Güç Kaynağı

ZoRRoKiN

Özel Üye
7 Ağu 2005
2,149
374
WORLD
"Türkiye'de iyi güç kaynağı bulunmuyor, markalı ürünler bulunmuyor" dediğimiz günler çok geride kaldı. Şu günlerde her markadan, her güç seviyesinde, her özellikte güç kaynağı Türkiye piyasasında bulunuyor. Piyasada henüz bulunmayan son bir kaç marka da pazara girme hazırlığında. Kısacası, markalı güç kaynağı konusu Türkiye pazarında çok kısa sürede öğrenildi ve kabul gördü. Ne yazık ki hala 10$ fiyatla 500 Watt olduğu iddia edilen sahte güç kaynaklarını ithal eden ve satan firmalar var, ama zaman içinde bu dolandırıcılığın da kesileceğine inanıyoruz.
Ülkemiz pazarına son giren güç kaynağı markalarından birisi de Sea Sonic. Firma aslında güç kaynağı konusunda yeni değil, firmanın web sitesindeki bilgiler 1975 yılında kurulan Sea Sonic firmasının 1980 yılından beri PC'ler için güç kaynağı üretmekte olduğunu gösteriyor. Firmanın adının kullanıcılar arasında yeni duyulmasının nedeniyse Sea Sonic markasıyla kendi ürünlerini satmaya ancak 2003 yılında başlamış olmaları. Daha önceki yıllarda firma üretim kapasitesini başka markalar için üretimde kullanıyormuş.
Sea Sonic, PC'ler için bir çok farklı güç kaynağı üretiyor, ama firmanın perakende satışa yönelik en yeni ve güçlü ürünleri, bu sene içinde duyurdukları S12 serisi ürünler. Donanım meraklılarına yönelik S12 serisi bir süredir ülkemizde de satılmakta, biz de bu ürünün 600 Watt gücündeki en yüksek modelini temin edip inceledik.

Sea Sonic S12 600 Watt güç kaynağı
Güç Kaynağının Yapısı

SeaSonic S12 600 Watt, yapı olarak diğer ATX güç kaynaklarından farklı değil. ATX ve BTX kasalara uyumlu olan ürün, 15 x 14 x 8.6 cm ölçülerinde. Güç kaynağı bütünüyle siyah aluminyumdan üretilmiş, oldukça da şık bir görünüme sahip. Güç kaynağı alt tarafından 12 cm çapında bir fan ile soğutuluyor. Fanın kasa içinden emdiği hava, güç kaynağı içinden geçip arkadaki ızgara bölümden dışarı atılmakta. Hava akışının aksamaması için arka yüz dışındaki yüzlere havalandırma delikleri açılmamış. Arka yüzde bir açma kapama düğmesi var, ürün hem 110, hem 220 Volt uyumlu olduğundan gerilim seçme düğmesine gerek görülmemiş.

Güç kaynağının havalandırmasını sağlayan arka yüzü ve hava akışını sağlayan 12cm'lik fan
12 cm çaplı fanlar tam hızlarında çalıştığında korkunç derece gürültü çıkarabilirler. Bunu önlemek için güç kaynağının içindeki fan, Sea Sonic tarafından Smart & Silent Fan Control (S2FC) denen bir sistemle kontrol edilmekte. Firmanın iddiasına göre güç kaynağı üzerindeki fanı, benzer ürünlerden daha akıllıca yönetiyor ve fanın gürültüsü, toplamda bir bilgisayarın içinde hep var olan 20dBA civarı gürültüyü pek aşmıyor. Firmanın gerçekten de rakiplerinden daha etkin bir sistem kullanıp kullanmadığını ölçmek çok güç, ama kullanım sırasında fanın gerçekten de çok düşük hızda döndüğünü ve çıkardığı gürültünün farkedilmeyecek düzeyde olduğunu biz de gözledik.
Firma, fanın düşük sesle çalışması konusunda güç kaynağının yüksek veriminin de etkili olduğu iddiasında. Piyasadaki güç kaynaklarının verimlilikleri kalitelerine göre değişiyor. Kötü güç kaynaklarının verimliliği %60 civarında, dolayısıyla bu güç kaynaklarına verdiğiniz her 100 Watt enerjinin 40 Watt'ı güç kaynağının içinde ısıya dönüşerek cihazı ısıtıyor. Sea Sonic, S12 serisinin verimini %80 olarak belirtmiş, bu durumda güç kaynağı şebekeden aldığı gücün çok daha azını ısıya çeviriyor ve haliyle daha az ısınıyor, daha kolay soğutuluyor. Her ne kadar firma belirtmese de, bunun keseniz açısından da olumlu etkisi olacağı söylenebilir. Firma reklamlarında ürünü eşdeğerlerinden %15 daha tasarruflu ve %40 daha az ısınıyor olarak belirtmekte.

