Geçmişten Günümüze Google Algoritmaları

bay404

Uzman üye
1 Mar 2020
1,672
42
Antalya




GyUig8.gif


Merhaba sevgili Türk Hack Team Ailesi, bugün sizlerle Google Algoritmasıyla ilgili bilgi ve araştırmalarımı size aktarmaya çalışacağım bir konu yazmaktayım. Umarım herkesin işine yarayacak ve faydası olacak bir konu olacaktır.




tJoGV2.gif



Konu İçeriği Nasıl Olacak?




Bu konuda algoritmasından söz edeceğim arama motoru Google olacak. Çünkü Google popülerlik açısından büyük önem taşıdığı için haliyle SEO gibi konularda da söz yine Google'da olmakta. Bu yüzden Google'ın çalışma mantığını çok iyi tanımalı ve kavramalıyız. Eğer Google'da iyi bir SEO elde etmek isterseniz, Google Algoritmasına hakim olmalısınız. Algoritmaya hakim olmadan yapacağınız çalışmalar ezber mantığı ile yapılan çalışmalar olacaktır. Fakat ilgili algoritmada bilgi sahibi olduğunuz takdirde, neyi ne için yapacağınız konusunda da bir artı olacaktır. Güzel bir algoritma bilgisinin ardından nasıl çalıştığı konusunu anlayacak ve rakiplerinizin çokça önüne geçeceksiniz. Bu algoritmaya henüz çalışmamış insanlar ezbere SEO çalışmaları uygulamaya çalışırken algoritmaya hakim olan kişiler nerde ne yapacağını bildiğinden doğru adımları yaparak SEO konusunda ilerleyecekler.



giphy.gif






R3v4SJ.png






Konuya tam olarak giriş sağlamadan önce sizlerin konudan tam verim alması adına, "algoritma nedir?" konusunda ufak bir hatırlatma ve açıklama yapacağım.





tJoGV2.gif








Algoritma Nedir?



Algoritma, yaşanan herhangi bir problemde, (bu her zaman bir sorun olmak zorunda değildir.) konun/problemin çözülme sırasını maddeler yahut şekillerle ifade etmemize algoritma denebilir. Şimdi ise anlatıma devam edelim. :)



xcyCxK.png




Öncelikle biraz Google algoritmasının başlangıcından bahsedelim; Google algoritmalarına "PageRank" algoritması ile 1998 yılında başlamıştır arkadaşlar. PageRank algoritmasının şu an hiçbir etkisi bulunmamaktadır. Şimdi ise günümüze kadar olan tüm Google Algoritmalarından, yapılan önemli algoritma güncellemelerinden sırası ile bahsedelim.



tJoGV2.gif




Önemli Tüm Google Algoritma Güncellemeleri



Panda Algoritması (2011)



Bu algoritmanın çıkış sebebi özellikle kopya içeriklerden çok şikayetçi olan web site sahipleri tarafından olmuştur. Google Panda Algoritması 2011 yılında ortaya çıkmıştır.


R3v4SJ.png



Peki Ya Nedir Bu Panda Algoritması?



Arkadaşlar edindiğim bilgiler ışığında şunları söylemek isterim ki, Google en popüler algoritmalarından bir tanesidir Panda Algoritması. İsmi sevimli olabilir fakat aslında çok da sevimli olmayan ve çıktığı zamanda çokça kişi ve sitenin kazançlarını ciddi anlamda düşüren bir algoritma olmuştur. Panda Algoritmasının asıl odaklandığı nokta sitelerin sunduğu içerik kalitesidir. Yani bu site kullanıcılara nasıl içerikler sunmakta sunulan içerikler ne kadar kaliteli gibi bir algısı bulunmaktadır. Google Panda Algoritması herhangi bir etikete ya da sitenizin ne kadar hızlı yüklendiğine değil sitenizin kalitesine odaklanmaktadır. Bu algoritmadaki matematiksel hesaplamalar ve sonuçlar sonrasında eğer siteniz Google'ın istediği kaliteyi sağlamazsa site arama sonuçlarında ciddi oranda bir gerileme yaşamaktadır.


R3v4SJ.png




Google Panda Algoritmasına Göre Sitemiz Nasıl Olmalıdır?


