Gelecekteki Hacking Kavramı / R4V3N

R4V3N

Adanmış Üye
3 Tem 2016
6,250
36
25
Kocaeli
Future-Hacking-696x392.jpg

Çoğu insan muhtemelen, şu anki zamanının insanlık tarihinde nasıl özel bir yeri olduğunu fark etmiyor. İnsani gelişmişlik binlerce yıl boyunca oldukça yavaş ve durağandı ama bir dizi sanayi devrimi ve teknolojinin hızlanan gelişimi ile böyle bir zamanımız hiç olmamıştı. Ebeveynlerimizin büyüdüğü dünya, bizimkinden tamamıyla farklı bir dünya. Birkaç yıl sonra içerisinde bulunacağımız dünya da aynen böyle çok değişmiş olacak. Bunlar, bazı eski kehanetlerde bizi uyardıkları ilginç zamanlar olabilir. Gelecekteki hacking kavramı bunu bize çok iyi gösterebilir.

Teknolojik değişiklikler her yaşandığında, bunlara bulaşmak için bir hacker'ın oraya saracağına emin olabilirsiniz. Bu dediğim mesela insanlar; telefon sistemlerini ilk otomatikleştirdiğinde, disketleri silmeye başladığında, ve hatta e-posta kullanmaya başladığında da olmadı mı sanki? Siz hayatı kolaylaştırmak için yeni bir teknoloji geliştirin, gelsin bir hacker bunu exploit'lemenin bir yolunu bulsun. Peki sırada ne var? Gelecekte bu işlemler neye benzeyecek? Tabi ki kimse bilemez, ama biraz tahminde bulunmakta zarar yok.

IoT Cihazları

amazon_alexa_echo-696x392.jpg

Nesnelerin İnterneti, işlem gücü ve ağ bağlantısı ile donatılmış milyonlarca cihazı tanımlar. Misal; IP kameralar, akıllı televizyonlar, sürücüsüz araçlar, ve internet bağlantısı olan aklınıza gelebilecek her şey.

IoT, evinizden diş fırçanıza kadar aklınıza gelen her bir eşya internete bağlı olan bir dünyaya sürüklendiğimizden çoktan bir güvenlik kabusu olmuş durumda. Bu, hacker'lar için sizlerden bilgi çalmak veya gerçek bir zarar vermek için imkanlarının katlanarak arttığı demektir.

Yapay Zeka

robot-working-with-laptop.jpg

Bilişim cihazlarımız daha güçlü ve onlarda çalıştırdığımız yazılımlar daha sofistike olduğundan yapay sistemler, kimsenin hayal bile edemeyeceği şeyleri yapıyorlar artıkın. Millet zaten deepfake ve yüz tanıma gibi yapay zeka ile çalışan teknolojilerle boğuyor. Akıllı yazılımların daha da kabiliyetli olduğunu bir hayal ediverin. İnsan olmayan akıllı katılımcıların arenaya girmesiyle gelecekte hacking'in şiddetli bir şekilde etkileneceğini beklerim. En başından beri hacker'lar, kendilerinin hacking işlemlerini yapması için virüsler gibi otonom malware kullandılar. Bir de bunun yapay zekalı halini düşünün. Yapay zekalı hackerlar falan..

Madalyonun öbür yüzü de ayrıca göz ardı edilmemesi gereken bir kısım. Biz de ayrıca siber güvenlik görevlileri olarak hareket etmek için gelişmiş yapay zekayı kullanacağız. Yapay zeka zaten bir süredir dediğim gibi kullanılmaktadır. Yapay zeka teknikleri, sezgisel malware tespitinin bir parçasıdır. Belirli bir örnek hiç gözlemlenmemiş olsa bile, yazılımın bir şeyi malware olarak tanımlayabilir.

Yapay zekanın sosyal mühendislikte de kullanım potansiyeli vardır. Deepfake videoları oluşturmak için kullanılan sinir ağı teknikleri sürekli gelişiyor. Bu teknik ayrıca ses sentezlemede de kullanılabilir. Patronunuzdan gelen bir video düşünün, sizden bir şey hakkında bilgi istiyor. Büyük ihtimalle bunu ona vermekte şüphe bile duymazsınız ama yapay zekalı teknolojiler sağolsun belki de dijital bir hayalete de konuşuyor olabilirsiniz.

Sibernetik ve Biyonik Cihazlar

man-fixing-robotic-hand-by-screwdriver.jpg

İnsanların hatırı sayılır bir kısmı hala makine zekasının yükseleceğinden ve Terminator filmi gibi insanlığı yok edeceğinden şüphelenirken insanlığın gitgide makinelerle entegre olmuş senaryosunun da olduğunu unutmamak lazım.

Bugün bile insanları ve yapay cihazları ne kadar kaynaştırabileceğimiz şaşırtıcı seviyede. Direkt olarak geriye kalan sinir uçlarından komut alan ve hatta dokunuş bilgilerini beyne geri döndüren protez kollarımız var. Yapay organlar, gözler ve beyin implantları dahil hepsi mevcuttur. Kayda değer sayıda insanın bunları kullanması için yeterince iyi hale gelmeleri sadece biraz zaman meselesidir.