Güç kaynağının içi de dışı gibi güzel, ama sağ resimde altta gözüken iki kondansatör pek eğreti duruyorlar
Okurlarımızdan gelen istekler üzerine artık incelediğimiz güç kaynaklarının içini de açıyoruz. Sea Sonic S12 600 Watt'ı açtığımızda, beklediğimizden çok daha ufak soğutucularla karşılaştık, daha önce Tagan ürünlerinin içinde gördüğümüz koskocaman soğutucu blokları Sea Sonic içinde yok. Ürünün soğutma için 12 cm fan kullanması da kullanılabilecek soğutucuların büyüklüğünü sınırlamış. Genel olarak kullanılan malzeme ve işçilik kalitesi yeterli gözüküyor. Tek gözümüze çarpan sorun, güç kaynağından çıkan kabloların cihazın baskılı devre kartına bağlantığı bölgede firmanın bu alana bir dolu şeyi sığdırmakta çok zorlanmış olduğu. Özellikle bu noktadaki iki büüyk kondansatör, çevrelerinden geçen sayısız kablonun arasında uzun bacakları üzerinde çok eğreti duruyorlar ve konumları hiç güven vermiyor. Buna karşılık olarak, üründe kullanılan kondansatörler kaliteli ve pahalı türden seçilmiş. Ayrıca güç kaynağının fanının titreşim ve ses yapmaması için fan ile kaynağın sacı arasına lastik contalar yerleştirilmiş.
Bağlantı Kabloları ve Fişler

Her güç kaynağının en önemli özelliklerinden birisi, PC'ye sağladığı gücü kaç tane fiş ile dağıttığı konusu. Sea Sonic S12 600 Watt modelinde fiş sayısı konusunda sıkıntı yok. Anakarta güç getiren ana bağlantı 20 pin ve 24 pin anakart soketleriyle uyumlu, yani hem eski hem yeni ATX anakartlara uyuyor. Ayrıca tüm güncel sistemlerin gerek duyduğu 4 pinlik ATX12V bağlantısı ve sunucu türü anakartlarda kullanılan 8 pinlik ek bağlantı da var.
• 1 x 24 pin / 20 pin dönüşebilen güç bağlantısı
• 1 x 8 pin güç bağlantısı (Sunucu ve iş istasyonu sistemler için)
• 1 x 4 pin ATX12V güç bağlantısı
• 6 x Büyük boy (Molex) fiş
• 2 x Küçük boy fiş
• 4 x Serial ATA fişi
• 2 x PCI Express ekran kartı güç bağlantısı
• 1 x Fan hızı aktarım kablosu

PC'deki diğer cihazlara bağlanacak fişlere gelirsek, sabit disk ve optik sürücüler için büyük boy molex fişlerin toplam 6 tane olduğunu görüyoruz. Disket sürücülerin kullandığı ufak fişlerdense 2 tane var. Bu fişler iki şerit halinde, 3 büyük boy + 1 küçük boy fiş olacak şekilde düzenlenmiş, biz bu düzenlemeyi çok sevmedik. Güç kaynağının toplam 4 adet Serial ATA disk fişi de her biri iki fişlik iki kablo olarak düzenlenmiş. Ayrıca güç kaynağı, bir değil tam iki PCI Express ekran kartı için güç fişi içeriyor. İki ekran kartına güç sağlayan ürün, gücü de yüksek olduğu için NVIDIA'dan SLI sertifikası almayı başarmış.

