Ethereum Geliştime Ortamları: 1 | Ganache

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Edoræs
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Edoræs

Üye

Herkese merhaba arkadaşlar bugün sizlere Ethereum çevre birimlerinden biri olan Ganache teknolojisini anlatacağım.
Ethereum geliştiricilerin bu tür çevre birim araçlarını kullanmasının nedeni teknik problemlerin hızlı bir biçimde çözülmesini sağlamaktır.

Ganache kendi bilgisayarınızda oluşturulan bir blockchain programıdır web geliştirici arkadaşlar XAMMP gibi düşünebilir. Bilgisayarınızda bir blockchain başlatıp sizlere parasal karşılığı olmayan az miktarda ethereum temin ediyor yazdığınız kontratları ağa gönderebilmeniz için çıkacak maliyetleri buradan karşılamanız için.
Örneğin ethereum altyapısında bir akıllı kontrat geliştirdiniz fakat bu akıllı kontratınızı direkt mainet'e göndermek yerine kendini bilgisayarınızı bir mainet olarak kullanabilmenizi sağlar. Daha sonrasında testnet veya mainet'e gönderim yapabilirsiniz.

İlk olarak Ganache adresine gidiyoruz.

Resimde gördüğünüz gibi One click Blockchain yazıyor. Kurulumdan sonra bilgisayarınız da tek bilgisayarlık bir blockchain açılıyor.

Download butonuna basıp indirme işlemini başlatıyotuz.Daha sonra kurulum işlemlerini başlatıyoruz.

Kurulum işlemi bittikten sonra aracımızı açıyoruz.

İki seçenek karşımıza çıkıyor. Hızlıca yeni bir blockchain başlatma ya da yeni bir ethereum ağı üzerinden devam etme isimli iki seçenekten hızlıca yeni bir ağ oluşturmaya basıyoruz.

Bizleri karşılayan ekranı inceleyebilim.

MINEMONIC adında işaretlediğim yer bizlere verilen 12 kelimeden oluşan bir özel anahtardır.Bu özel anahtar sizlere 10'a yakın cüzdana erişim sağlamanızı sağlıyor.

0-9 arası indexlenen her bir cüzdanda 100 ETH mevcut. Bunlar sayesinde testlerinizi rahatlıkla yapabilirsiniz.

TX Count diye belirtile yer o cüzdanda yapılan işlemleri gösterir. Localde çalıştırdığımız için bu cüzdanlar herahngi bir tehlike arz etmez kapatıp açtığımızda sıfırlanan adreslerdir bunlar.

Hedef cüzdanın görüntülediğiniz Private Key'ini Public ortamlarda paylaşmamalısınız sadece yazılım geliştirdiğiniz ortamlarda kullanmanız gerekiyor çünkü diyelim ki ben bir kontrat geliştirdim ve konuda gördüğünüz private key ile benim cüzdanıma erişim sağlayabilir ve beni soyabilirsiniz :D

Ayrıca Ganache yapılan işlemler için bir ekran kartına ihtiyacınız yok kendi madenciliğini kendi localinde yaptığı için herhangi bir işlem için ekran kartına yüklenme söz konusu değildir.

RPC SERVER adı verilen yer uzaktan yordam çağrısıdır. Uzaktan fonksiyon yapacağımız adres RPC adresidir. Konunun ilerleyen bölümlerinde bunu kullanacağız.

Network ID 'e gelecek olursak kamusal alana bir blockchain üretmiyorsanız bunun bir önemi yok fakat kamuya açık ethereum ağında bir blockchain oluşturacaksanız bu adresiniz kimliğinizdir.

Hardfork ise sert çatallamadır. Diyelimki hazırda geliştirilen bir kontratı geldiği yerden devralıp üstüne geliştirme yaptığınız alandır.
Gas Limit ise testnetlerde dolaşıma sokacağımız ya da transferi yapacağımız kontratlarımız için çıkacak işlem ücretlerini karşılamamız amacıyla tanımlanan bir limittir.

Bir konunun daha sonuna geldik bir sonraki ethereum çevre birimleri konusunda görüşmek dileğiyle.

keşke önce biraz bilgi verseydiniz.

ethereum nedir , ethereum geliştirmek nediir. Neden geliştirme ihtiyacı duyarız ya da üretmek ise kastınız ethereum üretmek nedir ? neden üretiriz ? ne fayda sağlar ne sağlamaz vb. sıfır yani. Ne yaptığınızı geçtim niye yaptığınızı dahi bilmiyoruz. ya da olayın ne olduğu

keşke önce biraz bilgi verseydiniz.

ethereum nedir , ethereum geliştirmek nediir. Neden geliştirme ihtiyacı duyarız ya da üretmek ise kastınız ethereum üretmek nedir ? neden üretiriz ? ne fayda sağlar ne sağlamaz vb. sıfır yani. Ne yaptığınızı geçtim niye yaptığınızı dahi bilmiyoruz. ya da olayın ne olduğu
Merhaba, haklısınız daha güzel bir konu ile tamamlayacağım

Ellerine sağlık Edo, blockchain'i sevmiyor olmama rağmen göz gezdirdim :)

Geri

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.