En Popüler 6 Hosting Kontrol Paneli

R4V3N

Adanmış Üye
3 Tem 2016
6,258
36
25
Kocaeli

cPanel​

Bu panel sadece Linux işletim sistemlerinde kullanılıyor. cPanel, en popüler kontrol panellerinden biridir. WHM (Web Host Manager) sağolsun hem grafiksel arayüze hem de sunucu yönetim arayüzüne sahiptir. İkisi bir araya geldiğinde, web sitenizi ikisinden birinde bile yönetmeniz mümkün oluyor. Tam da bu yüzden, hem yeni başlayanlar için hem de hoş dizayn yerine konsolu tercih eden geliştiriciler için aynı anda elverişli oluyor.

cpanel.jpg

cPanel'de birçok farklı özellik mevcuttur. Ve hepsi de tek bir yerde yerleştirilmiştir ki bu da ihtiyacınız olanı bulmak için farklı menülere tıklamak zorunda kalmadığınızdan dolayı bu olayı oldukça rahat hale getirir. Ek olarak, dediğim tüm özelliklerde onlarla yapılabilen şeyler hakkında kısa açıklamalar da mevcut. Hem de, neredeyse tüm seçeneklerde herhangi bir şeyi birkaç tıkla oluşturabilirsiniz. cPanel'in bizlere sunduğu özelliklerden bazı önemli olanları:

  • Alan adı ayarları, kaydı ve transferi
  • E-posta yaratımı ve yönetimi, spam filtre yönetimi, otomatik cevaplama ve e-posta yönlendirme
  • Ziyaretçi ve hata logları
  • Veritabanı yaratımı ve yönetimi
  • IP engelliyici, leech önleme ve parola-korumalı dizinler gibi güvenlik özellikleri
  • Sunucu performansı izleme
  • Yedek oluşturma ve otomatikleştirme
  • Dosya yönetimi ve FTP kullanıcı oluşturma
  • Özelliklerinizi genişletebileceğiniz birçok üçüncü parti uygulamalar

Plesk​

plesk.jpg

Windows'da da Linux'da da kullanılabilir. Aslında oldukça popülerdir, özellikle de Avrupalı hosting sağlayıcıları arasında. Esasen, Windows'da kullanmak için uygun öyle çok kontrol panelleri de yok. İşte bu yüzden bazıları için Plesk, en rahat ve kolay panellerden biri olarak görülebilir.

Tüm seçenekleri, farklı kategorilere ayrılmış şekilde sol tarafta bir liste şeklinde durur. Birden fazla sunucuyu tek panelde yönetebilirsiniz.

Arayüz de oldukça basit ve sezgiseldir, her şeyi birkaç tıkla kurabilirsiniz. Ayırt edici özelliklerinden birisi de otomatik araçlar çeşitliliği. Zamanınızı ve kaynaklarınızı ayıracaklar, bu sayede web site geliştirmenize odaklanabileceksiniz ve sunucu bakımı hakkında endişelenmenize gerek kalmayacak.

Plesk'in bir diğer alışılmamış özelliği de giriş seviyeleri. 4 tane giriş seviyesi mevcut. Her birinin farklı izinleri ve sorumlulukları var.

  • Administrator (Yönetici) – En yüksek seviyedir. Eğer uygulanabilir durumdaysa birçok sunucuyu idare edebileceğinden ziyade sistem ögelerinin yönetimi ve kurulumunu yapar.
  • Client/Reseller (Müşteri/Bayi) – İzinleri sistem yöneticisi tarafından verilen alan adlarının kurulmasını ve yönetimini yapar.
  • Domain Owner (Alan Adı Sahibi) – Tek bir alan adının yönetimini yapar, yönetim seçenekleri önceden belirlenmiştir.
  • Mail User (Mail Kullanıcı) – En düşük seviyedir. Webmail arayüzüne giriş yapar ve parolalar, spam filtreleri vb. ile ilgilenir.

cPanel ve Plesk panelleri, dünya çapında en çok kullanılan popüler panellerdir. Yine de, onlardan hala düzinelerce var. Bazı firmalar, kendi müşterilerine özel kendi kontrol panellerini kurmakta. Misal, Hostinger'ın geliştirdiği hPanel. Zaten sıra ondaydı.

hPanel​

hostinger-control-panel-1320x942.jpg

Bu, Hostinger tarafından kendi müşterileri için tasarlanan bir kontrol panelidir. Linux dağıtımlarında kullanılabilir. Ayrıca, hPanel şu anda sadece paylaşılan hosting için de kullanılabilir.

hPanel, biraz cPanel gibi gözükebilir. Onun bir nevi daha rahat versiyonudur. Misal; tüm seçenker ön sayfada yerleştirilmiş olsa bile, onlardan birine tıkladığınız anda solda bir yan menü beliriverir. Bu da farklı kısımlar arasında geçiş yapmanızı kolaylaştırır.