Anakarta bağlanacak güç bağlantıları bir arada. Sağdaki fotoğrafta ise iki PCI Express ekran kartı için
SLI destekli güç bağlantısı görülüyor.

Her türlü cihaz için molex fişler ve Seria ATA diskler için güç fişleri
Güç kaynağından çıkan tüm kablolar örgü şeklinde sarılı geliyorlar, elektromagnetik yayınımı azaltan bu düzenlemeyi daha önce Tagan ürünlerinde de görmüştük. Ayrıca Sea Sonic, özel tasarım molex fişler kullanmış, Easy Swap denilen bu fişler optik sürücü gibi cihazlara çok kolay takılıyor ve fişin iki yüzündeki plastik kısmı sıktığınızda fiş yuvasından kolayca ayrılıyor. Çok güzel bir tasarım, ama PC sektörünün genelini düşünürsek, bu tür detayların belki 20 yıl önce akıl edilip uygulanmış olması gerekli olduğunu düşünüyoruz.
Sea Sonic kabloları örgülü olarak tasarlamış ama ana güç kablosu dahil hiç bir kabloyu sargı içine almamış. Bunun yerine ürünle birlikte daha sonra değineceğimiz Dr. Cable diye bir ürün sağlanmış. Ayrıca, her iki PCI Express güç fişinin tek kablo üzerinde olması çok doğru bir tasarım mı, biraz kuşkuluyuz. Güç kaynağının kabloları modüler yapıda değil, yani güç kaynağına takılıp çıkarılamıyorlar. Son dönemlerde bu tür güç kaynaklarının özellikle kasa içi kalabalığını azaltmak isteyen kullanıcıların daha çok ilgisini çektiği de bir gerçek.
Güç kaynağından bir de iki telli bir kablo çıkıyor, bu kablo güç kaynağının fanının dönüş hızını anakarta aktarabiliyor. Anakartınızda boş bir fan bağlantısı varsa bu kabloyu oraya bağlayabilir ve güç kaynağının fan dönüş hızını Windows içinden takip edebilirsiniz.
Bağlantılar konusunda bir detay bizi biraz hayal kırıklığına uğrattı. Sea Sonic, ürünle ilgili dökümanlarda ürünün bir harici fan kontrol çıkışı olduğunu belirtiyor. Kutuda ve broşürlerdeki "External Fan Control" ifadeleri, bizi güç kaynağının kendine bağlanan diğer fanların dönüş hızını da bir şekilde yönetebildiğini düşündürmüştü. Ne yazık ki kutuyu açtığımızda sözü edilen harici fan kontrol konusunun, çok basit bir fişten ibaret olduğunu gördük. Sisteminiz içindeki iki fana 5 Volt gerilim sağlayabilen ve bu sayede fanların dönüş hızını düşüren bu çok basit parçayı zaten Zalman da çoğu ürünüyle birlikte hediye etmekte. Bu basit kablonun "fan kontrolcü" olarak adlandırılması bizce çok kafa karıştırıcı bir detay.

Bu basit kablonun "fan kontrölcü" olarak tanımlanması
bize fazla iyimser gözüktü
Teknik Özellikler

Güç kaynağının içini ve dışını her bakımdan tanıdığımıza göre şimdi teknik özelliklere de göz atabiliriz. Öncelikle, ürün ATX 12V V2.0 standartını sağlayan bir güç kaynağı. Bir türlü hayatımıza giremeyen BTX anakart ve kasalar da bu standartla desteklenebiliyor.

