imba warlock rehberi

eflatun

Uzman üye
19 Mar 2007
1,741
7
Öyle Güzel B'Yerden :)
Merhaba öncelikle bu yazı belki anlaşılmamıştır başlıktan gavurların bilmemne's guide dedikleri tatta bir Warlock guide'ı. Bu soydan olan olmayan herkesin yararlanması dileğiyle ve burda yazan hiçbirşey başka biryerlerden alıntı değildir tamamen benim tecrübelerimden derlenmiş olup copyrightına felan karışanı ne yaparım bilmem : ) Ayrıca genel olarak bir VV0VV jargonu olduğundan çoğu terimin türkçesi de olduğu halde ingilizcesini kullanacağım başka guide lar okurken işinize yarar belki.

Öncelikle Warlock'un bir büyücü sınıfı olduğunu unutmayın bu yüzden yüksek armor class ınız yada attack rating iniz olmasını beklemeyin. Bir büyücü, büyücü olmayan sınıflara göre biraz daha yavaş hareket eder koşma hızı yürüme hızı saldırı hızı olarak. Sizin işiniz elinizde asanız düşmanlarınızın kafasına kafasına vurmak değil aslında vuracaksınız da böyle değil.Bizim silahlarımız büyülerimiz ve yoldaşımızdır. Onları tanıyalım o zaman

Büyüler:

Warlock ların büyüleri Shadow ve Fire tabanlıdır ama bir warlock olarak farkedeceksiniz ki büyülerinizin nerdeyse yüzde 80 i shadow tabanlı. Warlock olan bir çok kişide görülen yanlış kendilerini diğer sıradan (mage) büyücülerden sanıp sağa sola shadow bolt searing pain atmaya çalışmalarıdır. Hayır siz bir mage değilsiniz o yüzden bunu yapmaya çalışmayın.

Büyüler genel olarak üç başlık altında toplanırlar

1.Direct Damage (DD) Büyüleri : Bu büyüler belli bir casting time sonunda belli bir zararı hedefe beklemesiz vermeleridir. Yararı kısa zamanda büyük zararlar verebilirler.Zararları yüksek mana ve casting time larıdır. Örnek : Shadow Bolt, Frost Bolt vs..

2. Damage Over Time (DoT) Büyüleri : Bu büyülerin çoğunluğu instant cast olup bir kısmıda kısa casting time lara sahiptirler. Yararları düşük mana casting time ları ve toplamda çok çok büyük hasar kapasiteleri.Zararları toplam hasar için genelde 20-30 saniye beklemeniz gerekmesidir.Örnek : Curse of Agony(CoA) , Shadow Word:pain vs..

3. Area of Effect (AoE) Büyüleri : Bu büyüler channel büyüler klasmanına girerler aynı zamanda (channel: büyüyü yapmak için büyüye konsantre olmanız gereken büyüler istediğiniz an kesebildiğiniz ve belirlenmiş zamanının sonuna kadar aktif kalıp belli etkiler gösteren büyülerdir) seçtiğiniz alana yada sizin çevrenizdeki belli bir alana bir tip etki yaparlar. Yararları aynı anda birden çok düşmana yada dost a etkileyebilmeleri zararları düşmanlara etkilerken aynı zamanda birden çok düşmandan aggro almanızdır. Daha sonra değineceğim bu meseleye. Örnek : Rain of Fire , Frost Nova vs..

Bir Warlock olarak büyülerinizin genel olarak DoT lardan oluştuğunu göreceksiniz Corruption, CoA, Immolation, talent verirseniz Siphon life. İşte bu büyüler sizin belkemiğinizi oluşturmakta. DD büyüleri kullanmak isteyenler için Shadow Bolt,Searing Pain,Soul Fire ve talent verirseniz Shadowburn güzel gözükselerde sizin işinizi görmeyeceklerdir eğer böyle yapmak istiyorsanız gidin Mage olun. Burda bir sürü kişi bana karşı çıkacaklar ama warlock DD büyücüsü olması bence onun tarzına ters ama yapılırsa magelerden bile iyi oluyor. Neyse en sonda bu konuda kısa bir bölüm olacak.

Yoldaşınız(Petler)

Bir warlock un diğer bir çok sınıftan üstün olduğu yan yanlız olmamasıdır. Hunter lar hariç hiçbir sınıf zararı paylaşacak yada saldırıyı yoğunlaştıracak bir destek elemanına sık sık sahip olmazlar. Bu yüzden bu avantajınız sizin sahalarda oldukça korkulan bir rakip olmanızı sağlar.

Imp:
İlk levelda alacağınız bir quest sayesinde emrinize girecek olan bu şeytan diğer pet leriniz arasında en düşük hit point'e ve armor'a en yüksek mana'ya sahiptir. Genelde boyutu yüzünden çok ezilen bir pet tir. Yeni warlockların çoğunun düştüğü bir hata olarak çok az kullanılırlar ama zamanla herkes hatasını farkeder.

Imp iniz yanınızda olduğu sürece eğer gerekli Grimoire'leri(Pet lerinize skill lerini öğretmek için gereken kitaplar bunlar Demon Trainer dan satın alınabilirler) aldıysanız pet iniz size şu yararları sağlar :

Firebolt: DD büyüsü olarak levelınızla orantılı olarak oldukça iyi bir dps(damage per second saniye başı hasar demek oluyor ) ye sahiptir. Imp inizin tek saldırısıdır.

Blood Pact : Imp in oyunu kontrol ettiği nokta.Tüm gruba imp aktif olduğu sürece stamina bonusu verir yani hit point bonusu kendisi level 60 da +54 oluyor ki bu çoğu priest in bile sağlayamayacağı bir buff tır. Önemini çok iyi anlayacaksınız.

Fire Shield: Açıkçası pek gerekli olmayan ama bulunması zarar getirmeyen bir büyü melee attacker lara atak başı zarar veren bir kalkan yaratır ama kalkanın zararı levelınıza göre çok düşük olduğundan varlığı ile yokluğu pek belli olmaz.

Phase Shift: Imp inizin savaş dışında yapabildiği bu büyü onu saldırılara karşı bağışık tutar ama kendiside saldıramaz. Kırılamaz bir büyü kalkanıdır. Ve affliction warlocklarının kullandığı bir taktikte çok işe yarar. İlerde açıklayacağım.

****walker:
10. levelda yine bir quest sayesinde alacağınız bu pet yüksek armor hit point düşük dps ve mana ile dikkat çeker. İlk bakışta da anlaşılabileceği gibi bir tank(grup terimlerinden biri savaşlarda aggro yu üzerinde tutan ve zararı kaldıran yüksek hp ve armor lu savaşçılar) pet tir. Aggro yu sizin üzerinizden almak ve büyülerinizi gönül rahatlığıyla yapmanızda işinize çok yarar.Yardımları

Taunt:Bir yaratığın VW ye olan aggro sunu arttırır.Yaratığın size değilde Vw ye saldırma şansı artar.

Sacrifice: Vw 'ınızı öldürüp size geçici bir kalkan sağlar bu kalkan belli bir süre yada belli bir hasarda yok olur ama o zamana kadar büyülerinizin saldırı ile kesilmesini ve hasar almanızı engeller.Absorbe edeceği zarar Vw ınızın hp sine bağlı olmadığından akıllı bir warlock Vw ı ölmek üzereyken bu skill i kullanır.

Consume Shadows: Savaş dışı bu skill ile Vw ınız gölgeleri emerek hp ini tamamlar.

Suffering: Vw ınız abelli bir alan içerisindeki tüm yaratıkların kendine olan aggrosunu arttırır. Taunt skill inin alan etkili olanıdır. AoE atmak isterken aggro yu tutmakta işe yarayabilir.

