Ilk programlama dilleri nasıl ouştu

CrOx1n

Katılımcı Üye
13 May 2021
503
761
localhost/crox
HERKESE MERHABA ARKADAŞLAR BEN CrOX1n , SAYIN TÜRK HACK TEAM AİLESİ BUGÜNKİ KONUMUZDA İLK PROGRAMLAMA DİLLERİ NASIL YAZILDI VE İLK PROGRAMLAMA DİLLERİ NELERDİR ONLAR HAKKINDA BİR MAKALE İNCELEYECEĞİZ UMARIM BEĞENİRSİNİZ.
İlk Programlama Dili Hangisidir:
-Python, Java?

+Hayır hayır daha öncesi.

-C# mı? Yok pardon dur C++. O da mı değil peki ya C olmasın? Hepsinin atası o çünkü.

“İlk programlama dili nasıl programlandı?🤯”

Evet. Hepimiz hayatımızda bir kez olsun bu konuşmaya şahit olmuş ya da aklımızla bizzat bu konuyu konuşmuşuzdur.
Bazılarımız yüzeysel olarak araştırmış, bazılarımız ise “aman ya, ne uğraşacağım, kodunuzu yazın geçin işte.” demiştir.

Fakat her iki şekilde bu sorunun cevabını tam olarak bulamadığımızı varsayıyorum 🙂

Peki gerçekten ilk programlama dili nasıl oluştu?

Makina, elektronik devreler, bileşenler derken yeni çağın gereklilikleri artmaya başladı. Neticesinde teknoloji kavramı hayatımıza girmiş oldu.

İlk yazılım dili veya dilleri, bilgisayarlar üzerinde bazı araçların yerlerini değiştirilerek veya yeni bileşenler eklenmesi ile ortaya çıkmuştır. Programın işlemesi için bir devinime ihtiyaç vardı, programlar fiziksel olarak yazılıyordu.

Devre kavramını birçoğumuz ortaokul düzeyinde öğrenmiş ve hatırlıyoruzdur. Burayı anlamak için detayını bilmeye hiç gerek yok sadece mantığını hatırlasak yeter.

Anahtar-kilit mantığıyla çalışan lojik devreleri düşündüğümüzde “ve , veya” tarzında lojik kapılar ve transistörler olduğunu görüyoruz. Transistörler ise verdiğiniz sinyale göre o yolu açan ve oradan elektrik akımını ileten cihazlardır.

Yani baktığımızda mantık olarak herhangi bir dilde duruma göre kullandığımız if, for, while gibi döngülerle aynı mantıkta çalışan bir devre görüyoruz.
0, 1’leri duymuşuzdur.

Yüksek voltaj 1 değerini, düşük voltaj ise 0 sayısını ifade ediyordu. Böylece günümüzde kullandığımız makine dilinin ortaya çıkmasının ilk bebek adımları atılmış oldu.

Lojik-devre-ornegi-1.png

Ancak bu şekilde devam edilip programlar yazmak için sistemi oluşturan elektronik devrelerin her program için baştan kurulmasını gerektiriyordu.
öylelikle programlar bazı kavramlar çerçevesinde yazılmaya başlandı. Öncelikle bilgisayar donanımı her program için baştan kurulmamalı, bunun yerine basit bir donanımın üzerine yazılan komutlar kullanılması gerektiği anlaşıldı.

Daha sonra, programlar tek bir komutlar zinciri yerine, küçük parçalar halinde yazılmasının gerektiği de anlaşıldı. Bu parçaların program veya programların içinde çok sayıda kullanılabilmesi yordam (subroutine) kavramını ortaya çıkardı.

Bu modelin kullanılması ile kullanılmasını, mantıksal karşılaştırmaları, döngülerin ve yazılan kodlar tekrar kullanıldığı için kütüphane (library) mantığını ortaya çıtktı.

1957 yılında IBM(Uluslararası İş Makineleri), düşük seviye (makine diline yakın) bir programlama dili olan FORTRAN(Formula Translator=Formül Çevirmeni) dilini ortaya çıkardı.
Sonra onu sırasıyla;

1959’da COBOL,

1968’de Pascal,

1972’de C,

2000’lerde ise C++, JAVA, C# gibi diller takip ederek günümüz yazılım piyasasını oluşturdu.



Evet, benim de aklımı kurcalayan bir konuda elimden geldiğince araştırmalarımı daha da anlaşılır hale getirmeye çalışarak sizlere sundum. Kusurum varsa affola 🙂 Yeni konularımda görüşmek üzere.

Keyifli çalışmalar…
TÜRK HACK TEAM AİLESİNE SAYGILARIMLA
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.