Fifa 2007 İnceleme

darkboy

Üye
16 Ara 2006
163
0
İZMİR
i1.jpg

Futbol takımlarımızın oyunlarda yer alması kendi başarılarıyla doğru orantılı olarak gerçekleşti. İlk olarak hafızalarımızda "En İyi Fifa" olarak yer etmiş Fifa 99'da Galatasaray ve 75.000(!) kişilik Ali Sami Yen Stadı huzurlarımızdaydı. Serinin iyilerinden biri olan 2003'te ise Ali Sami Yen Stadı bu sefer tüm ihtişamıyla yerini almıştı, ardından 06'da Atatürk Olimpiyat Stadı bizlerleydi. Tabi ki bu süreç içinde sadece Galatasaray'a kavuşmadık, Fenerbahçe ve Beşiktaş ile de oynama şansını elde ettik. Ama asla bu bizlere yetmezdi, Avusturya ligi varken nasıl olurda Türk ligi olmazdı. Evet tamam lafı dönüp dolaştırmaya gerek yok; hoş geldin Turkcell Süper Lig...



Konami seni seviyoruz.

Bu mutlu habere rağmen asıl merak ettiğimiz soru, 07 olmuş mu? Nasıl takımlarımız ve en nihayetinde ligimiz hak ettiği yeri zaman içinde bulduysa, Fifa'da bu zaman içinde yerini kaybetti. Konami sağlı sollu ataklarla EA'ı köşeye sıkıştırdı ve sonunda golü attı. Ama EA büyük takımdı ve kolay kolay pes(!) etmezdi. Ya da etmez miydi? Neredeyse hiçbir lisansı olmayan bir futbol oyunu gönüllerimizi öyle bir çalmıştı ki kral'ın tahtına geri dönmesi pek mümkün görünmüyordu. Fifa 06'da EA Sports'un atağa kalktığını gördük ama bu PES 5 çıkana kadar anca devam etti. Ancak 06'da yaşanan gelişmeler her tarafımızdan umut saçılmasına neden olmuştu, 07'nin 2004 ve 2005 gibi berbat olmayacağından emindik. Çünkü Konami tehditi vardı ortada ve EA Sports kredilerinin hepsini çoktan harcamıştı.

07 bizleri daha önce izleme şansını elde ettiğimiz tanıtım videosunun aynısı ile karşılıyor. İlk heyecan vızır vızır lig logoları gelirken yaşanıyor ve daha önce gördüğümüz üzere ligimizin logosu da kendi yerini alıyor. Ancak ligimizden, yeni eklenen özelliklerden, şarkılardan, stadyumlardan vb. tüm öğelerden önemlisi, kuşkusuz ki Fifa'yı yerinden eden oynanış stili, buna gerçekçilik diyebiliriz. Merak edilen konuda bu zaten. Konami'nin Pro Evolotion Soccer'ı ile önümüze serdiği bir oyundan çok simülasyondu, bir futbol simülasyonu. PES ile herhangi bir şekilde tanışmış bizler için Fifa fazla yapmacık kalıyordu, ve kral'ın hastalığı da tam buydu işte. 06'da Fifa tedavi olmaya başladı ve ne mutlu ki, hala taburcu olamasa da, artık iyileşmiş.

Oynanış üzerine edilmesi gereken ilk sözlerden biri, ilk maçınıza çıktığınız anda gözünüze batacak olan "Top Fiziği". Yıllardır bir türlü ağırlık kazandırılamayan meşhur Fifa'nın balon topu sonunda meşin yuvarlak olabilmiş, hem de ne oluş. Genel olarak top kullanılan spor oyunlarının çoğunda ihlal edilen birçok fiziksel kural 07'de atlanmamış. Mesela illa ki topun dönerek (kendi etrafında) gitmesi gerekir diye genel bir yanılgı vardır, detaylara önem veren oyuncular bunu muhakkak fark etmişlerdir. Halbuki çok sert şutlarda ki Roberto Carlos'un şutlarını örnek verebiliriz, top aynen vurulduğu haliyle fazla kımıldayamadan kaleye girer. İşte bunun gibi tüm gerçekçilik mükemmel bir şekilde oyuna yansıtılmış. Topun havada yön değiştirmesi, su birikintisinde takılıp kalması, oyunculara ya da hakeme çarpıp yön değiştirmesi gibi bugüne kadar olması gereken ancak bir türlü yapılamayan her şey 07'de aşılmış.