Güç kaynağının üzerindeki etiket
Günümüzde bilgisayarlar güç kaynağının 12 Volt çıkışına gittikçe daha fazla yükleniyorlar. 12 Volt hattından elde edilen gerilim daha sağlıklı ve dengeli kabul edildiğinden sistemin gerek duyduğu tüm diğer gerilimler bu hattan alınan 12 Volt gerilim üzerinden üretiliyor. Bu nedenle de güç kaynaklarının en belirleyici faktörü 12 Volt hattının sağlayabildiği güç oldu. Hem gerilimdeki dalgalanmaları, hem de ısınmayı azaltmak için güncel güç kaynakları 12 Volt hattını bir değil iki (ve hatta daha fazla) kanaldan desteklemeye başladılar. Sea Sonic'in S12 serisi de tüm modellerinde iki ayrı +12 Volt hattı içeriyor.
Alter. Akım Giriş Gerilim Akım
230V AC 230V AC, 10A
Doğru Akım Çıkış +3,3V +5V +12V1 +12V2 -5V - 12V + 5Vsb
30A 30A 18A 18A 0,8A 0,8A 2A
Güç (Max.) 180 Watt 432 Watt 4 Watt 9,6 Watt 10 Watt
600 Watt
SeaSonic S12 600 Watt modelin güç tablosu
Tabloyu özetlemek gerekirse, Sea Sonic S12 600 Watt + 3,3 ve + 5 Volt hatları için 30'ar Amper, +12 Volt hattı içinse toplamda 36 Amper akım sağlayabiliyor. Firma +3,3 ve +5 Volt hatlarını fazla güçlendirmeyip 600 Watt değerine +12 Volt hattından erişmiş, bizce iyi de yapmış. Belirttiğimiz gibi, güncel PC'lerde +5 Volt'un önemi düşerken +12 Volt'un önemi artıyor. Bu nedenle 600 Watt bir güç kaynağında +5 Volt hattında 50 Amper gibi anlamsız bir değer göreceğimize, bu kapasitenin +12 Volt hattına aktarılmasını yeğliyoruz. Sea Sonic mantıklı davranmış, S12 serisinin 430 Watt modelinden itibaren +3,3 ve +5 Volt hatlarını 30 Amper değerine bırakmış ve +12 Volt hattını geliştirmiş.
Sea Sonic firması, güç kaynaklarına Aktif PFC ünitesini ilk ekleyen firma olduğunu belirtmekte. Güç kaynağının sahip olduğu aktif PFC ünitesi %99 oranda düzeltme yapıyor. Ayrıca güç kaynağının verimi de daha önce belirttiğimiz gibi, %80 düzeyinde.
( PFC üzerine detaylı açıklama ve bilgiler için yayınladığımız "Güç Kaynaklarındaki PFC Nedir?" makalesine başvurabilirsiniz.)
Her kaliteli güç kaynağı gibi Sea Sonic S12 serisi de yüksek voltaj ve fazla yüklenmeye karşı koruma içeriyor, ayrıca kısa devre koruması da bulunmakta. Ürün TÜV, CE, CCC, NEMKO ve diğer tüm önemli güvenlik standartlarını karşılıyor.
Güç Kaynağı İncelemeleri Üzerine Bir Not

Güç kaynağı incelemeleri konusunda oldukça önemli bir noktayı hatırlatmak gerekiyor. Güç kaynaklarının etiketlerinde yazan güç değerlerini sorunsuzca sağlayabildiklerini ve bunu yaparken de gerilimlerde ne kadar dalgalanma ürettiklerini sağlıklı olarak test edebileceğimiz donanımlar çok yüksek fiyatlara sahip ve bu donanımlar ne bizde, ne de Türkiye'deki herhangi bir başka bilişim yayınında bulunmuyor. Dolayısıyla, güç kaynağı incelemelerimizde üreticinin belirttiği değerlere itimat etmek durumundayız. Bu zorluğu sitemizde sadece çok tanınmış ve güvenlir üreticilerin güç kaynaklarına yer vererek biraz azaltmak çabası gösteriyoruz. Yine de, laboratuar tarzı ölçümler yapamadığımız için güç kaynağı incelemelerimizi diğer ürünlerde yaptığımız gibi tam bir test değil, daha çok izlenimlerimizin aktarılması olarak algılamanızı hatırlatırız.
Aynı zorluğu yaşayan bir çok yabancı web sitesinde, güç kaynağını sisteme bağlayıp MainBoard Monitör türü bir uygulamanın zaman içinde belirlediği gerilim değişimlerini not ederek güç kaynağını değerlendirme gibi bir yöntem uygulanmakta. DarkHW olarak bu yöntemi oldukça yanlış buluyoruz, çünkü bu şekilde yapılan ölçümde okunan değerler anakart üzerinden okunuyor ve o değerlerin düzeylerini, saptanan dalgalanmaları güç kaynağından çok anakartın kendisi belirliyor. Bu nedenle biz aynı test yöntemini uygulamayı doğru bulmuyoruz.
Kutu İçeriği