Succubus:
20. levelde yine bir quest ile (bak sen ) alacağınız bu pet ortalama bir armor,mana,hp iyi dps ve seksiliğiyle dikkat çeker. ; ) Erkek cinsi warlockların en çok sevdikleri pet olmakla ünlüdür. Savaş dışında bile sıkılmanızı engeller. Neyse geyiği bırakırsak. Gerçekte VW bir aggro tutucu olarak tasarlanmış olsada Succubus unuz ondan daha iyi aggro tutabilir ama kimse sizin DoT larınız kadar hızlı aggro build yapamayacağı için kaçınılmaz son moblar(yaratıklar) tepenize binecektir.Succubusunuz size çeşitli ses efektlerinin yanında

Lash of Pain: DD büyüsü melee olarak kullanır. çok kötü olmasada çok önemli olduğu da söylenemez kırbaçlıyor işte işi o

Seduction: Succubus unuz vahşi cazibesiyle bir humanoid mobu yada herhangi bir player ı kontrolüne alır. Etki altına giren kişi hiçbirşey yapamadan succubus a bakakalır (doğal olarak ). Verilen zarar hedefin aklını başına getirir O yüzden kullanımı succubusunuzla bir hedefi seduct edip diğer hedefi sakin sakin halletmek sonrada diğerinin aklını başına getirmektir. Humanoidlerden başka bir mob a çalışmayacağını unutmayın sakın

Soothing Kiss: Succubusunuz bir yaratık üzerindeki aggrosunu düşürür yaratık büyük ihtimalle başka bir hedefe yönelecektir. Solo oynuyorsanız açıkçası bu skilli auto-cast tan çıkarmanızı tavsiye ederim yoksa ikinci saniyede üstünüze atlayan yaratıklardan canınız çok sıkılır.

Lesser Invisibility: Savaş dışı bu yetenek sayesinde tahmin edebileceğiniz üzere succubusunuz kendini görünmez yapar. Başka bir hedefe çalışmaz boşa denemeyin. Yararı sizin yanlız olduğunuzu zannedip üstünüze atlamaya çalışan akılsız bir playerın yarı yolda kitlemesidir. (seduction rulez derler)

Fel Hunter:
30. level da oldukça kazık bir quest serisinden sonra elde ettiğiniz bu pet tam bir büyücü katilidir.Ortalama hp armor mana düşük dps ve çok tehlikeli skiller ile yetenekli ellerde battle groundları tek başınıza yönetmenizi sağlar. Aman dikkat derim. Kullanamazsanız hiçbir işe yaramaz kabiliyet isteyen bir pet.

Devour Magic: Bu skill felhunter ınızın dost oyunculardan bir negatif buff ı yada düşmanlardan bir pozitif buff ı emip kendini baüyük miktarda iyileştirmesine yarar. Priestler,paladinler,druidler genelde koruma buff ları düşünce çok çabuk ölüyorlar niyeyse

Tainted Blood:1 dakika boyunca petiniz üzerinde kalan bu buff ile saldırısı sırasında belli bir şansla düşmana tainted blood negatif buffını aşılar.5 kereye kadar birikebilen bu buff üzerinde olduğu kişinin attack power ını belli bir oranda düşürür. Melee karakterlerin güçlerini ellerinden almak için iyi bir yol. Özellikle paladinler bu petiniz karşısında çok savunmasız kalacaktır

Spell Lock: Yapılan kişi 2 saniye boyunca hiçbir büyü yapamaz eğer bir büyü yapmaktaysa o büyü kesilir ve o sınıftan herhangi bir büyüyü 6 saniye boyunca yapamaz. Doğru zamanda büyücülere susturucu etkisi gösteren bu skill. Büyü yapamayan şirin zıplayan gnome mage lerle eğlenmenin en güzel yoludur.

Paranoia: Stealth detection şansınızı arttırır. Rogue ları farketmenin tek yoludur denebilir. Detect Invisibility miz var ya diyen o genç arkadaşımıza susmasını önerir o büyünün sadece büyülü görünmezlikleri gösterdiğini hatırlatırım.

Bu dört pet sizin sürekli kullanacağınız petlerdir. Imp hariç çağırmak için bir soul shard gerekir(ne olduğunu söylemiyorum )

Level 50 ye ulaştığınızda yeni bir büyü sizi bekliyor olacak. Öte dünyandan bir Infernal çağırmak artık çok kolay demek isterdim ama öyle değil. Çağırdığınız infernal 5 dakika için sizin kontrolünüzde etrafı yakıp yıkacaktır ama sonra tamamen kontrolden çıkıp size de saldıracaktır bu durumda enslave demon büyüsü ile tekrar kontrol altına alınması gerekir.Ani bir saldırı altında kullanılıp düşmanı şaşırtmak için iyi bir manevradır. Ama kalıcı bir pet olmadığı için değinmiyorum.

Level 60 olduğunuzda artık son ve en güçlü petiniz olan doom guard a ulaşacaksınız fakat kendisi de çağrılması oldukça zor bir pet olduğundan standart petleriniz arasında olmayacak. Ama herşeyi yüksek çok iyi skillere sahip bir ölüm makinası olduğunu söylemeliyim. Herkes için tehlikeli sizin için bile.

Evet şimdiye kadar genel olarak kendimizi tanımaya çalıştık fakat buraya kadar olanlar her warlock için geçerli ama sizi diğerlerinden farklı kılacak olan birşeyler daha var.

Talentler: Burda 10. leveldan itibaren her levelda 1 puan olmak üzere dağıtabileceğiniz çeşitli yetenekler var. Bir Warlock un talentleri 3 ayrı dala ayrılır.

Affliction: Bu kısımda curse leriniz bulunur petine değil kendine güvenen warlockların tercihi olur bu kısım size kazandıracağı şeyler Corruption büyünüzü 2 saniyelik bir büyüden instant bir büyüye çevirmesi. Siphon Life DoT unu kazandırması curse lerinizle ilgili bir sürü gelişme daha ve düşmanların hızlarını düşüren bir curse dür.

Destruction: Kendini mage zanneden warlockların takıldığı mekan olup tarafımdan tavsiye edilmez aslında yararlı etkileri olsada affliction ve demonology her zaman bu taraftan daha iyidir. DD ve AoE büyülerinize bir sürü eklenti getirir Conflagarate ve Shadowburn büyülerini kazanırsınız.

Demonology: Petinizin sizin yerinize her işi yapmasını istiyorsanız. Bu başlıkta işinize yarayacak bir çok güzel talent bulabilirsiniz. Fel Domination, Demonic Sacrifice, Soul Link kazanacağınız ciddi talentlerdir.

Talentlere ayrı ayrı değinmiyorum açıklamaları her yerde bulunabilir yararları bariz. Ben daha gizli saklı kalmış şeylere değineceğim.

Şimdi bir warlock un neye benzediğini biliyoruz yaklaşık olarak ama sonuçta levelınız kaç olursa olsun giyim kuşama önem vermezseniz gün gelir tıkanırsınız bu nedenle paris moda haftaları yerine bu yazıyı takip ederseniz daha yararlı olacağı kanaatindeyim ama tabi kendinizi şehirde hava atmak için afilli giydirebilir ve gezinebilirsiniz.

Bir Warlock olarak toplayacağınız itemler intelligence ve stamina bonusu verenler olmalıdır. Diğer büyücülerin aksine spirit e ihtiyacınız yok.Level aldığınızda kazandığınız puanlara bakarsanız spirit size önemli gelebilir ama değil. Bir Warlock iki güç barınıda iyi kullanabilmesiyle tanınır hp nizde mananızda istediğiniz an birbirine çevrilebilir (yaklaşık olarak ). Affliction warlock u iseniz bu iki barınız arasında sürekli bir akış yaratmalısınız bir süre sonra neye ihtiyacınız olacağını belirleyip ona göre Life Tap ile hp yi mana ya yada drain life ve healthstone ile mana yı hp ye çevirmelisiniz. Akış sürekli olmazda oturur mananızın dolmasını yada hp niz için yemek yemeyi beklerseniz çok yavaşlarsınız. Bu açıdan warlocklar diğer sınıflardan daha hızlı ortama uyum sağlayabilirler.

Bu aslında tüm karakterler için geçerli olsada warlock olarakyeteneklerinizi maksimum ölçüde kullanın. Soulstone size verilmiş çok büyük bir hediyedir. Contested Territory lerin hiçbirinde çok düşük levellar haricinde soul resurrection ınız olmadan gezmeyin. Healthstone unuz hep hazır olsun kısayol barlarından birini ayırmışsınızdır umarım kendisine.Demon Armor\Skin büyünüz hep aktif bulunsun ama auto-cast yapmayın sakın. Manası hızla tükenen bir büyücünün tek sebebi yüksek manalı koruma büyülerini auto-cast a almış olması ve savaşta birilerinin onu dispel ediyor olmasıdır. Kendiniz bittikçe yenileyin boşta kaldığınız towna geçerken yada benzeri durumda yenileyin nasılsa tekrar savaş alanına dönene kadar mananız kendini yeniler.

