, Görüntü optimizasyonu, Düşük Kaliteli Görüntü Yer Tutucusu gibi özel özelliklerinden bile yararlanıla bilinir. Bu hizmetler sunucu kaynaklarını tüketmez. Ve LiteSpeed Cache'deki diğer tüm özellikler tamamen ücretsizdir. Tüm özellikleri birleştirilerek çok hızlı bir web sitesi yükleme hızı elde edilebilir. Web sitesinin Google PageSpeed Insights'taki düşük bir puandan 90'lar aralığındaki gibi çok yüksek bir puana gitmesi için gereken tek şey bu olabilir.




YHOrwJ.gif




LiteSpeed Önbellek En İyi Ayarları

Aşağıdaki LiteSpeed Cache en iyi ayarlar kılavuzu, WordPress için LiteSpeed Cache eklentisiyle ilgili ilk elden deneyime dayanmaktadır. Tüm bu ayarları birden fazla sitede denendi ve test edildi. Bu ayarlar işe yarayan en optimize edilmiş ayarlardır. Bazen bazı ayarları diğer ayarlarla çakışa biliyor ve bozuk site sorunlarına neden olabiliyor. Ayrıca, bazı ayarlar bireysel gereksinimler için yarardan çok zarar verebiliyor.

Bu nedenle, bir ayarın ihtiyaç için yararlı olup olmadığını ve ayrıca bu ayarın istenmeyen sonuçlara yol açabilecek diğer herhangi bir ayarla çakışıp çakışmayacağını anlayabilmek için tüm LiteSpeed Önbellek ayarları ayrıntılı olarak açıklandı.

İlk olarak LiteSpeed Cache eklentisini kurarak ve etkinleştirerek başlanır.

WordPress kontrol panelinden Eklentiler> Yeni Ekle'ye gidilir. Ardından LiteSpeed Cache'i aranır. Ardından, LiteSpeed Cache eklentisi sonucu için Yükle'ye ve ardından Etkinleştir'e tıklanır.

Artık LiteSpeed Cache eklentisi siteye yüklenmiştir. Bu, WordPress kontrol panelinin menüsüne bir LiteSpeed Cache öğesi ekleyecektir. Ayarlarını açmak için o menüden LiteSpeed Cache'e tıklanır.




YHOrwJ.gif



LiteSpeed Önbellek Gösterge Tablosu

Bu sadece farklı hizmet durumunun bir özetidir. İlk satırda, QUIC.cloud gerektiren hizmetlerin mevcut ada ait kullanımı görülür.

QUIC.cloud, LiteSpeed Cache tarafından yalnızca CDN için kullanılmaz, aynı zamanda Görüntü optimizasyonu, Kritik CSS (CCSS) oluşturma ve Düşük Kaliteli Görüntü Yer Tutucu (LQIP) oluşturma için de kullanılır.

Ayrıca, QUIC.cloud hizmetleri aylık ücretsiz kullanım limitini temel alır. Ücretsiz kullanım limitleri oldukça cazip olsa da limitleri tüketilir ise veya limitin yeniden sıfırlanacağı bir sonraki ay beklenir ise ödeme yapmak gerekecektir. Yani LiteSpeed önbelleğinin QUIC.cloud kullanımını gerektirmeyen tüm özelliklerinin kullanımı tamamen ücretsizdir.

LiteSpeed Önbellek panosuna geri dönün. QUIC.cloud hizmetlerinden sonra, LiteSpeed'in Sayfa Yükleme Süresi ve Sayfa Hızı Puanı açısından sitenizin performansını artırmaya ne kadar yardımcı olduğunu gösteren sekmeler göreceksiniz.

Ardından, Görüntü Optimizasyonu Özeti, Kritik CSS ve Düşük Kaliteli Görüntü Yer Tutucu etkinlikleri hakkında bazı ek bilgiler verilir. Ayrıca, hangi önbelleğe almanın etkinleştirildiğini ve hangilerinin devre dışı bırakıldığını söyleyen Önbellek Durumunu da gösterir. Ardından sitedeki Tarama Durumu hakkında bazı bilgiler verir.




