IrfanView ile kolay tekrar boyutlandırma

cartman

Katılımcı Üye
28 Ara 2005
932
17
zBjk
IrfanView ile kolay tekrar boyutlandırma​
Fotoğraflarını internette paylaşmak isteyenler için başlangıçta karmaşık programlar zorluk yaratabilir. Bunun için bedava, hızlı ve çok becerikli bazı programlar imdada yetişecektir.

IrfanView bu programlardan biri. Programın sayfasına gittiğinizde aşağıdaki bağlantılardan önce Irfanview ve ardından Plugins/AddOns indirilip kurulmalı.
www.inndir.com

irfan.jpg
Kurulum bittikten sonra tekrar boyutlandırmak istediğimiz fotoğrafı irfanview içinden file>open yolunu izleyerek açıyoruz. Orjinal boyutları 3456X2304 olan ve 1.83MB boyutlarında 8 megapiksel çözünürlüğünde bir dosyayı örnek olarak kullandık.

uncropped.0.jpg
Programda fotoğrafımızı açtıktan sonra üst menüden image>resize/resample yolunu izliyoruz.

resizel.0.jpg
Bu yolu izleyince karşımıza oldukça detaylı, boyutlandırma ve örnekleme metodu seçeneklerini gösteren bir pencere çıkacak.

resized.0.jpg
Bu pencerede mavi işaretli yer fotoğrafın yatay boyutu, hemen yanındaki kısım ise dikey boyutu.
Yatay fotoğraflar için yatay boyut (width-genişlik) hanesine 800
Dikey fotoğraflar için dikey boyut (height-yükseklik) hanesine 680 yazıyoruz.

Bizim fotoğrafımız yatay oryantasyonda olduğu için 800 yazmamız yeterli. Program yeni dosyanın yüksekliğini otomatik olarak belirliyor. (Bu özellik aşağıda yer alan preserve aspect ratio kutusunun aktif olmasına bağlı. Varsayılan ayarlarda o zaten aktif olduğu için ek bir şey yapmanıza gerek yok.)

resizb.0.jpg
Başka bir parametre ile oynamadan ok tuşuna basarak fotoğrafımızı boyutlandırıyoruz. Buraya kadar tamam ise şimdi fotoğrafı ufalmış görüyor olmalısınız.

İsteğe bağlı işlemler: Bu noktadan sonra tekrar boyutlandırma sonrası kaçınılmaz olan keskinlik kaybını fotoğrafınıza geri kazandırmak için image>sharpen yolunu izleyerek bir defa keskinlik vermemizde fayda var.
Yine image>enhance colors yolunu izleyerek açılan menüden kontrast, parlaklık, aydınlık, renk ayarlarını yapabilirsiniz.

Bu işler bittikte sonra fotoğrafı artık kaydedebiliriz.
Dikkat!!!
File>Save As (farklı kaydet) yolunu izleyerek fotoğrafımızı kaydedeceğiz. Menüde yer alan "save" komutu fotoğrafı orjinalinin üzerine kaydedebilir, kaydetme yeri olarak başka bir klasör, mesela masaüstü seçilmelidir. Her zaman save as ile kayıt ediniz.

Açılacak menüde fotoğrafı ne kadar sıkıştıracağımızı belirleyebiliyoruz.
Aşağıdaki gibi 85 oldukça uygundur. Siz kendiniz diğer oranlarda sıkıştırmayı deneyebilirsiniz. 50'den aşağı seçmemenizi tavsiye ederiz.

saveas.1.jpg
Exif bilgilerinin silinmesini istemiyorsanız yukarıdaki şekildeki gibi Keep original exif data kutusunun aktif olmasına dikkat edin.

Artık fotoğrafınızı internette paylaşmaya hazırsınız.

_MG_6414.jpg
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.