Oyuna son gelen patch ile beraber warlocklar çok rahatladı sebebi de Soul Pouch adı verilen çanta. 20 tane soul shard koyabildiğiniz bu çanta hayatınızı çok rahatlatacak boş zamanlarınızda shard biriktirmekten çekinmeyin fazlasını her zaman atabilirsiniz size zararı olmaz hiçbir zaman ama elinizde fazla shard varsa instance gruplarında çok sevilen biri olabilirsiniz.Sebeplerini grup yapmanın inceliklerinde anlatacağım .

Giyim konusuna tekrar dönersek üzerinizdeki giysiler de çok seçeneğiniz olmayacak haliyle sadece cloth ama silah

seçimi önemli sizin için. Burda genelde bulunan en iyi silah kombinasyonu kullanılır. Dagger,One Handed Sword ve Off hand almak yada staff kullanmak tamamen sizin tercihinize kalmış ikisinin de avantajları dezavantajları var ama biri birinden üstüne denemez. Ama her zaman için staff kullanıyor olsanızda iyi bir tek elli silah bulursanız diye bulduğunuz en iyi off hand i saklayın. Para bu oyunda en kolay bulunan şey sıkmayın canınızı.Ayrıca staff ve sword kullanmak için gidip weapon master dan öğrenmeniz gerektiğini unutmayın.

Artık biraz ekşın a girmeye hazırız sanırım.

Solo Savaş :

Savaşlar soloda PVP ve PvE olarak ikiye ayrılır öncelikle

PvE:


Bilgisayar kontrolündeki moblarla kapıştığınız bu savaş türü oyunun büyük kısmında yapacağınız türdür. Ama instance lara girmediğiniz sürece çok detaylı olmasına gerek yok.Instance ları ayrıca inceleyeceğim grup konusunda.

Her bölgede şehirler hariç saldırabileceğiniz mob lar bulunur. Levelınıza uygun olanlardan xp ve nerdeyse hepsinden loot alırsınız. Ama burası gereksiz zaten hepiniz biliyorsunuz daha önemli kısıma geçelim nasıl yapacağız da olacak.

Karşınızdaki herhangi bir yaratık ta olsa dikkat edin bu oyunda yaratıklar sizden her zaman güçlüdür.O yüzden dikkatli olmalısınız karşınızdakini iyi tanıyın ve kaçmanız gereken yerde aptallık etmeyin gecikmeyin. Yaratık çeşitlerini anlatmayacağım ama genel warlock mob stratejisi petinizi yaratığa gönderirken DoT larınızı yerleştirmek o sırada petinizle karşılaşıp biraz duraksayan yaratığın sağladığı bu zamandan yararlanıp bir shadow bolt fırlatmaktır. Bu süreçte 10 saniye ye yakın zaman geçer yaratık sizin tepenize binene kadar(pet tipine göre değişir tabi) ve eşit levellı bir karşılaşmada yaratığın hp sini %60 seviyelerine getirirsiniz. Bundan sonrası size bağlı isterseniz Fear ile yaratığı kontrol dışı bırakır DoT larınızın işini bitirmesini bekler yada DD büyülerinizle ve Wand atışlarınızla işini halledebilir yada fear tehlikesine hiç girmeyip yüz yüze karşılaşmada Drain ler ve DD büyüleri ile kendinizi sağlıklı tutarken yaratığın işini bitirebilirsiniz. Burda hepiniz neden hep fear atmayalım ki ne tehlikesi var diyebilir.Fear yemiş bir yaratık sağa sola kaçışırken aggro suna girdiği yaratığı uyarır genelde ve o yaratık ta size saldırmaya karar verebilir ki bazen çok sıkışık alanlarda bu birden fazla yaratığın size doğru deli danalar gibi koşması manasına gelir. Ama başkasının işe karışmayacağından emin olduğunuz yerlerde rahatça kullanabilirsiniz. Ama aggrousuna girdi diye her yaratık sizi takip etmez merak etmeyin olabilir diyorum. Dikkatli olun yeter. Bunun dışında petinizin cinsi de yaratıklarla savaşta önemli bir rol oynar caster mob larla karşı karşıya iseniz felhunter humanoid tiplere succubus tavsiye edilebilir ama demonology talentinde gitmediyseniz dakka başı pet değiştirmek büyük eziyet halini alabilir. Eğer mob lar sizi değilde petinizi pataklasın siz o sırada kahve içip xp alayım diyorsanız. VW sizin adamınız **** i salıp bir süre aggro build yapmasını bekleyip peşinden DoT larınızı bırakırsanız yaratık bu dünyaya elveda diyecektir ama **** de pek sağlıklı kalmayabilir hatta aggro yu tutamayabilir dps si çok düşük çünkü. Siz se sadece 3 dot ile yığınla zarar verdiğiniz için aggro nuzun nasıl arttığına hayret edeceksiniz.Genelde **** lerin aggroyu tutabildiği görülmemiştir ancak size biraz zaman tanımak için işe yararlar.İlk shadow bolt ta yaratığın size dönmesi kaçınılmazdır genelde.Aslında bu sizin için hala işe yarar bir taktik olabilir yaratık ile petinizi önce karşılaştırıp maksimum mesefede durup 30 yard da yani büyülerinizi sıralarsanız yaratık peti bırakıp size gelmek için yine zaman harcayacaktır.yolda harcadığı 3 saniye sizin ona ortalama levellarda en az 200 zarar bırakmanız demektir ki bu iyi bir avantaj saldırıya uğramadan saldırabildiğiniz bir süre. Yada petinizin saldırı yemesini istemiyorsanız misal imp varsa hoş olmaz saldırı altında kalması. Searing Pain ile inanılmaz hızlı aggroyu çekebilirsiniz. Grupta tank ı bırakıp üstüme gelen yaratıklar olmuştu tankta peşinden tabi Aggro kurabilme hızınızı düşünün tank lar bile kapışamaz sizle

DoT larınızı hangi sıra ile atacağınız da önemli ki burda talent seçiminiz önem kazanıyor. Affliction lock lar CoA Corruption Siphon Life Immolation sırasını tercih ederler ki bu dotlardan ilk üçü instant tır yaratık size doğru
atağa kalkarken ilk üçünü bırakmış gelene kadar da 4. yü atmış olursunuz etkisi 25 saniye sonra yaratığa 40. levelda yaklaşık 2500 zarar vermesidir.petinizin ve sizinde çalıştığınızı düşünürseniz oldukça iyidir. Ayrıca siphon life tan 300 hp geri kazandığınızı düşünürseniz bu savaştan karlı çıkmak işten bile değil Genelde affliction lock lar life kazanmak için savaşmayı tercih eder biraz garip olsada peti geride tutup siphon life fear ve drain life ile sürekli olarak life emip mana bittikçe life tap ile tekrar manaya dönüştürmek yaratığı iyi tutabilirseniz çok temiz bir regeneration şansı sağlar ki bu rakiplerinizden bir adım ötede olmanızı garantiler. ayrıca affliction lock ların bir avantajıda shadow trance dır corruption ve drain büyüleriniz sizi belli bir şansla bu duruma sokarlar ve bir sonraki shadow bolt büyünüzün instant olmasını sağlarlar. Instant Overkill yapabilirsiniz. Genelde dotları koyup ilk shadow boltu atmaya başlarken shadow trance a girdiğiniz için üst üste iki shadow bolt atabilirsiniz ki çoğu oyuncu bunu beklemez üst üste critical hariç 270 zarar çok iyi bir rakamdır bazen mage ler bile yakalayamıyor bu şansı

Moblarla solo kapışırken AoE büyülerinizi tercih etmeyin tavsiye etmem çünkü teke tek saldırılar olacağı için AoE ler ancak alan içinde birkaç mob varsa tam etkilerini gösterirler yoksa çok zararlı çıkacağınız bir alışveriş olur 500 mana ile bir yaratığa sadece 180 zarar vermek çok kötü bence Tabiki her yaratığa aynı şekilde saldırmak bir yerde çözer işi ama bazı özel mob lar için daha değişik stratejilerle çok daha etkili olabilirsiniz caster mob lara karşı CoA yerine Curse of Tongues susturucu etkisi gösterir sebebi bu tür moblar belli bir zamanda çok büyük zararlar verirler ama hp leri düşüktür. CoA yerine CoT atmak ile saldırılarını yarıya indirmiş olursunuz ve size saldırmak için çooook geniş bir boşluk açılır sakin sakin yaparsınız işinizi. Eğer yakın saldırı kullanan bir pet iniz varsa Curse of Recklesness ile yaratığın armorunu düşürüp saldırılarınızın etkisini arttırabilirsiniz ayrıca CoR etkisindeki yaratık fear etkilerini hiçe sayar yani fear atsanızda yaratık üzerinde kalır ama kaçmaz bu humanoidlerin ölmeye yakınken yaptıkları kaçış manevrasınıda ebgeller. Burdaki haince bir taktik yaratığa fear atıp belli bir mesafeden uzağa gitmesini istemediğinizde CoR atıp yaratığı üzerinize çekmek sonra curse değiştirip tekrar kaçmasını sağlamaktır. Bu şekilde deli dana gibi sağa sola ve sizin üzerinize koşan yaratık hiçbirşey yapamayacaktır ama zamanlara iyi hakim olmanızı gerektiren bu strateji oldukça zor uygulanır bir teknik ama gerekirse crowd control (büyük grupların içinden birini yada birilerini savaş dışı bırakma stratejilerine verilen genel ad.Fear stun ve benzeri yetenekler bu klasmana girerler) adı altında uygulanabilir.