Aslında sadece topta değil oyuncuların genel hareketlerinde de inanılmaz bir gerçekçilik yaşanmış. Futbol oyunlarında ilk kez elle oynama eklenmiş, kontra atağa kalktığınızda hentbol devreye çok güzel girmiş. Topun futbolcuların ayaklarıyla, kafalarıyla, elleriyle hatta tüm vücutlarıyla etkileşimi buna birde hava şartlarının etkisi eklenince sonunda genel fiziksel saçmalıklardan kurtulunmuş. Kalabalık bir ceza sahası içerisinde topu uzaklaştırmaya çalışan kaleci ya da defans oyuncularının, rakip kaleye doğru attıkları topu kendi kalelerinde görmesi gibi enteresan olaylardan tutunda, kalecinin topu elle oyuna sokarken topun elinden kayıp rakibinin önüne düşmesi, hatta o rakibin topu peş peşe iki kez direklere şutlaması gibi bizi dumurlardan dumurlara sürükleyen birçok pozisyon işte bu genel fiziksel şartların uygulanmasının birkaç sonucu. Ah be EA bunları yapman için ille Konami mi gerekiyordu?


İyi orta gol getirir!

Fifa serilerinde yıllardır tekrarlanan basit maçlar, ruhsuz goller, mantık dışı hareketler ve bunun yüzünden ortaya çıkan saçma sapan görüntüler olarak bir çırpıda sayabileceğimiz kötüye gidişin yoğunlaştığı sorunlar 07'de oldukça aşılmış. Özellikler gerçekçi fiziklerin etkisiyle pas ve şut kontrolü, bunun futbolcunun yönüne, topun ayağa oturup oturmamasına bağlılığı gibi etkenler gerçekçiliği iyice perçinlemiş. Ve nihayetinde düzgün bir yapay zekayla birleştirildiğinde PES'ten alışık olduğumuz monitöre kafa attıran durumlar ortaya çıkarılabilmiş. Kısaca eskiden olduğu gibi belli noktalardan atılabilen sıradan goller, sıradan paslar tarih olmuş, oynanabilirlik had safhaya çıkarılmış. Tamamen yeni yapay zeka sahadaki tüm futbolculara ayrı birer ruh katmış. Her biri kendine pozisyon yaratmakta ya da defansta ise pozisyonları engellemeye çalışmakta. Bu sayede oldukça güzel kontra ataklar, defansı açmak için yapılan çırpınışlar mümkün hale getirilmiş. Fifa serilerinde görülen en büyük sorun, PES serilerinin en büyük artısı yapay zeka idi. Artık işler kızışacak.

Yapay zekadan bahsetmişken kalecilere ayrı bir başlık açmak lazım. Ceza alanı içerisinden nefis şutları çıkarabilen aynı kaleci, 30m'den gol yiyebiliyor ya da gol attığınız pozisyonun aynısını bu sefer çıkarabiliyor. Böylece kalecinin de içine katıldığı gol varyasyonları kurgulanmaya çalışılmış. Bu da yıllardır Fifa ile birlikte gelen önemli bir sorundu. Bazı yıllar uzaktan bazı yıllar yakından gol atmak basitti ancak bu sene her ikiside zor ya da her ikiside kolay, beceriye kalmış. Ancak genel olarak Fifa oyunları simülasyon çizgisini geçmemeye özen gösterdiklerinden bu yıl da yine bir denge kurulmaya çalışılmış. Açıkçası kalecilerin belli bir ayarlamaya tabi tutuldukları, zor ya da kolay arasında gidip geldikleri belli oluyor.

