Hash Nedir? Nasıl Çalışır?

ωσитαѕ

Kıdemli Üye
1 Eki 2017
3,874
479
6
Hash Nedir? Nasıl Çalışır?

N2WX70.jpg


Günümüzde birçok işlem için kullanılan dijital ortamlarda güvenlik açısından şifre kullanmak zorunludur. Özellikle de online hizmetler ve sosyal medya kullanımının artmasıyla şifre güvenliği daha önemli hale gelmiştir. Dijital ortamlarda giriş yapmak için kullanılan parolalar daha güvenli hale getiren hash metodu nedir? hash metodu nasıl çalışır?

BdExlJ.gif


Şifre konusunda üst düzey koruma sağlamak için girilen veriyi sabit uzunlukta çıktıya dönüştüren matematiksel işleme hash denir. Verinin gizlenmesi amacıyla yapılan bu işlem sayesinde şifreler düz bir metin halinde değil, parola ile alakasız bir şekilde sayı ve harf karışımı olarak saklanır. Böylece şifre dışarıdan gelen saldırılara karşı koruma altına alınır ve şifreye ulaşmak mümkün olmaz.

BdExlJ.gif


Bu durumda insanların aklına doğru parolayı görünce sisteme nasıl erişim sağlanır sorusu gelmektedir. Sistem hashleme algoritması ile parolayı şifreleyerek kendi veritabanında saklar. Kullanıcı sisteme girdiği doğru şifre tekrar aynı algoritma ile şifrelenir ve böylece önceden kaydedilen şifre ile eşleşmiş olur. Şifre doğru girildiği takdirde hiçbir sorun yaşamadan algoritma doğru bir şekilde çalışır.

Hash Değeri Nedir?

N2Wj2Y.jpg


Hash değeri, depolama alanlarındaki bilgiler üzerinde değişiklik yapılıp yapılmadığının anlaşılması için kullanılmaktadır. Hash değeri ile dosyanın düzgün bir şekilde bilgisayara inip inmediğini kontrol edilebilir. Herhangi bir dosyanın, belgenin veya programın orijinali ile farklı olup olmadığı sonucuna ulaşmak için hash değerine bakılır. Hash değeri nedir sorusunun cevabına bu şekilde cevap verilebilir.
Yapılan işlem öncesinde ve sonrasında hash değeri aynı ise datada değişiklik olmadığı, hash değeri farklı ise datada değişiklik yapıldığı sonucuna varılır. Bu işlem bir çeşit dosya karşılaştırma işlemidir. Ancak her hash uyumsuzluğu data üzerinde değişiklik yapılmadığı anlamına gelmez. RAM arızası kullanılan donanım, elektriksel arızalar gibi nedenlerden doalyı da hash uyumsuzluğu ortaya çıkabilir.


BdExlJ.gif


Özellikle de adli bilişim alanında geçmekte olan hash değeri kavramı, geçen zaman içerisinde depolama alanı üzerinde yer alan bilgilerin değişiklik olup olmadığının anlaşılmasında ele alınan bir kavramdır. Bir anlamda herhangi bir belge, dosya ya da programın orijinal hali ile farklılıklarının olup olmadığının anlaşılmasında hash değerine ihtiyaç duyulur.

BdExlJ.gif


Eğer ki hash değeri işlemden önce ve sonra aynı kaldıysa verilerden herhangi bir değişiklik söz konusu değildir. İşlem öncesi ve sonrasındaki hash değerleri farklıysa dosyalarda da değişikliğin olduğu görülür.


 
Son düzenleme:
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.