Harf Devrimi bizi cahil mi bıraktı?

CraweL

Üye
19 Ağu 2017
220
0
Atatürk latin alfabesiyle bizi cahil bıraktı, alfabemizi değiştirdi dinimizi öğrenemiyoruz dedelerimiz bir gecede cahil kaldı kuran okuyamaz hale geldi gibi saçma sapan fikir ve sözler sosyal medyada dönüyor, bu yazıyı yazmamdaki sebep bunlara bir cevap sağlamaktır.
RPddq1.jpg

Öncelikle Ülkede 10 kişiden 1’i sadece paraların üzerinde sadece yazanın anlamını bilirken şimdi 10 kişiden 9 tanesi akıcı bir şekilde kitap okuyabilmektedir, bu oran ciddi bir orandır.

Latin alfabesine geçme fikri uzun zamandır vardı Osmanlı zamanında 1850-60’larda alfabenin Fransızca geçmesi fikri sunulmuştur ecnebi diline geçip bizim dinimizi unutturup hristiyanların alfabesini kullanmamızı ön gören insanlar Osmanlının aydın insanlarıdır. (Ruşen Eşref Ünaydın (1956). Hatıralar. Ankara. s. 29)

Atatürk, Abdulhamid gibi Fransızlardan etkilenmeyip kendi dilimiz olan Türkçeleşmeyi seçmiştir.

Unutmayın, halk bir gecede cahil kalmadı! Halk zaten cahildi.

Son düzenleme:

TIME'S LORD

Kıdemli Üye
1 Ocak 2012
2,385
2
Ama şu da bir gerçek bir milleti yıkmak istiyorsan onun geçmişle olan bağını koparman gerekmektedir ve bizim geçmişle olan tüm bağlarımız koparıldı.. Yaklaşık 80 milyonluk nüfus içerinde kaç kişi yaklaşık 600 yıllık geçmişi olan bir tarihi gerçek anlamda biliyoruz. Hangimiz o dönemden kalan eserleri yazıldıkları dilde okuyabiliyoruz

Majardoma

Katılımcı Üye
9 Tem 2012
372
0
Ama şu da bir gerçek bir milleti yıkmak istiyorsan onun geçmişle olan bağını koparman gerekmektedir ve bizim geçmişle olan tüm bağlarımız koparıldı.. Yaklaşık 80 milyonluk nüfus içerinde kaç kişi yaklaşık 600 yıllık geçmişi olan bir tarihi gerçek anlamda biliyoruz. Hangimiz o dönemden kalan eserleri yazıldıkları dilde okuyabiliyoruz

Osmanlıca yazılmıs kaç eser var acaba? Başbug Atatürkün yaptıgı harf devrımı sayesınde okuma oranı ülke genelınde %7 iken ilk yıllarda %27 oranına fırlamıs ve 500k kadın okuma yazmayı ögrenmıstır , ayrıca Başbug Atatürk harf devrımının yanı sıra matematık-geometrı-harp doktırınlerı gibi kitaplar yazarak bu ülkeye degerli eserler bırakmıstır

NoStopBoys

Kıdemli Üye
4 Şub 2015
2,072
0

Zaten osmanlı dili farsça-arapça şeklinde kullanılan benliği olmayan bir dildi anlayın şunu geçmişle olan bağların asıl harf devriminden sonra sağlandı sen geçmiş 3000 yıllık türkçe yazıtları okuyabiliyorsun artık ama tabi sizlerin tarih bilgisi geçmiş 600 yılın ötesine gidemediği için tek geçmişin osmanlıdan ibaret olduğunu zannetmeniz normaldir asıl türklüğü yıkan osmanlıdır

bunların dışında osmanlıdaki okuryazarlık %7-%10 arasına çıkamazken herhangi bir şekilde bilimsel bir ilerlemeyi osmanlı sağlayamadığı ve hatta bazı bilimsel araştırmaların direk nünü kestiği için bir gecede cahil kaldık safsatası boş laftır. Dedelerimizin mezar taşlarını okuyamıyoruz safsatası dahada boş laftır çünkü ozamandada okuyamayacaktın :) tarihe at gözlükleriyle bakmaktan vazgeç gerçek Türk tarihini araştır.