1- Kalitesiz, Çalıntı İçerik


Google Panda Algoritmasının en önemli ve can alıcı noktası içerik kalitesidir. Yukarıda da bahsettiğim gibi içerikleriniz kaliteli olması son derecede önemlidir. Tabi ki bu konuda detaylı ve herkesin bir şeyler anlamasını hedeflediğim için kaliteli içerik diyerek bu maddeyi geçmeyeceğim. Kaliteli içerikten kasıt nedir onları inceleyelim;



R3v4SJ.png



-> İçeriklerimiz çalıntı içerik olmamalıdır;


Eskiden bunu yapması çok kolaydı. Bir site başka bir siteden içerik çaldığı zaman bu fark edilmez, anlaşılmaz vs gibi durumlar oluyordu bunları uygulamak yani bir web sitesine gidip içeriğini sanki kendiniz yazmışcasına paylaşması pek de zor değildi. Anlaşılsa bile kaliteli alan adları sayesinde site sahipleri çalıntı içerikle dahi arama sonuçlarına çıkabilmekteydi. Hala günümüzde belki böyle düşünenler vardır fakat günümüzde böyle bir durum söz konusu bile değildir. Başka bir siteden alınan yani kısaca çalıntı içerik ile arama sonuçlarında yer edinemeyiz. İşte Panda Algoritmasının özelliklerinden bir tanesi.


R3v4SJ.png



-> İçerikleriniz çok kısa olmamalıdır;




Arkadaşlar Panda Algoritmasının can alıcı noktasının içerik kalitesi olduğunu söylemiştik. İşte buradaki etkenlerden bir tanesi de yazdığımız içerik uzunluklarıdır. Yazacağınız çok kısa içeriklerin yararlı olmaları mümkün olamayacağı gibi yararsız da olacaklardır. Tabi ki kısa olmasın derken uzun karmaşık yazıları da kastetmeyelim. İçeriklerimiz ne çok kısa ne de çok uzun ve karmaşık olmalıdır. Tam açıklanmış ve zenginleştirilmiş bir yazıya sahip olmamız gereklidir. İçerikleriniz kısa olduğu zaman çok kısa olacağından dolayı bir başka site ile benzer çıkması ve içeriğinizin bir üst maddede belirttiğim gibi çalıntı içeriğe düşmesi söz konusu olacaktır. Bu ve bu gibi nedenlerden dolayı web sitelerimizde oluşturacağımız içeriklerimizi kısa tutmamamız gerekmektedir.


R3v4SJ.png



-> İçeriklerinizin faydalı olması;



Google Panda Algoritmasının bir diğer maddesi ise yazılan, paylaşılan içeriklerin kullanıcıların anlayacağı şekilde olması ve kullanıcılara fayda sağlanması açık bir şekilde belirtilmiştir. Kullanıcılara fayda sağlamayan yararsız içerikler Google Panda Algoritması tarafından eksik ve faydasız olarak görülmektedir. Bu maddeye en iyi örnek arama motorlarının optimizasyonu düşünülerek yapılmış içeriklerdir. Yani bizler içerik ve paylaşımlarımızı sadece arama motorlarının optimizasyonu için hazırlar kullanıcı faydasını düşünmez isek yine Google Panda Algoritmasında sitemiz eksi olarak değerlendirilecektir.


R3v4SJ.png


2- Yinelenen İçerik



Yinelenen içerik denildiği zaman aklınız çalıntı içeriğe gidebilir. Fakat burada çalıntı içerikten bahsetmiyoruz. Çalıntı içerik ile hemen hemen aynı olan yinelenen içerik nedir? İçerikleriniz farklı sayfalarda aynı olarak sürekli tekrar etmesi durumudur diyebiliriz bunu biraz toplamamız gerekirse, sitenin bir sayfasında paylaşılan bir içeriğin diğer sayfada aynı şekli ile paylaşılmasıdır. Çalıntı içerikten farklı olarak bu durum kendi sitemiz içerisinde gerçekleşmektedir. Çoğu kişi tarafından bilinmeyen ve pas geçilen bu özellik aslında son derece önemlidir. Eğer sayfalarınız arasında yinelenen yani tekrar eden içerikler bulunuyorsa Google Panda Algoritması ile ters düşecek ve siteniz eksik olarak görünecektir.


R3v4SJ.png



-> 301 Yönlendirmesi yapmak;


Her örnekte olmaz fakat bağzı durumlarda 301 yönlendirmesi yaparak bu sorunun üstesinden gelebilirsiniz.


xcyCxK.png



-> 301 Yönlendirmesi nedir;



301 yönlendirmesi, bir sayfadan diğerine yönlendirmek için kullanabileceğimiz yoldur. Biz burada bunu aynı içeriğe sahip sayfalarda yönlendirme işine sahip diye görsek yeterlidir.


xcyCxK.png



-> 301 Yönlendirmesi nasıl yapılır?;



Kod:
[/B][/COLOR][/SIZE][/FONT][/CENTER][/B][/COLOR][/SIZE][/FONT][/CENTER]
[FONT=Comic Sans MS][SIZE=4][COLOR=White][B][CENTER][FONT=Comic Sans MS][SIZE=4][COLOR=White][B]
[CENTER]Options +FollowSymlinks

RewriteEngine on

ReWriteCond %{HTTP_HOST} ^(www.)?oncekisite .com$ [NC]

ReWriteRule ^(.*)$ http://www. yenisite .com/$1 [R=301,L]





Şeklinde yönlendirme yapabilirsiniz.