Kaçma zamanı:

Ne kadar iyi olursanız olun elbet yeri gelecek kaçmanız gerekecektir. Kaçma kararı oldukça ciddi ve zor bir karardır çünkü mobların hemen hepsi size Daze atabilme yetisine sahiptir ve bu sebepten yürüme hızında kaçmak oldukça zor olur. Savaşın gidişatını iyi takip edin bir gözünüz sürekli mob un hp sinde ve DoT larınızda olsun süresi biten DoT larınıza rağmen mob un hp si oldukça iyi ama sizinki kötü ise bu kaçmanız gerekeceği anlamına gelebilir. Ama bu konuda söylenebilecek çok fazla birşey yok tecrübe ile öğreneceksiniz ne zaman kaçmanız gerekeceğini ayrıca savaşırken misal shadow bolt atarken 3 saniyelik bir zaman diliminiz olacak bu süreyi hızlıca çevreyi kolaçan etmek için kullanabilirsiniz. Smart Cam oldukça işinize yarar. Eğer etrafta size doğru gelen bir mob varsa ters yöne çekilmek savaşta kötü duruma düşmenizi engeller. Ama birkaç yaratıktan daha aggro alırsanız kaçın bu durumlarda Fear,Howl of Terror, Death Coil en büyük yardımcılarınızdır özellikle HoT 5 kişiye kadar herkesi kaçırabileceği için bir anda rahatlayacak hatta birkaçına karşı saldırı bile yapabileceksiniz. Death Coil i hp niz düşükken ve biraz zaman kazanmak için kullanmanızı öneririm anında zarar ve iyileşme ayrıca düşmanı korkutması savaşın kaderini değiştirebilir.

Bunlar dışında moblarla savaşırken yapacağınız çokta birşey yok şimdi asıl önemli kısıma geçelim

PvP:

Başka kişilerde sizin kadar zeki olduğundan mob lara kullandığınız ufak taktikler yemeyebilir.Ayrıca bu tür karşılaşmaların çoğuna hazırlık yapabilme gibi bir şansınız yoktur.Burda karşınıza çıkacak her sınıf için ayrı ayrı açıklamalar yapacağım.

Warrior:

Karşıdan gelen bir warrior sa açıkçası büyük zararlar görme şansınız yüksek ama açıkçası warrior sınıfı sizin karşınızda o kadarda etkili bir sınıf olamıyor. Büyük ihtimalle charge ile üstünüze gelecekler ve sizinle aralarında olan mesafeyi kapatacaklardır. Ama mesafe bir problem değil standart başlangıcınızla dot larınızı ve petinizi salın.Shield Bash tehlikeli bir skill dir ve eğer kalkanlı bir savaşçı üstünüze geliyorsa hedef olucağınızı bilin burda biraz yem atmak iyi bir stratejidir çünkü shield bash i shadow büyülerinizden birini yaparken yerseniz nerdeyse hiçbir büyü yapamayacağınızı farkedeceksiniz. Bu sebepten Searing Pain Immolation benzeri bir Fire büyüsü ile Shield Bash larini harcatmayı deneyin eğer kendini akıllı zanneden bu warrior kardeşimiz bash lemezse kafasına kafasına fire büyüsü çakın aklı başına gelsin. Fear lamak her zaman en güzel çözümdür deli dana modunda sağa sola kaçışan bir oyuncuyla eğlenmek gibisi yoktur ama shadow bolt denemeyin genelde tam bitirmek üzereyken menzil dışına çıkıyor hedef onun yerine searing pain veya drain büyülerini deneyin yada oturup kendinizi bandajlamayı deneyebilirsiniz. oturup izlemek suretiyle aşağılamanın son noktasını da yapabilirsiniz
Succubus veya ****walker tavsiye ettiğim pet tir.

Paladin:

Bir paladin belki oyunda oldukça korkulan bir düşman olmasına rağmen size karşı çok şansı yok çünkü sizin hp niz bir büyücüye nazaran çok yüksek bu sebeple düşük dps li paladin ler sizinle zor anlar yaşayacaklardır. Bir paladinin silahı kendini heal edebilmesi üzerindeki negatif buff ları yokedebilmesi ve yüzbin milyon baloncuk yapabilmesidir Size karşı %200 , Stun veren tek skilleri Hammer of Justice'ı kullanacaklardır. Cooldown ı uzun sürdüğü için büyük ihtimalle bir savaşta bir taneden fazla yapamazlar. Paladinin zayıf yanı yakın dövüş çü olmasına rağmen çok zarar vermemesidir ayrıca büyücü olmasına rağmen mana sıda azdır. Bunlar ne demek bu dezavantajları kullanacaksınız demek. Fear kullandıktan sonra Mana Drain zatan az ve değerli olan manasının büyük kısmını emecektir ama unutmayın bir paladin hpsi % 50 nin altına iner inmez kendine bir baloncuk yapacaktır. Bu durumda hiçbirşey yapamazsınız ona. Felhunter ile Devour edilebilirmi bu shield bilmiyorum tam olarak hiç deneme imkanı bulamadım hepsi yapamadan öldüler niyeyse Bunun dışında bir paladinin melee range e girmesinden korkmayın çünkü çok birşey yapamaz. Genelde paladinler PvP ye tek başlarına girmekten çekinirler çünkü grupları yönetip desteklemek için tasarlanmışlardır.Neyse vurun gitsinler. Felhunter yada Succubus iyi seçimler olabilir.

Hunter:

Evet hunter lar sizinle eşdeğer de karşınıza çıkabilecek az sayıdaki sınıftan birisi çünkü arkalarında sizin kadar çok pis numara bulunduran az sayıda sınıftan biri. Şimdi önemli nokta karşınızda iki kişinin olduğu hunter ve pet i bu durumda aralarından biri fearlanmışken diğeri büyük ihtimalle saldırıyor olacak. Şimdi kim fearlanmalı kime saldırılmalı. Açıkçası ben peti savaş dışı bırakıp huntera odaklanma taraftarıyım. Çünkü çok da yüksek olmayan hp leri yüzünden size kolayca kurban olabilirler. Ama burda dikkat edilmesi gereken karşınızdaki hunter ın pet ine Bestial Wrath öğretip öğretmediği bu durumda Fear ınıza resist kazanacak olan pet yüzünden onu savaş dışı bırakmak imkan dahilinde olmaz. Bu durumda hunter ı fearlayıp peti elden geçirmek gerekecektir. Pet i öldürürseniz bu zaten hunter a büyük bir darbedir petinin mutluluğunu düzeltmesi için sonra çok daha fazla çalışması gerekecektir Ama biz bize karşı çıkan herkesi ezmek istediğimize göre hunter ıda kaçmasına izin vermeden halletmeliyiz.Kaçmaya yeltenirse eğer hunter peşinden giderken DoT larınızı yenileyin.Bu en azından hunterın yol boyu iyileşmesini önler hatta yeri öpmesini bile sağlayabilirsiniz. Ayrıca kaçan kişi kovalayandan daha çok dezavantaj içindedir her zaman. Kaçarken birkaç yaratığın arasına dalabilirsiniz ama kovalarken bu olmaz tek sorun sizin yavaş koşmanızdır onu nasıl halledeceğiniz ise bir muamma Shadow Trance(instant shadow bolt) a girmeyi ümit edebilirsiniz eğer Affliction sanız Bunun dışında hunter la aranızdaki mesafeyi biraz kapatın her zaman 10 yd da kalın genel olarak melee ye girmeyin maksimum range çıkmayın çünkü bu yerler sizin için tehlikelidir ortada kalın hunter arayı açmaya yada kapamaya çalışırsa haddini bildirin ama genelde bir savaş o kadar hızlı geçer ki bu taktiklerin hiçbirini hatırlamazsınız Succubus iyi tercih tir.

