Ionic Framework (Mobil Uygulama Geliştirme)

KaptanTR

Administrator
17 Nis 2015
1,636
1,525
25
Kurtlar Vadisi

p0qbke2.png


3nmohwf.png

Ionic Framework (Mobil Uygulama Geliştirme)


Ionic Framework, HTML5, CSS, JavaScript ve TypeScript tabanlı bir çapraz platform uygulama geliştirme çerçevesidir. UI tarafında kullanılan web bileşenleri kullanılarak mobil uygulamalar geliştirilebilir. Ayrıca Cordova eklentileri sayesinde mobil cihazların yerel özelliklerine (kamera, yerel depolama, WiFi, kişiler vb.) erişim sağlar. Bu, web geliştiricilerinin HTML5 ve Javascript yapılarına hızla uyum sağlamasına olanak tanır. Canlı yüklü yapı, test sırasında rahatlık sağlar. Cordova eklentilerini destekler. CSS ve SASS'ı destekler. Ionic View uygulaması sayesinde uygulamanızı canlı ortamda test edebilirsiniz. En büyük dezavantajı elbette web view yapısını kullandığı için native hissi vermemesi. Bu, uygulama performansı sorunlarına neden olabilir. Yerel taraf bir Cordova bağımlılığına sahiptir.


a7yw9d0.png


Ionic Framework, mobil uygulamalar geliştirmek için gereken araçları ve teknolojileri sağlayan bir çerçevedir. Node.js: Node.js, JavaScript açabilme ortamıdır ve Ionic Framework'ün temelidir. Node.js kurulu değilse Node.js adresinden indirme sağlayabilirsiniz. Ionic CLI: Ionic CLI (Komut Satırı Ara yüzü), Ionic Framework için resmi komut satırı aracıdır. Ionic CLI, uygulamalar oluşturmanıza, yönetmenize ve oluşturmanıza olanak tanır. Ionic Framework CLI'yi terminalinizden npm install -g @ionic/cli komutunu kullanarak kurabilirsiniz. Kod Düzenleyici: Uygulamanızı geliştirirken bir kod düzenleyiciye ihtiyacınız vardır. Android Studio: Android uygulamaları geliştirmek istiyorsanız Android Studio kurmanız gerekmektedir. Android Studio, Android'in resmi geliştirme ortamıdır ve Android SDK'sını içerir. Xcode: iOS uygulamaları geliştirmek istiyorsanız, Xcode'u yüklemeniz gerekir. Xcode, Apple için resmi uygulamalarının gelişmesini sağlama ortamıdır. SDK ve Platform: Uygulamanızı belirli bir platform için derlemek üzere o platform için SDK'yı ve platformu yüklemeniz gerekir. Örneğin, Android için Android SDK'ya, iOS için Xcode'a ve iOS SDK'ya ihtiyacınız var. Git: Bir uygulama geliştirirken Git gibi bir sürüm kontrol aracına ihtiyacınız var. Bu araçlar temel olarak Ionic Framework kullanarak mobil uygulamalar geliştirmek için ihtiyacınız olan şeylerdir. Bu araçları kurduktan sonra uygulamalarınızı oluşturmak, geliştirmek ve derlemek için Ionic CLI'yi kullanabilirsiniz.



e5ngg2o.png

Ionic Framework Özellikleri


Cordova ve Ionic Native kullanarak mobil cihazlar için optimize edilmiş web teknolojisi tabanlı bileşenler ve yerel API'ler sunar. Ionic Framework moderndir, güç açısından verimlidir ve minimum DOM manipülasyonu kullanır. Açısal, İyonik uygulamaların performansını iyileştirmede de önemli bir rol oynar. Uygulama geliştirme için çok yararlı olan ve kod yazmaktan kaçınarak çok zaman kazandıran kendi çerçevesine ve komut satırı arayüz araçlarına sahiptir. Ionic, temel yerel işlevleri birden fazla cihazda ve işletim sisteminde çalışan uygulamalara yerleştirmek için harikadır. Ionic'in önemli bir avantajı, uygulamanızı her bir cihaz için birden çok kez yazmak yerine bir kez oluşturup istediğiniz yere dağıtabilmenizdir. Hızlı ve uygun maliyetli uygulama geliştirmeye olanak tanır. Aynı zamanda bakım ihtiyacını da azaltır. Geliştiriciler temel CSS, HTML veya JavaScript çerçevelerine aşinaysa, Ionic Framework çerçevesini kullanarak uygulamaları öğrenmek ve geliştirmek çok kolaydır. Ek olarak geliştiriciler, ihtiyaçları ve gereksinimleri hibrit uygulama geliştirme gerektirdiğinde Ionic'e geçebilirler.


