Exif Nedir? Exif Bilgileri

ѕeleɴια

Kıdemli Üye
18 May 2018
2,620
904
ZYZZ





Fotoğraf çekerken cihazınızın fotoğraf üzerine bazı bilgiler aktarıyor. Bu bilgilere exif database ( exif veritabanı ) deniyor. Exif değişebilir görüntü dosyası biçimi anlamına geliyor. Exif bilgileri amaca göre işe yarar bilgiler olabiliyor. Konu da Exif bilgilerinin ne olduğundan, nasıl öğrenilebildiğinden, nasıl exif bilgilerini temizleyebiliriz bunlardan bahsedeceğim.


Exif Bilgileri Ne Yönde İşimize Yarayabilir


Exif bilgileri bir grafiker, fotoğrafçının işine çok yarayabilir. Çünkü exif bilgileri çekilen fotoğrafın hangi açılar ile, hangi renkler ile, hangi cihaz ile, çözünürlüğü, orantısına kadar daha bir çok bilgi içermektedir. Fotoğrafçılar çekilen güzel bir fotoğrafı güzel yapan şeyleri böylelikle anlayabilirler. Exif bilgileri IMINT anlamında da işe yarayabilir. IMINT görsel, fotoğraf istihbaratıdır. IMINT amacı bir görselden bellirli bazı veriler çıkarmaktır. IMINT aslında uydu sistemleri ile yapılan bir istihbarat. Daha çokca yöntemi var ama maaliyet gerektirebiliyor.



Exif Bilgilerini Öğrenme Yolları


Şimdi bir görselin exif bilgilerinin nasıl öğrenildiği hakkında yöntemler vereceğim. Yöntemler gerçekten çok, bir sürü web sitesi, tool bulunmaktadır.


1- Fotoğraf Ayrıntıları


Bize verebileceği exif bilgileri;


* Fotoğraf formatı
* Çekildiği Tarih
* Boyutlar Genişlik vb.
* Yükseklik, renk ve çözünürlük vb.


Gibi bilgiler fotoğraf ayrıntılarından öğrenilebilir. Ama exif bilgilerini öğrenmek için çoğu zaman işe yaramayabilir çünkü fotoğraf da bazen bu bilgiler ayrıntılarda olmayabiliyor bu da fotoğrafı çeken kişinin exif bilgilerini editlemiş olmasına bağlı. İlgili resim dosyasına sağ tık yapıp ayrıntılara basmanız bu bilgileri görmek için yeterli olacaktır.






2- Exif Tool


Exif bilgilerine ulaşmak için toollar var. Bu konuda önerilen 2 tool'dan bahsedeceğim. İkiside aynı görevi görüyor. Biri Windows diğeri Linux sistemleri üzerinden.
exiftool.org web sitesinden sürüme göre tool'u indirebilirsiniz. Tool rar halinde iniyor. Eğer windows'unuzda winrar yoksa gezginler web sitesinden winrar indirebilirsiniz. Dosya indikten sonra yapmanız gereken önce zip'i ayıklamak daha sonrasında görsel dosyasını ilgili tool'un üzerine sürükleyip bırakmak. CMD penceresi açılacak ve bazı exif bilgilerini bize verecek. Linux sistemlerinden ise exiftool bulunmakta. İndirmek için sudo apt-get install exiftool yapabilirsiniz. Daha sonra yapmanız gereken exiftool yazıp exif bilgilerini öğrenmek istediğiniz resmin yerini belirtmek.






3- Online Exif Bilgilerini Öğrenme Web Siteleri


exif.regex.info/exif.cgi

Bu web sitesinde online olarak exif bilgilerini öğrenebilirsiniz. Görselin link ********'unu veya bilgisayarınızdaki yerden görseli web sitesine upload ederek View İmage Data butonuna basıp bilgileri öğrenebilirsiniz.


Not: Web sitesinin güvenliği konusunda bir araştırma bulunmuyor.






Exif Bizler İçin Zaafiyet Yaratabilir Mi?


Öncelikle bir sosyal platform'a bir resim yüklediğinizi düşünelim. Sosyal platform dediğim herhangi bir resim upload edilebilen bir site olabilir illaki İnstagram,facebook olmak zorunda değil. Sosyal platform'a göre exif bilgileri fotoğraf üzerinden temizlenebilir temizlenmeyedebilir. Yani güvenli sosyal mecralar exif bilgilerini fotoğraf yüklendiğinde temizliyor ve başkasının ulaşamaması haline getiriyor. Ama eğer temizlenmeyen bir yerde olduğunu düşünürsek exif bilgileri GPS tutmaktadır, siz fotoğrafı çektiğiniz anca cihazınızın o anki konumu exif bilgilerine aktarılıyor. Konumunuzun öğrenilmemesini isteyebilirsiniz.



Exif Bilgileri Nasıl Kaldırılır?


Exif bilgilerini kaldırmak için exif bilgilerini editlemelisiniz. Windows için aktarılmış durumdaki fotoğraf seçilir, sağ tıklandığında Özellikler ve ardından da Ayrıntılar sekmeleri takip edilir. Ayrıntılar sekmesi, EXIF Bilgisi kısmının bulunduğu bölümdür ve burada ….Kaldır şeklinde bir seçenekle karşılaşılır. Burası tıklandığı taktirde EXIF Bilgisi kaldırılmıştır.









 

ѕeleɴια

Kıdemli Üye
18 May 2018
2,620
904
ZYZZ

Cyberdown

Üye
21 Haz 2020
154
5
Merhaba,

Güzel paylaşımınız için teşekkür ederim.

Merak ettiğim bir konu şu. Eğer fotoğraflar bu verileri tutuyorsa silinenler geri getirilemez mi geri getirilmesi engellenemez mi nasıl şifreleme yapılabilir?

-Saygılarımla.
*Sağlıcakala Kalın.
 

x4807

Katılımcı Üye
10 Ağu 2019
985
16
Merhaba,

Güzel paylaşımınız için teşekkür ederim.

Merak ettiğim bir konu şu. Eğer fotoğraflar bu verileri tutuyorsa silinenler geri getirilemez mi geri getirilmesi engellenemez mi nasıl şifreleme yapılabilir?

-Saygılarımla.
*Sağlıcakala Kalın.

Gûnümüzdeki platformların %99.9'u zaten exif ve diğer dataları silerek kullanıcılar arası görsel/video paylaşımı sağlıyor.
 

ѕeleɴια

Kıdemli Üye
18 May 2018
2,620
904
ZYZZ
Merhaba,

Güzel paylaşımınız için teşekkür ederim.

Merak ettiğim bir konu şu. Eğer fotoğraflar bu verileri tutuyorsa silinenler geri getirilemez mi geri getirilmesi engellenemez mi nasıl şifreleme yapılabilir?

-Saygılarımla.
*Sağlıcakala Kalın.
Güvenli platformlar exif bilgilerini temizliyor. Exif bilgilerini editleyebilirsiniz.
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.