Oyuncuların el alışkanlığından mı desek yoksa Fifa'nın hava paslarını ve kontrolünü bir türlü adam edememesinden mi desek bilemiyorum ama yerden pas alışkanlığımız bu oyunda kaybolacak. Havadan paslar bugüne kadar görebileceğiniz futbol oyunları içinde en mükemmeli. Yapacağınız ortalar en tehlikeli atakları oluşturacağı gibi, uzun paslar ile rakibi gafil avlayabilmenizde söz konusu edilmiş. Kanatlardan adam gibi organizasyonlar yapabileceksiniz artık.

Hava bi açıyor bi kapıyor yahu...

Serinin bu devrim oyunundaki değişikler bunlarla sınırlı değil. Tabi ki hepsinden bahsetmemiz söz konusu değil oldukça fazlalar çünkü ama genel başlıklar altında bahsedebiliriz. Hava şartlarında bazı değişiklikler yapılmış, sağanak yağmur ya da kesintili yağmur gibi varyasyonlar oluşturulmuş, hava geçişleri mümkün hale getirilmiş. Yağmur yağarken aniden kesilmesi, kısa süreli açık hava ve yeniden yağmur yağması gibi. Su birinkintileri ve topun suyu sıçratması gibi efektler eklenmiş daha önce PES'te olduğu gibi.

Futbolculara her sene olduğu gibi yeni animasyonlar eklenmiş. Kanatlardan koşarken ya da ceza alanı içinde boş kaldığında el kaldırması, havadan gelen bir top için iki futbolcunun canla başla itişip kakışması, pozisyon kavgaları gibi. Özellikle el kaldırmaları oldukça işinize yarayacak çünkü yukarıda bahsetmiş olduğum gibi açacağınız ortalar hayati önem taşımakta. Stadyumlarda ise bu sefer ince işçilik baş göstermiş. Kale arkasının ve saha çevresinin özellikle tribünlerin uzak olduğunda boş kalan ve göze batan kısımları ekstra reklam panoları, fotomuhabirler, güvenlikçiler, kameramanlar gibi şeylerle doldurulmuş. Ayrıca tüm futbol oyunlarında görülen reklam panolarının her zaman aynı durması sorunu ortadan kaldırılarak, tribünün şekline uygun her stadyumda farklı olacak şekilde yerleştirilmiş, hep dikdörtgen çepeçevre değil, kavisli ya da tam çevrelemeyen şekillerde yerleştirilmiş. Ayrıca Arsenal'ın yeni stadı Emirates'de oyunda mevcut. Bunların dışında tribün, stadyum ve seyirci animasyonları/tasarımları Fifa 06 ile aynı.


Menajerlik mi Futbol oyunu mu?

Menü tasarımları ilerde belki klasik haline dönüşebilecek şekilde Fifa 06 ile hemen hemen aynı. Ancak menünün tasarımından çok içeriğiyle ilgilenmek lazım. Geçen sene tanıştığımız PES serisinin "Master League" seçeneğine rakip olan "Manager Mode", bu sene oldukça geliştirilerek korunmuş. Eski adıyla Championship yeni adıyla Football Manager olarak bildiğimiz SI Games'in meşhur menajerlik oyununda olduğu gibi maçları simüle etmeniz mümkün. Hatta birebir bu sistem çalınmış bile diyebilirim. Aynı FM'de olduğu gibi spikerin sözleri yazı halinde geçmekte vs. vs. EA bunları daha farklı bir tasarımla bizlere sunabilirdi ancak daha farklı olabilir miydi o da merak konusu. "Manager Mode" iyiden iyiye farklı bir oyun yaratmakta. Belli noktadan sonra maçları oynamayı tamamen bırakıp, kendinizi menajerlik işlerine kaptırabiliyorsunuz. Maçlardan ve sponsorlardan kazandığınız paraları (bilet fiyatlarını düşük, orta, yüksek şeklinde maçın önemine göre ayarlanabiliyor) transferlere yatırmaktan çok ekibinize yatırıp onları geliştirmeye çalışıyorsunuz. Gözlemcilerinizi (Scout) bazen İngiltere'ye bazen Arjantin'e gönderip yeni yetenekler keşfetmeye adıyorsunuz kendinizi.