Tartışılır şekilde belirli bir noktada insanlar, vücutlarımıza veya içine iliştirilen sibernetik veya biyonik cihazlara sahip olacaklar. Hem de sadece tıbbi ihtiyaçtan dolayı da değil. Eğer IoT cihazlarla dolu bir dünyanın hacker'lar için bir cennet olduğunu düşünüyorsanız, protez uzuvlarınızın kontrolünü ele geçirdikleri veya yapay kalbinizin çalışmasını durdurmalarını söylediklerine kadar bekleyin. Bu size bilim kurgu hayali gibi geliyor mu? Hacker'lar zaten kalp piline girebilir ve insülin pompalamasını yapabilir. Yani bunlara şimdiki hacking uygulamalarının ekstrapolasyon tahminleri demek yerlidir.

Beyin-Bilgisayar Arayüzü

Man-with-futuristic-glasses-and-sensors.jpg

Tüm bu dediklerimizin bir adım ilerisi de var tabi ki. Protezler ve biyoniklerin hepsi iyidirler. Yine de beyinlerimizin ve bilgisayar teknolojisinin füzyonu daha da ileri gidecek şekilde ayarlanmış. İş ham, düşük seviyeli sinir dilini çözmeye geldiğinde bilim adamları gerçekten iyi bir gelişim gösteriyorlar. Dr. Yang Dan gibi öncü araştırmacılar, sinirsel faaliyetlerden bilgi çıkarmayı ve dijitalleştirmeyi çoktan yapabilmiş durumdalar. Bu asır boyunca organların hasarlı kısımlarını değiştiren ve hatta ilave bile yapan beyin protezini de görmeye başlayabiliriz.

Sinirsel ve dijitalin bu kadar samimi bir birleşimi gerçekleşirse ve olduğunda, bu durum aynı zamanda hacker'lar için bir Pandora’nın kutusunu da açar. Artık insanların beynine kendileri erişebilir. Kulağa ihtimal dışı gelebilir ama güncel araştırma ve ilerlemeden tahmin çıkarmak gerekirse bunun gerçekten olası bir ihtimalmiş gibi hissettiriyor.

Hacking Gerçeklik

Futuristic-smart-glasses.jpg

Dijital sistemlerle arayüz kavramımız kökünden değişiyor. Kısa süre önce birilerinin yaptığı tek dijital arayüz, bilgisayarın başında oturmaktı. Şimdi ise neredeyse herkesin cebinde internete bağlı akıllı telefon var.

Son zamanlarda bu cihazlar, arttırılmış ve sanal gerçeklik yetenekleri ile birlikte kullanılmaya başlandı. Ayrıca bağımsız AR (Augmented Reality) ve VR (Virtual Reality) donanımların ilk kulağını görüyoruz. Bu asrın ortalarına doğru, algılarımızda dijital ve gerçek dünyanın birleşmesiyle arttırılmış gerçeklik bilgisayar arayüzlerinin olağan olarak sayılmaya başlaması da çok olası. Bu duyusal cihazlara bulaşabilen bir hacker'ın neler yapabileceğini bir düşünün. Eğer hacker'lar, cidden dünyayı görüşünüzü değiştirebilseydi emin olun çok ciddi belalara sebebiyet verebilirlerdi.

Robot Aygıtlar ve Otomasyonlar

robot-android-women.jpg

Genel itibariyle robotik anlamda bazı oldukça devasa ilerlemelerin zirvesindeyiz. Misal drone aracılığıyla paket teslimat dönemi bile yavaş yavaş başlıyor. Japonya'da, marketlere koşanlardan tutun sokakları temizleyenlere ve yaşlı insanlarla ilgilenenlere kadar neredeyse her şeyi yapan robotlar kullanılıyor.

Günlük yaşamlarınızda her zamankinden daha önemli roller oynayan otomatik dijital sistemler sağolsun, hacker'ların kaos yayma potansiyeli de bir o kadar korkutucu. Robot temizlikçiniz hack'lense ne olurdu? Hacker'lar o zaman kapının kilidini açabilir, eşyalarınızı kırabilir ve gizli belgelerinize erişebilir miydi?

Bir kez daha tekrarlayalım, bu bir hüsnükuruntu değildir. Hacker'lar çoktan, robot elektrik süpürgesi gibi günümüzde evlerde kullanılan cihazlardaki tüm zafiyetlerin çeşitlerini gösterdiler.

Gelecek Hacking Şüphesi

Teknoloji, gerçek derilerimize ve toplumun cildine daha da battığında ortaya çıkabilecek yeni açıklar hakkında etrafı telaşa veren kişi olmak kolaydır. Bizler alet yapan hayvanlarız ve yüksek teknoloji de türümüzün neyle ilgili olduğunun büyük bir ifadesidir.


 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.