Sea Sonic, S12 serisini şık bir kutu içinde sunuyor. Kutuda sadece güç kaynağı yok, minik bir kullanım kılavuzu, kasanız için çıkartma ve vidalar var. Ayrıca firmanın Dr. Cable ismini verdiği bir kablo sargı kiti de kutuya konmuş.

Kutudan çıkan malzeme bir arada
Dr. Cable, iki farklı çapta sarmal sargıdan, kasa içine yapıştırabileceğiniz bir kablo kelepçesinden ve kabloları bir araya getirmekte kullanabileceğiniz çok sayıda bağlaçtan ibaret. Sea Sonic'in montaj önerisi şöyle, firmaya göre anakarta giden güç kablolarını bir araya getirip büyük çaplı sargıyla saracağız, cihazlara giden diğer kablolarıysa küçük çaplı sargı içinde bir araya toplayacağız. Firma hiç kusura bakmasın ama önerdikleri şeyi söylemesi kolay, uygulamasıysa neredeyse imkansız. Eğer ana güç girişi ve ATX 12V güç girişi birbirine yakında bu iki kabloyu büyük sargıyla sarmanız zor değil, ama kasanın en altından en üstüne tüm cihazlara güç taşıyan kabloları bir araya getirip ince sargıyla sarmak bizce pek olacak iş değil.

Bu kadarını yapmayı becerdik ama ötesi ciddi derece zaman ve emek istiyor
Yorumlar

200 Watt güç kaynaklarından ne çabuk 600 Watt güç kaynaklarına geldiğimiz üzerine biraz çene çalmak isterdik ama okurlarımızın bu "bizim zamanımızda..." muhabbetlerinden hayli sıkıldıklarını düşünüyoruz. Evet, PC dünyası çılgınca değişim demek ve biz zamanlar hayal bile edemediğimiz 600 Watt güç kaynakları şimdi Türkiye'de, bunu kabullenmemiz gerek.
Sea Sonic S12 serisi güç kaynakları gerçekten de kaliteli ürünler. İnceleme boyunca belirttiğimiz üzere, bazı ufak tefek detaylar beklediğimiz gibi değildi, ama bütün o sızlandığımız noktaların da sonuçta "detay" düzeyinde olduklarını itiraf etmek gerek. Güç kaynağı ana işlevini mükemmelen yerine getiriyor ve firmanın vaad ettiği şekilde, sessiz ve serin çalışıyor. Üstelik 600 Watt güç sağlaması bugün ve gelecekte sisteminize takacağınız tüm donanımın S12 600 Watt tarafından beslenebileceğini garanti ediyor.
Ülkemizdeki 190$'ın üzerindeki fiyatıyla S12 600 Watt pahalı bir ürün, ama tüm Dünyada 600 Watt düzeyi kaliteli güç kaynaklarının 150-170$ arası etiket taşıdıklarını unutmamak gerek. Eğer çok aşırı derece overclock denemeleri yapıyorsanız, SLI modundaki sisteminizde 2 adet GeForce 7800GTX gibi üst düzey ekran kartı varsa, ya da 15-20 adet sabit diski bir kasaya doldurup bir dosya sunucusu kurmayı planlıyorsanız bu güç kaynağı ya da 500 Watt'lık kardeşi sizin için önerebileceğimiz bir ürün. Orta düzey ekran kartı kullanan, ortalama sisteme sahip bir kullanıcının da böyle bir güç kaynağından zarar göreceği söylenemez ama bizce bu ürün üst uçlarda yaşayan ve çalışan kullanıcılar için. Daha mütevazi beklentileri olan kullanıcılara aynı serinin henüz Türkiye'ye gelmemiş olan 420 Watt modelini beklemelerini önerebiliriz.
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.