R3v4SJ.png



-> Mta etiketlerine noindex değeri vermek;




Mta kısmında no index değeri vererek bu sayfanın arama motorunda indexlenmesini önleyebilirsiniz bu sayede siteniz algoritma konusunda sıkıntı yaşamayacak ve Panda Algoritmasına takılmayacaktır.


xcyCxK.png



Nasıl yapılacağı hakkında detaylı bilgi ve diğer tüm Mta etiketleri hakkında bilgi edinmek için daha önceden yazdığım Mta etiketleri konuma göz atabilirsiniz; https://www.turkhackteam.org/webmas...edir-seoya-etkileri-nelerdir.html#post9191506



R3v4SJ.png




Bunlara örnek olarak ;




Karmaşık kullanılan ve sürekli aynı sayfalar içinde dönülmesine neden olan wordpress tagları bu konuda çok yapılan hatalardan bir tanesi olup dikkat edilmesi gerekir.


R3v4SJ.png



Google Panda Algoritmasının Güncellenme Dönemleri



Google Panda Algoritması, en çok güncellenen algoritmalar arasında bulunmaktadır. 2011 yılında kurulmuş kuruluş tarihinden 2015 yılına kadar 6 ana ve 23 ara olmak üzere güncellemeler almıştır.


xcyCxK.png



Sizce Google Panda Algoritması kullanıcı dostu mu?


Yoksa sadece web sitelerini olumsuz mu etkilemiştir?


Görüşleriniz belirtmeyi unutmayın!



tJoGV2.gif




Penguen Algoritması (2012)




Yukarıda da anlattığım gibi Google Panda Algoritması kopya içerik, yinelenen içerik gibi sebeplerden dolayı içerik üreticileri ve web sitlerinin bir çoğunu ciddi anlamda sıkıntıya sokmuştur. Panda Algoritması henüz oturmadan bir de yeni bir algoritma çıkmıştır. Bu yeni algoritmanın adı "Google Penguen Algoritması" dır.



xcyCxK.png




Penguan Algoritması, Panda Algoritması ile çok benzer hatta devamı niteliğinde diyebiliriz. Penguen Algoritmasında, Google'ın amacı kopya içerik ve kalitesiz içerik üreten websitelerinin cezalandırılması ve aşırı gereksiz optimizasyon yapan siteleri cezalandırılması gibi başlıca nedenleri bulunmaktadır.



xcyCxK.png




Google Penguen Algoritması artık gerçek zamanlı ve eskisinden çok daha ayrıntılı bir şekilde incelemektedir. Bunun sonucunda artık yapılan çalışmalar ve paylaşılan içerikler Google tarafından çok daha hızlı bir biçimde algılanacak ve gerçek zamanlı olarak sıralamaya etki edecekti.



xcyCxK.png




Google Penguen Algoritmasının bir diğer önemli özelliği ise ayrıntılı olmasıydı. Yani artık bu özellik ile backlinkler Google tarafından daha ayrıntılı incelenebilecek ve kalitesiz backlinkler web sitelerinizin kalitelerini çok büyük bir oranla düşürecektir.



xcyCxK.png




Google mühendisi olarak görev yapan Matt Cutts, Googl Panda Algoritmasının Güncellemesini 24 Nisan tarihinde resmi Google blogunda Another step to reward high-quality sites başlıklı yazısıyla duyurdu.



R3v4SJ.png



Penguen Algoritması Olumsuz Etkileri Nelerdir?



Bazı bloggerlar sırf backlink kazanmak için daha konuyu okumadan yorumlar yapmaktadır. Google Penguen Algoritması, bu gibi durumlarda ilgili tespiti kolayca yapacak ve sitelerde SEO açısında düşüş olacaktır. Penguen Algoritması da Panda Algoritmasında olduğu gibi olumsuz etkileyeceği birçok noktası bulunmaktadır. Sizler de olumsuz etkilenip alt sıralara gerilememek için neler yapmalısınız?