Moderatör tarafında düzenlendi:

KhanxPars

Üye
20 Ağu 2017
162
1
Ötüken-Yış

O zaman senin yazına göre bizim geçmişle olan bağımız zaten Uygur alfabesine geçmemiz ile bitmişti. Araştıran ve isteyen bilir. Ben seni onu bunu bilmem ama 8. yüzyılda yazılan eserleri yarı buçuk da olabilse okuyabiliyorum. Şuan Latin kökenli Türk alfabesi kullandığın için kimse sana o dönemin metinleri okuma yasak da demiyor.

[ame]https://www.youtube.com/watch?v=vxubapWGImo[/ame]

Son düzenleme:

TIME'S LORD

Kıdemli Üye
1 Ocak 2012
2,385
2
Zaten osmanlı dili farsça-arapça şeklinde kullanılan benliği olmayan bir dildi anlayın şunu geçmişle olan bağların asıl harf devriminden sonra sağlandı sen geçmiş 3000 yıllık türkçe yazıtları okuyabiliyorsun artık ama tabi sizlerin tarih bilgisi geçmiş 600 yılın ötesine gidemediği için tek geçmişin osmanlıdan ibaret olduğunu zannetmeniz normaldir asıl türklüğü yıkan osmanlıdır

bunların dışında osmanlıdaki okuryazarlık %7-%10 arasına çıkamazken herhangi bir şekilde bilimsel bir ilerlemeyi osmanlı sağlayamadığı ve hatta bazı bilimsel araştırmaların direk nünü kestiği için bir gecede cahil kaldık safsatası boş laftır. Dedelerimizin mezar taşlarını okuyamıyoruz safsatası dahada boş laftır çünkü ozamandada okuyamayacaktın :) tarihe at gözlükleriyle bakmaktan vazgeç gerçek Türk tarihini araştır.

Unutmayalım ki o dönemde bu millet büyük bir harpten çıktı kimin okumaya vakti

HackTHT

Katılımcı Üye
3 Haz 2017
452
0
26
Karabük

Zaten halk cahil. Osmanlıca zor bir dil. Eğer latin alfabesine geçilmeseydi şuan çoğu kişinin okuma yazması olmayacaktı.

siberguc

Yeni üye
23 Ağu 2017
1
0
Osmanlıca diye bir dil yoktu. Farsça Türkçe Arapça karışık bir dil vardı. Osmanlı bir ırk millet değil ki dili olsun. Ziya Gökalp'in de çok çaba gösterdiği dilde sadeleşme konusunda Mustafa Kemal Atatürk önemli adımlar attı. Latin Alfabesine geçişte önemli bir adımdı. Dilimizin Arapça ve Farsça'dan kurtarılması gerekiyordu.

DeSTuRSuZz_

Kıdemli Üye
10 Ara 2015
3,597
4
Eline Sağlık Dostum :)

Osmanlıca yazılmıs kaç eser var acaba?

Kaynağı Aradım Da Şuan Bulamadım Kusura Bakma Kaynak Gösteremiyeceğim Şimdi.. Sadece 1 Padişah 3 Binin Üzerinde Kitap Yazmıştım. İşteyim Fazla Araştıramadım Unutmazsam Akşam Bulup İletirim Kaynağı :)

Son düzenleme:

zztri

Yaşayan Forum Efsanesi
9 Tem 2015
10,062
383
Ankara
Sallamayalım.

Harf inkılabının belki de en mükemmel seçim olmadığını savunanlardanım. Bunun - benim için - Atatürk düşmanlığı ile uzaktan yakından alakası yoktur. Ama sallamayalım.

Osmanlı okuma yazma bilmezmiş. Hadi oradan. Ondan yabancılar İstanbul'dan bahsederken "dilencilerin 3 dil bildiği şehir" diyorlardı, ondan anadolu medrese dolu değil mi? Kendi zekanıza, tarih bilginize de, benimkine de hakaret etmeyin.

Osmanlıca zormuşmuş. Yahu harekeli okumayı 6 yaşındaki bebeler, yabancı bir dilde okurken 1 ayda hallediyorlar. İnsaf.