Rogue:

Evet bu ****ler ve şerrefsizler hep arkadan vururlar sizi. Ben daha bi tane delikanlısına rastlamadım şimdi diyeceksiniz onlar rogue işleri o tamam diyecemde moblarla kapışırken gelip sırttan bıçaklamak biraz ayıp oluyor bence. Neyse bi rogue u karşıdan gelirken görseniz de size yaklaşırken stealth olacaktır bu durumda felhunter ınız varsa sağa sola koşup atlayıp zıplamaya başlayın ve taba basın sık sık.Eğer rogue u bi şekilde farkeder ve seçerseniz hemen DoT larınızı salın bu durumda stealth te kalamıyacak üstünüze atlamaya çalışacaktır hemen geri çekilin ve fear atın eğer yeterince hızlı olursanız gouge yemeden önce fear ı atıp sakin sakin rogue u öldürebilirsiniz yok yemez de gouge yerseniz bu durumda hp nizi dikkate alıp eğer yeteceğini düşünüyorsanız fear yok yetmez derseniz önce kendinizi health stone yada potion ile iyileştirip sonra fearlayın sonra üstüne Soothing Spices ekip servis yapabilirsiniz. Fearlanmış Rogue Haşlaması(artisan cook olduğumdan ) Succubus veya ****walker uygun seçimlerdir

Priest:

Grupların sevilen elemanları priestler. Ortalığı birbirine katan buff ları ile ünlüdürler üzerlerinde otuz taneden az buff bulunmaz hani devour etmeye kalksanız baş edemezsiniz ayrıca hemen yeniden yaparlar. Bunun yerine direk saldırın kendini heal edecektir acımayın vurun. Shadow Word:pain gelecektir kesin karşılık olarak Shadow Ward atın sizde. Oda kendine Shadow Protection yapacaktır kısa sürede ama sizin sağladığınız Shadow zararı onunkinden kat kat daha çok olacağından pek etkili olamaz. Çok sık olmasada bazen priestler sizinle melee dövüşe girmeye çalışabilirler ayrıca Scream atarak fearlamaya çalışabilirler onların fearı sizinkinden çok daha kısa sürer ama siz önce yapın fear ı kendi silahınızın acısını çekmeyin.Fearlarsanız zaten size karşı şansları yok rahatça ölürler ama hp leri yüksektir sıkı vurmanız gerekecek. Ve tüm caster sınıflara uyguladığınız gibi playerlara da kesinlikle CoT kullanmayı unutmayın CoA den daha iyi olacaktır sizin için.Felhunter veya Succubus kullanın memnun kalacaksınız.

Druid:

Şekil değiştiren bu dostlarımız yukardaki sınıflardan (yada aşağıdaki ) birinin tipinde karşınıza çıkabilir genelde cat form ile arkadan saldırmayı denerler sürpriz şansını değerlendirmek için onun dışında birkaç farklı türde olduklarından healer fighter vb. nasıl bir druid ile kapıştığınızı anlamanız zaman alacağından şansınıza güvenmekten başka çareniz yok. Ama genel olarak melee ye girip kafanıza birşeyler indirmeye çalışırlar moonfire da kesin kullanacakları büyülerdendir eğer bir hayvan formuna geçmedilerse tabi. Kaçmalarına izin vermeden fearlayın çünkü kaçmaya başlarlarsa büyük ihtimalle başka bir formda sizinle aralarındaki mesafeyi hemen açacaklardır yada suya girerlerse yine mesafe farkı olacaktır.Ama savaşçı sınıflara yaptığınız muameleyi bunlara da yapabilirsiniz CoA daha iyi olabilir.Ayrıca üzerlerinde %200 bulunan Mark of Wild buff ını devour etmeyi unutmayın. Şefin tavsiyesi

Felhunter ****walker ve tabiiki Succubus.

Shaman:

Shaman lar Paladinlerin horde karşılıklarıdır daha az savaş ağırlıklı daha çok destek elemanıdırlar.Totemlerinin savaş alanında kalmamasını sağladığınız sürece etkilerinin büyük kısmını kaybedeceklerdir.Manalarını emmek yerine bırakın totem atsınlar ortalığa sizde onları büyük ihtimalle tek wand atışıyla yok edin. petinizde shamanı meşgul etsin DoT larınız işlerini bitirirken devreye girip kalanı halledebilirsiniz.Melee tehlikeli olabilir çünkü Lightning Shield etkili bir savunmadır ama sizin böyle dertleriniz yok tabi devour edin ki pet iniz iyileşsin bunun dışında hp leri cidden yüksek olur bu arkadaşların ve kendilerini öldükten sonra diriltebileceklerini unutmayın saatte bir kere olsada öldürdükten sonra arkanızı dönmek iyi bir fikir olmayabilir Yine Succubus, Felhunter veya ****walker seçilebilecek yandaşlardır.

Mage:

Saf mana makineleri susturucularını takın ve hayatları kaysın Sadece Drain Life ile ölebilmeleri çok eğlenceli olsada yavaş olacağından sizinde büyük kısmınızı yanlarında ***üreceklerdir. Eğer mage üzerinize koşuyorsa ya Frost Nova atıp menzil dışına kaçacak yada Arcane Explosion ile sizin canınızın kendi manasının içine sıçacaktır. Dikkat edin felhunterınız devourlarını attıktan sonra eskisi kadar güçlü olamayacaktır bu sevimli dostlar.Mana drain e girmeyin emecekseniz life emin zaman kazanırsınız. Bunun dışında frost bolt yeme ihtimaliniz yüzde yüzdür ama susturuculu bir mage commoner dan çok ta farklı değildir birde spell lock varsa öhm güle güle deyin oyun arkadaşınıza. Felhunter ve Succubus sizin yardımcılarınız bu oyunda.


Warlock:

Ve son olarak sizin sahip olduğunuz her silaha sahip biri ile karşılaşsanız ne yapacaksınız. Dikkat en önemli kelime diğer sınıflardada olduğu gibi dikkat edin.Burda karşınızdaki warlockun ne yapacağını kestirmek zafere giden yolun kapısını size açacaktır. Öncelikle fear kullanmaya gayret edin o sırada petinizi salın. Sonrada üstünüze gelen düşman petini banish edin burda petin bize saldırmasına izin vermemizin sebebi karşı warlocku savaş dışı bırakmak pet nasılsa size o kadar büyük bir tehdit arzetmiyor. Ama karşıdan gelen petin cinsine göre dikkatli olmanız gerekebilir.Örnek olarak bir başka warlock la olan karşılaşmamda bende de ondada succubus vardı ben ona fear atmayı tercih ettim oda petini salıp benimkini banish etmeyi petler hedeflerine vardıklarında büyüler bitmişti ve sonuç ben seduction yedim petler durdu öbür warlock ise fear ile kaçtı Sonra başka birileri saldırdı ikimize de.Kapışmamız sonraya ertelendi. Ama fearınız tutmazsa o zaman tehlike çanı çalar. Her şekilde peti banish lemeniz gerekir. Sonrası düşmana nasıl saldırmak istediğinize bakar Affliction lock lar dizecektir DoT ları burda Shadow Ward ile zararın bir kısmını absorbe etmeli ve bu sırada düşmana yine benzer taktiklerle zarar vermelisiniz ama genel olarak eş sınıfların karşılaşmalarında level ekipman ve şans kuralları koyar.Düşük levelda iken şansına birkaç crit ile düşmanı alaşağı edebilirsiniz ama bu güvenilecek bir şans değil Genelde lock lar shadow a karşı dayanıklı olurlar ama fire ile de düşmana ciddi zararlar verebilirsiniz denenebilecek bir yolda Destruction lock olmaktır o zaman Searing Pain Immolation Conflagarate yoluyla shadow dan korunabilen bir lock u kızartma yapbilirsiniz CoT yine hatırlanması gereken bir büyü tabiki. Yanınıza felhunter yada succubus alın tavsiye olarak.