a7yw9d0.png


Ionic Framework çok iyi ve iyi organize edilmiş dokümantasyon sunar. Resmi belgeler zaten bir geliştiricinin ihtiyaç duyduğu şeylerin çoğunu kapsar. İyonik uygulamalar, tek bir kod tabanı kullanılarak iOS, Android, masaüstü ve web gibi birden çok platformda dağıtılabilir. Bu uygulamalar bir kez yazılabilir ve her yerde çalıştırılabilir. Temalar ve widget'lar gibi Ionic'in kullanıcı arabirimi son derece özelleştirilebilir. Ionic platformu, bileşenlerinin uygulamanın üzerinde çalıştığı platforma uyum sağlamasına izin verir. Geliştiriciler için birçok özellik sunan Ionic Angular'ı kullanır. Açısal, günümüzde tasarımcılar tarafından en sık kullanılan çerçevedir. Ionic uygulamalarının performansı, yerel mobil uygulamalarla karşılaştırıldığında harika değil, ancak çoğu sıradan kullanıcı için performans dikkate değer değil. Ionic çerçevesiyle geliştirilen uygulamalar, yerel uygulamalar kadar güvenlik sağlamayabilir. Örneğin, banka gibi bir finansal uygulama için uygulama geliştiriyorsanız, Ionic önerilmez.


a7yw9d0.png


İyonik çerçeveye dâhil olan bazı özellikler mevcut değildir. Bu durumda, bu işlevi gerçekleştirmek için kendiniz bir eklenti geliştirmeniz gerekir. Ancak, orijinal işlevlerin çoğunu kapsayan birçok eklenti vardır. Ionic çerçevesi, grafikler veya video oyunlarıyla ilgili gelişmiş uygulamalar için uygun değildir.


a7yw9d0.png


Ionic Framework çerçevesi, HTML5, CSS ve JS tabanlı hibrit uygulamalar geliştirmeye yönelik ücretsiz ve açık kaynaklı bir araçtır. Ayrıca MVC (Model, View, Control) kod yapısını da takip eder. Ionic, HTML5 ile birleştirilmiş mobil uygulama geliştirmeye yönelik bir çerçevedir. Hibrit uygulama aslında yerel olarak Android veya iOS'ta çalışan bir web sitesidir. Daha önce hibrit uygulamalar konusunda iki eğitici yayınlamıştık: Apache Cordova ile Android'de Yerel Web Uygulamaları ve Apache Cordova ve Sqlite ile Android Uygulamaları. İyonik çerçeve, uygulama geliştirmeye başlamak için ihtiyacımız olan her şeyi içerir ve daha fazla geliştirme için bir temel sağlar. Iconic Framework, CSS kullanmamıza yardımcı olur ve Intel tarafından üretilen Intel XDK adlı gevşek görsel tasarımın ve J'nin görsel IDE ortamının çoğuna sahiptir. Tüm bunlar, Apache Cordova üzerinde uygulama oluşturmayı kolaylaştırır.


a7yw9d0.png


Hibrit uygulamalar, platform desteği verir. Geliştirme hızı ve tekrardan kullanılabilir koda erişim dâhil olmak üzere yerel uygulamalara göre birçok avantaja sahiptir. Ionic uygulamaları HTML5 ve Jquery olduğundan ve saf uygulamalar Java veya C# olduğundan, programcılar yerine web tasarımcıları kolayca hibrit uygulamalar oluşturabilir ve yerel uygulamalar gibi çalışabilir. Ionic, Boostrap'e benzer, ancak CSS stilleri ve mobil kullanıma hazır düzenleri olan yerel mobil widget'lar içerir. Ionic, Apache Cordoba'yı yerel bir uygulama olarak tasarlamaktan, çalıştırmaktan ve derlemekten sorumludur. Apache Cordova ve yerel mobil geliştirme SDK'larından ilham alan Ionic, yerel iOS veya Android uygulamaları için kod yazmak zorunda kalmadan birçok sorunu çözer. Önemli olan, kodun herhangi bir platformda ve herhangi bir cihazda çalışmasıdır. Bu eğitim Linux için tasarlanmıştır, ancak çok az kurulum değişikliği ile Windows için uyarlanabilir. İlki, Node.js'ye sahip olmaktır Node.js, Node.js'de bu araçlardan veya paketlerden yararlanmak, npm paket yöneticisini yüklemek ve komut satırından herhangi bir işletim sistemine kullanmak istediğiniz araçları kullanmak için bir araçlar koleksiyonudur.