Japonlar cahildir bu arada, dillerini bırakmadılar, cahil kaldılar. Di mi?..... Di.

Latin alfabesi bize bir şey kazandırmadı. İngilizce bilmedikçe hala avrupa teknolojisini takip edemezsin. Alfabenin bir yararı yok. Ama günümüz genci eski türkçe kitabeleri de okuyamaz. Olan odur. Nokta.

Osmanlıca diye bir dil yoktu. Farsça Türkçe Arapça karışık bir dil vardı. Osmanlı bir ırk millet değil ki dili olsun. Ziya Gökalp'in de çok çaba gösterdiği dilde sadeleşme konusunda Mustafa Kemal Atatürk önemli adımlar attı. Latin Alfabesine geçişte önemli bir adımdı. Dilimizin Arapça ve Farsça'dan kurtarılması gerekiyordu.

insaf... başka bir şey diyemeyeceğim.. sadece insaf.

İngilizce Fransızca, Latince ve antik yunan dili başta olmak üzere her dilden bir parça almıştır. Onlara "dilini sadeleştir" desen "aptal mısın, dilin zenginliği eş anlamlı kelime sayısı ile ölçülür" derler. Biz de "muazzam" deyince "dili bozuyorsun, devasa de" diye yırtınırız.

Bir biz ilericiyiz dünyada...

Moderatör tarafında düzenlendi:

Hacknology

Kıdemli Üye
25 Eki 2015
2,713
9
rm -rf /

Bizim geçmişimiz 600 yıl falan değildir. Bence sen en başta binlerce yıllık Türk tarihini öğren

ArViX

Uzman üye
28 Şub 2013
1,273
0
cos a=cos bc
[ame]https://www.youtube.com/watch?v=prt7u7VvlmA[/ame]
Abdülhamite kızıl sultan diyeni mi dersin fransızlardan etkilendi diyeni mi dersin hepsi var maşallah . Marifetname kitabını okumaya çalışıyorum türkçeye çevirilmiş ama nafile dil o kadar ağır geliyor ki çoğu kelime anlaşılmıyor(çünkü karşılığı türkçede yok).300 yıl önce ki atalarımın yazdığını okuyamıyorum.Halk cahilmiş ulen savaşmaktan ülkede erkek kaldı mı diye sorsana bir sen? Osmanlı da en az 600 yıl konuşulan bu dilde sıkıntı çıkmamışta ne oldu da 1900 yıllara gelince halk okuyamamaya başladı da cahilleşti?

Son düzenleme:

PurposeLess

Katılımcı Üye
14 Kas 2009
786
0
İstanbul
insaf... başka bir şey diyemeyeceğim.. sadece insaf.

İngilizce Fransızca, Latince ve antik yunan dili başta olmak üzere her dilden bir parça almıştır. Onlara "dilini sadeleştir" desen "aptal mısın, dilin zenginliği eş anlamlı kelime sayısı ile ölçülür" derler. Biz de "muazzam" deyince "dili bozuyorsun, devasa de" diye yırtınırız.

Bir biz ilericiyiz dünyada...

Bu Konudaki Bütün Yorumların İçin Eline Sağlık Sen Yazmasaydın Ben Yazacaktım Çok Güzel Açıklamışın.

CyberNeeG

Uzman üye
4 Ocak 2016
1,156
0
777
https://www.youtube.com/watch?v=prt7u7VvlmA
Abdülhamite kızıl sultan diyeni mi dersin fransızlardan etkilendi diyeni mi dersin hepsi var maşallah . Marifetname kitabını okumaya çalışıyorum türkçeye çevirilmiş ama nafile dil o kadar ağır geliyor ki çoğu kelime anlaşılmıyor(çünkü karşılığı türkçede yok).300 yıl önce ki atalarımın yazdığını okuyamıyorum.Halk cahilmiş ulen savaşmaktan ülkede erkek kaldı mı diye sorsana bir sen? Osmanlı da en az 600 yıl konuşulan bu dil sıkıntı çıkmamışta ne oldu da 1900 yıllara gelince halk okuyamamaya başladı da cahilleşti?

Sapık hocaları neden paylaşıyorsun ?

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.