"Manager Mode" gerçekten başlı başına bir oyun yaratmış. Takımızı seçtikten sonra onlarca sponsordan birini seçip gelirlerinizi artırmaya çalışıyorsunuz. Sponsorların her birinin ödediği para birbirinden farklı ayarlanmış. Örneğin biri lig şampiyonluğuna oldukça yüksek bonus verirken, bir diğeri maç başına daha fazla para ödemekte. Bu yüzden hedefleriniz doğrultusunda sponsor seçmek sizin yararınıza olacaktır. Klasik menajerlik oyunlarında olduğu gibi tüm gelir-giderleri, futbolcuların performansını ve moralini, transfer işlerini, stadyum işlerini yönetebilmeniz ve kontrol edebilmeniz mümkün. Gerçekten EA Sports bu konuda mükemmeli yakalamış.


i2.jpg


Söz edilmesi ve ayakta alkışlanması gereken bir diğer yenilik ise "Interactive League". Bu yenilik online olarak kayıt olduğunuz taktirde sizlere gerçek ligler sunmakta. Multiplayer olarak tüm dünya ile ligler oluşturabilir, transferler yapabilir ve bir yıl boyunca gerçek lig keyfini yaşayabilirsiniz. İnteraktif özellikler sadece bunlarla sınırlı değil. Eğer kayıt altında bir oyununuz var (kayıt olmak için orijinal oyun gerekli) ve sistemde varolan liglerden (İngiltere, Almanya, Fransa ve Meksika) birinde oynayacaksanız, maçları birebir gerçek fikstür ile oynayabilirsiniz. El verdiği şekilde hava ayarlaması bile yapılmakta.


Hoş geldin Turkcell Süper Lig

Ha geldi ha gelecek derken sonunda 20 ülkenin 27 liginin arasında bizim ligimizde yer aldı. Ligimizin serinin bana göre en güzel oyunu ile birlikte gelmesi (evet efsane Fifa 99'da dahil olmak üzere 98'den beri oynadığım serinin bence en güzel oyunu) bizleri daha bir mutlu etti. Türkiye kupası gibi bugüne kadar nasip olmayan kupaları kaldırabilmek ayrıca gurur verdi. Ancak bazı detaylar oldukça mutluluk verse de bazı önemli detayların atlanmış olması fena halde canımı sıktı açıkcası. Bunlardan söz edecek olursak, özellikle Galatasaray ve Beşiktaş'ın nedeni anlaşılamayan şekilde kendi evinde oynadıkları maçlarda anormal bayrakların ortaya çıkması gibi. Mesela Beşiktaş'ın kendi evinde oynadığı maçlarda Trabzonspor bayrakları, Galatasaray'da ise milli takım bayrakları çıkmakta. Diğer Anadolu klüplerinde bir sorun yokken özellikle iki büyük takımımızda böyle bir sorunun varlığı kafamızda soru işaretleri oluşturmuyor değil hani.

Spikerin büyük takımlarımızın futbolcu isimlerini oldukça düzgün telafuz etmesine rağmen, anadolu klüplerimizde pek ağzını açmaması da bir diğer eksiklik. Ayrıca stadyum olarak sadece Atatürk Olimpiyat Stadyumunun olduğunu da belirtmekte yarar var. Ama beni en çok üzen durum, Fifa 07'nin resmi sitesinde oyunda ligi yer alan her ülkenin dili olmasına rağmen Türkçe’nin olmaması içimizi burktu. Bunun sebebi ise oldukça basit, korsan yüzünden orjinal olarak oyunların satmaması. Bugüne kadar Türk liginin olmamasını bahane ederek orjinalden uzak durmuştuk belki, ancak imkanı olanların oyunu en azından bu sefer orijinal edinmesi en büyük dileğimiz. İnteraktif ligler arasında bizimde ligimiz olsaydı fena olmazdı değil mi?