Bu web paneli; alan adı ve e-posta yönetimi, DNS zone editör, dosya ve veritabanı yönetici vb. gibi ihtiyacınız olabilecek tüm basit fonksiyonları barındırıyor. Ayrıca hesap güvenliğinizi de yönetebilirsiniz; dizinler için parola belirleyebilir, IP'ler banlayabilir ve hotlink koruması yapılandırabilirsiniz. Tüm bu bahsettiklerim bir yana, tüm ürünlerini tek bir panelde yönetebilmek zaten başlıca bir anormalite. Örneğin, ödeme geçmişinizi görmek, yeni hosting paketi satın almak ve bunları upgrade etmek de mümkündür.

Direct Admin​

direct-admin.jpg

Linux ve BSD sistemlerinde kullanılabilir. En kolay, hızlı ve kararlı panellerden biridir. Arayüzün de kullanımı oldukça kolaydır. Artı olarak, en ucuz panellerden biridir.

Tüm seçenekler, tepede kategorilenmiş halde durur. Bu kontrol panelinde de ayrıca farklı erişim seviyeleri vardır: Administrator (Yönetici), User (Kullanıcı) ve Reseller (Bayi). Ek olarak, içinde anti-spam araçları da vardır. Dahası, her bir kaynağın tüm kullanım istatistiğini görebilmeniz mümkün. Temel olaraktan; DNS yönetimi, veritabanı oluşturma ve yönetimi, bayi hesabı oluşturma ve yönetimi, yedek oluşturma, dosya yönetimi vb. gibi bir çok seçenekler ve özellikler mevcut. Ama bu panelin asıl alışılmamış özelliği basitliğidir. Bu paneli anlamak ve kullanmak için ahım şahım bir teknoloji manyağı olmanıza gerek yok.

Webmin​

webmin-demo.png

Bu web paneli, Unix ve benzeri sistemlerde çalışır. Ayrıca, Windows işletim sistemi için kısmen kullanılabilir. Bu, Webmin'i Windows'a kurmanın mümkün olduğu anlamına gelir, ancak tüm işlevler görüntülenmeyecektir.

Webmin’in tasarımının son derece kullanıcı dostu ve basit olarak adlandırılamayacağı bellidir lakin oldukça özelleştirilebilir. Örneğin, Apache yönergelerini ve özelliklerini yapılandırmak için bir Apache web sunucusuna sahiptir. Ayrıca, Webmin geliştiricileri, farklı amaçlara ve hosting türlerine uyması için birkaç panel oluşturdu:

  • Usermin - E-postaları yönetmek, e-posta filtreleri ve parolaları ayarlamak için web arayüzü.
  • Cloudmin - Sanal sunucuları yönetmek için kullanıcı arayüzü.
  • Virtualmin - (Plesk gibi) Birden fazla sanal hostları yönetmek için kullanılır.

Webmin, bu konuda verilen diğer paneller kadar rahat olmayabilir, ancak tamamen ücretsizdir ve işletim sistemlerinin çoğuna yüklenebilir.

ISPmanager​

ispmanager-1320x664.jpg

Daha çok Doğu Avrupalı hosting firmalarınca kullanılan Linux tabanlı bir kontrol panelidir. Çok basit olması ve temel dizayna sahip olması tatminkar olmasından bir şey eksiltmiyor.

Bu panelin iki sürümü vardır: Lite ve Business. İlk olarak Lite, diğer panellerden az çok yaygın olan genel özelliklerin yanı sıra, web sunucusu yönetimi, farklı erişim düzeylerine sahip kullanıcılar oluşturma, uzak sunuculardan veri alma vb. için kullanılabilir. Bu nedenle Lite paneli, çoğunlukla Dedicated ve VPS sunucuları için kullanılır. ISPmanager'ın Business sürümüne gelince, birden çok sunucuyu yönetmeye ve kullanıcı hesaplarını kolayca oluşturmaya ve yönetmeye izin verdiği için shared veya bayi hostingler için daha iyidir.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

MaliciousX

Katılımcı Üye
16 Kas 2019
284
49
10
Nikomedya
Çok iyi bir konu olmuş. Yeşillik iyi gelmiş :trl .
Bahsetmişken tim değişikliğin hayırlara vesile olsun.
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.