Şimdiye kadar özel olarak her sınıfa ilişkin konuşmuş olsamda hepsine genel olarak uygulanacak şeyler de var tabiiki :

Öncelikle petler hakkında söylemek istediğim sınıflara tavsiye pet yazarken hiç imp geçmediğini farketmişsinizdir çünkü imp hiçbir sınıfa anti olarak kullanılabilecek bir pet değil ama her sınıfla savaşınızda size çok yardımcı olacağı kesindir yani yanınızda imp varsa en azından pişman olmazsınız neden imp var diye. O yüzden seçiminiz de imp inizi gözardı etmeyin sakın.Eğer pvp yapacağınıza eminseniz yanınızda felhunter gezdirin çünkü oyunculara karşı şimdiye kadar kullandığım en etkili pet buydu. Battleground larda savaşa girip ortalıkta ne olduğunu anlamaya çalışırken felhunter ınız saldırdığı kişiyi çok temiz bir şekilde yere serer. Bir sürü karşılaşmada daha ne olduğunu anlamadan çok can almanızı sağlar. Sebebi ise çoğu sınıfın sizin gibi üzerindeki buff ların kendisine çok yararı olmasıdır misal priestler fortitude buff ı olmadan hpleri pek birşeye benzemez. Eh bu buff ları kaybederlerse en kötüsünden tekrar yapacaklarından bu sizin için büyük avantajdır. Bunun dışında caster sınıflara CoT diğer sınıflara ya CoA yada isterseniz Curse of Elements yada Curse of Shadows kullanabilirsiniz. Eğer petiniz yakın saldırı yapacaksa Curse of Recklesness çok işe yarayabilir.CoE ayrıca imp inize de oldukça yardımcı olacaktır. En son olarak Death Coil inizi hiçbir zaman savaşın başlangıcında kullanmayın ya ortalarında avantaja çıkmak için yada kötü durumdaysanız kaçmak için kullanın. Curse of Weakness ise bilemiyorum daha işe yaradığını görmedim pek belki paladinlere atıp düşük olan dps lerini yerin dibine gömmek için kullanabilirsiniz Tabi eğlence amaçlı bu uygulama ne kadar nefret(aggro ) topladığınızı değiştirecektir.



Grup Yapmanın Dayanılmaz Hafifliği:

Yanlız olmaz arkadaşlar davul dengi dengine çalar demişler sizde denginiz birkaç kişi bulup grup yapmak zorunda kalacaksınız elbet ya instance larda yada quest yaparken.Genel olarak grup denirse...

Gruplarda bir tank bir healer bir puller ve damage dealerlar vardır.

Puller yaratık grubunu gruba doğru çeken kişidir.Genelde hunter yada warrior üstlenir bu işi. İyi bir pullda minimum miktarda yaratık gelir savaşa kötü bir pull da ise tahmin edersiniz herhalde

Tank aggro yu üstünde tutup yaratıkların düşük hp li healer a yada mage e veya warlocka saldırmasını engeller. Genelde warriorlar bu işi yaparlar savaşta önce tankın yaratıklara saldırıp birkaç vuruş yapmasını bekleyin ki aggro hep tank ta kalsın eğer çok erken saldırırsanız dps niz warrior u geçeceği için aggro size kalır bu ihaleli batakta 13 elle ihale almaya benzer Acele etmeyin.

Healer adından da anlaşılacağı gibi öncelikle tank ı sonrada diğer grup elemanlarını iyileştirir ama burda dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var biri saldırı altındayken onu iyileştirirseniz sizde aggro toplarsınız ve bu normal saldırıdan daha fazladır genelde. bu sebeple healerında sizinde yaratıkların kime gittiğine dikkat etmeniz gerekir. Healer bir grupta en son ölmesi gereken kişidir bu yüzden yaratıklar healera gidiyorsa herkes kendini feda eder çünkü olası bir wipe ta grubu healer ayağa kaldıracaktır. Bu sebepten Soulstone u her zaman healer a yapın sizin kendinizi diriltmeniz bir işe yaramaz ama healer ı driltmek tüm grubun hemen dirilmesine yarar.

Damage Dealer bu arkadaşlarında görevi diğerleri mobları kollarından tutarken mobları tokatlamaktır.Aggro larına dikkat edilmesi gerekir.Bunun dışında pek bir numaraları yoktur.Siz de büyük ihtimalle bu gruba dahil olacağınızdan tank ın aggrosunu tuttuğu yaratığa odaklanmayı ihmal etmeyin.Diğer moblar tanktan aggro alsalarda çok düşük miktarda olacaktır bu. O yüzden üstünüze bir sürü kızgın yaratık çekebilirsiniz.


Instance lar ayrı bir başlıkta olacağından size burda açık alanda quest yaparken sizin bilmeniz gerekenleri anlatacağım ayrıca sizin hakkınızda başkalarının bilmeleri gerekeni de.



Öncelikle grubunuz varsa hareketlerinizde onlarıda plana almalısınız. Ve herşeyi tek başınıza yapmak zorunda değilsiniz bu yüzden yeteneklerinizi daha tutumlu harcayın.Grubunuzda yukardaki sınıflardan biri yada birkaçı olmayabilir bu durumda gereken işleri paylaşmalı bir plan yapmalısınız. Eğer tank yoksa ve onun yerini alacak başka biri misal bir fighter talentli druid yada paladin.O da yoksa onun yerine siz ****walkerınıza tank lık yaptırmalısınız. Eğer healer yoksa onun yerini doldurmanız biraz zor olucaktır ama Imp iniz ile stamina buff ını ayakta tutabilirsiniz.Eğer birden fazla lock varsa grubunuzda bu durumda herkes ayrı bir petle gruba destek olursa en iyi sonucu alırsınız. Ayrıca lock sayısı birden fazla ise herkesin aynı curse leri kullanması pek yararlı olmaz diğer lockların talentlerini öğrenip en iyi sonucu verecek kombinasyonu bulun biriniz CoS biri CoR yaparak oldukça etkili sonuç alabilirsiniz bir tane daha varsa oda ihtiyaca yönelik davranabilir.Mage ler su,yiyecek ve mana taşı yaratabilir eğer ihtiyacınız varsa isteyin karşılığında bir healthstone çok güzel olur hatta.Genelde tank sınıflar hp leri azalmadığı sürece bir mob dan diğerine koşmayı adet edinirler ama sizin gibi büyücü sınıflarının manalarını yenilemeye ihtiyacı vardır siz genel olarak hp nizle mananızı ihtiyacınız olan seviyeye getirsenizde diğerleri yapamaz bu sebepten genelde manası olmayan sınıflara bunu hatırlatın.Diğerlerinin hazır olup olmadığını kontrol edin özellikle büyük bir saldırı sırasında healer ınız arkada manasını doldurmakla meşgulse pek hoş olmaz.Healer lar genelde petleri de iyileştirirler ama çok acil bir durum olmadıkça petiniz iyileştirilmeye ihtiyaç duymaz hem siz onu hızlıca iyileştirebilirsiniz hemde kendi regen rate i oldukça yüksektir. Bunu healer a söyleyin eğer bilmiyorsa. Daha önce hiç beraber oynamadığınız bir sınıfla beraberseniz onun hareketlerini izleyin ne yaptığını öğrenin ilerde işinize yarayacaktır. Ayrıca ona da sorabilirsiniz herkes kendi sınıfı hakkında konuşmaktan zevk alır (bknz: okuduğunuz yazı ) Grupta ki lider kimin healar olduğunu söylemediyse soul yapmadan önce sorun. Ayrıca eğer birden fazla lock varsa hepiniz soullarınızı harcamayın sırayla kullanın olası bir wipe durumuna karşı her zaman için sadece bir priest in soulstone korumasında olması tüm gruba yetecektir. Sırayı aksiyona girmeden önce kararlarştırın.Grup la savaşırken aksiyon esnasında gereksiz konuşmaktan kaçının. Konuşarak bir mobu öldürmeniz çok zor bildiğim kadarıyla ve savaşan kişilerin dikkatini savaştan yazdıklarınıza çevirmesi kötü sonuçlar yaratabilir.Siz bir mage değilsiniz istedikleri şehire portal yapamazsınız yada su ve yiyecek yaratamazsınız sizden isteyenlere bunu anlatın aradaki farkı
anlasınlar.