Ancak bu ve buna benzer eksikliklere rağmen bazı konularda ise yüzümüz sıkça güldü. Örneğin Türkçe karakter (ç, ğ, ü, ö, ş, ı) desteğinin oyuna dahil edilmesi, bu sayede futbolcu ve takım isimlerinin düzgünce çıkması, her klübümüzün (GS ve BJK hariç) bayraklarının stadyumları donatması, kadrolarının tam olarak 27/08/2006 tarihine göre birebir ayarlanması ve bazı tezahüratların (re re re ra ra ra...) bizi iyice gaza getirmesi gibi. Ayrıca kadro güncelleme tarihinin biraz eski olduğunu da buraya sıkıştırmakta yarar var. Oyunun resmi sitesinden güncellemelerle ilgili bilgileri bulabilirsiniz.

Sende Hoş geldin Fifa, pek özlemiştik...

Son olarak grafik ve seslere değinelim. Oyunda grafiksel olarak ince ayarlamalar ve önemli pozisyon animasyonlarına eklenen gerçekçilik artırıcı, HDR (bkz: NFS: Most Wanted), blur ve derinlik efektleri dışında geçen seneden pek bir farklı yok. Zaten multiplatform olarak (PC, PS2, Xbox, XBox 360, Nintendo DS ve GameCube, PSP) çıktığından dolayı, bu sistemlerin elverdiği ölçüde olabilecek belkide en iyi grafiklere sahip. Yüksek çözünürlük ve detay seviyesinde oldukça iyi görünüyor zaten ki bu bilgisayarda oynayan oyuncuların avatajına. Sistem olarak günümüzün ortalama sistemlerinin bile altında rahatça çalıştırabilirsiniz oyunu. Ancak özellikle pozisyon animasyonlarında oyuncuların detayları berbat ötesi söylemeden geçemeyeceğim.

Stadyum atmosferinde en kötü oyunlarında bile başarılı olan EA Sports bu sefer yine harika iş çıkarmış. Özellikle küçük ama üzerinde uğraşıldığını belli eden ses efektleri oyunculara stadyum havasını yaşatmayı başarmış. Hemen aklıma gelen; son dakikalarda skor olarak öndeyken, kendi sahanız içerisinde top çevirdiğinizde, her pasa Oleyyy! seslerinin eşlik etmesi ya da top rakipteyken aniden size geçtiğinde kopan uğultular. EA'ın her oyunda olduğu gibi harika bir tracklist yine bizleri bekliyor son olarak notlarımız arasında belirtelim.

i3.jpg
Daha önce söylediğim gibi Fifa 07 bence serinin en iyi oyunu ünvanını aldığı gibi, bu sene umutlarımızı boşa çıkarmayarak, hatta bunun üzerine ligimizide bizlere sunarak hoş geldi. Biz oyunseverlerin yıllardır bahsettiği en büyük sorun olan yapay zekanın ve oyun mentalitesinin tamamen değiştirilmesi, PES'e has simülasyon havasının yakalanması ve Fifa'nın kendine has eğlencesini kaybetmemesi kralı tahtına yeniden ortak etmiş. Sonunda EA Sports çalışmış ve Konami'ye rakip olabilmiş. PES 6'yı görmeden yorum yapmak güç ancak pek ihtimal vermesemde Fifa 07 bu kez en iyi ikinci olmaktan sıyrılabilir.

Söylenebilecek son söz; Rekabetin gözünü seveyim olmalı...









1.jpg



2.jpg



3.jpg



7.jpg



8.jpg



10.jpg



13.jpg



16.jpg



18.jpg



21.jpg



22.jpg



24.jpg



31.jpg



34.jpg



53.jpg



57.jpg



61.jpg






@@NEYİM VARKİ RAP TEN GARİ@@
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.