a7yw9d0.png


Bir uygulama veya yazılım geliştirmek, bir profesyonel için bile oldukça zor bir süreçtir. Bu süreçte geliştiriciler için en can sıkıcı problemler çoğu zaman çözülemeyen detaylardır. Burada çerçeveler devreye giriyor. Uygulama veya program geliştirmek amacıyla geliştirilmiş yazılımlardır. Sağladığı çerçeve nedeniyle geliştiricinin işini büyük ölçüde basitleştirir. Farklı platformlar için geliştirilmiş farklı uygulama çerçeveleri ve yazılımları vardır. Bu çerçeveyi kullanan geliştiricilerin deneyimsiz oldukları anlamına gelmez, ancak küçük ayrıntılara dikkat etmeden daha verimli çalışmalarını ve daha işlevsel uygulamalar geliştirmelerini sağlar. Dilimize çevirebileceğimiz bir çerçeve; Yazılım veya uygulama geliştirmek için deneyimli yazılım mühendisleri test edilmiş bir yazılımdır. Çok yönlü, güvenilir ve etkilidir çünkü geliştiricilere küçük ayrıntılar hakkında endişelenmeden alandaki ustalıklarını göstermeleri için bir çerçeve sunar. Geliştiriciler, uygulamalarını veya yazılımlarını geliştirdikleri kapsama bağlı olarak farklı çerçeveler arasından seçim yapabilir. Herhangi bir çerçeve, geliştiricilere temel değişiklikler yapmak için alan sağlar. Geliştiriciler bu alanda çalışmaya başladıklarından beri en büyük iş yükü başlamadan çıktı.


a7yw9d0.png


Yaygın olarak kullanılan tüm çerçeve yazılımları, deneyimli yazılım geliştiriciler ve mühendisler tarafından geliştirilmiştir. Yayınlanan tüm çerçeveler, farklı platformlar ve cihazlar için optimize edilmiş, özel testlerden geçmiş ve tasarım sürecini optimize etmiştir. Daha iyi tasarımlar geliştirmeye yardımcı olur. Programlama hızını artırın. Bu, şifrelemeyi daha güvenli hale getirir. Bu, fazladan ve gereksiz kod yazmaktan kaçınır. Hata payını azaltır. Bu, farklı teknolojileri kullanma imkânı sunar. Geliştiriciler kullandıkları çerçeve yazılımına katkıda bulunabilirler. Geliştirilen uygulama ve programlar önceden tanımlanmış kod segmentleri kullanılarak daha güvenli hale getirilir. Kodu test etme ve hata ayıklama gibi şeyler daha kolay hale geldi. Geliştirme süreci bazen iki bölüme ayrılır. Web uygulaması geliştirmeye yönelik Açısal çerçeve, bildirime dayalı şablonlar, eklentiler ve uçtan uca araçlar gibi birçok konu için temel bir çerçeve sağlar. JavaScript, Google Cloud Platform ve AdWords, birçok uygulama için yerleşik araçlar sunar. Laravel web uygulaması geliştirme çerçevesi, PHP tabanlı bir çerçeve sağlar. Google Trends, bu çerçeveyi en popüler PHP tabanlı çerçeve olarak kabul eder.


 
Son düzenleme:

tamam ağa

Uzman üye
7 Haz 2023
1,458
830
konuyu yazarak değilde videolu bir şekilde anlatsanız daha iyi olabilirdi.
okumakta zevkli ama bir işin yapılırken görmek apayrı bir durum.
 

Baysal

Genel sorumlu
21 Eki 2012
15,739
1,444
Eline emeğine sağlık. Keyifle okudum şahsen, ionic framework nedir diye soracak, hiç bilmeyen birinin dahi gayet güzel anlayacağı, konu hakkında fikir sahibi olabileceği bir makale olmuş.
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.