YHOrwJ.gif




LiteSpeed Önbellek Genel

Otomatik Olarak Yükselti Açabilirsiniz, ancak bir gecede büyük bir değişiklikle karşılaşmak ve bu nadiren olsa da herhangi bir sorunla karşılaşmak istenmeyen bir durumdur. Ancak bir sorun olursa, otomatik yükseltme, kişiyi sorunun neden ortaya çıkmış olabileceği konusunda bilgisiz bırakır. Ayrıca, bazen yeni sürümlerin güncelleme günlüğünü görmek istenir ve otomatik yükseltmeler bunu kişi için ortadan kaldırır. Bu yüzden bu seçeneği Off'a çevirmek gerekir.

Büyük sürümleri değil, yalnızca küçük sürümleri otomatik olarak yükseltme seçeneği de istenebilir. Ancak bu, henüz LiteSpeed Cache'de mevcut değildir.

Etki Alanı Anahtarı, LiteSpeed Cache'de QUIC.cloud kullanımını gerektiren hizmetlerden herhangi birini kullanmak için, QUIC.cloud'dan bir etki alanı anahtarına sahip olmak gerekir. QUIC.cloud'un hizmetleri arasında Görüntü Optimizasyonu, Kritik CSS oluşturma, Düşük Kaliteli Görüntü Yer Tutucu oluşturma ve QUIC.cloud'un CDN hizmeti yer alır.

İlk üç hizmeti, site için siteyi bir QUIC.cloud hesabına bağlayarak bir etki alanı anahtarı alarak kullanabilirsiniz. Ancak QUIC.cloud CDN'yi kullanmak için siteyi QUIC.cloud hesabına bağlamak da gerekir. Ek olarak, QUIC.cloud hizmetlerinin ücretsiz aylık kotası tüketilirse ve daha fazlası satın almak istenirse, siteyi QUIC.cloud'a bağlamak ve ardından oradan satın almak gerekir. Aşağıda, her ikisinin de nasıl yapılacağını açıklayan adımlar verilmiştir.

Siteye bir alan anahtarı almak için Alan Adı Anahtarı İste düğmesini tıklayın.

Şimdi alan anahtarınızın otomatik olarak oluşturulması için bir dakika kadar bekleyin. Ardından sayfayı yenileyin ve Etki Alanı Anahtarı alanında bazı yıldız işaretleri görünür. Bu, alan anahtarının başarıyla oluşturulduğu anlamına gelir.

Şimdi WordPress sitesini QUIC.cloud hesabına bağlamak için QUIC.cloud'a Bağla düğmesini tıklayın.

Ardından QUIC.cloud hesabınızda oturum açmanız istenecektir.

Bu sayfadan mevcut QUIC.cloud hesabınıza giriş yapabilir veya ücretsiz bir hesap oluşturabilirsiniz. Ardından, oturum açıldığında otomatik olarak LiteSpeed Önbellek ayarları sayfasına geri döneceksiniz.

Şimdi, önceki QUIC.cloud'a Bağla düğmesi yerine QUIC.cloud'da Kontrol Panelimi Ziyaret Et düğmesini göreceksiniz. Bu, LiteSpeed Cache eklentiniz artık QUIC.cloud hesabına başarıyla bağlandığı anlamına gelir.

Bir şey daha, Web sunucusu türünü LiteSpeed olmayan bir sunucudan LiteSpeed sunucusuna geçmek, OpenLiteSpeed'den LiteSpeed Enterprise'a yükseltmek gibi değiştirirseniz veya bunun gibi bir şey yaparsanız ve QUIC.cloud ücretsiz aylık limitlerinizin bu değişikliği yansıtmasını istiyorsanız, Alan Adı Anahtarını Yenile düğmesine tıklayabilirsiniz. Aksi takdirde, LiteSpeed Cache bunu otomatik olarak yansıtmaz.