Grup kurulduktan sonra toplanmak bazen zaman alabilir bu durumda siz Ritual of Summoning ile herkesi kısa sürede toparlayabilirsiniz bu özelliğinizi grubun yararına sunun. Genelde bencillik pek te yararlı olan bir özellik değildir.Diğer kişilere Healthstone,eğer isterlerse Spellstone yada Firestone sağlayın ve bitenlerin tekrar yenilenmesi için insanlara sorun ara ara.Çoğu kişi warlock petlerinin boyutları ile güçlerinin doğru orantılı olduğunu zanneder ve sizden imp yerine daha büyük birşey summon etmenizi isteyebilirler onlara haritalarının yanındaki kırmızı buffın ne işe yaradığını sorun gelen cevapla beraber sebebini de sormayı ihmal etmeyin Ama grubunuzun isteklerinide göz önüne alın taktik gereği sizden bir pet isterlerse yardımcı olun.Eğer böyle taktik yapan bir gruba girerseniz beni de çağırın Gruptaki üyelerin barlarını kontrol edin sık sık biri geride saldırı altında kalmış olabilir yada oturmuş mana yeniliyor olabilir. Soul stone timer ınızı kontrol edin bitince yenisini hemen yapın ve üzerinizde bulunan buffların da bittikçe yenilenmesini isteyin.


Instance Grupları:

Instance lar dış dünyadan çok farklıdırlar.Grup la ilgili bildiklerinizin hepsi nerdeyse burda geçerli olsada bazı taktik değişikliklere ihtiyaç duyacaksınız. Burdaki yaratıkların elite olduğunu unutmayın sizin levelınızdaki bir elite 4 level yukarınızdaki birini bile çok zorlayabilir.Size neler yapar düşünün bu sebepten buralara hep grupla yada raid ile
girilir.Raid in tek farkı çok fazla kişi olmasıdır bu sebepten anlatmaya gerek yok burda onla ilgili bilgiyi göreceksiniz zaten.

İlk olarak bir warlock olarak bir instance içerisinde çok çok çok zorda kalmadıkça fear ve benzeri büyüleri kullanmayın hatta kaçmaya çalışan humanoid ler varsa CoR kullanın hemen.Sebebi instance larda moblar birbirlerine yakındırlar ve fear yemiş bir yaratık her yere koşabilir instance larda mesafe limiti yok moblar sizi instance'ın en sonundan instance girişine kadar bile kovalayabilir. O yüzden fear atmak wipe(dağılma deniyor instance da herkesin ölmesi ile sonuçlanan durum kötü pull yada dikkatli saldırılmayan bir boss genel sebeptir yada zeki birinin loot için koşarken birilerinden aggro almasıdır sebep) öncesi son silahtır ama işe yaradığı görülmemiştir.

Her zaman için puller mobları çekerken biraz geride bekleyin ki eğer kötü bir pull olursa siz canlı kalın bu taktik başka bir sürü yerde geçiyor oralarda detaylı okuyabilirsiniz.

İnstance larda dikkatli olmak en büyük kuraldır çünkü hepsi oldukça iyi dizayn edilmiş ve sizi çizmek üzere tasarlanmış bölgelerdir.Eğer durumunuz kötüyse kaçmayın sakın çünkü kaçmak çözüm değildir mob peşinizi bırakmaz aggro üstünüzden alınmadıkça.Böyle bir durumda en güçsüz mob a odaklanın ve ölmesini sağlayın bu durumda ölseniz de dirildiğinizde en azından bir mob az olacaktır.Ayrıca kaçsanız ve dışarı çıksanızda moblar sizi instance girişinde beklerler ve geri dönmezler tekrar girmeye çalışırken tehlikeli anlar yaşayabilirsiniz.

Wipe yemeye yakınlığınız healerın kısa sürede ölüp ölmeyeceğine bağlıdır eğer healerınız bile öldüyse büyük ihtimalle sizde öleceksinizdir bu durumda savaşın.Hepiniz öldükten sonra moblar yerlerine dönünce sizin soul stone unuz sayesinde healer hayata dönecek ve sizide getirecektir geri. Ama healer a bu taktiği anlatın çoğu tecrübesiz healer soulstone u kendilerine bahşedilmiş bir hediye gibi görüp ilk gerekli anda kullanırlar misal daha ortalıkta yaratıklar ve ölmemiş oyuncular varken sonrada o insanları kurtarmalıydım o yüzden kullandım derler. Salak oldukları gerçeğini unutup asıl amacı bir daha anlatın.

Eğer instance grubunuz sürekli wipe yiyor savaşmak yerine sürekli koşuyorsanız taktiğinizi gözden geçirin tabi eğer varsa yoksa lider in taktik geliştirmesi gerektiğini hatırlatın. Genelde herkes kendi sınıfını en iyi nasıl kullanacağını bilir bu sebepten onlara sen sağdan git sen soldan heal yap demek gerekmez ama kimin ne yapacağını açıklamak ve savaşta izlenecek genel stratejiyi açıklamak karışıklığı önlemek için çok önemlidir.Ama hala wipe yiyorsanız sebebi daha derindedir birileri işini yapmıyordur eğer healer iyileştirme işini yapmıyorsa ya yaptırın yada başka biriyle değiştirin ki bu herkes için geçerlidir eğer birisi çok laf az iş yapıyorsa onu direk değiştirin.

En iyi örnek olarak 5 kişilik çok dengeli bir grupla bir instance a girip 1 saat içinde 4 wipe yeyip yarısında bırakmak zorunda kaldık. Aynı levelda iken ben başka bir grupla ki o grubun gerçek bir tank ı ve healer ı yoktu ayrıca 4 kişiydi aynı instance a girip wipe sız 45 dakikada temizleyip çıkmıştık. Burdan çıkacak sonuç grup çalışması yaptıktan sonra illa süper ekipmanlı yüksek levellı olmanıza gerek yok. İşinizi adam gibi yapın yeter.

Eğer grup 5 kişiden fazla ise Raid durumunda yani 4 kişiden başka kimseyi görmezsiniz kendi pencerenizde diğerlerini raid penceresinden takip edebilir çeşitli kısayollar yapabilirsiniz belli bir leveldan önce raid olmadığı için 45 ten önce raidle ilgili bişey öğrenmenize gerek yok.

Kölelik

Oyundaki bütün demonlar teorik olarak sizin kontrolünüz altındadır. Enslave Demon ile istediğiniz demon u elite olsun yada olmasın kendi petiniz yapabilirsiniz. Burda bazı negatif bonuslar eklenecektir ve zaman kısıtlıdır(5 dakika) ama genelde çok işe yarar zaman biterken peti başka bir mob'a salıp hiç karışmadan ölmesini beklerseniz böylece enslaveden kurtulan demonla tekrar uğraşmanıza gerek kalmaz diğer mob uda bir şekilde temizleyebilir yada kaçabilirsiniz. Hiç uğraşmak istemeyenler pet'e stay deyip minimap ta ok ile gösterilene kadar uzaklaşabilirler sonra dismiss ettiğiniz pet sizi kovalamaz. Ayrıca summonlarınızda olduğu gibi yok olmaz bu tür mob lar harita dışında kaldığı için. Ama spawn pointine uzak bir noktada bırakırsanız sizin kontrolünüzden çıktığında sizi kovalayamazsa spawnına dönemeyeceği için yok olurlar. Tabi kötü olan durum 5 dakikada bir tekrar slave edilmesi gereken bu demon ların resist şansıdır Curse of Shadows burda devreye girer ve bunun olmasını engeller. Enslavement kullanmak çok ta önemli bir taktik değildir ama raid lerin bir kısmında cidi güçte ve işe yarayacak demonlar bulunmakta bunalrdan birini köle yapmak savaşta işinize yarar en azından zorlu bir düşmana karşı önden yem olarak kullanılabilir. Oyun dünyasında en rahat bulacağınız demonlar Mannoroc Coven(Desolace) ve Azshara(Ashenvale) dadir.

Başka yerlerde de çok varlar ama bunlar bu işi deneyebileceğiniz rahat yerler ve düşük level dalar.

