html dersi girmeyen hayatında ögrenecegi en büyük lşeyi kaçırır

ZoRRoKiN

Özel Üye
7 Ağu 2005
2,149
383
WORLD
html nedir
HTML (HyperText Markup Language / Hareketli-Metin Isaretleme Dili) basitçe, browserlarla görebilecegimiz, internet dökümanlari olusturmaya yarayan bir çesit dildir. Örnegin okudugunuz bu sayfa HTML dili kullanilarak hazirlandi. Siz de browser'inizi (Internet Explorer, Netscape Navigator,..) kullanarak bu sayfayi ekraninizda görüntülüyorsunuz. Tanimda geçen "internet dökümani" ifadesinin yanisira HTML ile olusturdugunuz belgeleri harddiskinize kaydedebilir ve internet baglantiniz olmasa bile bu belgeleri görüntüleyebilirsiniz.
HTML, programlama dilleri (pascal, basic,..) gibi bir programlama mantigi tasimadigindan ögrenilmesi gayet kolay bir dildir. Dilden ziyade kabaca metinleri ya da verileri biçimlendirmek, düzenlemek için kullandigimiz komutlar dizisi bile diyebiliriz HTML için.
HTML Dersleri yazi dizimizi okuyarak bu dil hakkinda hiçbir bilginiz olmasa bile yazinin sonunda ögrendiklerinizle siz de kendi sayfalarinizi hazirlayabileceksiniz.
html de temel unsurlar:
Bu sayfaya geldiginize göre HTML ögrenme isinde ciddisiniz demektir. HTML nispeten kolay bir dildir dedik. Bu dilde binary veya hexadecimal kodlar yok. Hersey metin tabanli ve bir HTML dökümani olusturmak için ihtiyaciniz olan sey bir editör. Hatta sizde herhangi bir HTML editörü bulunmuyorsa bu isi Windows'un Notepad'i ile dahi halledebilirsiniz. Piyasada iki tip editör bulunuyor. Birisi metin tabanli, kod yazmayi gerektiren fakat bunun yanisira rutin bazi islemleri kolaylastiran editörler (HotDog, HomeSite..) digeri WYSIWYG (What You See Is What You Get / Ne görürsen onu alirsin) tarzi denen kisaca görsel, kodlamayla ugrastirmayi gerektirmeyen editörler (FrontPage, Dreamweaver, NetObjects Fusion,..). Benim yeni baslayanlara tavsiyem Windows'un Notepad'i. Bu islerin nasil yapildigini ögrendikçe ilerde siz de görsel editörlere geçebilirsiniz. Çünkü bir yerde istenmedik sonuçlar çikabilir ve kodlara müdahele etmeniz gerekebilir. Üstelik görsel editörler bazen istenmeyen kodlar ekliyorlar, bu da döküman boyutunun büyümesi demek.
Burada sunu da belirtmek gerekiyor; browserlar arasindaki yorum farklarindan dolayi sayfaniz bir browser'da iyi görünürken bir baska browser'da hiç istemediginiz bir sekilde görüntülenebilir. Hele yeni bazi teknikleri (css, dhtml gibi) sadece MS Internet Explorer 4 ve üstü desteklerken Netscape henüz bu teknikleri tam olarak desteklemiyor. Yine de piyasayi neredeyse yari yariya paylasan bu iki browser'in birbirlerine üstün oldugu yönleri var. Sonuçta, ne kadar fiyakali bir sayfa da yapsaniz elde ettiginiz basari sayfanizi ziyaret eden kisinin kullandigi browser'a mahkum. Hatta ziyaretçiniz browser'ina verdigi bir talimatla "yalniz su fontu kullan", "grafikleri görüntüleme" seklinde bir ayar yapmissa emekleriniz bosa gitti demektir. Yine de bu kadar karamsar olmayalim.
Bu kadar genel bilgi yeter. Bir sonraki konuda ilk HTML sayfamizi yapiyoruz.
şimdi ilk sayfanı olusturuyorsun:
Iste ilk HTML sayfamizi yapiyoruz.
• Öncelikle çalismalarinizi saklamak için kullanacaginiz bos bir klasör olusturup uygun bir ad verin, mesela html_ders olsun. Daha sonra bu ad bize lazim olacagindan kolaylik olmasi için siz de yeni klasöre bu adi verebilirsiniz.
• Simdi de bu klasörü açip yeni bir metin belgesi olusturun (sag fare/Yeni/Metin belgesi).
• Dosyayi çift tiklayarak açin ve sunlari yazin:
<html>
<head>
<title>Ilk Sayfam</title>
</head>


