Gunes tutulmasi nasil fotograflanir...

TheCylient

Üye
12 Ocak 2006
218
1

177939ml.jpg


Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu Genel Sekreteri Turgay Bilge, güneş tutulmasının fotoğrafını çekerken, metal görünümlü folyo, renkli şeffaf jelatin kağıt ve röntgen filmi parçalarının, objektif önü filtresi olarak kullanılabileceğini söyledi.


Bilge, 29 Marttaki güneş tutulmasının Türkiye'de, Antalya (Side), Konya, Aksaray, Kırşehir, Tokat ve Ordu'da tam olarak ve en uzun süreyle izlenebileceğini belirtti.
Fotoğraf sanatçıları gibi amatör fotoğraf meraklılarının da bu ilginç doğa olayını fotoğraf sanatı açısından görsel güzelliğe dönüştürebilmek için sabırsızlandığını vurgulayan Bilge, şunları kaydetti:
''Tutulma anını fotoğraflamak isteyecek olan fotoğrafçılara, bazı teknik önerilerimiz var. Öncelikle tam tutulma anı öncesinde objektif önünde isli cam, koyu renkli cam, renk faktörlü filtreler kullanımı, hem görüntü kalitesi açısından hem de göz sağlığı açısından faydalı olacaktır. Bunun dışında, çiçekçilerin kullandığı metal görünümlü folyolar, renkli şeffaf jelatin kağıtlar ve homojen dağılımlı röntgen filmi parçaları objektif önü filtresi olarak kullanılabilir.'' Tam tutulma anında ise ışık miktarı azalacağı için herhangi bir koruyucu ya da efekt filtresi kullanı**** gerek olmadığını belirten Bilge, ''Tam tutulma anına 20-30 saniye kala filtreyi kaldırmak yeterli olacaktır. Göz sağlığı ve özellikle dijital makinelerin zarar görmemesi için, parçalı tutulmaya geçildiğinde filtre yeniden kullanılmalıdır'' diye konuştu.

TELE KULLANILMALI
Sarsıntıyı engellemek için çekimlerde üçayak, tercihen 200 milimetre ve daha yüksek odak uzaklıklı objektif kullanı****n bir zorunluluk olarak düşünülebileceğini ifade eden Bilge, şöyle dedi:
''En güzel tutulma görüntüsü, tele olarak tabir edilen, 500-1000 milimetre odak uzaklıklı objektiflerle elde edilebilecektir. Fotoğraf çekerken, deklanşöre kablo kullanarak basılıp, fotoğraf makinesinin hafif şekilde sarsılması bile önlenmelidir. Aksi halde uzun poz süresi verdiğinizde görüntünüz net olmayabilir. Tutulmanın fotoğrafını çekerken vereceğimiz pozlama süresi (enstantane), hiçbir zaman 550 değerinin üzerine çıkmamalıdır.'' Bilge, yaklaşık 4 dakikalık sürenin en verimli şekilde değerlendirilmesi, hızlı ve net sonuç elde edebilmek için, 200-400 ASA'lık filmler kullanılması, dijital fotoğraf makinelerinde ise ASA'nın bu değerlere yaklaştırılması gerektiğini sözlerine ekledi..!
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.