Bir LiteSpeed sunucusundaysanız ve sitenizde Cloudflare gibi bir ters proxy kullanıyorsanız, QUIC.cloud sunucu türünüzü göreceğinden, yalnızca alan anahtarınızı aldıktan sonra QUIC.cloud'un temel katmanının ücretsiz aylık kullanım sınırlarını alabilirsiniz. Bu nedenle, doğru QUIC.cloud ücretsiz katmanını almak için önce ters proxy'yi devre dışı bırakabilir ve ardından etki alanı anahtarınızı isteyebilir veya yenileyebilirsiniz. Bundan sonra, ters proxy'yi etkinleştirebilirsiniz. Bu şekilde, QUIC.cloud ücretsiz kullanım sınırlarınız, ters proxy'yi etkinleştirdikten sonra bile aynı kalacaktır.

Sunucu IP, bu alanda sunucunuzun IP adresini kullanabilirsiniz. Bu, etki alanı adlarının kullanılmasıyla ilişkili ekstra DNS veya CDN arama süresini ortadan kaldıracaktır. Bu nedenle, QUIC.cloud sunucunuzla daha hızlı iletişim kurabilecek ve böylece sitenizin QUIC.cloud hizmetlerini alma hızını artıracaktır.

Ancak bu size her zaman doğru IP adresini vermeyebilir, bu nedenle IP adresini web barındırma sağlayıcınızdan alabilirseniz daha iyi olur. Ardından, bu IP'yi Sunucu IP alanına girin. Ancak IP adresinizden emin değilseniz bu alanı boş bırakın.

Bildirimler, bildirimleri açmak güncellemeleri WordPress panosunda gösterecektir. Ancak bu güncelleme bildirimlerinden bazılarının, örneğin bir beta sürümü mevcut olduğunda olduğu gibi LiteSpeed Cache ayarları sayfalarından kaldırılamayacağı görülür.




YHOrwJ.gif




LiteSpeed Önbellek

Bu kategorideki ayarlar çoğunlukla LiteSpeed Enterprise ve OpenLiteSpeed ve QUIC.cloud CDN gibi LiteSpeed web sunucularının kullanıcıları için geçerlidir. Ancak bu kategori, Apache ve NGINX gibi diğer web sunucuları ile kullanılabilen nesne önbelleğe alma ve tarayıcı önbelleğe alma özelliklerine de sahiptir.

Bu sayfadaki ayarlar YALNIZCA LiteSpeed web sunucusu veya QUIC.cloud CDN veya her ikisini kullananlar için geçerlidir.

Bu arada, LiteSpeed Cache'deki HTML/tam sayfa önbelleğe alma özelliği, doğrudan LiteSpeed web sunucusundan çalışır. Bu nedenle LiteSpeed Cache, diğer WordPress önbellek eklentileri tarafından sağlanan uygulama düzeyinde önbelleğe alma yerine sunucu düzeyinde önbelleğe alma sağlar. LiteSpeed Cache eklentisi tarafından önbelleğe alınan HTML dosyalarını WordPress dosya dizininizde bulamamanızın nedenlerinden biri de budur.

Önbelleği Etkinleştir. Bu, LiteSpeed Önbellek eklentisinin muhteşem sunucu düzeyinde önbelleğe alınması için anahtardır. LiteSpeed Cache'in önbelleğe alma özelliğini etkinleştirmek için bu seçeneği AÇIK konuma getirmek gerekir. Bu seçeneği KAPALI konuma getirirseniz, bu eklentinin tam sayfa önbelleğe alma özelliği devre dışı bırakılır. Bu nedenle, bu seçeneği AÇIK hale getirmenizi önerilir.

Oturum Açmış Kullanıcıları Önbelleğe Alma. Bu seçenek, ön uç sayfaların özel önbelleğe alınması içindir. Sitede, bir üyelik sitesindeki üyeler, yöneticiler, yazarlar, aboneler ve diğer WordPress kullanıcı rolleri gibi oturum açmış kullanıcılar olarak WordPress sitesine göz atan çok sayıda kişi varsa, bu seçeneği AÇIK konuma getirirseniz web sitenizin önbellek boyutu önemli ölçüde büyüyecektir. Bu nedenle, web sunucusu depolama alanı kişi için önemli değilse, web sayfalarınızın bu kullanıcılara daha hızlı teslim için bu seçeneği AÇIK duruma getirile bilinir.