<body>
Sayfama Hosgeldiniz
</body>
</html>
•Simdi dosyayi kaydedin (Dosya/Farkli Kaydet...). Dosya adi kismina söyle yazin: "sayfa1.htm" (tirnaklar dahil) ve Tamam'a basin.
• Notepad'i kapatin, metin dosyasini silin ve olusan yeni dosyayi açin. Dosya varsayilan browser'iniz (Internet Explorer, Netscape Navigator gibi) tarafindan açilacaktir.

 

ZoRRoKiN

Özel Üye
7 Ağu 2005
2,149
383
WORLD
TEBRİKLER İLK HTML SAYFANIZI OLUTURDUNUZ:
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica]Simdi de bu belgeyi nasil olusturdugumuzu birlikte inceleyelim. Birsey dikkatinizi çekti mi? Ingilizce bir takim kelimeler var ve bu kelimeleri küçük < ve büyük > sembolleri arasina yazdik. Bu ifadelere tag (etiket) deniyor. Etiketler etki etmesi istenilen metnin önüne ve arkasina yaziliyor. Önce etiketi yaziyoruz, sonra metni yaziyoruz daha sonra ayni etiketi önüne bir bölü isaretiyle tekrar yaziyoruz. Bu son yaptigimiz etiketi sonlandiriyor. Bir kaç istisna disinda tüm etiketler belge içerisinde sonlandirilmak zorunda. [/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica]Burada kullandigimiz etiketler ve anlamlari söyle: [/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica]html>...</html> : Tarayiciya HTML dosyasinin basladigini ve bittigini belirtiyor. Diger tüm kodlar bu iki etiket arasina yazilir [/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica]<head>...</head> [/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica]<body>...</body> [/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica]Bir HTML belgesi iki bölüme ayriliyor: head(bas) ve body(gövde). <head>...</head> etiketleri arasina sayfa hakkinda bilgiler yaziyoruz. meta ve title gibi etiketler burada yeraliyor. Meta etiketlerine ileride deginecegiz.[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica]<body>...</body> arasi ise sayfamizin gövde bölümü. Ekranda gösterilecek kisimlar bu tagler arasinda yeraliyor. [/FONT]

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica]<title>...</title> : Title sayfanin basligini belirtiyor. Burada yazilanlar browser'in üst tarafinda browser adiyla beraber gösteriliyor. [/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica]Hazirladigimiz sayfada dikkat ederseniz sadece temel etiketleri kullandik. Yani metin biçimlendirmeye yarayan hiçbir etiket kullanmadik. Bu yüzden <body>....</body> arasina yazdigimiz Sayfama Hosgeldiniz yazisi browser'in varsayilan metin ayarlariyla gösteriliyor. Isin ilginç tarafi hiçbir kod yazmadan sadece Sayfama Hosgeldiniz yazip kaydetsek ve browser'da böyle görüntülesek de ayni neticeyi elde edecektik. [/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica]Sonraki bölümde metin biçimlendirmeye yarayan etiketleri ögrenecegiz. [/FONT]


copy paste ediyorsun yazi rengine dikkat et! tarafımca duzeltilmistir...
OnLy
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.