Lab Color ile Siyah Beyaz

cartman

Katılımcı Üye
28 Ara 2005
932
17
zBjk
Lab Color ile Siyah Beyaz



original.jpg

Orjinal Renkli


levelsonlab.jpg

LAB Color yöntemi ile Siyah-Beyaz



Çeşitli metodlar kullanılarak GIMP ile fotoğrafları siyah beyaza çevirmemiz mümkün. Bunlardan en çok tercih edilenler arasında [FONT=Verdana, Arial, Arialturk, Helvetica, sans-serif][/FONT]LAB color ve Channel Mixer yöntemlerini sayabiliriz.

LAB color yöntemi
Bu yöntem elimizdeki renkli fotoğraftaki tonları mümkün olduğunca kaybetmeden ham bir siyah beyaz fotoğraf elde etmemizi sağlar. Yöntem oldukça basittir.

GIMP ile fotoğrafımızı açtıktan sonra image>mode>decompose yolunu izleyerek seçeneklere göz atalım.
lab1.jpg

Açılan pencerede LAB 'ı seçtikten sonra alttaki decompose to layers[FONT=Verdana, Arial, Arialturk, Helvetica, sans-serif][/FONT][FONT=Verdana, Arial, Arialturk, Helvetica, sans-serif] seçeneğini inaktif yapalım.[/FONT]

lab2.jpg

Tamam ile devam ettiğinizde A, B ve L (Luminance) olarak 3 ayrı pencere çıkacak karşınıza. Oradaki pencerelerden A ve B yi kapatabilirsiniz, sadece L penceresini kullanacağız.

laborig.jpg

Berbat görünüyor değil mi? Daha işimiz bitmedi. Luminance kanalının en önemli avantajı orjinaldeki her bir pikselin tüm RGB kanallarının birleşmiş aydınlık değerini içermesidir. RGB kanallarının her biri ise sadece orjinal tonal değerlerin bir kısmını içerir. Elimizdeki Luminance kanalı ile oluşturulmuş beti benzi solmuş gibi görünen siyah beyaz fotoğrafı levels ayarlarını kullanarak son haline getirelim.

Tools>color tools>levels yolunu izleyerek açacağımız levels ayarı penceresinde histograma ve eş zamanlı olarak fotoğrafımıza bakarak bir ayar çekelim.

levelslab.jpg

Sonuçta elde ettiğimiz siyah beyaz fotoğraf üzerinde bölgesel yakma-açma, seçim ile levels gibi ek müdahalelerde bulunabiliriz. Bu yöntemin en iyi tarafı da fotoğrafımızdan ne kadar detay almak istiyorsak onu bize diğer yöntemlerde olduğu gibi kayba uğratmadan sunuyor olması. Sonrası sizin işçiliğinize kalıyor ama hammadde sağlam oluyor.
Diğer bir popüler yöntem olan Channel Mixer uygulamalarında oluşabilecek gren ve bozulmalar da minimum oluyor.
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.