R3v4SJ.png




Backlink Analizi Yapmak



Yararsız ve sıralama kaybetmenize yol açacak backlinkleri temizlemeniz gerekmektedir. Bunun en doğru yolu profesyonel seo hizmeti almaktan geçmektedir. İlgili seo firması sitenizi tamamen analiz ederek, kalitesiz linkleri ayıklayacak ve web sitenizden bunları kaldırarak sirenizin değerini yükseltecektir.



R3v4SJ.png



İlgili adımlara uygukça ve doğru seo çalışmaları uyguladıkça Google Penguen Algoritmasına olumsuz yakalanmayız. Google Panda Algoritmasını özetlemek gerekirse; backlink seçimi çok önemlidir. Doğru ve kaliteli backlink seçimi yapmalıyız, daha sağlıklı ve kaliteli yerlerden link almalıyız.


tJoGV2.gif




Hummingbird Algoritması (2013)



hummingbird.jpg



Google'ın bir diğer algoritmalarından olan Hummingbird Algoritması çıktığı tarihe kadar hiç duyurulmamış, haber verilmemiş bir algoritmadır. Çıktığı dönemde bir anda gelen algoritmanın kelime anlamı sinek kuşudur. Google'ın bu algoritmasına Sinek Kuşu denmesinin nedeni sinek kuşu gibi ani(hızlı) ve keskin bir şekilde aniden çıkmasıdır.


R3v4SJ.png




Google bu algoritmasında çok hızlı bir güncelleme yapmıştır. Bu yüzden de kimse daha ne olduğunu anlayamamıştır. Google Hummingbird Algoritması, Panda ve Penguen algoritması gibi maddelere değil genele hitap eden bir algoritma olmuştur. Yine maddeler halinde değişimlere sebep olmuştur fakat tam bakacak olursak Google Hummingbird Algoritması genel bir güncellemedir.



R3v4SJ.png




Google Hummingbird Algoritmasının temel amacı kullanıcıların arama amacına göre arama yapmaktır. Aradığımız şeye göre listeleme yapmak ve hızlı olması için geliştirilmiştir.



R3v4SJ.png




Google Hummingbird Algoritması web sitelerini kullanıcı deneyimi odaklı olmaları ve arama zenginliği için uyarmaktadır. Diğer algoritmalar gibi özel bir cezası yoktur. Fakat diğer algoritmalara yakalandığınız takdirde yine ceza alırsınız.



tJoGV2.gif




RankBrain Algoritması (Yapay Zeka Algoritması)


rankbrain.jpg




Google RankBrain Algoritması ile artık yapay zeka devreye girmiştir. Daha önce makine ile elde edilen bilgiler bu yapay zeka gelişim sürecine katkı sağlamaktaydı. Google RankBrain Algoritması ile artık etiketlerle sıralama elde edilemeyecektir. Fakat bu doğru etiketlerin hiçbir işe yaramayacağı anlamına gelmesin doğru etiket kullanım da erişim etkisini arttırabilir.



xcyCxK.png




Google RankBrain Algoritması insanların isteğini anlayıp ona göre arama sonuçlarının şekillenmesi için yayımlanmıştır. Hala öğrenmekte olan bu yapay zeka insanlık var olduğu sürece de öğrenimine devam edecektir.



xcyCxK.png




RankBrain Algoritması web siteleri için içerik üretimi yapanlar, yapılan aramalar ve eski algoritmalar sayesinde sürekli gelişmektedir.




tJoGV2.gif




Konu Özeti


Arkadaşlar bugün sizlere Google algoritmaları hakkında bildiklerimi ve öğrendiklerimi aktarmaya çalıştım. Bu konu da sizlere Google algoritmaları hakkında genel bilgi ve yapılan önemli Google algoritma güncellemelerinden ve bunların SEO'ya etkisinden bahsettim.



xcyCxK.png




Umarım konu herkese yararlı olmuştur. Hepinize vakit ayırıp okumaya uygun gördüğünüz için teşekkürlerimi sunuyorum. Arkadaşlar şunu da söylemek isterim ki Google Algoritmaları biraz detaylı bir konudur. Burada her şeyi bulamamış olabilirsiniz. Eklemek istediğiniz noktaları konu altına post olarak ekleyebilirsiniz.


GyUig8.gif






 
Moderatör tarafında düzenlendi:

ByZehirx

Yaşayan Forum Efsanesi
10 Şub 2012
12,375
1,985
Dinlenmede.
Panda
Konuyu tamda Pandanın istedigi gibi açan adamsin.
Konuda bahsettigi karakteri kahramanimiz pandayı konuya davet eder gibi bir konu olmuş
Eline sağlık.
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.