Ancak, sayfalar ikinci ziyarete kadar önbelleğe alınmayacaktır. Bu nedenle hız iyileştirmesi kullanıcılara ilk ziyaretlerinde sunulmayacaktır. Oturum açmış kullanıcıların çoğu tek tek web sayfalarını bir kereden fazla ziyaret etmezse, bundan pek fazla fayda elde edilmez. Ancak oturum açmış bir avuç kullanıcı varsa, bu seçenek açıla bilinir. Yine de oturum açmış kullanıcıların bir kısmı zaten sitenin kullanıcılarıdır, bu nedenle muhtemelen önbelleğe alma nedeniyle küçük hız artışına aldırmazlar. Bu yüzden KAPALI duruma getirile bilinir.

Önbellek Yorumlayıcıları. Bu, yorumun hala onaylanmayı veya atılmayı bekleyen bir yorum bırakan ziyaretçiler için web sayfaları ayrı olarak önbelleğe almaya olanak tanır. Kullanımı, daha önce bahsedilen Oturum Açmış Kullanıcıları Önbelleğe Al seçeneğinin kullanımına benzer. Bu yüzden KAPALI duruma getirmek daha iyidir.

Cache REST API. Bu genellikle WordPress geliştiricileri tarafından tema ve eklentilerdeki işlevsellik için kullanılır. Yani, çoğu insan için endişelenecek bir şey yoktur. Açık olarak varsayılan durumu koruyabilir.

Önbellek Giriş Sayfası. WordPress giriş sayfası açık durumdayken daha hızlı yüklenir. Bu, oturum açma sayfasının daha fazla isteği işlemesine de olanak tanır. Birçok çevrimiçi bot, giriş sayfalarına saldırdığı için, daha hızlı yüklenen ve daha fazla isteği işleyebilen bir giriş sayfası, bu saldırı sırasında tüm sitenin çökmesini önlemede daha iyi bir iş çıkarır. Bu nedenle, açık durumda tutmanız önerilir.

LiteSpeed Enterprise web sunucusu ve LiteSpeed WEB ADC, WordPress giriş sayfası URL'si için kaba kuvvet saldırılarına karşı koruma gibi bazı yerleşik güvenlik önlemleriyle birlikte gelir. Bu nedenle, bu sunuculardan herhangi birindeyseniz, varsayılan WordPress giriş sayfası URL'nizi değiştirmemeniz daha iyi olabilir, çünkü o zaman LiteSpeed giriş sayfanızın ne olduğunu bilemez.

WordPress sitesinin tarayıcı sekmesinde web sayfasının adının yanında gösterilen bir site simgesi yoksa, bunun yerine favicon.ico'nun kullanılması istenir. Bu sonuçta bir WordPress simgesi yükler. Bu nedenle, bu favicon.ico yanıtını daha hızlı hale getirmek için bu seçeneğin açık tutulması önerilir.

PHP Kaynaklarını Önbelleğe Almak. Bazı temalar ve eklentiler, PHP komut dosyalarını çalıştırarak CSS ve JS dosyalarını yükler, ancak bu dosyalar genellikle statik dosyalardır, bu nedenle sorunsuz bir şekilde önbelleğe alınabilirler. Ayrıca, bu dosyaları önbelleğe alarak, sunucu performansınızı artıracak bazı PHP eklentilerini çalıştırmaktan kaçınabilirsiniz. Bu nedenle, bu seçeneği de açık durumda tutmak önerilir.

Önbellek Mobil. Bu seçenek, site mobil uyumlu olduğunda açık olması gerektiği konusunda bir fikir verdiği için oldukça aldatıcıdır. Ama durum tamamen böyle değil. Bunun yerine, sitede Hızlandırılmış Mobil Sayfalar (AMP) sürümü olduğu zaman yalnızca mobil cihazlara özel içerik için kullanılması amaçlanmıştır. Bu nedenle, normal yanıt veren web siteleri genellikle bunu açık duruma getirmeyi gerektirmez. Bu yüzden kapalı duruma getirin.

