Intel'in uğurlu rakamı 4 - 4GHz ve 4 Çekirdek

pit10_mikado

Katılımcı Üye
26 Eyl 2006
651
3
biyerlerden
Intel 4GHz Barajını 8MB L2 Bellekli Bloomfield İşlemcisi İle Aşacak



İşlemci arenasındaki rekabet sön döneme kadar saat hızlarına yönelik olarak ilerlerken artık farklı parametreler daha ön plana çıkmaya başladı. Bunu belki de ilki başlatan AMD olmuştu. Firma işlemcileri ile saat hızı olarak Intel'in gerisinde kalsa bile geliştirdiği sağlam mimari sayesinde daha düşük hızdaki işlemcileri Intel'in daha yüksek hızdaki işlemcilerinden daha iyi performans verebiliyorlardı. Firma bu sebeple işlemcilerinde P-Rating adı verilen performansa göre isimlendirme yolunu seçti. Bildiğiniz gibi örneğin* AMD 1.8GHz'de çalışan bir işlemciyi 3000+ olarak isimlendirerek işlemcinin aslında rakip firmanın 3GHz'de çalışan işlemcilerinden daha iyi performans verdiğini belirtiyordu.

Günümüzde ise saat hızları yerini çekirdek savaşlarına bırakmış durumda. Tabii işlemci mimarileri de hiç olmadığı kadar gündemde. Intel yaptığı sunumlarda Netburst mimarisi ile 10GHz'i de görebileceğini belirtiyor ama bu mimaride çıkılacak 10GHz'lik saat hızları başta termal yapı olmak üzere farklı noktalarda verimliliğin düşmesi ve özellikle watt/performans oranının istenilen değerleri yakalayamayacak olması gibi sebeplerden dolayı Pentium D 570 ve 670 işlemcileri ile ulaşılan 3.8GHz'de sonlandırıldı. Fakat son gelen bilgilere göre Intel saat hızı yarışlarına 2007 yılı sonuna doğru duyuracağı yeni mimarisi ile geri dönüş yapacak gibi.

Intel 45nm üretim sürecine geçiş ile birlikte kullanımına başlayacağı yeni mikro işlemci mimarisi Nehalem'e paralel olarak* 2008 yılında bu mimariyi kullanan işlemci modelleri ile yüksek saat hızlarına ulaşmayı planlıyor. Firma Nehalem mimarisinin kullanılacağı ilk işlemcilerden olacak Bloomfiled ile 4GHz ve daha yukarı hızları görmeyi umuyor. 8MB L2 belleğe sahip olacak Bloomfiled'ın 130watt'lık termal güç dizaynına sahip olması bekleniyor. Ayrıca işlemci soket B uyumlu olacak. Bu noktada soket B hakkında da bilgi vermek gerek.

Bilinidiği gibi AMD 1-2 yıl içinde soket754* 939 ve AM2 gibi 3 farklı soket formatını kullanıma alırken Intel soket775 (LGA775) ile oldukça stabil gitti ve tüm yeni işlemcilerini tek soket formatı üzerinde toplamayı başarabildi. Fakat firma Nehalem mimarisine geçiş ile birlikte 2 yeni soket tipini devreye sokmayı planlıyor. Bunlar soket B ve soket H. Soket B(LGA1306) 1*306 adet pine sahip olurken soket H(LGA715) ise 715 pine sahip olacak. İki soket tipi arasındaki pin sayısı farkını oluşturan en önemli sebep ise kullanacakları işlemcilerin spesifikisayonlarıdaki teknik farklılıklar olacak. Intel soket B ile birlikte bellek kontrol ünitelerini (Integrated Memory Contorller - IMC) aynı AMD'nin güncel işlemcilerinde olduğu gibi işlemci üzerine almayı planlıyor. Bu sebeple daha yüksek pin sayısına ihtiyaç duyulacağı için iki soket arasında aynı AMD'nin soket754 ve soket939'un da olduğu gibi farklılık oluşacak.

4 Çekirdekli İşlemciler Tam Gaz

Yeni Core mimarisine sahip Core 2 Duo "Conroe" işlemciler ile ciddi başarı yakalayan ve rakibi AMD'yi köşeye sıkıştıran Intel* geçtiğimiz Kasım ayında duyurduğu 4 çekirdekli işlemcileri ile de birçok kişiyi şaşırtmayı başardı. Firma masa üstü kullanıma yönelik olarak hazırladığı 4 çekirdekli ve yüksek fiyatlı Core 2 Extreme QX6700 modelinden sonra daha ekonomik modeller üzerindeki çalışmalarını devam ettiriyor. Intel* 7 Ocakta duyuruacağı yeni 4 çekirdeklisi Core 2 Quad Q6600'ün de yüksek fiyat etiketine sahip olması bekleniyor. Intel'in 4 çekirdekli işlemcilerde fiyatı ile asıl bombası ise Core 2 Quad Q6400 olacak.

Intel'in önümüzdeki yılın 3.çeyreğinde AMD'nin yeni mimarisine sahip işlemcilerini duyurmasına paralel olarak piyasaya süreceği ürün gamının en uygun fiyatlı 4 çekirdekli işlemcisi olacak olan Core 2 Quad Q6400 gerçekten de dikkat çekici. 500$ altı fiyatı ile ( 450$ olması bekleniyor) oldukça rekabetçi olması beklenen işlemci 2.13Ghz saat hızına* 1066MHz FSB* ve 4MB x 2 L2 belleğe sahip olacak. Ayrıca Intel'in ViiV* VT* EIST* 64 ve Execute Disable Bit gibi önemli teknolojilerine de destek verecek.

quadsalesmx4.jpg




Intel yaptığı projeksiyonlarda 4 çekirdekli işlemcilerin satış rakamlarının bu yılın sonuna kadar toplam satışlarının%1'ini geçmesini beklemiyor. %1'lik oran 7 Ocakta çıkacak olan Core 2 Quad Q6600 ile %5'e yine 2007'nin 3.çeyreği ile birlikte Core 2 Quad Q6400'ün çıkması ile de %8'i bulması bekleniyor.
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.