Ateşin Oğlu yada YbKKTS. (çözebilene sürpriz)

Başta Destruction talentine giden lock ları ezdim aslında farkındayım şimdi de onlarla ilgili birkaç şey yazma vakti. Destruction oynuyorsanız Affliction ve Demonology locklardan çok farklı oynarsınız genelde sebebi olayınızın çok değişmesidir Shadow yerine Fire kullanmaya başlarsınız ve kısa sürede ortamı bombalamak için birebirdir. Bu yolda kullanılacak büyüler Curse of Elements ,Immolation, Conflagerate , Searing Pain , Shadow Bolt ve ShadowBurn dür istediğiniz bir an Fear kullanmayı deneyebilirsiniz.Bunun dışında pek bir büyü kullanmaya ihtiyacınız yok.

Birebir savaşta ilk olarak CoE sonra Immolation peşinden Shadow Bolt ve Searing Pain sonra Conflagerate ve en son olarak ta ShadowBurn kullanırsınız bu kombinasyonda yaklaşık 600 mana ile critler hariç 1300e yakın zarar verirsiniz ki crit koyarsanız ne olacağını söylemek istemiyorum ve toplamda harcadığınız zaman 10 saniye bile değil.Ruin talentinin allah belasını versin diyebilir karşınızdakiler misal 40 civarındayken 700 vuran Conflagerate çok acıtabilir düşmanın canını. Dest Lock u iseniz kısa sürede birine odaklanıp onu temizlemektir olayınız. Bir örnek olarak 43. leveldayken moblarla kapılşırken bir rouge yine aynı level gelip imp ime saldırdı kısa sürede öldü tabi imp ben o sırada mobu bıraktım curse u atıp kaçmaya başladım rogue dan oda peşimden geldi sonra durup üstteki büyüleri sırayla uyguladım açıkçası Shadow Bolt a ve ShadowBurn e gerek kalmadı conflagerate ve Searing Pain crit vurunca ne olduğunu anlayamadı zavallı. Tabi sırtımdan bıçaklamaya çalışanları hiç sevmediğimi farketmişsinizdir peşini bırakmayıp birkaç kez daha aldım paçasını aşağı Sonra kaçtı tabi açıkçası mesele şu ki destruction lock u olursanız kontrol edilmesi oldukça zor çok büyük bir gücünüz oluyor yani birilerine çok kısa sürede çooook büyük zararlar verebilirsiniz ama kaybettiğiniz şeyler dengeli bir karakter ve life mana dönüşümünü iyi yapabilme yeteneğiniz oluyor bu yüzden ortalığı kasıp kavurup sonra oturup yiyecek ve içecek le toparlanma ihtiyacı hissediyorsunuz. Affliction iken hiç oturup yemek yiyeyim manamı toparlayayım ihtiyacı hissetmezdim destruction oynayınca çok fazla hisseder oldum ama yıkım size karşılığını fazlasıyla verecektir emin olun. Birde yıkım getirmek isterseniz petinize ihtiyacınız kalmıyor pek fazla genelde imp i blood pact için kullanıyorsunuz.Çünkü peti salıp zarar verdiğini görene kadar siz ardı ardına sıralıyorsunuz büyülerinizi. En son olarak ta bu yukardaki büyülerden başka bir büyüye ihtiyacınız olmaz dedim ama aslında olucak Soul Fire ortamların en korkulan büyülerindendir standart 6 saniye talentle 4 saniye cast time ı soul shard harcaması ve yüksek mana cost u ile çok yararlı gibi görünmesede şu alttaki link fikrinizi değiştirecek. Bu büyüyü aldıktan sonra güçlü rakiplere karşı CoE Immolation Fear Conflagarate gerekiyorsa Searing Pain ve en son oalrak Soul Fire atıp hızlıca Drain Soul atmak böylece mob öldüğü anda kaybettiğiniz shardı tekrar kazanmak oldukça etkili bir çözümdür.

Alttaki Link ...
http://img219.imageshack.us/my.php?i...re154295ek.jpg


Çoğul Olmayı Yanlız Kovboyluğa Tercih Edenler

Eğer Demonology üzerine gidiyorsanız petiniz ve siz gücü eşit paylaşıyor olursunuz burda demon unuzu kısa sürede değiştirip anında savaşa uyabilmek çok avantajlıdır. Soul Link sahibi olduğunuzda zararın bir kısmı petinize gideceği için hp çok problem olmaz sizin için ama bu durumda imp kullanmak pek iyi olmayabilir çünkü sıkı bir savaşta ölmeye çok yaklaşacaktır bu yüzden genelde ****walker kullanılır çünkü yığınla hp si sayesinde zarar alması pek bir etki sağlamaz onun üstünde. Bir trinket sayesinde ayrıca manasız instant ****walker çağırabilirsiniz cooldown ı 60 dakika olsada oldukça işe yarayabilir. Ayrıca demenologistlerin çoğu petleri ölmek üzereyken demonic sacrifice ile petten büyük bir yarar sağlarlar kendilerine. Açıkçası demonology yararları petiniz ve enslave edeceğiniz demonlaradır. Size pek birşey kazandırmasada direk olarak petleriniz sayesinde dolaylı olarak bir çok yarardan faydalanırsınız.

Lanetin Ağırlığı yada Çayınızı Yudumlarken
Birilerini Öldürmenin Rahatlığı

Affliction olanlar savaşlarını uzun uzun yapmayı tercih edenlerdir. Genelde ani ataklara hızlı cevap veremezler Destruction ve Demonology lockları kadar. Ama cevapları çok ağır olabilir Bu durumda Corruption ınız instant olur Siphon Life ile ek bir DoT kazanırsınız ve Curse of Exhaustion adında bir büyü daha kazanırsınız. Bu şekilde savaşırken işin büyük kısmı sizde daha az kısmı petinizde olur. Savaşta petinizi salarken DoT larınızı sıralayıp düşmanı fear la etkisiz bırakmak sonrada seyretmek en sık yapacağınız iştir ama tabi biraz daha işleri hızlandırmak isteyenler DD büyülerine yönelebilirler.Curse seçimi bu yönde diğerlerinden daha fazla ağırlık kazanır. Karşınızdakinin savaşta ne yapacağını kestirebiliyorsanız ona uygun curse ü uygulamalısınız. Casterlara CoT güzel bir örnek ama genelde CoA en sık kullanacağınız lanet olacak eğer önemli bir düşmana saldırıyorsanız Amplify Curse ile saldırını hazırlığı yapıp daha etkili olabilirsiniz. Ama pvp de bu fırsatın pek olacağını sanmam belki battleground larda biraz arkada kalmak suretiyle savaşın genel gidişini görüp yönünüzü buna göre çizerek bu fırsata sahip olabilirsiniz.Ayrıca affliction lock lar çoğu zaman oturup yemek yemeye yada mana tazelemeye ihtiyaç duymaz Mananız ile hp niz arasında sürekli bir ilişki kurulabilir hp nizi bile mana gibi kullanabilirsiniz. Hp-Mana arasındaki bu çevrim yüzünden affliction olarak çok sıkışmazsınız ama bu kabiliyetleri doğru kullanmak gerekir hp den manaya çevrim yaparken saldırı altında kalıp çok basit bir şekilde öldürülebilirsiniz. Dark Pact aldıktan sonra mananızı nerdeyse bedavaya yenileyebildiğinizi göreceksiniz. Burda bazı locklar Implerini pasif te tutarak onları sadece bir mana kaynağı olarak kullanmaya odaklanırlar böylece impinizin banish yemesi yada saldırı altında kalıp ölmesi ihtimalini tamamen ortadan kaldırmış olursunuz ve impinizin mana regenerate hızı sayesinde sınırsız bir mana kaynağına sahip olursunuz ama saldırıyı paylaşacak biri bulunmaz bu durumda.


Son olarak duellerle ve moblar üzerinde geliştirdiğiniz taktikleri hep deneyin. Ne kadar sık test şansı elde ederseniz o kadar hazırlıklı ve hızlı tepkiler verirsiniz. Hazırlık önemli bir aşama ve yenilerini geliştirmek için başkalarının söylediklerini dinleyin herkesi değil tabi bazıları çok odun yorumlar yapacaktır ama bildiğini düşündüğünüz kişilerden taktikleriyle ilgili yorumlar isteyebilirsiniz. En iyi olmaya giden yol bir değil bunu hatırlayın.

Buraya kadar sıkılmadan okuyabildiyseniz öncelikle helal olsun daha sonrada teşekkür ederim sabrınız için
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.