Mobil Kullanıcı Aracıları Listesi. Bu, yalnızca önceki Mobil Önbellek seçeneği açık ise geçerlidir. Önerilen alanda sağlanan liste aynı zamanda WordPress'te kullanılan varsayılan listedir, bu nedenle tek başına tutun veya ek cihazlara ihtiyacınız olduğunu biliyorsanız listeye daha fazla cihaz ekleye bilirsiniz.

Özel Önbelleğe Alınmış URI'ler. Bu, sitedeki bazı belirli sayfaların, yayınların veya herhangi bir şeyin genel olarak değil özel olarak önbelleğe alınmasını istiyorsanız geçerlidir. Her kullanıcının aynı web sayfasında farklı içerikler görmesi gereken kullanıcı profili veya hesap sayfaları buna iyi bir örnek olabilir. Özel önbelleğe alma nedeniyle, kullanımı, bu ayarlar sayfasında daha önce bulunan Oturum Açmış Kullanıcıları Önbelleğe Al seçeneğine benzer.

Önbellek URI'lerini Zorlamak. Bazı sayfaları, yayınlarınızı veya sitenizdeki herhangi bir şeyi önbelleğe almaya zorlamak istiyorsanız, bu sizin için bir seçenektir. Belirli bir kullanım durumunuz olmadıkça genellikle gerekli değildir.

Genel Önbellek URI'lerini Zorlamak. Bu seçenek, bazı sayfaların yayınlarınızın veya sitenizdeki herhangi bir şeyin genel olarak önbelleğe alınmasını zorlamak için kullanılabilir. Çoğu sitenin bu konuda herhangi bir şey yapmasına gerek yoktur, ancak bu seçeneği kullanmanız gerekiyorsa, bunu zaten bilirsiniz.

Sorgu Dizesini Bırakmak. Bu önemli bir ayardır. Sorgu dizeleri genellikle sayfada dinamik içeriklerin varlığını ifade etmek için kullanılır. Bu nedenle, doğru ziyaretçilere doğru içeriği sunmak için, sayfanın önbelleğe alınmamış bir sürümünü sunmak veya bir URL'de herhangi bir sorgu dizesi olduğunda, her bir ayrı sorgu dizesi için sayfayı ayrı ayrı önbelleğe almak daha iyidir.

Ancak, tüm sorgu dizeleri dinamik içerikleri ifade etmek için kullanılmaz. Örneğin, diyelim ki Facebook'tan bir bağlantıya tıkladığınızda, bağlantıya otomatik olarak, izleme için kullanılan ancak dinamik içerikleri belirtmek için kullanılmayan bir sorgu dizesi eklenecektir. Sorgu dizeleri de pazarlama kampanyalarında izleme amacıyla kullanılır ve bu nedenle bu sorgu dizeleri dinamik içerikleri göstermez. Bu nedenle, web sayfaları bu sorgu dizeleriyle veya bunlar olmadan aynı şekilde oluşturulur. Böylece, URL'de bu tür sorgu dizeleri bulunduğunda önbelleğe alınmış sayfaları güvenle sunabilirsiniz.

Bilindiği gibi önbelleğe alınmış içeriklerin sunulması web sitesi yükleme süresini iyileştirebilir. Bu nedenle, sayfada dinamik içeriğin varlığını göstermeyen bu tür sorgu dizeleri için önbelleğe alınmış içerik sunarak veya birden çok önbelleğe alınmış sürüm oluşturmayarak daha iyi durumda olunur.

Sorgu Dizelerini Bırak alanında, LiteSpeed Cache tarafından birden çok önbelleğe alınmış sürüm oluşturmadan sayfaların sunulmasına izin vermek için URL'den yok sayılması gereken bu tür sorgu dizelerini kullanabilirsiniz.


zcIPpR.gif
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.